Ja mam teslu len 2 mesiace a par dni (najazdenych 6000km), takze mam malo skusenosti. Mam garaz a nabijam hlavne v noci v garazi malym vykonom. Mam v tesle sice16,5kW nabijacku a mam 32A/3F typ2 kabel aj 32A/3F mobilny konektor, no AC nabijanie nad 11kW cez svoj 32A typ2 kabel ci 32A MK som len testoval, realne som ho nepotreboval.
Doma, na chalupe, v hoteli, u znamych a podobne som mal vzdy dost casu nabit aj vykonom mensim ako 11kW pomocou tesla MK. Na verejnych nabijackach pouzivam chademo redukciu, pripadne AC typ2 kabel co je na nabijacke. Starsie Typ2 AC nabijacie stojany (na ktorych treba mat svoj typ2 kabel) som len testoval.
Je mi jasne, ze 22kW nabijacka je dobra vec, tiez by som si ju kupil ak by to bolo mozne, no zivot ukazal (aspon u mna) ze sa da bez nej existovat. Nechapem co teslu napadlo pouzit nestandardny vykon16,5 kW (24A). Nie je to dobre riesenie, 16,5 kW je nevhodny vykon, lebo standardne 3F zasuvky (aspon v EU) su 16A a 32A. Cize pre 16,5 kW treba mat aj tak 32A MK a Typ2 kabel s 32A/3F vidlicami.
Na druhej strane narastom poctu nabijaciek, sa bude potreba nosenia vlastnych kablov minimalizovat, tak ma urcite nemoznost AC nabijania Tesly 3 22kW vykonom neodradi.. Vykonne AC nabijanie je dolezitejsie v TMS a TMX ako v TM3 vzhladom na kapacitu baterie. TM3 kupim aj keby mala len 11kW (16A3F) nabijacku.
No nechapem vyrobcov, ktori montuju do elektromobilov jednofazove nabijacky. Dokedy su to len smiesne dobijacky do 3,5 kW - dobre, ale 6 az 7 kW jednofazove nabijacky potrebuju 32A privod a takmer nikto si nekupi jednofazovy 32A Typ2 kabel ani MK, ale bude zo sebou vozit tazke 6mm2 5+2 zilove kable urcene na 22kW, pritom bude nabijat 6,6kW (Ioniq). Pritom pre 7kW trojfaz by stacil Typ2 kabel alebo MK s silovymi zilami 1,5mm2 namiesto 6mm2 a to je poriadne velky rozdiel vo vahe, flexibilite a aj v cene.
Pani, co si objednavate Ioniq electric, urcite si ho objednajte v verzii s trojfazovou nabijackou - podla specifikacie aj na slovenskom webe taka verzia existuje a nie je ziaden dovod aby bola podstatne drahsia.
Pozn.: Je mozne, ze "trojfazova" nabijacka Ioniqu pouziva dve fazy - potom treba 2,5mm2 Typ2 kabel alebo Mob. kon. urceny na 11kW trojfaz (ako standard tesly)
Ked ma niekto Ioniq-a s trojfazovym privodom t.j. vsetkych 5 silovych konektorov v typ2 konektore osadenych, dajte info, ci vas Ioniq pouziva jednu, dve, alebo vsetky tri fazy.