Vlastná sieť nabíjacích staníc

voloda69 ja používam na nabíjanie takúto zásuvkovú rozvodnicu s 32A tri fázy (hlavný istič 63A):

Click image for larger version  Name:	zasuvkovarozvodnica.jpg Views:	1 Size:	184.9 KB ID:	12770

Na nočné nabíjanie doma kľudne stačí aj 10A tri fázy (ak napr. hlavný istič je len 25A). Ja však viac jazdím a občas miniem baterku dosť na to aby mi bolo treba znova nabiť počas dňa a tak mne sa veľmi hodí mať možnosť využiť tých 32A. A kto chce zdieľať zásuvky tak ideálne by bolo mať vyhradených 32A, inak sa mi tam ani neoplatí zastaviť, okrem v prípade núdze.
Cez toto dokáže nabiť každý elektromobil a je to aj najlacnejšie riešenie. Kto chce si môže k tomu namontovať aj chránič typu A-EV, alebo B. Ale pre mňa osobne sú to zbytočne vyhodené peniaze navyše.

Komentár
Najuniverzalnejsie su obycajne 5 kolikove zasuvky. Kazdy predsa standardne nosi v aute vlastny16 alebo 32A mobilny konektor vhodny pre svoj elektromobil.
A preco diskvalifikujete Tesla wallbox. Type2 je predsa v EU standard a kto ma v EU nestandard, teda type1, musi ratat s problemami.
jux správna poznámka. Typ 2 je EU štandard a každý by mal na to myslieť pri výbere EV. Ďalej treba brať ohľad aj na osobu ochotnú poskytnúť zdieľané nabíjanie. Poskytne zadarmo nabíjanie a ešte ho nútiť aby kupoval zbytočne predražené nabíjačky (nemyslím tým Tesla wallbox, ten má férovú cenu) len preto aby potom na tom nabíjalo auto s Typ 1, ktoré nedokáže využiť maximálny potenciál Typ 2 zásuvky a tým pádom zbytočne blokuje Typ 2 zásuvku a ktorému by pritom rovnako dobre poslúžila aj domáca, alebo 5 koliková zásuvka (na ktorú kábel by mal mať ak chce mať EV auto).
Drahé nabíjačky majú význam len v tedy ak chcem za nabíjanie vyberať peniaze.

2 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
No a treba asi brat na zretel aj to, ze EV pridu z novymi generaciami aut a ked uz hyundai prisiel z kombinaciou Combo a Typ2 zasuvkou, tak mozno aj Nissan bude mat zasuvku na ryhclonabijanie CHAdeMO a druhu Typ2. Bohvie z cim pride EU Bolt zasuvkou? Podla mna treba aj toto zobrat do uvahy.

jux
jux komentoval
Kazdy elektromobil predavany v EU ma mat Combo zasuvku, ktorej cast pre AC je type2.
Tak to ma Ioniq a tak to ma Ampera-E - ale vyzera to tak, ze Ampera-E podobne ako Ioniq ma len jednofazovu nabijacku, takze v type2 osadene len vrchne 3 vykonove piny a spodne 2 su prazdne.

ok, dakujem za info, to mi postacuje, ja som velmi specificky pripad, chapem jednoduche a lacne riesenie, ktore funguju, avsak mne sa paci, ked uz mam auto za napr. 80 tis. EUR (TESLA), tak aj ta nabijacka nech vyzera a ma to nejaku uroven. Takze predbezne pojdem do najvyssej rady KEBA (tie sa mi pacia) typ konektora 2, bez kabla. A to napriek tomu,ze ani nemam elektromobil :-), dobre nie ??? :-)

voloda69
voloda69 komentoval
Cauko, tak daj presne typy ake to su a aka je cena. diky.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Gratulujem.

ozana
ozana komentoval
2ks nabíjecích stanic 32 A PLC, RFID - KEBA cena za 2ks dobíječů 50 000 Kč vč. DPH.
KC-P20ES240030-00R
PN: 91264
230/400V 3N~ 50/60Hz 32A

Vyrobeno: 11/2013 Made in Austria

Caute,
viete niekto odpouacit firmu/cloveka, ktory by vedel odborne a sposobilo nainstalovat wallbox, pricom by zaroven zhodnotil nastavenia isticov, pripadne zhodnotil potrebne zmeny, ktore treba v elektro instalacii vykonat (zmeny isticov, zvysenie hlavneho istica, a pod.). Dakujem.

M
Martin V komentoval
Tak oficialne ku vsetkemu je potrebna revizia, ale ak to nie je na komercne vyuzitie (alebo bude kolaudovane) ale len sukromne tak ludia reviziu zvacsa nechcu. Samozrejme ja by som ju odporucal kvoli poisteniu nehnutelnosti alebo zaruke na auto. Viem samozrejme zabezpecit aj revizneho technika teda reviznu spravu.

voloda69
voloda69 komentoval
Nechcem tu polemizovat, ale ak sa wallbox napoji na existujucu elektricku siet, ktora uz mala reviziu, tak sa musi urobit nova revizia, resp. samostatna revizia ? Napr. ak mi prisli dorobit osvetlenie / cerpadla na bazen dodatocne po skolaudovani a revizii, tak mi nikto nedaval novu reviziu, alebo ciastkovu. Wallbox bude sucastou uz existujucej siete, nebude sa jednat o novo vybudovane miesto. Bude to skor sukromno / poloverejne miesto.

M
Martin V komentoval
Ono to je takto s tou reviziou,wallbox sa pripaja priamo na nejaky istic (svorky istica-kabel-svorky wallboxu) to musi niekto urobit. nemal by to robit laik, ani osoba poucena ale elektrotechniks s §22 alebo §23 Osvedcenie ze je vsetko ako ma byt zapojene spravny istic ,dimenzia kabla, ulozenie kabla , a ze sa zariadenie nachadza v priestore do ktoreho je certifikovane vyda revizny technik §24.

Ak ma wallbox klasicku certifikovanu zatrcku (europa myslim CE znacka)tak tu moze do zasuvky pripojit aj laik pretoze zasuvka do kotrej sa pripoji by mala byt zrevidovana.

Martin V - skutocne si myslite, ze v pripade problemov by Tesla vyzadovala od majitela tesly dodat revizie elektriny z kazdeho miesta kde bola jeho tesla nabijana? To je predsa nerealizovatelne.
Navyse mnozstvo elektrickych instalacii urcite nesplna dnesne predpisy, ale to neznamena, ze majitel domu, garaze a podobne je povinny instalaciu prerobit na dnesne normy. Jednoducho v case kolaudacie bolo vsetko podla v danom case platnych noriem a neviem o mechanizme, ktory by majitelovi prikazoval instalaciu prerobit. Jedine ked je zrusena pripojka urcity cas (myslim, ze viac ako mesiac) dodavatel elektriny podmienuje nove pripojenie novou reviznou spravou.

M
Marcel Pavlík komentoval
od určitého času sa "všade" píše minimálne o "odbornom" zapojení, hrozí sa sankciami, v práci sa robia školenia bezpečnosti k ovládaniu vypínačov svetiel, ... dokonca jednotliví revízni technici popierajú technické/revízne východiskové správy ... jednu vec ohľadom tejto konkrétnej témy viem presne:
bývam v radovom dome, ktorý je pripojený na vnútroareálový rozvod elektriny. po rokoch distribučná spoločnosť v blízkosti postavila malý transformátor a pripoja nás naň. z ich požiadaviek na nás - vybudovať (mimo domy) prípojku po napájací bod, kde budú merania a REVÍZNU správu na "tie (nové) kusy kábla", od meračov po (pôvodné) rozvodné skrinky.

jux
jux komentoval
Pri zmenach odberneho miesta treba vzdy reviznu spravu, navyse kazda revizna sprava ma platnost tusim len dva roky.
Ak ma odberne miesto reviznu spravu starsiu ako dva roky treba novu reviznu spravu. Teda ak pocas prvych dvoch rokov od zriadenia a zrevidovania elektromerovej skrinky na hranici objektu (v plote) nebola dohodnuta zmluva o odbere, tak treba novu reviznu spravu, inak distribucka nezriadi odber. Odber sa da dohodnut aj ked neexistuje este zapojenie domu z elektromerovej skrinky, ale musi sa dat namontovat nejaka zasuvka (y) na elektromerovu skrinku ako stavebny odber - samozrejme vratane projektu a reviznej spravy.

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
V minulosti som mal na starosti budovu, bol som jej spravca. ktora bola novopostavena a bolo to zdravotne stredisko nie lozkova cast iba ambulantna. Bezpecnostny technik mi hovoril ktore revizie sa maju kedy spravit a revizneho technika som po vychodiskovej sprave volal az po 6 rokoch. Okrem toho boli aj samostatne revizie vytahu. Ten mal len prizemie a 1. poschodie. Kontrola kazde 3 mesiace, revizia kazde 3 roky a revizia aj z bezpecnostnym technikom od statu raz za 6 rokov.

Co sa tika revizie v sukromnych domoch pri novostavbych aj pri prestavbach je potrebna a potom je tusim len doporucena. Ozatka znie co nato ked sa nieco stane, povie trebarz poistovna ked ma uhradzat skodu. Ta to asi vyzadovat bude.

Ono taky wallbox sa da poskladat do ceny asi 250e(naklady bez prace). Najdrahsi je na tom asi ten typ 2 konektor, ktory si stale drzi cenu. Je jedno ci je to 16A(11kw) alebo 32A(22kw), to je len dane volbou kabla. Mozno by sa tam dalo spravit RFID ale bez GSM pripojenia. Display by ukazoval odobrate kwh. Pokial by bol niekto z okolia Novych Zamkov (Juhozapadne Slovensko), bol ochotny zo svojho nabijacieho miesta spravit verejne, tak by som mozno vedel par kusov poskladat za preplatene naklady.
Sam som si taketo boxy dva postavil a uz 3 mesiace na nich nabijam, sice len jednofazove, ale to je skoro to iste.

jux
jux komentoval
Ste sikovny, Ja som si vyrabal na mieru mobilny konektor pre TMX. Radsej som len kupil hotovu ozivenu kompletnu trojfazovu elektroniku s pr. chr. aj s krabickou a priechodkami. Napojil som len kable podla mojej volby a konektory. Pouzil som 4mm2 kabel pre silnejsiu nabijacku TMX (a TMS po facelifte). Elektronika ma max limit nastaveny na 25A, hoci je povodne dimenzovana na 32A.

D
demo komentoval
Peterka
Peterka komentoval
Demo, poslal som ti sukromnu spravu. Sorry za tykanie, ale na forach, kam chodim si tykame :-)

Caute, vie niekto poradit aku dlzku moze mat napajaci kabel, t.j. max dlzka, ide mi hlavne o nabijanie doma, nie vlacenie v aute. Alebo je to jedno, len sa vykon nabijania spomali. Diky za vysvetlenie, resp. prakticke priklady.

1 Komentár
D
demo komentoval
Pokiaľ je ten kabel dostatočne dimenzovaný, tak sa len minimálne spomalí nabíjanie. Na 16A (klasický zásuvkový obvod) sa používa vodič s prierezom 2.5mm^2. Pozor by so dával hlavne na tie jednotlivé 240V zásuvky. Nissan má tuším v tej zástrčke aj teplotné čidlo a v prípade prehriatie nepríde k poškodeniu.

Prudove zatazenie vodicov je dane viacerymi parametrami, no zjednodusene mozno povedat, ze hlavnym parametrom je prierez medi.
Tiez zjednodusene mozno povedat, ze 1mm2 medi zvladne 6A. Teda na 16A treba 2,5mm2, pre 24A treba 4mm2 a pre 32A treba 6mm2. Konkretne kable maju konkretne hodnoty povolenych maximalnych prudov pri urcitej maximalnej teplote okolia. Doporucujem gumenne kable - plastove maju horsie tepelne vlastnosti. Dlzka kabla nie je problem, nejaky ubytok napatia bude, ale to nevadi. Energia sa trati na kazdom kabli uz od elektrarne. :-)
Doma je spravidla dost casu a spravidla netreba nabijat maximalnym prudom. Predlzovacie kable su pri nabijani elektromobilov zakazane, ale ked predlzit treba, viete co robite a mate spravnu predlzovacku.... Ja predlzovacku v aute nosim - na niektorych miestach, kde nabijam pocas navstev ju potrebujem.
Elektromobilistom doporucujem kupit si infrakameru k mobilu (napr. FLIRONE) a po chvilke nabijania pozriet teploty kablov, konektorov a elektroniky..
Da sa pekne pozriet ako sa otepluju vodice aj pod omietkou, aj ako su teple istice v rozvadzaci.

2 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
A ake teploty su OK a ake uz kriticke? Ked uz bude mat niekto tu kameru a budu mu tam naskakovat cisla, aby sa vedel zariadit. Je to OK, alebo hups racej to vypnem.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Izolacie standardnych kablov su normovane na 65 stupnov maximalne. Osobne by som odporucal drzat teplotu pod 55 stupnov.

Pokial je rozvod spravne isteny tak pri dlhodobom zatazeni by mal istic vypnut uz pri prekroceni 10% jeho hodnoty. Problem je v tom, ze elektrikari casto pouzivaju vacsie hodnoty isticov ako by mali. Bezne vidim 20A istic na 2.5 mm2 vedeni alebo 16A na 1.5 mm2.
Ono to v normalnej praxi nie je problem, pretoze takmer vsetky spotrebice "tahaju" velky prud len narazovo (pracka, umyvacka riadu, sporak, mikrovlnka) ale v pripade nabijania hohorime az o radovo hodinach a k prehriatiu vedenia (podla ulozenia) pride zarucene do 30 minut.

No Title

Od vcera je na PlugShare k videniu druha bodka na mape Residential Charges v oblasti Bratislavy.
Za mesiac bude Tesla Wall box aj podporovany energiou zo slnka a pribudne CEE16/3F konektor. Ked pojdete k jazeru v Ivanke (500 m) alebo do Metra zastavte sa na kus reci a par miliard elektronov ;)
Treba sa dopredu telefonicky ozvat lebo niekto musi byt doma aby otvoril branu, nie je to (zatial) do ulice.

Prílohy

• photo2370.jpg
    photo2370.jpg
    196,6 KB · Zobrazení: 10
Naposledy upravené:
voloda69
voloda69 komentoval
Caute,

chystam nieco podobne :-)

M
mozeg komentoval
Ja sa dufam tiez v priebehu roka pridam. len najprv dostavat. :-)

voloda69
voloda69 komentoval
Jiri, neuvazol si to dat aj na evmapa.cz ?

Nabijacka pri Metre v Ivanke pri Dunaji - CEE16 alebo CEE32 myslite, ze ma vyznam? Prv kym pojdem za sefom Metra v IPD, aby dal k dispozicii "stavu" von, chcem sa vas opytat ci to ma vyznam. Nie je to pri dialnici a je to na ceste uz von z Bratislavy tak si nie som isty.

Naposledy upravené:
3 Komentáre
M
Marcel Pavlík komentoval
význam - aký čas strávi priemerne nakupujúci - aj ak by "iba" kúril/chladil auto. detto "udržoval" batériu. v LÍDLi je kratšie (aj iná nabíjačka).

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Skôr som myslel na tých čo prechádzajú okolo. Myslím, že do Metra nechodia ľudia na malé nákupy.
Na rýchlonabíjačku fondy nemám ale 22 kW už by mohlo zaujímavé, či?

M
mozeg komentoval
Asi skor ako marketing ze myslia na svojich zakaznikov a vystrcili 16A resp. 32A. Ale kazda nabijacka sa pocita aj ked je na konci resp na zaciatku :-) BA

Od vcera je na PlugShare k videniu druha bodka na mape Residential Charges v oblasti Bratislavy.
Za mesiac bude Tesla Wall box aj podporovany energiou zo slnka a pribudne CEE16/3F konektor. Ked pojdete k jazeru v Ivanke (500 m) alebo do Metra zastavte sa na kus reci a par miliard elektronov ;)
Treba sa dopredu telefonicky ozvat lebo niekto musi byt doma aby otvoril branu, nie je to (zatial) do ulice.

K videniu moc nie je. Viď prílohu. Plus tá mapa nie je moc aktualizovaná, chýba tam veľa staníc. Odporúčam dať, ak je to verejná stanica, aj na našu mapu: www.nabky.com

Prílohy

• photo2622.jpg
    photo2622.jpg
    399,2 KB · Zobrazení: 10
Komentár
Ja pouzivam len gumene kable bud H05RR-F alebo H07RN-F. Obe tieto rady gumenych kablov maju maximalnu prevadzkovu teplotu 60 stupnov, ale este zaujimavejsie je, ze este aj pri hlboho minusovych teplotach su takmer rovnako flexibilne ako pri izbovej teplote. (su flexibilne dokonca pri -55 stupnoch celzia) . Plastove kable, su sice o nieco lahsie, ale su menej mechanicky odolne, maju nizsiu hornu teplotu a hlavne mi na nich vadi, ze pri nizkej teplote su neprijemne neohybne.
Gumene kable maju pre svoju vyssiu dovolenu prevadzkovu teplotu aj vyssie dovolene prudove zatazenie ako plastove pri rovnakom priereze medi .

Komentár
Späť