Problém není s tím, že by to bylo legálně problematické. Legislativa je u nových aut naprosto jasná: jako rezident v ČR/SK, bez ohledu na to zda plátce DPH nebo ne, si můžete v Holandsku koupit auto, osobně si ho vyzvednout, NEplatit žádnou DPH a odvést si ho domu, kde uhradíte DPH (a pokud jste plátce, zase ji dostanete zpět).
Problém je bohužel v tom, že Tesla si postavila hlavu, bez ohledu na legislativu nebo smlouvu (moje smlouva z dubna stále uvádí i osobní odběr) a prostě osobní převzetí odmítá umožnit. Dočkal jsem se takové absurdity, že mě DS zval na prohlídku továrny, ale auto mi nepředají. Má totiž utkvělou představu, že potřebuje mít (zřejmě pro berňák) CMR od přepravce, což jim při osobním převzetí nedáte. Nikdo jiný takhle neblbne, nemá to logiku, nemá to oporu v holandské ani EU legislativě, ale je to tak.
Já jsem to už víceméně vzdal (úspěšně jsem eskaloval, ale zatím nic, a psal i do HQ kdyby náhodou, ale nic od toho nečekám), tak se to aspoň snažím urychlit a chci po nich poslat dokumentaci kurýrem předem, abych nemusel po transportu ještě čekat na registraci (teoreticky měsíc, prakticky zde snad do týdne). Nová DS aspoň komunikuje, ale jestli to dovolí zatím nevím.