Priprava na blackout v Rakusku

dango

Moderator,
Zamestnanec
Pridal sa
5 nov 2014
Správy
2.340
Znama robi opatrovatelku v Rakusku a miestne urady im zacali dorucovat celkom rozsiahly manual

323530101_1279077782950865_4712538644211533151_n.jpg

Celkom zaujimava prirucka pre ludi co nemaju sajnu ako funguju zakladne veci v domacnosti pri vypadku elektriny. Co je tam napisane je zaklad ktory by mal poznat kazdy clovek.
Ohladom Blackoutu sa tam pise: Rakusko je na 99.99% sebestacne vo vyrobe energie. Blackout hrozi hlavne pri destabilizacii EU energetickej siete. Rakusko sa vie spatne nahodit do 3 dni (v pripade ze by muselo byt vsetko odstavene).
Inak toto strasenie zo "skoro" blackoutom z 2021 je velmi zaujimave. Z toho co viem tak na EU urovni hlavne strasia blackoutom prevadzkovatelia necistych zdrojov energie (uholne a plynove elektrarne) pretoze tieto zdroje su lahko pouzitelne na vyrovnavanie spiciek (cim zabranuju blackoutom). A kdze EU sa rozhodla tieto elektrarne postupne zatvarat, ide im o zisk/prezitie. (Moj nazor. Ak ma niekto erudovanejsie vysvetlenie, kludne dajte dole do komentara). Momentalne ked z dovodu vojny na Ukraine a ukonceniu dodavky energetickych zdrojov z RU sa ukoncovanie oddialilo, cely tento blackout cirkus relativne stichol.
Nehovorim ze sa to nemoze stat, ale momentalne to nevidim realne (hovorim o necakanom blackoute, nie o "planovanom" obmedzeni vyroby el. energie z dovodu nedostatku surovin ktory stale nastat moze).

https://vorarlberg.at/blackout

M
Marcel Pavlík komentoval
tak skutočne bez elektriny mám odskúšané - dostali sme oznam že o dva týždne bude vypnutá el od 08 do 16 hod. december, piatok.
vypli trocha neskôr a zapli o skoro dve hodiny prv.
tiekla voda, bol plyn. ale žiadne svetlo, žiadne rádio, tv, internet (dôchodci nemajú mobilný) kotol stál, tepelná zotrvačnostť domu i chladničky bola fajn.
pre ukážku stačilo.
ťak premýšľam, že ešte pred FVE si kúpim batérie a stredač.

T
Taur komentoval
SKolja Tu mapu poznam a obcas obzeram. Kde si vzal ze sa hnevam? Beriem to s nadhladom a len som konnstatoval. A len si myslim ze ked zas bude slnieckovo tak budu pokrytecky vytykat PL ake je spinave a zaostale a zabudnu kto im v burke pomohol. :(
Tiez si myslim ze Rakusko prilis tlaci na pilu a Nemcko sa prilis splasilo. Tiez JE beriem ako nevyhnutne zlo, ale lepsie ako fosilne. Som za FVE a decentralizaciu, kludne az na unroven okresov ak nie miest/dedin/stvrti/domov/fabrik...

SKolja
SKolja komentoval
Taur OK prepac, z tvojho predchadzajuceho prispevku som mal pocit ze si na zapad nahnevany ;-). Inak treba oddelit politiku kde "zeleni" robia veci z pricipu (krasny pripad - dialnicny tunel popod Dunaj vo Viedni) aj napriek tomu ze situacia vyzaduje uplne ine riesenie a skutocne potreby energetickej siete kde sa treba rozhodovat pragmaticky podla odberu.
P.S.: Aj v tom protiatomovom Rakusku su 2 funkcne atomove reaktory. Jeden ja na Univerzite vo Viedni a druhy vlastni IAEA (medzinardna organizacia pre atomovu energiu), ktora tiez sidli vo Viedni (paradoxom je za Rakusko si zakonom v 1999 zakazalo vyrobu energie v nuklearnych reaktoroch a zaroven Vieden je sidlom celosvetovej organizacie ktora sa zaobera mierovym vyuzitim atomovej energie). Dokonca je tu aj jedna hotova atomova elektraren, ktora nikdy nebola spustena a momentalne je z nej muzeum a skoliace stredisko ;-) https://www.zwentendorf.com/en/

Späť