Použité batérie

INFO: osobne by som tento clanok nebral dost vazne, podla mojich informacii recyklacia bateriek ako aj vyroba vyrazne pokrocila a vyrabaju sa ovela ekologickejsie ako aj reciklacia je uz na vysokej urovni, dolezity je zdroj kto je autorom clanku a co sledujem.... samozrejme doba a vedomosti idu dalej dufajme ze aj tu pridu dalsie nove technologie,... !

Komentár
INFO: osobne by som tento clanok nebral dost vazne, podla mojich informacii recyklacia bateriek ako aj vyroba vyrazne pokrocila a vyrabaju sa ovela ekologickejsie ako aj reciklacia je uz na vysokej urovni, dolezity je zdroj kto je autorom clanku a co sledujem.... samozrejme doba a vedomosti idu dalej dufajme ze aj tu pridu dalsie nove technologie,... !

Tiež si to myslím :)

Komentár
K tomu článku nie je možné pridať komentár, alebo je nutné sa registrovať?

2 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Vypada to na FB komentare.

M
Marcel Pavlík komentoval
k úvodnému príspevok vloží svoj postreh prvý diskutujúci a jeho text už komentovať možno. prípadne "naspodu" možno pridať svoj príspevok.

majitelia tesiel mozno este nejaku dobu recyklaciu nebudu potrebovat, teslanomics si dali tu pracu zozbierat data niekolkych uzivatelov vozidiel a zostavili z toho graf kapacity baterie podla roznych kriterii (najazd, vek, pocet nabijacich cyklov) a u niektorych vozidiel to vyzera tak, ze baterie preziju aj zivotnost auta (a potom sa mozu pouzit sekundarne napr. do powerwallu...)

https://teslanomics.co/what-is-the-lifespan-of-a-tesla-battery-and-how-long-will-it-last

1 Komentár
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Tie Google docs poznam. Pouzivate niekto niektory s tych softov s API k autu na stiahnutie diagnostickych informacii? Mna by napr. zaujmal SOH (state of health=zostavajuca kapacita) mojej baterie ale nemal som cas studovat ktory je "doveryhodny".

tesla dnes na shareholder meetingu potvrdila, ze vyradene baterie nekoncia v odpade, ale cele to hospodarenie s nimi bude uzavrety cyklus, stare baterie pojdu naspat do tesly a tam ich zrecykluju a materialy pouziju na vyrobu novych battery packov

Komentár
Chcel by som rozprudit debatu o recyklacii baterii EV.
Asi pred rokom som sa snazil vypocitat kolko baterii (kWh) sa montuje do spotrebnej elektroniky, naradia a podobne oproti tomu kolko sa ich montuje do BEV, PHEV a HEV.
Nedarilo sa mi to, no z cisel co som ziska sa dalo usuditl, ze do BEV, PHEV a HEVsa instalovalo radovo rovnako kWh baterii ako do eleltroniky a pod. Pritom zivotnost baterii v EV je podstatne dlhsia, takze recyklacia baterii z elektroniky uz musi bezat v slusnych rozmeroch, dokedy za vo vecsom zacnu recyklovat baterie EV. Velke baterie EV sa zrejme budu recyklovat efektivnejsie ako drobne z elektroniky - u ktorych je velka sanca, ze casto skoncia v zmesovom odpade.
Venoval sa tomu niekto? vie o tom viac?

2 Komentáre
D
dzodzo komentoval
M
Marcel Pavlík komentoval
recyklácia batériií BEV je ešte veľmi ďaleko. na tomto fóre bol príspevok o použití z i3 pri domácich solárnych elektrárňäach, na iných fórach pre i3 ponúka komplet výmenu 60/9Ah batérií za 120Ah a zrejme pôvodnú zasa posunie k novému využitiu. jestvujú články o tom, ako nissan/renault buduje úložiská z použitých batérií, takže asi iba tesla má plán na komplexnú recykláciu (nie ďalšie využitie) vyradených.

Späť