Ahojte,
tak u mna to bolo este inak.
Svoj Model S som s bol osobne vyzdvihnut minuly tyzden v Tilburgu a na nej som sa doviezol az na Slovensko, momentalne som v procese vybavovania technicaku a SPZ.
Auto som kupovall na firmu ako platca DPH.
Postup bol:
1. Dostal som standardnu fakturu na auto s 0% DPH (tak ako to ma byt pri intrakomunitarnom dovoze)
2. Slubili mi (pisomne), ze mi vybavia prevozne znacky a auto si budem moct vyzdvihnut osobne
3. Ked sa uz blizil cas delivery, moj DS mi oznamil, ze vlastne auto uz k dispozicii v Tilburgu ma, ale predsa len je problem s tou DPH a ak auto chcem hned, musim poslat kamion.
4. Volal som s sefom DS (Ron Van Vugt, kedze europsky sef obchodu bol ako na potvoru na dovolenke) a dohodli sme sa na 'kompromise': prerobili fakturu tak, aby obsahovala holandskych 21% DPH a miesto dodania bolo Holandsko, nasledne som im uhradil aj tu DPH
5. Vybavili mi prevozne znacky (na to nepotrebuju auto nalozit na kamion; potrebuju si len cez internet u RDW vyziadat zdara docasnu 24hodinovu znacku, ktoru si vytlacia na tlaciarni, daju za okno a mozu s tym ist do najblizsieho RDW (od Tilburgu je jedno 11 km), kde (ak maju vopred dohodnuty termin) im auto skontroluju a nasledne na druhy den im poslu 'transito license plate' platnu 14 dni a tiez zelenu kartu platnu tych 14 dni; toto vsetko pre mna urobili a (na pocudovanie) za to nepytali ani ziadne peniaze navyse
6. V dohodnuty den som vkracal do Tilburgu, nabite auto ma tam cakalo (aj s CoC, zelenou kartou, nasadenymi prevoznymi znackami) a po prehliadke fabriky som do auta nasadol a vyrazil domov
7. Na Slovensku treba uradne prelozit CoC a fakturu, urobit kontrolu originality, vybavit kladne stanovisko OU, ze sa s tym da na Slovensku jazdit (dostanem velky technicak) a nasledne poziadat o Slovensku ECV policajtov
8. Pri nasledovnom danovom priznani DPH treba vyplnit (elektronicky) ziadost o vratenie DPH zaplatenej v inom clenskom state; to sa podava na prislusnom slovenskom danovom urade a DPH by mala byt vratena do troch mesiacov; na DU ma ubezpecili, ze to nebude problem, tak som zvedavy
PS: Ta prehliadka tovarne za unuvaciu nestoji; len tam zmontovavaju dokopy 3 diely: baterku, zadnu napravu a 'zvysok auta' - ktore boli predtym zmontovane, otestovane a nasledne rozobrate v Kalifornii. To cele je 'z danovych dovodov': Tesla tak do EU dovaza 'nahradne diely' z ktorych neplati clo - z hotoveho auta by totiz clo platit museli.
PPS: Ale road trip z Tilburgu za tu cestu stal - velmi prijemne zoznamenie sa s autom na trase, kde je dostatocne husta siet superchargerov; snad sa aj u nas raz dockame.
1.Nechte dopravní společností zmocnit Vašeho člověka k převzetí vozu coby zástupce př. společnosti.
2. On za Vaší přítomnosti řádně převezme vůz a vyplní při tom za přeprv. společnost CMR dle požadvku TESLY. Potud nebude problém.
3. Je ve výlučné pravomoci přepravce, zda vůz převeze na vozíku, kamionu či po vlastní ose.
4. Pro vlastní osu je nutné mít "převozku" nebo SPZ.
5. Kdo z Vás dvou bude řídit, nikdo neřeší - na předání vozu v SK to nemá vliv. Pro případ nehody je ale nutné mít uzavřeno PP a HP.
6. Po přejezdu hranic SK (a nebo hned po odjezdu z T. podepíšete na CMR převzetí vozu v SK.