Poraďte samospráve - výrobca nabíjačiekprevádzka, eRoaming

PatrikZak

Junior member
Pridal sa
10 júl 2019
Správy
2
Ahojte,

určite ste si všimli dotačnú schému na budovanie nabíjačiek pre mestá do 5.000€. Do príloh dávam výber z požiadaviek na nabíjačky.

https://www.mhsr.sk/aktuality/vyzva...ne-pristupnych-elektrickych-nabijacich-stanic

Som zástupca primátora Trenčína, o elektromobilite čo-to viem (TM3 preorder), ale o výrobcoch a dodávateľoch KVALITNÝCH nabíjačiek konkrétne informácie nemám.

Potrebujeme nájsť kvalitného dodávateľa, s ktorým už máte aj tu niekto skúsenosti.

Druhý problém je prevádzka. Dotačná schéma vôbec neupravuje kto by mal nabíjačku prevádzkovať a za akých podmienok. Ja by som videl reálne, že by sme to mali aj pod Mestom, ale netušíme aké sa na to vzťahujú regulácie a právne predpisy, či by sme zrazu neboli dodávateľ energie a pod...

Takže otázky:
Viete nám poradiť kvalitných dodávateľov a inštalatérov 22kW AC nabíjačiek?
Viete kto má najlepšiu a najprívetivejšiu platformu a appku pre verejnosť (iOS + Android)?
Prihlasovali ste niekto naíjačku do nejakej eRoamingovej siete pomocou OCPP (nap Hubjet, Ladenetz, Gireve)?

Vrelá vďaka.

Prílohy

• Screenshot 2019-07-10 at 09.35.46.png
    Screenshot 2019-07-10 at 09.35.46.png
    519,3 KB · Zobrazení: 17
  • Screenshot 2019-07-10 at 09.36.13.png
    Screenshot 2019-07-10 at 09.36.13.png
    612,8 KB · Zobrazení: 16
ahoj.
najjednoduchsie bude zistit odpovede (hlavne k druhej casti prispevku) u jedneho z nasich poskytovatelov. GW je tu uz dlho a ma rozne vedomosti k sprave, co to obnasa atd.
Ak mas zaujem, mozem ta nakontaktovat na konkretnu osobu-oddelenie. Verim, ze radi poradia a v pripade zaujmu aj pomozu.

Komentár
Nerozumiem, preco by tieto dotovane nabijacky (AC 22kW) mali byt roumingove. Taketo by mali poskytovat energiu zdarma a bez autentifikacie. Plug & Play

D
dango komentoval
Keby na to kraj nechcel cerpat dotaciu, nepoviem ani ň. Nech si z toho urobi biznis model premna-zamna. Ale dostat nieco do daru a nasledne to spoplatnit este s megadrahym roamingom, to uz zavana tunelom

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Tu Patrik Zak zastupuje mesto Trencin, nie kraj. S tym krajom je to pravda a zdielam Tvoj nazor, ale za to mozu ini ludia.

Ak chce mesto Trencin chce naozaj nieco urobit pre podporu elektromobilistov a nie len dat zarobit predrazenej firme na AC stlpiky, tak nebude riesit spoplatnenie, lebo na pomalu AC nabijacku sa nema zmysel castokrat ani pripajat, nieto este za to platit, ked v Trencine je niekolko vykonnych DC stanic a aj jedna zdarma.

M
Marcel Pavlík komentoval
v Trenčíne nám medziročne počet prihlásených vozidiel rastie o 4%. Naviac, vsetci co sa vozia v autach chcu v noci parkovat na sidliskach a tie nevieme nafuknut, aby sa tam vosli pribudajuce pocty aut.
pán Žák nemá pravdu - https://mytrencin.sme.sk/c/22120775/aut-pribuda-no-trenciansky-kraj-ich-ma-najmenej.html
ale pre vyberanie parkovného sídlisko juh nafúknu. inde zasa vo vnmútroblokoch namiesto zelene budú parkoviská (pre "cudzích".

Ja odporucam znacku KEBA, ma vsetko co je v popise, daju sa zapojit viacere za sebou, mozu ist na stenu alebo na stojan.

Komentár
Skuste sa pozrieť na http://www.seakenergetics.com/sk/ev-nabijanie.html
Je to Slovenska firma a podľa popisu na stránke by ich nabijačky mali vyhovovať požiadavkam.
Myslim že kdesi v Ba maju inštalaciu na verejnom osvetlení aj v PO v centre maju nabijačku.

1 Komentár
D
dango komentoval
ano, o tejto firme tu uz bola rec v teme "nabijanie na zeleznej studnicke", kde integrovali zasuvky priamo do lamp

3 Komentáre
D
dango komentoval
je to na hlavu, suma 500 000 nie je nijak zavratna, hlavne ak sa jedna o strop 5000e/dotaciu - pri tejto politike to bude nieco cez 100 prvkov navyse s nezmyselnymi pravidlami, ako medzinarodny roaming.
Pritom by stacilo, aby tato dotacia zasahovala miestnu cast a teda kludne by mohla byt pouzitelna mestskou RFID (kludne aj s fakturovanim) - a turisti nech si nabijaju po ceste na DC alebo v hoteloch

jux
jux komentoval
dango Plati EU nariadenie, ze na kazdej verejnej nabijacej stanici musi vediet nabit kazdy, kto tam pride len pomocou aplikacie, alebo bankomatovej karty, t.j. bez zmluvy, specialneho cipu, karty alebo niecoho podobneho. Ak to prevadzkovatel nabijania nedokaze, potom musi dat nabijanie zadarmo. Samozrejme nie vsetci to dodrzuju, no oficialny projekt to musi dodrzat.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
jux - a neplati to nahodou len pre skutecne nabijacky (DC)?

Ja sa rovnako priklanam ku KEBA nabijackam-vsetko co potrebujete a uz su rokmi overeni.

Na zamyslenie: Ak chce mesto Trencin namontovat viac nabijaciek a ist najjednoduchsou cestou a nabijacky "povesat" na verejne osvetlenie a spristupnit tak nabijanie obcanom aj turistom nevidim dovod davat len 22kW nabijacky. Jednak su drahsie a vacsina vyrabanych EV ma palubne nabijacky max 11kW 3faz, zvacsa 1F 32A/7,2KW.
Inak povedane na sidliskach stacia 3,6-7,2kW nabijacky v hojnom pocte-nabija sa cez noc a namiesto jednej 22kW dam 6x3,6kW alebo 3x7,2kW a obsluzim tak viac aut a aj cena bude prijatelna. Nemusim tak zasahovat do verejneho osvetlenia radikalnym sposobom a vsetci budu spokojni. Rozmiestnim zopar 22kW pre turistov a je to.

2 Komentáre
D
dango komentoval
SEAK dokaze pichnut az 4 (mozno aj viac) 22kW na 1 pripojku s rozbalancovanim vykonu a prestriedanim faz

D
dzodzo komentoval
zalezi aky je zamer mesta, ci chcu nabijanie spristupnit obcanom, aby si mali cez noc kde nabit ak nemaju moznost garaze alebo ide o rychlonabijanie pre kratkodobe parkovanie, ak ide o overnight nabijacky tak 22kW je zbytocny overkill

Ja by som radsej videl stlpik s moznostou bezkontaktnej platby platobnou kartou namiesto eRoamingov, RFID chipov, aplikacii a podobnych hluposti. Verim ze v cene 5000eur sa to musi dat zariadit.

2 Komentáre
1fisker
1fisker komentoval
Presne o tomto vždy točím už hádam 5 rokov s dodávateľmi nabíjacích staníc, už to niektorí pochopili, uvidíme v reáli, či to naozaj bude

Teq
Teq komentoval
alebo pri najhrsiom pouzit plugsrfing alebo nextcharge cip, ktore funguju po celej europe

Späť