Ceny el.energie - 202x

• Autor témy Autor témy dango
  • Dátum začiatku Dátum začiatku
ZSDis zverejnili cennik az 1.1. pre rok 22, ZSE ma zatial stale stary cennik.

zmena pre sadzbu (ceny bez DPH)

D1:
Pevna zlozka: 1,3132 -> 1,3206€/mes.
Variabilna: 0,038660 -> 0,038904€/kWh

D2:
Pevna zlozka: 4,5549 -> 4,5807€/mes.
Variabilna: 0,012476 -> 0,013005€/kWh

D5:
Pevna zlozka: 0,1500 -> 0,1508€/A/mes.
Variabilna: 0,003739 -> 0,003984€/kWh

Straty na distribucii:
0,007238 -> 0,011466 €/kWh

Jadrovy fond, TPS, systemove... v cenniku nie su.
Vidiet vyrazne podrazenie na stratach (pol centu s DPH) , zdrazenia na distribucii su takmer nevyrazne a minimalne

https://www.zsdis.sk/documents/25849...triny_2022.pdf

Naposledy upravené:
D
dango komentoval
bolo to 0.9 eur (s dph); cize zdrazenie OM o 42 centov

T
tommik komentoval
Zaujímavé, že u červených sa platí viac ak viac odoberieš. Som bol zvyknutý, že DD1 má menší fix a vyšší variabil v porovnaní s DD2...
Ale vďaka aj za 70,5 €/MWh, keď máme burzu cez 200.
btw...prvým znakom seriózneho dodávateľa je, že pre domácnosti uvádza koncové ceny, nie len ceny dodávky, ktoré tvoria cca 40% celkovej ceny za dodávku a distribúciu elektriny ;)

D
dango komentoval
tommik, pozri si este raz cennik distribucie, co som vypisal vyssie a - nepozeraj len na cenu za dodavku energie (komodita)

Sulík nás zasa ojebal ked tvrdil, že TPS pojde dole výrazne. Pre domácnosti pojde dole len o 4%, A pre gigantov až 33% kde tí najväčší tam majú zľavu 95%, SS skoro nič, distribúcia zdražela a pritom hovoril, že URSO si ich postrážia a cena klesne, straty zdraželi o dosť výrazne a o odvode do NJF sa akosik mlčí a uvidíte že to tam ostane! Takže žiadne zlacnenie regulovanej sadzby sa nekoná pri prenose nakoľko straty pri distribúcii sú vyššie ako to zlacnenie TPS a SS a ak by nedajbože jadrový fond vypadol tak ani to nepokryje tie straty. Takže silovka dodavateľa je rapídne zdražená a aj mesačná sadzba. Takže v žiadnom prípade sa nedostaneme na ceny z roku 2020 ako uvádza klamár Sulík!!! cenníky niesú alebo sú zašité na stránkach, aby nebolo veľké halo! J ebne ma z takýchto praktík.

Komentár
1romeo1 najprv si zober kalkulacku, Sulik nikoho neoklamal, distribucia klesla pre domacnosti pri najpouzivanejsej tarife D2 o viac ako 6%. Magna ma na webe uz integrovany cennik a jednoduchym prepoctom je vidiet, ze zatial minuly rok bola 0,06364 €/kWh, tak tento rok je 0,05993 €/kWh. To je zlacnenie o 6,2%.
A keby si si otvoril stranky URSO alebo Stredoslovenskej distribucnej, ktora Ti uctuje distribucnu tarifu, tak tam ceny najdes.

D
dango komentoval
Ten o kompote poznate? 1romeo1 je taky jeden, zbytocne na neho plytvat energiu

1romeo1
1romeo1 komentoval
Jiri GrandPa píšeš o sebe? nauč sa čítať s porozumením!! Alebo si už senilný dedo? Ak áno tak ta to ospravedlňuje. Odporúčam si to ešte raz prečítať a hlavne to pochopiť čo som konkrétne písal a čo kto pred pár mesiacmi povedal! podla niekoho najlepší "ekonóm"

D
dango komentoval
fesak, skludni sa, ak chces na tomto fore zotrvat !

A mame nejake prve prognozy na rok 2023. Nasa druha SR nepamata takych populistov, akych mame vo vlade posledne 2 roky. Zastropovanie je stale nedotiahnute a asi ani nebude, len bolo treba umlcat masy.

https://www.urso.gov.sk/urso-upozor...skymi-elektrarnami-pre-cielovych-odberatelov/

363_modelovy-priklad_ee.png

1 Komentár
1romeo1
1romeo1 komentoval
elektrina pre domácnosti pojde ešte dole nakoľko TPS pojde dole z hľadiska nižších doplatkov za OZE a KVET nakoľko elektrina na straty je výrazne vyššia! Tak tu nešaľte! Možno to dostali aj rozkazom aby to tam vyvesili a na konci roka ukážu ľudom koľko im usporili peňaží a budú sa s tým chvastať na bilboardoch! A ešte raz opakujem ak memorandum nesplní Sl.Elektrárne tak danou zaťažia výrobu z jadra od nového roku a vratkami ľudom budú vracať rozdiel z navýšených platieb. Do konca roka je ešte časúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú.

Ak ked ma po mojej sprave v inej teme k tomuto z doveryhodneho zdroja tu nejaky expert s 1 na zaciatku aj konci napadol, ze co pisem, ked je pre celu spotrebu domacnosti 7TWh dojednana zastropovana cena, nas buduci rok caka velke zdrazenie. Zastropovane ceny su stale nepodpisane a aj keby boli podpisane, je to dohodnute na spotrebu pre domacnosti do 3 MWh rocne a domacnosti s vacsou spotrebou maju mat ceny vypocitane podla pravidiel na cenovu vyhlasku - teda podla vyssie uvedenej tabulky.
Ak si doma nabijame elektromobil, tak myslim ze na limit tych 250kWh mesacne, co ma byt za “dobre” ceny, tu vacsina z Vas s regulovanymi tarifmi (co 4T od Magna nie je) nedosiahne.

1romeo1
1romeo1 komentoval
Nemám rád poserov čo sa schovávajú za imaginárne slovíčka! Za prvé spotreba všetkých domácností teda aj tých čo elektrinou kúria aj nad 4MWh/ročne čini na SK okolo 6TWh takže ak je dohodnuté 7 tak to pokrýva aj ich! Ak niečo URSO vyhodnocuje tak len z aktuálnej zákonnej legislatívy a tú ak zmenia aj 31.12.2022 tak nič nezmení URSO natom, že svoje výpočty bude musieť korigovať ku 1.1.2023! Takže kľud človek začínajúci na "M a končiaci na o"! :-)

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Doteraz som platil za silovu energiu 8.5 centu. Teraz som dostal novú cenu od 1.10. na 26 centov. (lokalita Štajersko).
Tak tu neplacte a buďte radi, že na SK sú stále regulované ceny.

1romeo1
1romeo1 komentoval
u nás elektrina ešte aj zlacnie nakoľko doplatky za OZE a KVET nebudú, alebo budú minimálne takže TPS pojde zasa o dosť dole!!! Ja mám napríklad doplatok na mojej FVE necelých 12centov takže dostanem len za elektrinu na straty, sám som zvedavý koľko to bude činiť za kWh v roku 2022???

Mne to tiez vyrazilo dych,Ti co mame FVE sme proste banda “zelenych” snobov.bodka.

2 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Tvári sa to ako odborný článok ale sú tam niektoré úplne uletene predpoklady a hodnoty. Napr. aj tá súčasná cena elektriny je zle. No, je to firma ktorá zrejme žije z predaja energii.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Same blaboly, oni “nenasli na internete ci je suctove meranie” ? Takyto zakladny predpoklad si nevedia zistit. Ceny za montaz FVE na rok 2022 davaju nizsie ako v 2021, pricom je to presne naopak. Cenu FVE pocitaju ako 2€/Wp, pricom minulorocne ceny boli polovicne a teda polovicna navratnost, s dotaciou este mensie. Kto si robil sam, mal cenu okolo 0,5€/Wp s DPH a podobne to bolo s dotaciou pri rozumne zvolenom vykone. Ale u nich 2€/Wp.

Dalsi z clankov, na ktore sa neoplati klikat a zabijat cas citanim. Pisal to uplny laik, ktory si ani nedokazal trocha nastudovat zakladne veci.

Ano, domacnost nevie aku ma spotrebu, len raz za rok, lebo vtedy pride odpoctar. A take nieco ako si na papier odpisovat stav elektromera priebezne ak chce clovek presnejsie a zaujima sa o svoju spotrebu, to dementa neucili ?

Kritizuje malu dotaciu 1500€, to nepocul o obnovdom dotacii, kde to je znacne vyssie a nie je to % zo zaplatenej sumy ? Takze kto najde lacnu firmu, ma dotaciu aj 100% co ho to stalo.

SE odmietaju memorandum, pompezne oslavy lacnej elektriny sa asi neudeju. No bude to asi este zaujimave....

Miroslav Rojko
So ziskom sa carovat da, ale do urciteho rozsahu, v malych a strednych firmach. Velke firmy pod kontrolou akcionarov a regulatorov taketo moznosti maju vzhladom aj na objem prijmov obmedzene. Kazde medzirocne zvysenie alebo znizenie niektorej zlozky nakladov je analyzovane a posudzovane.

S
Supiiik komentoval
Regulacia je cesta do pekla. To sme tu mali do 89teho. Bud bolo niecoho zbytocne vela, alebo naopak nedostatok. Koniec koncov staci pozriet na Madarov a ich regulacie paliv. Na kratko je regulacia mozno fajn, ale casom vzdy nieco praskne.
Aj nase ceny EE pre domacnosti. Su sice regulovane a Cesi sa snazia porovnavat s nami, ale my mame tie ceny len priemerovane a posunute v case. Od buduceho roka by sme (bez zasahu statu) boli na tom istom, co Cesi s jednym rozdielom. Pokial by ceny klesli, tak Cesi by to videli hned a my s odstupom jedneho roka. Cize sme na tom v porovnani s nimi uplne rovnako. Dokonca by som povedal, ze horsie, lebo liberalizovany trh je v case, (ked vsetko funguje tak ako ma) spravodlivejsi a aj lacnejsi pre koncoveho zakaznika.
Ono aj to zdanovanie nadmernych ziskov nas casom dobehne. Akykolvek investor v buducnosti ked bude u nas chciet otvorit fabriku, tak si to 2x rozmysli a radsej investuje v krajine, kde platia nejake stabilne pravidla. Ja nie som za taketo nesystemove kratkodobe riesenia. Vychovavam 2 deti a bol by som rad, keby sa mali v buducnosti lepsie ako ja aj za cenu toho, ze teraz kratkodobo zatnem zuby a preckam zle obdobie

PistaTT
PistaTT komentoval
Miroslav Rojko - akcionarom by to bolo jedno (pisal som ze sluzby dodavaju podniky v skupine), regulator tazko povedat ci ma sancu realne zasiahnut do toho za akych podmienok nejake sluzby sukromnik nakupuje od sesterskej firmy.

Supiiik - regulaciu tu mame aj po '89 napriec celou ekonomikou (a nie len v SR, v celej EU) - su regulovani vyrobcovia (farmaceuticky priemysel, automobilovy priemysel, potravinarsky priemysel, chemicky priemysel, energeticky priemysel...) aj poskytovatelia sluzieb (telco, zdravotnictvo, skolstvo, doprava...)
v tomto konkretnom pripade je aktualny sposob regulacie vyhovujuci len pokial okrajove podmienky regulacie zostavaju v nejakych "obvyklych" mantineloch a zial regulacia zlyhava ak pride k vyraznej anomalii. podla mna je to len o oprave toho regulacneho mechanizmu, ktory urcuje cenu komodity na burze. podla mna spravit to je vyrazne menej technicky problem ako problem politicky a problem lobbingu tych, ktorym aktualny stav plni vrecka (a plnil aj predtym, nez nastal velky problem)

to co pises, ze by si tak povedzme jadrove zdroje mohli svojvolne zvysovat cenu nie je ziadna zmena oproti tomu co by teoreticky mohli spravit teraz - v momente nedostatku na strane ponuky mozu dat cenu aku chcu, lebo to teoreticky niekto kupi aj tak. teraz to robit nemusia, lebo im tu ustrelenu cenu daruje burza kvoli cene plynovych zdrojov.

Myslim, ze to urcovanie ceny elektriny podla najdrahsieho zdroja uz pred mesiacom Nemci zrusili. To bola cela pricina problemu. Ked elektriny zrovna nie je, tak si obchodnik priplati z plynovej ale inak je nezmysel aby sa vsetky ceny urcovali podla nej.

2 Komentáre
S
Supiiik komentoval
To co popisujes je presne ten sposob, ktory fungoval doteraz a aj nadalej funguje. Cenu urcuje posledna zaverna elektraren. Ak je nizka spotreba EE a nie je nutne startovat plynovky, tak cenu urcuje druhy najdrahsi zdroj po plynovej elektrarni, aktualne uhlie. Problem je, ze spotreba EE je vysoka, preto ide vsetko, co dokaze vyrobit nejaku tu Wh.
Odporucam pozriet toto video pre predstavu, ako funguje EU trh.

PistaTT
PistaTT komentoval
pekne video. zhruba v tych intenciach som zaklady chapal aj doteraz, no tu je to vysvetlene detailnejsie.

ZSE cena komodity na rok 2023 pre D2 0.1e/kwh -> 100e/MWh (zdrazenie z 97, cize o 3eura). Oproti Magne s cenou 87eur je to stale 13% rozdiel

2 Komentáre
Miroslav Rojko
ticho dúfam, že to mierne zdraženie budú chcieť vyrovnať na distribučných poplatkoch ("aby sa platilo rovnako akov 2022") a VB zasa zlacnie

PistaTT
PistaTT komentoval
pozeram, ze ZSE uz ma cenniky na webe, hoci nie priamo pri sluzbe dodavka EE ale cez cast Dokumenty a tlaciva: https://www.zse.sk/dokumenty-a-tlaciva#EE_tab

ked porovnavam voci cenniku 2022 tak pri vsetkych sadzbach to vychadza na priblizne 3% zdrazenie silovej zlozky + zdvihnutie mesacneho poplatku z 1,32 na 1,80 s danou.
cennik distribucie ZSDIS pre 2023 som zatial nenasiel. nakoniec to bude jak sluboval Heger - domacnosti budu platit rovnaku cenu len v inej vyske

V cennikoch ZSE som nasiel este taketo dokumenty. O vykupe s pouzitim VB a o Dodavke prebytkov elektriny.
Ako tomu rozumiet? Nie je teda jedina moznost vykup alebo VB? Ale aj kombinacia?
Co znamena ta dodavka prebytkov elektriny za 72e /MWh ?

...nie ze by som to chcel vyuzivat, len ma to zaujima a nechapem tym dokumentom

Prílohy

• photo8837.png
    photo8837.png
    63,7 KB · Zobrazení: 22
  • photo8838.png
    photo8838.png
    234,6 KB · Zobrazení: 18
D
dango komentoval
No pockaj - ale tam sa pise o dodavke za 72. Slovo dodavka znamena EE do domacnosti. O vykupe je ten druhy dokument, kde su rozne tarify a ceny. Tam vsak nerozumiem, preco je v zatvorke virtualna bateria - pretoze but vykup alebo virtualka

Miroslav Rojko
precitaj si cely nadpis - aj to "Malý zdroj domácnosť" pri prvom
a pri druhom je to vykup v rovnakej sadzbe ako dodavka v danom tarife = Virtualna bateria, veď aj teraz Ti na faktúre odrátavajú eletrinu v rovnakej sadzbe ako dodávajú

D
dango komentoval
Vdaka, bolo to pre mna matuce. Ale to pri ZSE je bezne, ze nie vsetci rozumeju na prvu supu

Mimochodom :

Snímka obrazovky 2022-12-29 o 10.32.14.png

By mali politici začať hovoriť o zlacňovaní oproti 2022, nie zdražovaní.

Z pár dní nejde ešte predpovedať budúcnosť ale ako pohľad na možný trend to už dačo vie povedať. Ako som písal v lete - dokedy príde ďalší rok alebo politici niečo vyriešia, bude už trh znormálnený.

milan84
milan84 komentoval
no uvidime, ako dlho to este bude trvat. Ak scenar bude pokracovat, trh a spekulanti to zneuziju a ak sa k tomu este pridaju sucha a extremne teploty, tak to dopadne pravdepodobne velmi podobne.

Miroslav Rojko
Neboli aj predpovede ako bude zima strasne tuha, niekde vyrazy ako storocna a pomrzneme tu bez russkeho plynu ? Pol zimy za nami a nejako bola slabsia ako minule roky. Takze sucho v dosledku extremnych teplot ako predpoved az tak neberiem. Globalne oteplenie neznamena teplejsie v zmysle, ze sa tu upecieme ale skor take castejsie vykyvy a anomalie teplot.

1romeo1
1romeo1 komentoval
však počkajte ked sa znova rozbehnú fabriky ako zasa tá cena na okte vyletí aspon na 200-300€/MWh!!! A ked sa k tomu pridá ešte aj chladnejšie počasie tak sme znova na 300-500€/MWh

strp_ee.png

2 Komentáre
T
tommik komentoval
Upresním ;):

"Podľa rozšíreného memoranda majú Slovenské elektrárne dodať domácnostiam každý rok 5,5 terawatthodín elektriny. V roku 2025 za cenu 66,70 eur za megawatthodinu, v roku 2026 za 72,70 a v roku 2027 za 79,30 eur/MWh. Je to ďalšia pomoc nad rámec pôvodne dohodnutého objemu 6,15 TWh elektriny ročne na obdobie rokov 2023 a 2024 za cenu 61,20 eur/MWh."

T
Taur komentoval
A ta garancia palti na silovu zlozku, Distribucia moze vyletiet ktvoekam.

Tomuto moc asi nemozme verit,vymenia sa vlady,nova zacne upratovat po starej,pripadne nejaka zmena vlastnickych vztahov v SE ,a memorandum bude obycajny bezcenny zdrap papiera…Naslubovat a namemorandovat mozu…

Komentár
3 Komentáre
1romeo1
1romeo1 komentoval
59% zdraženie sa ti zdá kozmetická úprava? Eauto noc. Najprv nalákajú a potom jebnú takéto zdraženie hajzli jedni.

D
dango komentoval
kozmeticka uprava sa tyka regulovanych cien a teda domacnosti bez 4T

Miroslav Rojko
eAuto bolo odjakživa o ničom, nakoľko víkendová zľava pre všetky tri vedľajšie tarify bola len s 4% narozdiel od hlavného tarifu univerzál a 12%

ale treba cez leto narobiť viac, aby sa cena za elektrinu spotrebiteľa netýkala a záležalo len na distribúcií, poplatok za distribúciu sa nemenil

regulovaná cena elektriny klesla o vyše 4% (D1,D2 a nízke tarify D3 a vyššie), integrovaná regulovaná o 2,4%

O ničom? To ako myslíš? mať pri jednotarife v noci 8 hodín elektrinu za 9centov(D2) 14centov(D1) so všetkým bolo výhodnejšie ako dvojtarif a nočný prúd. od 1.1. bude naozaj lepšie mať bud pumpu, alebo vôbec variabilnú tarifikáciu nemať. Chcel som to používať na TČ v noci, takto sa mi to nevyplatí, redšej drevom kúriť a kôli 2 mesiacom prejsť na drahšiu D2 sadzbu tosa mi naozaj nevyplatí. Ja mám stále doplatok a tak sa mi nevyplatí ho zrušiť a prejsť na virtulnu batériu. Ale u otca postavim elektráren 10kWp a aj ja prejdem do greenlogy a budem si môcť uplatniť spotrebu na inom odbernom mieste. Ja som mal Eauto len nato aby som si nabil EV v prípade dlhodobého hustého zamračeného počasia a tak za 14 centov v noci to bolo premna na D1 celkom super, takto to bude 17centov a cez den dražoba.

3 Komentáre
Miroslav Rojko
Neviem či si si urobil výpočet podrobný a síce stiahnuť 15minútové intervaly každý mesiac a počítať ceny a hlavne zohladniť víkendové zľavy ale ja som si to urobil a zrovna ten víkend, kedy je zľava 12% pri univerzal tarife a len 4% pri ostatných, zavážil. Ostatné tarify majú aj cez deň vyššiu cenu.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Já už tam ale na rok 2025 tu víkend zľavu nevidím.

Miroslav Rojko
Maju v cenniku dva stlpce, prvy je cena cez tyzden a druhy cena cez vikend

Opravte ma ak sa mýlim. U Magmy je teda pri variabilnej tarifikácii 4T E-Auto cena silovej zložky v noci 0,04965 bez DPH a cena pre domácnosť Magna D2 (teda nonstop) je 0,0700913 už s DPH? Ostatné poplatky musia byť rovnaké, takže nabíjaním iba v noci variabilnou tarifou môžem ušetriť koľko, cca 1 cent??
Magma asi prudko stráca na atraktivite s novým cenníkom

Naposledy upravené:
3 Komentáre
Miroslav Rojko
Nie, cena 0,07 pri d2 je tiez bez dane ale aj tak by clovek musel naozaj vela spotreby presunut na noc, aby sa mu oplatilo cez den platit tie neregulovane nekrestanske sadzby v dalsich troch casovych pasmach 4T.
4T beriem ako nutne zlo za presun elektriny z roka do doalsieho roka pri virtualnej baterii, inak by som radsej mal D2 u ZSE a tam virtualnu bateriu. Greenlogy ignorujem, Ti na mesacnych poplatkoch za sluzby su cenovo celkovo potom najdrahsi, dokonca neviem co na to regulator ale podmienuju platbu za odberne miesto dalsim poplatkom za zelenu elektrinu (nijaky zakaznik nemoze byt bez toho poplatku).

J
jeeff komentoval
Vyssia sadzba ako 0,07 je len Rano/Vecer a o 0,05 predpoludnie (to ale beriem ako skoro rovnake), cize ano, zalezi od vyuzitia. Ja som si pozrel poslednu FA za 10 mesiac a pri jednotnej sadzbe by som mal s cenami 2024 84,50 eur na FA 4T mam 80,22. Pozrel som aj maj tam to je fix 43,60 a na FA mam 41,99.

Cize zalezi ako vies minat elektrinu, ale zasadne rozdiely to nie su. Ja ale typicky planujem nabijanie auta tak, aby to vyslo na vikend a noc, cez tyzden nabijem tak, aby v piatok som mal povedzme 20% a vyuzil zlavu cez vikend, ktoru mas na 4T.

Ale ano, pre tych par eur to asi nedava velky zmysel a je skoro jedno, ci mas 4T alebo D2.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Miro prečo je VB u ZSE lepšia ako u Magny. Veď ZSE ju mesačne nuluje, čiže čo neminieš je fuč. Alebo sa mýlim?

ZSE nuluje ročne štandartne, ZSE pouziva rocnu fakturaciu, mesacnu len na poziadanie (a vtedy nuluje mesacne). 1.

1. ZSE ma vyhodu v tom,ze nema 4T ale pekne ide regulovanou cenou. Je to samozrejme individualne ale elektrina v regulovanej cene aj na rok 2025 klesa a 4T je aspon pre mna nutne zlo s vyssimi cenami po minuti ulozenej elektriny. Ja na jednom mieste vyrobim menej ako spotrebujem a priemerna cena za kWh mi vychadza viacej ako v regulovanej tarife.

2. Navyse ZSE umoznuje flexibilnejsie cerpanie - ak aj nemam na zimu vyrobenu, dorobim si v lete, kdezto v Magna musi byt vyrobene dopredu pred spotrebou.
Takze ak clovek nepotrebuje odlozit cez roky a vie si minut, je ZSE lepsia.

3. ZSE je stabilnejsia, nestalo sa ako v Magna, ze zrazu z mesiaca na mesiac zrusili cerpanie v rano/vecer a platili sme drahu elektriinu aj ked sme mali nasetrene Mwh z leta, nevypoculi nic, ziadne navrhy napriklad na odratavanie vacsieho mnozstva namiesta 1:1 alebo aspon zohladnenie vyroby (aby umoznili cerpat aspon vyrobenu rano/vecer). Dalsim prikladom je zrusenie zdielania pozicovne medzi odbernymi miestami toho isteho majitela, rovnako zrusene zo dna na den. Tuto zimu ma to bude stat do 1000€, kedze na jednom mieste som zdielal z inych, kde som mal miesto na vacsiu FVE. Vsetky veci sa deju nahle, pocas roka, bez nejakej doby na prisposobenie sa. ZSE tym ako je velka a pomala, poslytuje stabilnejsie prostredie.

1romeo1
1romeo1 komentoval
daj si greenlogy tam nemusíš mat ani IMS na príjme, iba na výrobe a hlavne sa dá kredit použiť aj na paušál Greenway. Bez mesačného poplatku to nejde nikde či už je to paušálne, alebo zodpovednosť za odchýlku.ja ked spravím u našich 10kWp elektráren tak odchádzam z magny do greenlogy.

Miroslav Rojko
1romeo1 mávaš tu také prudké reakcie na cenovú politiku firiem s nevyberanými názvami, skôr som čakal na adresu Greenlogy niečo také ako ich odporúčanie, ak si spočítaš mesačné poplatky v Greenlogy ?

napr. cena VB Max (ostatné sú časovo obmedzené - to nemá nikto ani ZSE ani Magna, že len niektoré hodiny cez den sa dá čerpať) alebo povinný poplatok za "management zelenej energie", teda za každé odberné miesto ďalších 1,8€ mesačne v rozpore (podľa môjho názoru) so stanovením ceny od regulačného úradu a následne pri posielaní energie ako spomínaš Greenshare ďalšie % a % dole z posielaného množstva

Greenlogy pre mňa nie je cesta, chcú hlavne zarábať na poplatkoch (aj mesačných aj % z množstva elektriny) za nič, ešte si nič nevyrobil, neuložil a už platíš nezmyselné mesačné poplatky

Príklad: za tri odberné miesta s VB by som platil u Greenlogy ročne 345,60€ na rozdiel od Magna, kde je to 64,8€ (+za Požičovňu podľa čerpania ale to je tak do ďalších 50 - 60€ ročne, teda spolu na tretine ako Greenlogy). Pre mňa tadiaľ cesta nevedie. A to sú len poplatky obchodníkovi bez mesačných poplatkov distribúcií.

D
dango komentoval
Miroslav Rojko uvidime, ako dlho mu to nadsenie vydrzi. Ci aspon tak dlho, ako s ejoinom. Ale ved za tie roky sme uz zvyknuti a hlavne polykrystal je najlepsia technologia, len my ostatni sme blbci, ze to nepouzivame

Takze od 1.7.2025 prejdu vsetci majitelia FVE do 2tarifu (D3 a vyssie), co znamena platba za OM podla hodnoty istica. Pri najbeznejsom 3x25A to bude teda riadne podrazenie pravidelneho vypalneho
Do 30.6.:
je pevna zlozka za OM Magna + ZSDis 7.24e mesacne
Od 1.7.:
je pevna zlozka za OM Magna + ZSDis (pri 3x25A) 12.97e mesacne

Nizsia cena za distribuciu vyrovna rozdiel zdrazenia po 104kwh
(ak dobre pocitam...)

Naposledy upravené:
1romeo1
1romeo1 komentoval
Dango za prve ja som v SSD, za dalšie o čom točíš a hlavne kto zmenil spôsob účtovania distribúcia, ak ano tak ktorá a ako, alebo Magna ako dodavateľ?Píšeš, že všetci majitelia FVE. Ja mám elektráren s doplatkom registrovaný na URSO ako výrobca, nemám virtuálnu batériu. Toto sa vzťahuje asi na majiteľov virtuálnych batérii, kde hlavne majiteľ musí podpísať s distribúciou novú zmluvu a kto ju nepodpíše tak stráca rezervovanú kapacitu/odpojí sa. Evidentne tu ide o toto odstaviť melé zdroje. Tak rozpíš sa koho sa to týka a nepíš tu "všetci"

P
Peter A komentoval
Je tam aj povinnost zmenit tarif : Pre odberné miesto s pripojenou nabíjacou stanicou elektrických vozidiel alebo zariadením na
uskladňovanie elektriny sa uplatní sadzba D3, D4 alebo D5.

Miroslav Rojko
práveže nie je povinnosť, píšu, že zmenia automaticky, domácnosť nemusí žiadať

Späť