CIsla dojazdov, co udava Tesla su celkom realne. Klima ovplyvnuje dojazd minimalne, no kurenie podstatne, pretoze tesly nemaju tepelne cerpadlo. V zime pri minusovych teplotach, jazde na zasnezenej vozovke, alebo v dazdi pri vonkajsej teplote tesne nad nulou treba ratat so znizenim dojazdu cca o 10%. Tiez zimne gumy trosku pridaju na spotrebe. No najvecsi vplyv ma rychlost jazdy a samozrejme styl jazdy.
Teslacka predikcia na zvysnu energiu v baterii po prichode do ciela je dost presna - ked si necham 10% kapacity pri dojazde do ciela a zachovam styl jazdy, tak sa pomyli minimalne. A keby sa aj podmienky radilakne zmenily, tak staci trosku znizit rychlost povedzme o 10km/h a hned sa rezerva zvysi. Pre X100D sa da ratat s pribliznou spotrebou 250Wh/km pri 110km/h.
Navigacia tesly vypocita spotrebu (resp kolko ostane pri dojazde do ciela) podla momentalneho stylu jazdy, okolitej teploty, rychlostnych limitov a prevyseni na trase, takze odhad je dost presny.
Mimo teslackej navigacie je celkom dobra navigacia abetterrouteplanner.com - da sa tam nastavit typ auta a kopa inych parametrov - pouzil som ju, ked som planoval cestu BA-Berlin-BA s privesom - po ceste tam s prazdnym privesom cca 600kg bola priemerna spotreba 270Wh/km, po ceste nazad s autom na privese (celkovo prives s nakladom 1800 kg) bol priemer 310Wh/km.
Dost casto som vyuzival adaptivny tempomat jazdou za TIR-akmi, ktori jazdia okolo 90km/h - usetri sa tym trocha energie znizenim odporu vzduchu a sofer si oddychne, nemusi byt az tak v strehu.
Samozrejme v stupakoch sa mi nechcelo cakat, dokedy sa TIRak vystvera na kopec, tam som ich predbiehal. Autopilot je pri tahani privesu zablokovany.
Pre uplnost dodavam, ze na obchadzanie zapch je lepsia navigacia WAZE ako teslacka, pretoze teslacka nereaguje dynamicky na zmeny premavky Takze okolo velkych miest, kde hrozia zapchy pouzivam Waze, Alebo sa da pred prichodom k problemovemu useku prepocitat tesle trasu nanovo - vecsiniu potom sedi s tou co vyratal Waze - no nie vzdy.
ved moj Leaf acenta ho vraj ma ! (uvidime v zime, chladne rana tomu ale nasvedcuju)