Kradeze EV

Taur

Senior member
Pridal sa
19 dec 2019
Správy
2.381
Prave som pozeral v TV reportaz ako dnes kradnu auta s bezklucovym vstupom/startom ludom spred domu zosilenim signalu priblizenia.
Napadlo ma ako su na tom BEV s kradezami? Kradnu sa vobec? Alebo sa boja zlodeji, ze daleko by s nimi neusli?
Kradnu sa na suciastky resp. na baterie? Alebo je to tak maly trh zatial ze sa tym zlodejom neoplati zaoberat.

Pozor aj na OBD adaptéry. Hlavne tie staršie s bluetooth3.. Ak je auto vypnuté, cez obd sa dajú zobudiť jednotky auta, otvoriť dvere, stiahnuť okná, blinke, zapnúť motor, kompletne ovládať el.sedadlo, atď.. Skúšal som ten môj Vgate Pro BLE4 skenovať,, a napriek tomu že led svieti aj keď je auto vypnuté. V BLE scannery sa ukázal až po zapnutí engine.

Napr. ten Vgate má v 2 identifikátory -- AndroidLink a IOSVlink... cez ten adroid treba párovať. Ale z arduina keď sa pripájam na ten IOSVlink.. Mac, ServiceUUID, Rx aj Tx si viem BLE scannerom zistiť, bez toho aby som bol v telefóne pripojený na ten device.. A tieto údaje keď dám do Arduina, kompletne viem ovládať celé auto bez akýchkoľvek autorizácií. PIN 1234 netreba dlho hádať.

Taur V servise sa celkom highvoltage boja :-D Musí byť špeci EV vyškolený technik. Ale je to len otázka času kedy budú EV in aj pre kradnutie.

Komentár
V Britanii boli nejake pripady ukradnutych Tesiel na suciastky. Ale celkovo je to imho dost specificka oblast so ZATIAL obmedzenou klientelou. Nebudes riskovat basu :) ked bude na cestach viac EV tak sa rozsiria aj kradeze.

Komentár
Späť