Pred dvoma tyzdnami som si bol zobrat konecne Highland a musim napisat prekvapive zistenie okolo spotreby Model 3 RWD vs Model Y AWD LongRange.
Isli sme na Y-ke LR s 19” kolesami a naspäť sme mohli porovnavat - Model 3 RWD mal vacsi dojazd ako Y LongRange. Isli sme dialnicnych 140 km/h kde sa dalo a pri takejto rychlosti uz velkost a aerodynamika robi svoje - Model 3 mal na nabijackach mensi ubytok % ako Y. Teda spotreba bola percentualne este mensia ako je mensia bateria v M3. Prekvapilo ma to, ze efektivita je az tak (Y mam 2024 s tym novym zadnym motorom tohtorocnym) dobra a najlacnejsia predavana Tesla prejde po dialnici viac na celu baterku ako o 13 tis.€ drahsia Y. A nabijanie na M3 je sice pomalsie, v peaku len 170 kW ale vzhladom na mensiu bateriu trvalo kratsie ako dobit vacsiu bateriu v Y, pri nabijani sa M3 nabil o 5% viac ako MY za rovnaky cas.
“Test” ma vypovedaciu schopnost maximalnu, nakolko auta isli spolu za rovnakych podmienok, po sebe, M3 bola cely cas vpredu.
Preto ak niekto uvazuje medzi tymito dvoma autami a to miesto v Y az tak nepotrebuje (a samozrejme zrychlenie,awd), dojazd je na dlhe dialnicne trasy zaujimavy pri M3. Neveril som vlastnym ociam, ked po 600 km ceste (z toho 100 km mimo dialnic) mi ukazalo na M3 spotrebu 13,6 kWh/100km.