Formula E

ICE666SVK

Senior member
Pridal sa
1 júl 2014
Správy
3.543
Minule som videl sport na stanici TA3 a tam hovoril byvali pretekar F1ky Jaime Alguersuari (citaj Chajme Algersuari) ktory povedal, ze F1ka uz nie je atraktivna. On to videl ako to funguje aj z vnutra, ja len ako divak. Dakedy ked jazdil Sumi, Prost, alebo Senna ci iny, tak som to pozeral rad. Dneska tak maximalne pozrem F1ku, ked je VC Monaco, lebo Monaco je Monaco . Ale tento pretekar hovoril, ze sa tesi na Formulu E co je Formula cisto elektrickych vozidiel. Tak som googlil a vyguglil tuto stranku http://www.fiaformulae.com/

Super že s tým začali. Je v tom budúcnosť. Som zvedavý či aj Tesla postaví v budúcnosti svoju Formulu. :)

Komentár
Onedlho (9. oktobra 2016 v Hongkongu) zacina 3. rocnik Formule E. Zmenili sa trochu specifikacie monopostov. Hlavne prevodovky. V prvom rocniku mali vsetky stroje 5 stupnovu sekvencnu prevodovku, v druhom rocniku niektore 4-stupnovu, niektore 3-stupnovu a niektrore 1-stupnovu. V tretom rocniku naju vsetky stroje jednostupnovu prevodovku a dva elektromotory. Vykon regerativneho brzdenia sa zvysil z 100kW na 150kW

V tychto dnoch sa E-formule intenzivne testuju, na tomto videu
https://www.youtube.com/watch?v=UIyew9bqfAY
je porovnanie zvukov jednotlivych strojov pri regenerativnom brzdeni a pri zrychlovani. Kedze v 3-tom rocniku dostali timy vacsu volnost v menicoch a motoroch, zvuky jednotlivych e-formul su dost rozne. Mne sa najviac paci zvuk stroja NEXTEV.

V prilozenom videu je dobry zostrih celeho druheho rocnika formuleE.

Komentár
parada... ved pockajme ked EV budu lepsie ako spalovaci motor... a potom sa budeme smiat :D

Komentár
jux
jux komentoval
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ta bateria musi byt uplne ina. Tu nehra rolu zivotnost ale schopnost velmi rychleho vybijania a nabijania (kvoli rekuperacii). Cize obrovske prudy a problemy s chladenim nielen baterie ale aj motoru (rov).
Je super, ze tento projekt existuje, pretoze velmi vela inovacii, ktore sa objavili v normalnych autach sa najskor vyvinulo pre F1. Podobne to bude aj u EV.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Áno, keď sa zapne prídavný ventilátor na "boost" režim, ukazuje im aj 170kW výkonu z 28-čky, na počet článkov je to trocha viac ako dáva Tesla, tá má 330 kW zo 100-ky batérie ?

Tiež tam uvádzajú, že McLaren bude dávať tú novšiu 54kWh od sezóny 2018/9 a nebude treba meniť auto počas pretekov. A bude dávať aj výkon 230kW.

A sponzor HUGO BOSS tento týždeň vyhlásil, že od budúcej sezóny podporuje Formulu E a po 30 rokoch odchádza z Formula 1. Hneď som si dal otázku, prenáša to nejaká televízia ?

jux
jux komentoval
V
VladoTA3 komentoval
Takže záznam z posledného minulosezónneho preteku Formuly E mám z DVB-T kanálu EuroSport 1

V
VladoTA3 komentoval
Dnes, 01.12.2017 od 21:15 do 22:15 na kanáli EuroSport 2
Formula E - predstavenie sezóny

A tuto reklamu na Formulu E ste videli? Ide nie len o propagaciu Formuly E, ale aj upozornuje na klimaticky ohrozene zviera gepard stihly. A vo svete je viac ohrozenych zvierat koli klimatickym zmenam. Tak si ju pozrite ma nazov Drag Race: Formula E Car vs Cheetah.

Komentár
Kto nestihol cez vikend pozriet 3. zavod formuly-e, opakovanie je dnes:
Eurosport 2 | 19:30 - 20:25 utorok 16. január Dĺžka: 55 minút Formula E v Marrákeši
a tiez zajtra o 19:45
Vykon v preteku zvysili v tejto serii z 150kw na 180, zvysili aj rekuperaciu. Preteky su dynamickejsie. Draha v Marakesi je navyse sirsia ako ine, takze je vela predbiehania a zaujimavych momentov.

Komentár
Dnes 3.2.2018 vecer bude stvrty zavod v Santiagu, 19:00 kvalifikacia a 20:00 zavod na Eurosport1.
Tento tyzden potvrdili, ze FormulaE bude mat pre nasledovny rocnik novu bateriu, ze uz sa nebuu v strede zavodu menit auta. Podrobne technicke parametre zatial nezverejnili.

Komentár
Tento vikend zacina dalsi rocnik formule e v Saudskej arabii. Technicky sa na autach takmer nic nezmenilo, trosku dvihli vykony a zoberu z kapacity baterie ak bude safety car. Nissanu zakazali pouzivat dva motory - na kazde zadne koleso jeden. Dovodom bolo, ze ostatni co nemaju dva motory protestovali, lebo vraj tak nissan mohol ziskavat energiu v zatackach oproti klasickym diferencialom.

Komentár
Dnes o 19:00 (eurosport1) zacina seria 6-tich pretekov formulye pocas 9 dni v Berline na letisku Tempelhof.

Komentár
Na pretekoch v Monaku bude 28. aprila predstavena 3. generacia elektrickeho monopostu formuly E pre buduci (deviaty) rocnik. Hlavnou zmenou je pridanie predneho motora, co umoznilo zvysenie rekuperacie na 600kW (250kW predok, 350kW zadok). Zaroven u 3. gen zrusili zadne mechanicke brzdy, pretoze pri tak velkej rekuperacii stacia predne hydraulicke brzdy. Monopost 3. gen je mensi a lahsi ako terajsia 2. gen. Vykon sa zvysil na 350kW a maximalka na 320km/h.

2 Komentáre
T
Taur komentoval
Nepovedal si to hlavne co kazdy riesi pri elektromobiloch, aky je dojazd, hlavne v porovnani si fosilnou verziou. :)
A zaujimalo by ma aj zrychlenie, ked obycajne elesedany maju 3s, tak formula ma 1s? :)

jux
jux komentoval
Uviedol som len zatial zname udaje.
U formulye je definovana kapacita pre zavod, ktoru moze jazdec minut. Vyuzitelna kapacita sa niekedy este pocas zavodu vsetkym znizuje - napr. pri zltej vlajke. Jazdec musi so svojou kapacitou hospodarit tak, aby mu stacila do konca zavodu. Musi co najviac rekuperovat a mechanicke brzdy pouzivat minimalne. Stava sa, ze niekto nedokonci zavod, hoci bol na prednych miestach, lebo pred koncom zavodu si minul pridelenu elektrinu.

Späť