Objednanie Model Y

Tesla odporúča (v návode v aute) nabíjať aspoň raz za dva týždne do 100% pre LFP batérie.

Ale aké batérie tam budú, je otázka dokedy sa prvé neobjavia, Tesla má v schvaľovacom procese viacero batérií, takže je rovnako možné mať tam už klasické LFP, ktoré sa dávajú do Model 3 RWD alebo Y RWD v USA ale tak isto tam môže byť aj tzv. BLADE batéria od CATL (zatiaľ vyzerá najpravdepodobnejšie, lebo je schválená v Y pre EU a že urobili veľkú objednávku pre Berlín) alebo aj klasická NMC.​

Jeden z nespočet článkov, ktoré tipujú BLADE:

https://thedriven.io/2022/08/24/tesla-shanghai-douses-model-y-rumours-of-10-range-increase/

Komentár
Chalani odkedy má model y zadné plato? Dnes som ho bol kúpiť a bol som milo prekvapený. Aj zadné dvere mali dvojsklo.

1 Komentár
cyber_yan
cyber_yan komentoval
Model 22 uz ma zadne plato, taktiez 12V zastrcku v kufri a dvojsklo.

Aktualizácia Tesla Vision:
Výmena ultrazvukových senzorov za Tesla Vision
https://www.tesla.com/cs_CZ/support/...g-tesla-vision
Jednoducho tesly 3,Y postupne aj S,X už nebudú mat žiadne senzory iba kamery. Začiatkom októbra 2022 už všetky Modely 3 a Model Y vyrobené pre Severnú Ameriku, Európu, Stredný východ a Taiwan nie sú vyrábané s ultrazvukovými senzormi a namiesto toho sa spoliehajú výlučne na Tesla Vision, ktorý poskytuje autopilota, vylepšeného autopilota, funkcie FSD a aktívne bezpečnostné prvky

Naposledy upravené:
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Myslim, ze pre EU je to takmer uplne jedno. Smart Summon nefuguje aj tak, Auto Park dokaze zaparkovat len do tak velkej medzery za dvojnasobny cas ako clovek, ze to je fakt pomoc len pre novych vodicov (a mladi prachy na Teslu nemaju).
Tie ultrasonicke cidla spustia plny ton v takej velkej vzdialenosti ako ziadne ine auto, ktore som vlastnil (viac ako 10 cm!) takze v situacii ked to clovek fakt potrebuje su v podstate na nic.
Welcome to Tesla world.
Na druhej strane, aj ked ma tie detaily okolo auta fakt seru, kupil by som Teslu (ak by som menil auto) zasa kvoli sieti superchargerov.
Tento tyzden som opat vynimocne potreboval na SK nabit na ZSE, pridem k nabijacke podla apky CCS volne. To sedi. Na AC je zapojeny plugin-hybrid.
Zapnem nabijanie RFID kartou a hlaska - nabijanie je odlozene kym nebude k dispozicii dostatocny vykon (!!) Ked nabija plugin-hybrid 3.3 kW prikonom tak CCS je odstavane? WTF?
Takze ani po 5 rokoch budovania infrastruktury na Slovensku sa neda na nic na 100% spolahnut. Jazdim s Teslou takmer 6 rokov, za sebou 200 000km a nikdy, opakujem, NIKDY sa mi nestalo, ze by som na SC nenabil. Toz tak...

T
Taur komentoval
Jiri GrandPa Nestresuj. Ta hlaska "cakam na vykon" pokial viem je u nich resp. ABB v preklade kecam s autom akym vykonom budeme nabijat a po chvili sa spusti nabijanie. Ci chces povedat ze si sa nenabil? Alebo si nepockal? SCH nema ziadny displej tak nepise nic, nonteslak si moze len domyslat co sa deje. :)

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Nenabil.

Ahojte objednal som v 8/2022 Model Y cez SK konfigurátor, teraz mi prišiel email od deliveryemea@tesla.com, pričom ma kontaktujú za účelom potvrdenia fakturačných údajov a popisujú proces doručenia. Ohľadne doručenia je tam uvedené: "Dodávky v Estónsku, Litve, Lotyšsku a na Slovensku sa začnú iba prostredníctvom prepravcu schváleného spoločnosťou Tesla. Použitím nášho schváleného prepravcu Tradisa Automotive GmbH ......".
Chcem sa spýtať či nemáte skúsenosť či sa dá vyzdvihnúť auto priamo v Tilburgu príp. v kamennej predajni napr. Prahe resp. Rakúsku? Pokiaľ si pamätám tak cena prepravy cez Tradisu je cca 1500 EUR a nie sú s tým dobré skúsenosti (poškodenia auta, krátky čas na prehliadku auta a pod.)

2 Komentáre
cyber_yan
cyber_yan komentoval
V predajniach sa da auto vyzdvihnut iba ak bolo objednane cez konfigurator danej krajiny.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
1500€ bolo kedysi bohuzial. Nepoznam nikoho, komu sa podarilo teraz v dobach Tradisa vyzdvihnut v Tilburgu ( o Viedni alebo inej predajni to je uplne nemozne). Tradisa si vybavila monopol a patricne na tom ryzuje. Skus si precitat podmienky Tesly, pise sa tam, ze moze byt aj iny dopravca, ale musia ho schvalit ci ako to tam maju. Proste vydieranie. Nauctuju Document fee, pritom Ti nedaju dokumenty na prihlasenie ale musis cez urad ziadat TP a navyse nauctuju nezmyselnu dopravu (ktoru maju do predajni v cene auta).

Ahojte Teslaci. Viete niekto rozdiel vo vybave medzi MY RWD a LR ? Zatial som zistil ze RWD nema hmlovky a repro vzadu.

1 Komentár
Miroslav Rojko
Hlavny rozdiel je velkost a typ baterky a chybajuci predny motor ale podla aktualneho konfiguratora to vyzera, ze interier je uz rovnaky (aj pri zakladnom Y uvadzaju premium audio ako aj vyhrievane zadne sedacky), nie ako to bolo u modelu 3 (bez vyhrevu vzadu, bez premium audia - repro a zosik).

Tak to vyzera iba na tie hmlovky. Baterka by mala byt blbovzdorna a s odstupom casu sa vyrovna dojazdom baterky v LR ktora rychlejsie zdegraduje. Pomer cena/vykon myslim ze OK pokial ozeliem 4x4 a vykon. Relevantne dovody doplacat 8tis za LR nenachadzam.

1 Komentár
Miroslav Rojko
Baterka v LR uz nie je NCA Panasonic ale LG NMC811, takze degradacia ako vidame na americkych trojkach, nehrozi. Zrovna tento tyzden sa objavilo v SK skupine par uzivatelov stazujucich sa na maly dojazd lfp baterky (aj 20% pokles dojazdu za par desiatok tisic km) a Tesla aj jednemu ide menit, s tymi LFP vstupili do jamy levovej na zaciatku, mozno je to uz teraz na novych lepsie.
Tiez netreba zabudat na rychlosti nabijania, co je dolezite pre dialkove cestovanie a tam LFP velmi straca. Takze Long Range neznamena len vacsiu kapacitu ale vyrazne vyssie rychlosti nabijania (vyrazne vyssie aj nad pomer kapacit baterii).

Ten dojazd som cital ze ked sa baterka nenabija na 100% tak BSM nevie dobre pocitat. LFP je nachylne na zimu co by mal riesit termo manazment. Otazka ci to riesi. Ja by som nabijal hlavne doma cize budem aj tak na 11kW ale jasne. Niekde na vylete potesi kratsia zastavka. Skor sa ale asi oplati priplatit za baterku NMC811 a tych cca 20kW kapacity navyse…

1 Komentár
Miroslav Rojko
To zas netvrdim, aj ja som objednal jednu RWD pre manzelku namiesto Citigo, ktora to bude pouzivat tiez v rezime vyhradne domaceho nabijania kratkych tras a tam sa doplatok neoplati. Ani tie zimy nie su v mestach take tuhe aby bol sneh viac ako par dni v roku ak vobec a vyuzil sa AWD.
Takze je to asi naozaj o tom, ako casto clovek robi dialkove trasy s nabijanim (a vyuzije dlhsi dojazd a rychlejsie nabijanie).
Bohuzial u Tesly sa ani nevie pri objednani, co tvrdia aj predajci v Tesle, s akou baterkou pride, ci to bude LFP alebo uz s manganom alebo Blade od CATL, takze tazko uplne presne odhadnut pre a proti.

RWD by mala byt aktualne CATL z Ciny. Nevies ako sa vyvijala cena od zaciatku 2022 ? Ja som este neobjednal lebo realne mi auto staci na zaciatok leta. Ked by prislo skor nemam ho ist ako prevziat lebo budem mimo SR. Len ci nejpojde cena hore aj ked som pocul ze uz teraz je vysoka.

1 Komentár
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ak chces auto zaciatkom leta tak by som objednal uz teraz. Ak nebudes moct auto prevziat, proste im povies, ze chces dodavku neskor. Ja som tak tiez posuval prevzatie o 3 mesaice.

Teraz niekedy si to riesil ? Tesla to uz co sa vyjadrilo par ludi nechce robit…

3 Komentáre
Miroslav Rojko
Hovoril to aj Teslacek v poslednom videu, ked odmietnes prevziat (aj ked nevies dopredu kedy Ti dodaju a mas byt nachystany neustale), tak prepadne zaloha a neposunu. Ze vraj to tak zacali robit v Rakusku, kde Cechom dojednava Tesly kvoli vysokym CZ cenam.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Nie. Bolo to pred 3 rokmi.
Keď sa dá píš do vlákna reakcie ako komentár. Lepšie sa v tom orientuje.

Z
Zeeci komentoval
Sorry, az teraz som nasiel ze mam vlastne komentovat sam seba.
Prave kvoli tomu ze hrozi zrusenie objednavky nechcem zbytocne skoro objednat. SK konfigurator neukazuje dodanie vobec ci uz RWD alebo LR. LFP bude v RWD urcite zatial asi CATL ked pojde z Ciny. Aky je rozdiel medzi CATL LFP a BYD LFP baterkami ?

Kedy aj my na Slovensku sa dočkáme takejto ponuky.
🙏⚡😇🍀

Prílohy

• photo8724.jpg
    photo8724.jpg
    68,1 KB · Zobrazení: 11
matchke
matchke komentoval
Presne v duchu "You will own nothing and be happy." :-)

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ale keď si zoberieš, že pri 1% platíš nejakých 600 -700 CHF tak cenu vozidla zaplatíš až za 100 mesiacov. Vo Švajci je bežné, že firmy menia leasing auta za rok max. dva. Elektrina zdražela iba o cca 40% takže aj prevádzka je oveľa lacnejšia, keďže benzín aj nafta je cez 2 CHF/liter.
Pre firmy je to veľmi dobrá ponuka.
PS: Nemusíš vlastniť aby si bol happy :).

E
esp komentoval
Pre ich pomery s životný štýl si myslím, že je to ok ponuka a hlavne, že každý 1-2 či 3 rok sa vozia v novom a sú happy. V Nemecku zas frčali na dotáciách a po polročnom spätnom výkupe, takže nemec sa vozil pol roka zadarmo na stále novej tesle a je happy. A nám Slovákom ani tie dotácie nedajú, ale hlavne, že budeme mať infraštruktúru na ktorú sa budú ICE pozerať aj parkovať. Kdeže je ten náš dlho očakávaný Tesla servis?🤔

Objednaval niekto v poslednom obdobi z NL? Pre SK s dodanim do NL nezobrazuje dodaciu lehotu. Ja som objednal v pondelok 14.11. , tak cakam co bude nasledovat.

(LR, 19” kolesa, biela farba, cierny interier, tazne, autopilot)

Q
qwerty64 komentoval
Dakujem za cenne rady aj ponuku. Farba ale nevyhovuje (musi byt biela), inak by som to zvazil.

Miroslav Rojko
Peter Zigmund mali sme to tak viaceri a nakoniec advisor z Viedni stal v Linzi a my sme chodili pre auta o 200km dalej, lebo Vieden nemala miesto

P
Peter Zigmund komentoval
Miroslav Rojko uz mi povedali ze sa to moze stat. Uvidime. Marec/april daleko.

Chalani dá sa už prevziať auto v Rakúsku alebo CZ ak si objednám cez SK konfigurator?

1 Komentár
Miroslav Rojko
Nie, len za drahu Tradisa dopravu na SK a zabezpeku na DPH. Ved objednaj rovno v AT, ceny v AT klesli a Y RWD je vyhodnejsia o par stoviek ako cez SK.

Objednával niekto v ČR cez Prahu? tam je vlastne kompletná cena s doručením, aspoň tak to chápem...,

1 Komentár
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
A Praha uz vie vystavit fakturu bez DPH aj pre fyzicku osobu? Vo Viedni uz to tusim chapu.

Chcem objednať Y na firmu z AT. Na FB vidím komenty typu "kontaktujte nás pred objednaním, poradíme a ušetríte". Načom to je ako založené, čo je tá pridaná hodnota ako keď si to vyklikám sám?

Rob72
Rob72 komentoval
Dakujem Miro

K
kukiak komentoval
Ďakujem za rady! Tak som to štvrtok objednal. Ohľadom tej zmeny IČ DPH mi budú písať oni alebo to mam nejak riešiť ja?

Miroslav Rojko
Mne sa po kazdej objednavke ozval po niekolkych pracovnych dnoch nejaky predajca a pytal si odo mna znova firemne udaje na aku firmu to dat a dph karticky a nasledne zmenil do objednavky spravne udaje. A potom uz len cakat, kedy pride automaticky mail z Tesly, ze objednavke bolo pridelene VIN.

Ahojte, uvazujem nad kupou modelu Y na firmu. Len by ma zaujimala celkova cena aj so vsetkymi poplatkami.
Nakonfiguroval som si ju cez AT za 61.120 s DPH => 50.933 bez DPH (pozeral som na business)
Prihlasenie vozidla: 33 EUR

Rocne poplatky:
PZP: odhad 160 EUR/rok
Havarijne poist.: odhad 1100 EUR/rok
Nabijanie: odhad 1960 EUR/rok pri najazde 20.000km (prepocet z nabijacky ZSE 11kW co mame pod bytom)

Viete ma prosit doplnit popr. upravit moje prepocty?

3 Komentáre
Miroslav Rojko
To prihlasenie si pridaj ale 300€ (a ked si precitas nieco o tom tu na fore, zistis preco).

JozkoPucik
JozkoPucik komentoval
Mam to sukromne a zapisoval som si všetky náklady a pri registrácii mám sumu 586,- Euro, ale tak to bolo fakt všetko ako originalita, preloženie faktúry atď. Ešte by som možno doplnil diaľničnú známku 60,- a neviem či to poistenie zoženieš také lacné, ale tak sú tu ľudia, ktorý majú aj pod 1000,- Euro tak ťažko povedať. Priznám sa, že nabíjanie neviem vôbec odhadnúť, lebo ja mám 80% zadarmo v práci. Potom v appke máš možnosť nastavovať si sadzy a tam ti to samo bude hovoriť koľko mínaš a šetríš oproti spaľováku.

PistaTT
PistaTT komentoval
To nabíjanie je nejako veľa, nie? To je na odberom mieste, ktoré je písané na firmu?

Pre takýto nájazd by mal stačiť ZSE flat paušál za 89 eur mesačne s DPH s objemom predplatených 400 kWh mesačne, čo by ti malo pre 20k ročne stačiť a asi ani nebudeš bežne prekračovať objem mesačneho balíčka..takze 890 eur bez DPH / rok za komerčné nabíjanie.

Za domáce nabíjanie s cenou pre domácnosti rátam tak do 700 s DPH pri dd2.

Pozdravujem,
mám dotaz , ako je to s účtom v Tesle ​pri dovoze jazdenky ? Dá sa nejako vyriešiť problém s premium connectivity pri novom aute ? Účet v Tesle vznikne pri objednávke?
Dík

1 Komentár
JozkoPucik
JozkoPucik komentoval
Vytvorenie Tesla účtu je základ. ˇMôžeš si ho hocikedy založiť aj keď nechceš mať Teslu. Majú ho aj ľudia, ktorý majú iné EV, aby mohli nabíjať na SC (v niektorých krajinách). Aký problém z premium connectivity?

Miroslav Rojko
čínska je lepšia alebo ak sa zlepší Berlín, tak rovnaká, nie je dôvod preferovať Berlín, dokonca niektorí priplácali

Elon na predstavení výsledkov tiež hovoril, že sa im za 2 týždne znásobili objednávky zo 100000 čakateľov, takže ak chceš auto, pozri si na AT stránke, "Verfugbare bestand" - teda dostupné, ktoré už sú vyrobené ale nemajú priradenú objednávku, je tam jedna čierna s ťažným v Grazi, ak si rozhodnutý, klikni na tú aby si nečakal aj pol roka (tie údaje o dodaní v konfigurátore sú silne informatívne)

A
asrock komentoval
Dík Miroslav, vidím , že nie som stále zorientovaný , myslel som ,že treba Berlín ,teraz už je lepšia Čína. Tie červené sa vyrábali aj v Číne? Dokážem priamo vo Viedni spraviť objednávku na tu skladovku ? Dohovorím sa po anglicky?

Miroslav Rojko
na Tesla stránke si prepni AT krajinu a dam cez ňu to objednaj a zaplať zálohu, oni sa postupne by mali ozývať a pýtať si údaje, fotky dokladov atď

oni to nie sú typické skladovky v zmysle že ich tam majú a nasadneš, to sú väčšinou vozy, ktoré už sú vyrobené, sú na lodi alebo kamióne alebo v prístave a ale nemajú ešte majiteľa, takže aj na taký sa môže čakať ale v týždňoch, nie mesiacoch. Ja som si tiež prvú Teslu takto objednal "skladovku" a čakal som štyri týždne (pritom cez konfigurátor by to bolo 4 mesiace).

Späť