Tak som mal konečne možnosť vyskúšať Aiways U5. Počas štyroch dní som najazdil cca 450 km, tak sa chcem podeliť o dojmy..
V prvom rade ma prekvapilo aké je auto veľké. Stáli sme na nabíjačke vedľa nového Enyaku a Aiways je ešte o poznanie väčšie SUV. Obrovské priestory a dostatok miesta na predných aj zadných sedadlách ktoré sú veľmi pohodlné aj na dlhé cestovanie preto neprekvapujú. Veľký batožinový priestor ktorý má pod podlahou ďalšie dve podlažia pojme bez problémov aj batožinu celej rodiny cestujúcej na dovolenku. Spodná "vaňa" batožinového priestoru je v číne osadená konektorom, do ktorého sa za poplatok dá zapožičať batéria na dojazd ďalších 100 km. Pod prednou kapotou je dostatočne veľký frunk ktorý pojme všetky nabíjacie káble a redukcie. Celkovo ma auto prekvapilo dielenským spracovaním, ktoré je na naozaj vysokej úrovni. Kto si do auta sadol skonštatoval kvalitu prevedenia a použitých materiálov na úrovni prémiových europskych značiek. Nikde nič nehrká, nevřzga, dvere kufor aj kapota perfektne dosadajú, medzery medzi jednotlivými dielmi karosérie sú ukážkovo rovnaké. Taktiež použité materiály sú výborne. Auto malo najazdených cca 11000 km v zimných podmienkach a aj lak bol bez viditeľných poškodení.
Pri jazde je auto veľmi pohodlné, zároveň veľmi dobre sedí na ceste aj je výborne odhlučnené. Problémové sú ale drobné softwarove záležitosti ako v ovládani, tak aj v displeji vozidla ako aj v infotainmente.
Autonómne jazdenie na diaľnici je v podstate nepoužiteľné, vozidlo pláva v jazdnom pruhu, "fantómové" brzdenie a nezmyselné pribrzdenie auta sa deje dosť často. Na displeji pred vodičom ktroý má cca 7 palcov je napr. dojazd napísaný pysmom o veľkosti 3mm, ostatná plocha je v podstate nevyužitá. Tak isto dislej infotainmentu ktorý má cca 10 palcov má množstvo bezvýznamných ikon o veľkosti 4 x 5 cm, keď som však chcel zmeniť napr. teplotu v interiéri musel som sa preklikávať dvomi-tromi úrovňaami menu, ktoré má tlačidla sotva 1 x 1 cm. Všetko sú to ale veci, ktoré sú odstrániteľné aktualizáciami softwéru. Majiteľ mal možnosť vidieť čínsku verziu kde sú všetky tieto neduhy dotiahnuté do dokonalosti. Takže treba len vydržať, kým nepríde ten správny upgrade....
Celkovo sa mi ale auto veľmi páči, viem si predstaviť s ním trvale jazdiť. Reálny dojazd podľa majiteľa bol v zime (býva v dosť kopcovitom teréne bvorska) do 300 km, teraz v lete je to bez nejakého obmedzovania 350 km. Posledný problém s na ktorý som narazil je priložená nabíjačka na 230V. Tá je natvrdo nastavená na 16A, a nedá sa nijako obmedziť ani v nastavení vozidla. Je tak nepoužiteľná, ja čo mám relatívne nové rozvody a som elektrikár som auto radšej po 10 minutach odpojil a následne som nabíjal svojou nabíjačkou z Kony prúdom 12A. Naopak AC naabíjanie až 32A z jednej fázy umožnúje auto relatívne rýchlo nabiť aj bez DC nabíjačky.
Na priloženom linku dávam k dispozícii krátke video a zopár informácii..
https://uloz.to/tamhle/KKRpxF4yj7sq/name/Nahrano-1-7-2021-v-16-13-56#!ZGVjZGR2AGywZGSyZTAyAJZ3MJMxMaSmA2canwyPISumrQOwMt==