Krátky report - 29.1.2024 sme sa vybrali do Nórska/Švédska. Plán bol 10 dní. Rýchy presun do Nórska, tam 6 dní s prechodom do Švédska a po horách naspäť. A zas rýchly presun domov. Išli Hyundai Ioniq 6 18" awd a Kia EV6 Gtline 20" awd.
Úplne nám to nevyšlo, mimo rýchlych presunov. Na Nórsko udrel
https://www.imeteo.sk/spravy/extremn...tu-este-nemali
Podľa známeho zo Švédska, tam také nemali 30 rokov.
Takže niekde 300km nad Trondheimom prišla víchrica, padali nám malé vetvy na auto. Hneď sme to preparkovali. Celú noc sa pod nápormi vetra autá triasli. Údajne mal vietor dosahovať až 200kmh. Toľko asi nebolo, ale po tom ako sme si nabili autá za hodinu prišiel na všetky nabky čo tam boli blackout. Ráno sa nám obšmietal okolo auta človek. Až neskôr sme zistili, že to bol majiteľ Tesly. Zjavne išiel na hranu a do 30 min prišla odťahovka. Tieto nabky boli vypadnuté ešte aj po ceste späť.
Celé Nórsko malo výstrahy na ďalšie 3 dni. Striedali sa kombinácie snežných búrok, jazda po ľade so silným bočným vetrom s nárazmi. Skončili sme 2 dni uzatvorenom hlavnom ťahu, kde išla postupne viditeľnosť na 0. Nevideli sme už najbližšie tyčky pri ceste. Tak sme to otočili. V ten čas zablokovali kvôli počasiu aj všetky hraničné priechody do Švédska. Odstavené trajekty. Polícia odporúčala necestovať. Nakoniec sme to aj kvôli nečakanej rodinnej udalosti museli otočiť domov.
Pred Trondheimom mi Maroš utekal. Tak som mu v Trondheime navrhol, že si dáme domov race. Kto bude skôr doma. Bolo to dosť napínavé po celý čas. Každý sa snažil predpovedať ťahy toho druhého a prekabátiť ho. Maroš je skúsenejší šofér a v Nórsku, kde sú na okreskách mimo okolia hl.mesta 80km/h držal s EV6 krok. Až potom na diaľniciach mu Ioniq6 zdrhol ale nie celkom. Ľad okolo kolies mi rozbili geometriu. Čechy som išiel už len okolo 110kmh. Auto sa mi v DE/CZ chovalo pri 120+ nestabilne (zbiehavosť predných). Tie nárazy vetra boli aj v DE dosť silne. V Dánsku ma tiež dobehol, keď som si musel na 15 minút pospať. Finálne som domov tera prišiel skôr len o pár 10 minút. EV6 vs Ioniq6 - kľudne ísť do EV6, tie rozdiely sú malé ak sa nejazdí len po diaľniciach a 140+
Z oboch áut sú dáta, spravím z toho duálne projekcie.
Celý čas sme išli po ionity, mimo úsekov nad Trondheim, keď boli medzery. Tam sme použili Shell recharge. Filter sme si nastavili priamo v aute. Ten plánovač síce nie najlepšie plánuje multiskoky, ale najbližšie nabíjanie, zostatok%, preplánovanie na inú a pod zvláda super. Dokonca sú tam aj veci, čo nie sú bežne. Zobrazenie pred koľko min/hod sa naposledy nabíjalo na 2 stojanoch, prebiehajúce relácie a koľko minút. Nikde sa nečakalo, všetko slušne predimenzované.
Obe autá boli prerobené na solo camper. EV6 malo matrac, vzadu dodat. tmavé fólie, vpredu magnetické záclonky. Ioniq6 zas provizórne lehátko, tiež vzadu extra tmavé fólie a vpredu na okná cca 3cm akustické peny. Pri spaní naj mínus bolo -13/14celzia. Celkovo na trase -18celzia v horách medzi Oslo a Trondheim. Sranda ísť po Bjornových nabkách Elverum, Alvdal, ...

Zvyšok boli teploty okolo 0celzia resp po -6c.
Škoda, že nevyšiel pôvodný plán. Viac relaxu a programu... Dosť som využíval V2L. Robil som si čaje do termosky. A zvládal som aj ľahké varenie cez thermos cooking (Esbit 0.5L). Nejaké sáčkové polievky a pod. Dovarili sa sami počas pár 10 minút zájazdy. Na office monitory (robil som 1.2. uzávierky) som použil AR desktop cez VR Meta Quest3. Žiaľ Xreal Air 2 Pro nestihlo prísť do odchodu - to mi príde lepšie ako vláčiť objemnú ťažkú prilbu (meta).
Ak by ste sa v zime vybrali ..
1. Windy a vrstva Weather warning, dá sa dole posúvať predpoveď. Letmo zistíte či nebude prúser
https://www.windy.com/?48.049,17.314,5
2.Nórské dopravné hlásenia. Vidíte červené ikony, keď je cesta uzatvorená. Kvôli čomu - povodeň/lavína/snehová búrka. A čas kedy prehodnotia jej otvorenie. Tohoto sa treba držať
https://www.vegvesen.no/trafikk/kart...er,tra,ctv,tfl
3. Švédsko to isté tu
https://www.trafikverket.se/trafikin...11000000000000
Activate layers called - Vägväder and väglag
EDIT: Ešte čo sa týka pohonu. V Nórsku sme išli výlučne na SNOW móde. Čiže trvalé AWD. Hlavne tam hore boli zľadovatelé alebo zasnežené cesty. Tým že nebol veľký traffic, kamióny si tam lietali aj s návesmi takmer plnými 80kmh. Po nejakom 1.5 dni sme jazdili ako oni

A užívali si to šmýkanie.
Comma3X na snehu riadila excelentne. E2E si skracoval zákruty ako človek. Tam nebolo treba zasahovať. Už na čistom ľade bol treba cit, a tam lepšie to vypnúť a užiť si to. Už späť od Trondheim Maroš išiel v Šport móde a ja som si dal Custom trvalé Awd. Snow - potom vypne AUTO rekuperácie cez radar. A dovolí len L0-L1 rekuperácie, aby mali kolesá vždy dosť trakcie. Dobre to vyladili. Reťaze sme nepotrebovali.
EDIT2: Trip teda bol nakoniec 6.5 dňa / 6000km. Zo Švédska domov sme 1880km spravili za 21 hod (obe auta).
Ak sa vydáte na viac ako 5 dní. Pri nepretržitej jazde si dávajte pozor na zdravie. Tým že Ioniq6 má nižší posed, tak mi po tých 6 dňoch zatuhli kolená, že som nevedel ani chodiť. Nie bez bolesti. Takisto krčná chrbtica. Určite si zaraďte dosť programu mimo auta, aby bol pohyb a hlava nepozerala iba dopredu. Toto som už vedel aj predtým, len počasie nám program prekazilo. Maroš bol zdravotne v pohode. Tak buď je EV6 lepšia, alebo je zdravotne na tom lepšie. Aha, ja som mimo riadenia, mal na hlave tie ťažké VR okuliare. Možno aj to sa na tom podpísalo.