KIA NIRO

Konecne aj v SR. Sa nam to pekne rozbieha a konkurencne prostredie to uz uprace na spravnu mieru.

Komentár
Zdravim,
som cerstvym majitelom kia e-niro 204 64kWh Silver AT (od vcera) a luskam tu vase prispevky postupne nech sa podozvedam vsetko mozne o tomto aute.

Mam vsak problem s aplikaciou android auto a UVO Connect.
Androird auto ako som sa docital uz tusim nahradza nejaky google connect - android auto mam v moznostiach na obrazkove auta, akurat mi mobil neumozni nahrat ani jednu zo spominanych apiek
UVO mozem mat na mobile ale to zasa neni v aute.

Rdsej by som to UVO. Je to len nejaka vec updatu softwaru? Mam zajst do servisu aby mi updatli SW?
Mozno len robim nieco zle. AK sa to tu niekde spominalo, ospravedlnujem sa, zatial som len na nejakej 8 stranke z tychto vsetkych.

Viete mi s tym pls helfnut?

Potrebujem to hlavne kvoli tomu, ze nemam vo vybave GPS, a bolo by fajn keby sa mi to zobrazovalo aspon zrkadlenim cez mobil, lebo ak nechcem drziak na mobil, tak ho nemam velmi kam polozit tak aby bol na dohlad

Nechcem robit nejake rucne uodatovanie SW, lebo auto je firemne.

3 Komentáre
J
jurajsun komentoval
Ahoj , vitaj. Silver verzia pokial viem UVO nepodporuje. (ja mam rocnik 2020 tam nie je ). Nenapisal si model telefonu a verziu Androidu, u Androidu je toto zasadny problém verzia a výrobca, keď tak napíš SZ pošlem na seba číslo a vieme o tom pokecať.

T
tibor j. komentoval
xiaomi mi 9t s android verziou 12.0.5.0, oni tam maju este aj MIUI Global 12.0.5

J
jurajsun komentoval
Tak ohladne Xiaomi, mal som kopec fonov ale po uniku dat z mojho Xiaoimi letel hned na bazos.sk, nikdy viac, čo sa týke bezpečnosti, keď tak Samsung s Knox čipom, alebo Sony, pripadne LG. Mometalne používam iPhone a uplna spokojnosť. Máš tam možnosť unlock MUI, cez česku komunitu ešte toto je rišenie, Global rom je bohužial paškvil, s ním polka vecí nefachá, proste lacná Čína. Lookni na www.miuios.cz

Niristi. V noci som robil battery drain test 90000km. Len vôči môjmu štandardnému som dosť letel (130-137, fúkalo), plus bola dosť zima (8C). Prúdy neboli 0.2-0.3C ale okolo 0.5-0.7C. Vyšlo 64.5kWh.
Takže ak je studená baterka (7C) je dole cca 1kWh, a čím viac sa letí tak tiež dole okolo 1-1.5kWh.

S riadnym testom budem musieť asi počkať na jar. Už začína byť dosť zima.

Prílohy

• photo-77764.jpg
    photo-77764.jpg
    73,3 KB · Zobrazení: 11
T
tibor j. komentoval
mame v obci kde byvam napajaci pruh na dialnicu (v meste) a strasne si uzivam to zrychlenie do dialnicneho pruhu, idem si 50km a zrazu som na 90, navyse teraz najnovsie nam tam zvysili maximalku na 110 a obas ukaze na digitalnej tabuli aj max 130...to sa viem zaradit ako svetelny paprsok :)
tak tam si ten chtic vybijam - a pri pohlade na baterku nie len ten chtic :D

T
Taur komentoval
Ja vzdy idem 56 po tablicku a od tablicky dupnem a ubzinknem tym co sa mi lepia nervozne na kufor. Myslim ze to je najlepsia propagacia emobility. :) :)

EV_Future
EV_Future komentoval
Taur ja to z casu na cas tiez robim, nemam rad ked sa mi niekto lepi na zadok :) Bezpecnu vzdialenost treba vzdy dodrziavat, takze taketo vychovne sa obcas zide.

Pripájam FA z 90000 prehliadky (menila sa aj kvapalina okruhu baterky).

Cena myslím akceptovateľná na to, že je to veľká prehliadka a vrátane kvapaliny. Pôvodne mi ráno hovoril cenu až prehliadku 505 eur.
Malo by tam byť 13.5L. Pri 45 tis som platil 2x5 a 2x2 a tu len 2x5 a 1x2L balenie. Čo dalo ešte 35 eur dole.

A ešte je potom nová verzia infotainmentu 210817 - nevidím tam nič špeci zatiaľ.

Ešte som chcel prestaviť DC2DC meniť aby aux battery saver dobíjal častejšie, ale že sa to nedá. Tak na dashcam dám asi odpojovač 12V.

Prílohy

• photo-77812.jpg
    photo-77812.jpg
    67,8 KB · Zobrazení: 11
  • photo-77813.jpg
    photo-77813.jpg
    119,9 KB · Zobrazení: 11
milan84
milan84 komentoval
46e za NH?? nie je to vyrazne menej ako ma Hyundai? Aspon podla toho, co tu miro pise ako isli hore a tocia sa tu cifry okolo 70e.
Lubos v kazdom pripade aj 190e len za nezmyselne menenu kvapalinu je dost. Ja som tusim vazne rad za auto, ake mam :)

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
kia 46 vs Hyundai 60 bez dph
Ale este minuly rok bol Hyundai v Auto Pola 40€ - 5% = 37,5€ takze mozno len casovy posun a dalsimrokmajmKia bude vyssie, inflacia je skokova.
Inak zaujimavé ze tych 5% zlava je polozka “Zvyhodnene servisne prehliadky po dobu 5 rokov” v cenniku Kona ale servis mi to (a nielen mne) akosi zabudol davat.

Miroslav Rojko
Pozitivne je, ze chladiaca kvapalina Lubosa stala polovicu ako pri 45000 km, takze je tam vyrazny trend zlacnovania a tato pre niekoho vymyslena zbytocnost (lebo ceska Kona s tou istou SK Inno bateriou to nema) a pre ineho istota proti poziaru uz nezasahuje tak vyrazne do celkovych servisnych nakladov.

milan84 Miroslav Rojko
O com vy tu tocite? 🤔 znamy bol vcera v Autopolise, prehliadka pri 120tis km, hodinova sadzba 50€ bez dane. Plus AutoPola bola vzdy lacnejsia, tak predpokldam, ze tam by to mohlo byt este menej? Ci potrebuju dofinancovat nove priestory? 🙈

A ak povazujeme rozdiel Kia vs Hyundai 4€ za NH, co robi pri prehliadke dokopy 6€ raz za 6-12 mesiacov ako tragediu, tak uprimne nechapem, to uz asi prichadza fakt velka kriza 🤷‍♂️

Prílohy

• photo-77848.jpg
    photo-77848.jpg
    157,4 KB · Zobrazení: 11
W
Wilo komentoval
Jo, auto samozrejme 8 rokov nema, je tam aj datum prihlasenia 2017. Ale oni beru, ze 1 prehliadka = 1 rok. Nepocitaju, ze niekto da 2 prehliadky rocne. Potom pisu bludy 🤷‍♂️ Je to proste nafigu nastaveny system, za cely tento 15tis km servisny interval by mali niekoho poriadne nakopat do guli. Ked to Tesla zvladne bez prehliadok, a VW ma len casove obmedzenie bez najazdu, je tychto 15tis fakt na slucku…umele dotovanie servisov.

W
Wilo komentoval
Miroslav Rojko toto je v podstate komplet faktura, na druhej stranke je uz vraj len celkova ciastka a vypocet dph, takze dakych 188€ ak dobre pocitam. Tie mapy su cudne veru, mozno starsie Ioniqy mali este kratsi interval aktualizacii? Netusim 🤷‍♂️

Alebo to maju v systeme automaticky nastavene a tym, ze je to ako keby 8. rok tak mu to spoplatnilo, aj ked nemalo. On nemal sajnu, technikovi bolo jedno… 16€ odislo 😂

W
Wilo komentoval
A pozeram, ze sme v Nire, mozno by bolo fajn, keby to niekto vyvoleny presunul do Ioniqu 🤭

Wilo a sme doma - 188€ - v AutoPola vychadzala velka prehliadka na Ioniq/Kona aj s DPH 160€ pri 60€ hodinovej sadzbe. Takze len iny rozpis sum alebo rozpisanie na viac ukonov aby to tak nebolelo. Ioniq ma mapy rovnako - 5 rokov.

Ale v podstate je to tak ako pisem inde - servis Hyundai zacal byt neprijatelne drahy na danu robotu, pomaly za cenu spalovacieho auta, pricom do ICE ide viac materialu a kazdych 15000km a je jedno ci v tom alebo v tom servise. Zo zakaznikov si urobili vazalov, co niekolkokrat do roka musia prist zacalovat - pozrite si ake ukony, bez ktorych by to auto jazdilo kludne do 100 tis.km. alebo viac.
Alebo sa zabudlo, ze:
- brzdova kvapalina sa kedysi menila podla merania jej teploty varu a na spalovaku, kde sa namahala omnoho viac, vydrzala roky
- kabinovy filter by mal byt nepovinny podla potreby majitela
- ostatne (nastavenie svetiel, meranie napatia baterie 12V, meranie tlaku vzduchu pneu a ich ojazdenie) nie je nieco co treba robit v servise a kazdych 15000km

2 Komentáre
W
Wilo komentoval
Ano, je to zial realita. Kedysi ludova znacka ta dnes podoji na veciach, ktore pri kupe malokto zvazi. Je to svinska obchodna praktika. Treba sa zmierit s tym, ze kupna cena je ten mensi naklad uz aj pri ludovych znackach, a automobilky si ponechaju svoje prijmy inde (online nakupy, predplatne konektivity, servis).

Z tej ceny 188€ treba vsak odratat 30€ za dezinfekciu klimy, to je extra poziadavka, co nepatri k prehliadke. Takze sme na 158€ a usetrili sme 2€ 😂 plus update tych map je trosku kontroverzny no, realne sa vieme dostat na 142€. Co sice nie je uplne mega uspora, ale zas ked si to spojime s tym, ze je Autopolis pre zakaznika zjavne pruznejsi co sa tyka terminov a moznosti nocneho servisu, mi to aktualne pride asi ako lepsia volba. Typek vzdy chodil do AutoPola, my sme s firemnym tiez chodili do AutoPola, ale toto mi pride malicko lepsie, najma ak potrebujes riesit veci na poslednu chvilu a nevies si urobit termin 3 tyzdne vopred.

M
mozeg komentoval
Mna stala 30000km prehliadka na eNire 169EUR

Koho by zaujímala degradácia baterky Kia e-Nro po 92000km. Auto je aktuálne 20 mesačné.

Report, aby som vás nenútil pozerať video. :-D

Nové dávalo v rozsahu 0..100% 66.4kWh
Statický test Kia e-Niro 2021 ~7000km v garáži pri 2-3kW odbere vyšiel na 66.6kWh. Všeobecne statické testy sú cca o 0.2-0.3kWh lepšie ako moja test trasa pri cca 110/120kmh (~0.3C).
Pri 130/140kmh treba rátať s cca o 1kWh (0.4-0.5C). Takisto v zime studená baterka dá cca o 1kWh dole (pri jazde okresky pod 7-10°C nejde).

Pri 92000 km vyšlo 65.9kWh. Stále sa hýbeme v rozsahu 1-1.1%, nebadám pokles na dojazde.

nick81
nick81 komentoval
Miroslav Rojko To nič potom, nevieme kódy. Ale dík za ochotu. Ten can3 vraj vysiela dáta. Príp. ak niekto máte ten adaptér a viete cez konzolu odchytiť pár minútový výstup, spravil by som na to parser.

K
klikar komentoval
nick81 Myslis ze vystupy zo scan my tesla su nepresne?

nick81
nick81 komentoval
klikar Scanmytesla, vôbec netuším aká je metodika výpočtu a presnosť tých údajov. Nepoznám ani nikoho, kto by to reálne zmeral vydanú energiu a porovnal som s tým číslom SMT.

Ako eNiro za 4 dni na vandrovke 5500 km prešlo.
Koho zaujímajú postrehy, možné problémy, alebo sa chcete vyvarovať naším chybám.... prečítajte si môj dnešný článok.

https://www.mojelektromobil.sk/test-...za-4-dni-blog/
https://www.facebook.com/mojelektromobil/posts/3089529894663392

Prikladám aj linky na zvyšné tripy za posledné 2 mesiace - celkovo 11500km v zahraničí a 15 krajín.

https://www.mojelektromobil.sk/na-ot...a-e-niro-blog/
https://www.mojelektromobil.sk/spozn...a-e-niro-blog/

Komentár
klikar povedal:
napisat presnejsi postup pri testovani na svojom aute

EvDash sleduje zmenu SOC%, a odsníma čítače BMS -- CEC a CED - total charged a discharged [sú v 0.1 kWh, resetované od updatu BMS].

V snahe dosiahnuť max. presnosť ignorujem 100%. Zaujímajú ma hrany.
Tj. v sekunde keď sa prepne SOC 100->99% odsnímam tie čítače BMS.

Tým, že Niro nemá buffer a jazdiť do 0 je tam samovražda. Povedal som si, že rozsah 0-5% = dám tie isté čísla ako boli v intervale 5-10%.
Tj. ďalšie meranie je v 10->9% SOC a potom dalšie 5->4% SOC. Tak si viem vyskladať celý rozsah 0-100%.

PS: Bol to len taký pokus. Ale keďže sa už podarilo ísť aj reálne do 0%, tak to potvrdilo, že to sedí.

Veľmi dôležité je - žiadne rekuperácie a vybíjanie s nejakým C a nejaká teplota bateky.
Tj. prepínam do neutrálu. Moju trasu BA-cca PB->BA mám už tak zmáknutú, že viem ísť s 0 rekuperáciou (cez N) aj v hustej premávke.
Rýchlosť. pred týždňom som išiel dynamicky 130-137, tiež bez rekuperácií, ale ukazuje sa že 0.5-0.7C prúdy vychádzajú o 1kWh menej.
Takže chodím cca 110-120 a ku koncu menej aby som došiel. Niro má EV screen, kde sa pár krát za sekundu live zobrazuje motor v kW ... Tj. veľmi ľahko viem zamedziť rekuperáciam (v dôsledku terénu a pod.). Tempomatom držím väčšinu času výkon okolo 20kW (0.3C). Tu musím dodať, že posledný test bol rýchlostne, zhodný z prvým, - ja si teda nemeriam nejakú reálnu kapacitu, ale rozdiel voči tej prvej hodnote.
Studená baterka (7-10°C) dá tiež kapacitu o 1kWh dole. Testy v poriadnej zime nemajú zmysel.

2. Garážový test. Kto má garáž môže si nabiť auto na 100%. Odčíta čítače ... kurením a pod vybije za 2-3 dni do ~0%.. a odčíta čítače.
Nemusí riešiť neutrál, rekuperácie a pod.. Ja v paneláku nemám inú možnosť. Preto som si to takto vymyslel.
Garážové testy sme skúsili na 2x niro. Voči 110kmh sú cca o 0.2-0.3 kWh vyššie.
PS: Kúrenie nedávať na full, aby sa palubovka nerozlepila a pod.

Prílohy

• photo-77982.jpg
    photo-77982.jpg
    88,9 KB · Zobrazení: 11
2 Komentáre
P
palo47 komentoval
Ja to robím na E- up podobne. Tiež vyčitavam historiu čitačov nabijania a vybijania baterie z BMS (s rozlíšením 1 Wh od uvedenia vozidla do prevádzky) cez OBD.
Samozrejme najlepšie by bolo vybijať stacionárne definovaným prúdom napr. 0,15 C (e-up ma 122 Ah). Ale možnosť vybiť pod 12% kúrením nie je možná. Pod SOC cca 12% sa zapne mód ECO+ ktorý vypne kúrenie. Naviac PTC výhrevná jednotka dostane zabrať a nová nie je lacna. A taktiež sa objaví v historii baterie veľky odber bez najazdených km, čo môže skomplikovať. pripadnú reklamáciu batérie.
Preto ja normálne jazdím podľa možnosti s malou rekuperácoiu ale výslednu SOH určim včítane rekuperacie ( rozdiel čítača nabijania pri 100% a cca 2%) Účinnosť premeny dodanej elektrickej energie na chemicku v baterii je circa 98% a pri nízkej rekuperaccii nevzniká citelná chyba. Naviac meriam pre kontrolu aj dodanú energiu do baterie pri nabíjaní z 2% na 100%. Ešte vyčitavam aj parameter “Disponibilná energia v bateriil” po nabití na 100% . Pre uvedené 3 merody degradácia dosť fluktuuje. Typicky vychadza po 20 mesiacoch od výroby a 12 tis km cca 5%. Robim to cca 2x ročne ale udaje su dosť nekonzistentné. Mám podozrenie, že FW BMS a ďaľšich spolupracujúcich risdiacich jednotiek má chyby.

Peterka
Peterka komentoval
Je otazne, nakolko presne su tie citace nabijania a vybijania. Ioniq po zaparkovani zobrazi priemernu spotrebu za aktualnu jazdu. V Torque z hodnot tych citacov vypocitavam priemernu spotrebu a tie hodnoty sa lisia az o +/- 2kWh/100km. Je to na vzdialenosti 40km, tolko mam z/do prace. V zaciatkoch som sa snazil zistit, v com moze byt problem. Uzavrel som to s tym, ze auto si tie hodnoty "odhaduje".

Peterka povedal:
Je otazne, nakolko presne su tie citace

Pozri toto .. Charged 8249.5 Discharged 7780.6 bolo pri 100% soc. Resetlo sa to pri nejakom update BMS v servise min.zimu. Netuším aké som mal SOC.

6% je rozdiel medzi tým čo išlo do baterky a tým čo z nej odišlo. 5% je rozdiel, ak by v čase resetu bolo SOC 0%. Máme tu teda nepresnosť 5-6%
Keď Li-Pol má aj nejaké "samovybíjanie" ..

Údaj z min. roka 10/2020 (pred vyššie spomínaným resetom)
C 10673.3, D 9996.6 (34% soc = 21.8kW) ... 6.5-6.7% po odrátaní tých 21.8kW, čítače išli od 0 z novým autom..

Postrehy
  1. Tých 5-6%, môže byť samovybíjanie baterky alebo nie.. (či väčšina z toho)
  2. Ak nie, discharged counter môže byť presný, a charged nemusí, predsa len tam idú nárazovo pri brzdení šupy do 170kW, možno to nezachytí úplne presne.
  3. Meraní kapacity som mal celkovo cca okolo 15. Na to, že BMS má presnosť len 0.1kWh, interne asi oveľa viac. Lebo výsledky osilujú okolo toho istého percentá. Ak by to bolo nepresné, každý test ulietaval do tých 5%.
    a to ako sú baterky kapacitou citlivé na teplotu, a vybíjacie prúdy (C), tak dosť presne sedí podľa scenára - či tej baterke nakladám, alebo je chlad.
    Pri teste mám už 0 reku, takže pracujem len s discharged čítačom. Charged je ma do 0.1kWh.
Ak by boli čítače nepresné, lietali by rôzne. Ale tu je medzi nimi prakticky zhodný.

Iné autá... ale malé "nájazdy" čítačov. Oscilujú tiež okolo tých čísel.

Kona SR
16944km "cecKwh":1839.9,"cedKwh":1744.8 soc 46 ... rozdiel 5.4%

ID.3 58
6544km cecKwh":1372.154,"cedKwh":1284.583 soc 71.6 ...... rozdiel 6.8%

citace.jpg

2 Komentáre
Peterka
Peterka komentoval
Dam Ti moje udaje:
Ioniq 2017, 129638km, CEC: 21150 CED:20430
Myslim, ze ten rozdiel su viac straty na vnutornom odpore baterky ako samovybijanie.
To mi nenapadlo, ze prirastok CEC z rekuperacie velkych vykonov moze byt nepresny. Skusim nejaku jazdu s minimalnou rekuperaciou, ci sa mi tie spotreby trafia. Inak som nechcel spochybovat tvoje merania a obdivujem ta, ze mas chut a cas sa tomu tolko venovat...

nick81
nick81 komentoval
Peterka CEC - nepresnosť rekuperovaním bol iba tip.Vnútorný odpor môže byť. Treba určite spochybňovať. Netvrdím, že je to tak, len mi to vyzerá na tie možnosti. Resp. aj na kombinácie v rôznom zastúpení. Síce sú "veľké" rozdiely CEC/CED ale v rámci auta vyzerajú , že sa pohybujú okolo tých istých percent.

Na nemeckom a francuzskom fore pisu ze pravdepodobne 8.11.21 spustia update.kia.com aj pre europu.. uz to vraj aj chvilu slo. Asi to testovali

nick81
nick81 komentoval
Miroslav Rojko Na rozmrazenie auta sa pozerám, že chcem rozmraziť auto a rozniesť deti do školok a ísť pár km do práce. Je zbytočné ohrievať stovky kg baterky. Na pár km, keď vykúrenie/rozmrazenie vezme do kilowattu. Mňa v paneláku by bol killer, 10 rozmrazení a môžem ísť nabíjať.

Ok ideme offtopic. Vyjadril som len svoj názor, že Tesla, Hyundai/Kia cez tie OTA stále nič zásadné aj tak nedávajú. Je to môj názor, nechajte ma tak :)

Roman-ba
Roman-ba komentoval
@Nick 81 tak ty máš asi šťastie na vydarený kus infotainmentu, ja odkedy mam auto ešte ani jeden Update nebol bez chýb. Od neschopnosti nájsť najbližšiu resp. akúkoľvek blízku nabíjačku až po neschopnosť zapamätať si predvoľby rádiostaníc. No a po poslednom update zo septembra sa stratila akákoľvek možnosť uložiť stanice do predvolieb.

Miroslav Rojko
Doplním jednu tiež na Kone:
Uložiť Oblúbené telefónne čísla do "Favorities" tiež nemožné - nedá sa pridať. Nefunguje ani na starom ani na novom širokouhlom v Kone - servis bezradný, je to chyba software, čakať pol roka alebo viac na update.

nick81 povedal:
Zmysel OTA má pri VW, v Hyundai/Kia/Tesla mi to príde dosť vlažné, keď sa podstatné veci aj tak neriešia, alebo sa updatmi kazia funkčné veci.

nick81... Velmi si ta vazim, pre tvoju odbornost, pracovitost a kolko enegie venujes vylepsovaniu svojho auta a testovaniu, cim jednoznacne pomahas rozvoju elektromobility.
No napisat, ze OTA upgrady u tesly su "vlazne" "neriesia" a "kazia" ....je skutocne uz mimo misu.
Za tych viac ako 5 rokov co ju mam som dostal do X-ky cca kazdy mesiac update, z ktorych kazdy priniesol nejake zlepsenie, ci funkcionalitu navyse, ktoru majitelia ziadali.
Za tych 5 rokov je to uz z titulu ovladania a infotainmentu uz uplne ine auto ako ked bolo kupene.
Samozrejme prichadzali aj updaty, co riesili bugy, ktore ako urcite vies, ze sa vzdy v softveri vyskytnu.
Tiez len nejake viacere security doplnky- medzi nimi napriklad pridana dalsia moznost autorizacie PIN-om.
Ekosystem tesly je taky, ako ho vyrobca vymyslel a majitelom tesiel vyhovuje.
Co konkretne podla teba tesla neriesi a kazi updatmi.

nick81
nick81 komentoval
J
jeeff komentoval
Phantom Braking ma zjavne white list objektov, teraz ako spravili krizovatku Triblavina a pribudli tam nove znacenia tak moja stara S85D tam kazdy den jemne pribrzdi, asi musi chvilu trvat kym posle data a pribudne to na whitelist. Cize ano, tam kde jazdi malo Tesiel sa moze diat to, ze nastava phantom braking. Ako som ale pisal, riesi to prechod na Vision system.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ten konkretny pripad s S85D asi nebude phantom braking. Ja som phantom braking s Skom nikdy nezazil. To je "zvysok" dat z mapovych podkladov, kde auto si ulozilo, ze tam bolo obmedzenie rychlosti a ked uz tam nie je aj tak tak hodi mensiu rychlost a snazi sa spomalit.
Netusim, aku maju tie data latenciu ale vidim to obcas v usekoch "byvalych"obmedzeni.

nick81 povedal:
je kopec ľudí, ktorí majú iné požiadavky ako ja, bude to pre nich ideálne auto.

Na toto bohuzial velmi vela ludi zabuda ze sme rozni a nie kazdy potrebuje presne to co ja.

Komentár
Pani, najlepsie by bolo, keby ste kazdy vymazali svoje problematicke prispevky a nepokracovali v takomto a podobnom tone, skodi to.

Komentár
3 Komentáre
nick81
nick81 komentoval
J
JurekH komentoval
Vyskusal to niekto instalovat? Jeden sved nenasiel v zozname MY21, tak skusil MY22 a pisal, ze vsetko ide perfektne, akurat mu nefunguje kurenie/klima :-)

nick81
nick81 komentoval
JurekH Ja, ráno na MY20. Všetko ide v pohode. Máš tam aj inú možnosť, zadať číslo SW bez výberu auto a najde jeho novšiu verziu.

Krátky report z minulého týždňa. Vyskúšal som si homeoffice s Nirom na cestách (Fínsko). Chcel som vedieť, aké bude túlanie / "stanovanie" s autom a popritom budem stíhať pracovať do práce. Veľmi zaujímavá skúsenosť premeniť si auto na pojazdný byt. Hlavne v zime, kedy prakticky nepretržite robí 7 dní tepelný štít. Konečne prvý trip bez naháňania a s dostatkom času na oddych.

Auto prešlo 4706 km s priemerkou 17,6kWh (vrátanie kúrenia, keď sa spalo v aute bez nabíjania). ABRP LiveData som teraz nasadil na celú trasu, zostatky sedeli presne. Táto kombinácia ku waze na infotainmente a prídavný tablet mi vyhovuje. ABRP sa dá na mieru customizovať (preferované siete, zostatky medzi nabkami ) a zároveň rých prepnutie na Greenway/Fortum, či Plugshare, kvôli bezplatným staniciam je super. Viac mi netreba.

V rámci auta takisto super prístup. Miesta dosť, všetko po ruke, ľahký presun do zadnej časti auta kvôli spaniu. Či súkromie na prezliekanie v zadnej časti. Najtmavšie zadné tmavé fólie sú dostatočné. Nepoužíval som ani "záves" na predné okná. Ľudia ani nevedeli, že som tam a spím. Spal som na nabíjačkách počas AC/DC, ale aj bez nabíjania v lesoch, na parkoviskách, v meste, či pumpách.

Niro je v tomto ako doma aj vďaka úžitkovému režimu. Veľká baterka, dobré spotreby. Spanie aj mrazoch bez stresu, vezme si pár percent baterky.

Fínsko som nejako moc free nesilil, ale väčšinou sa dalo nabiť bezplatne. 1400km v rámci Fínska vyšlo na ~30 eur.

2 Komentáre
M
mozeg komentoval
nick81
nick81 komentoval
mozeg Nie je čo obdivovať. Mne sa takéto cestovanie páči. Pripomenulo mi to časy, keď som išiel po lesoch sám Cestu hrdinov SNP. Dáva mi to pocit slobody :-) Samota je pre mňa relax. BEV je takéto cestovanie ako stvorené, bolo to celé dosť easy. Je pravda, že teploty 0 - 7C boli ok. V Estónsku som mal -6C (odtiaľ je tá foto), to už by bolo 7 dní v takomto počasí o kus náročnejšie. Ale zas väčšie dobrodružstvo.

T
tibor j. komentoval
nick81
nick81 komentoval
tibor j. Aha ja mám platinum a tá ma zdvihnuté dno + bolo tam 2x viac polystyrenu. Ten priestor v oblasti pneu je mega (2x vyšší).
Takto https://photos.app.goo.gl/4qUp1AkhdjCpcNap7
Keď som kúpil frunk potom som tých 200eur aj trochu ľutoval, že možno zbytočne. Samozrejme teraz mám zahádzané aj aj :-) Vpredu mám Inchanet wallbox, 10m CEE 32A, 5m type2-type2, rôzne náradie, ak by som niekde uviazol. Na bežne veci to tam veľmi nie je, lebo je tam teplo od nabíjania. Po roku je ten plast frunka zvonku mierne "lepkavý", ale nie moc. Ale tak na káble a pod ok.

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Ja som dal frunk od Nick81 čo mal navyše do Kony. K tomu som objednal plynové vzpery a za mňa je to super keď sa dá kapota otvoriť jednou rukou a ešte aj drží otvorená. Odporúčam každému kto často používa káble a čokoľvek iné a vozi to pod kapotou.

A je to tu 25 nova generacia zaciname predavat a kupovat🤣🤣

M
mozeg komentoval
Uvidime co ponuknu a kedy. Ratam ta ista bayerka len rychlejsie nabijanie, povedzme do 125kW.

W
Wilo komentoval
Kde to ma akoze modelovo zapadat v porovnani s EV6? To ma byt mensi surodenec? Alebo praktickejsia rodinna skrina s vacsim batohom?

M
mozeg komentoval
Wilo ja ratam ze to bude kompaktnejsi crossover ako je dnes a cena bude koncit tam kde zacina 77kWh EV6. Razvor mozno to co dnes 2,7m, 450l kufor, 200k vylepseny dizajn a nabijanie.

Späť