Nabijacie stanice odpocivadla NDS

Ja si osobne myslím, pardon som o tom presvedčený, že GW robí elektromobilite na Slovensku medvediu službu. Tu pomôže len, aby rýchlo rástla konkurencia a dúfam, že potom firmu GW zavrú.

Komentár
uzas, prve kolo kradnutia uz na slovensku absolvovali, teraz kradnu v polsku a znova sa chcu vrhnut na slovensko?
rudo vasky by mal do svojej krvavej roxorovej revolucie okrem politikov zahrnut aj greenwayakov :)

Komentár
Juro nevyhodis prosim teda zatial tie ZSE co su "under construction" z mapy, nech su lepsie viditelne ostatne (realnejsie)?

Komentár
3 Komentáre
D
dango komentoval
snad sa NDS rozhodne spravne a nedojde k dalsiemu ukrizovaniu elektromobility na Slovensku...

curgali
curgali komentoval
Najväčší prínos pre elektromobilitu na Slovensku by bolo, keby spoločnosť Greenway nikdy nič nepostavila o nič sa nesnažila a to čo má postavené urýchlene predala.

M
Marcel Pavlík komentoval
na slovensku ešte DVE GENERÁCIE musia "odísť" aby zmizli všetky "danosti" pre korupciu, rodinkárstvo a najmä "ak mne, tak susedovi dvojnásob"! lebo škodoradosť je naj radosť.

No a takto si tu žijeme:

Zrušenie Obchodnej verejnej súťaže
o najvhodnejší návrh na uzavretie zmluvy na nájom častí vybraných diaľničných odpočívadiel, vyhlasovanej dňa 06.04.2017 za účelom výberu strategického partnera na výstavbu a prevádzku rýchlonabíjacích stojanov na nabíjanie motorových vozidiel na elektrický pohon elektrickou energiou.

Súťaž bola zrušená v zmysle bodu 5. „Práva vyhlasovateľa“ podbodu 5.1 Všeobecnej časti súťažných podmienok.

https://www.ndsas.sk/spolocnost/obchodna-verejna-sutaz/zrusenie-obchodnej-verejnej-sutaze

1 Komentár
g211
g211 komentoval
Ach prečo... Povedzte mi niekto že prečo...

Dockame sa niekedy nabijaciek od ZSE? Nejaky update na tuto temu?

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
A SSE neprikazuje vyhláška nič? Ako je možné že všetkých so žiadosťou o pripojenie FVE do rozhodnej siete posielajú do péčka?

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
To vážne? Ak to kapacita siete dovoľuje, tak musia pripojiť. Asi si vysvetľujú kapacitu siete po svojom. Viem, že problémy boli s veľkými nad 20k, nechceli pripájať, ale tieto malé zdroje na dotáciu predsa spotrebuje pár domov vedľa seba, tam asi nemôžu z objektívnych dôvodov zamietať pripojenie. Teda môžu keď hovoríš. Ale ja viem len info od montážnika, všetko pripojenie vybavoval on. Dokonca mi odpustili aj presúvať elektromer a istič von na hranicu pozemku, čo sa muselo robiť pri novom schvaľovaní. V decembri keď som žiadal, ešte bolo treba, ale v januári mi volal pán od ZSE, že už to nie je treba a môže to tak ostať. Mne sa zdalo ZSE veľmi ústretové vo všetkom, ale všetko závisí od ľudí, možno v SSE sú inak naladení ľudia.

Tu je číslo vyhlášky: č. 358/2013 Z. z. Sú tam 4 kategórie, komu musia inteligentný elektromer namontovať a jedna z nich je:

Kategória 4 – odberatelia s pripojeným zariadením na výrobu elektriny, nabíjacie stanice pre elektromobily, odovzdávacie
miesta, odberatelia, u ktorých budú zistené nepriaznivé spätné vplyvy.

D
dango komentoval
pripajali male zdroje (do 10kW) este pred 100 rokmi. ale co viem, tak posledne 3 roky nepripojili nikoho! vraj pre dalsich uz nie su kapacity (dimenzia) siete. vitaj v 19. storoci

bump. ma niekto nieco nove? cestovat s leafom z juhu na sever je stale dost pain, clovek sa musi spoliehat na tych 1.5 GW nabijaciek za ktore chcu nehorazne peniaze

Ioniq
Ioniq komentoval
No s Ioniqom mam opakovane otestovane, ze dam Hainburg a.d. Donau - Žilina (214km) na jednu supu a to je relativne sviznym tempom 120-130kmh. Z domu v Hainburgu odchadzam 100% nabity, do Zilinskeho Auparku na GW nabijacku pridem s cca 3-7%. To je za predpokladu, ze je sucho a pekne. Ak je silny protivietor alebo dazd tak sa pichnem v Dali Transe vo Velkych Bierovciach na GW nabijacku, tam mi zvacsa staci chvilka, 10-15 minut, v zasade je to len kompenzacia za zvyseny odpor vo forme vetra alebo dazda.

Teq
Teq komentoval
Tak to je naozaj slusne. Ja som zatial siel len v zime a s protivietorom a nabijal som sa tiez na dalitrans. Ioniq ma velmi velmi dobru efektivitu (aj preto ze ma TMS ) Mam to trochu dalej, idem z Zurndorfu do Ziliny. Zajtra idem ale len do Povazskej Bystrice a nabijem sa na 100% doma (snazim sa vyhybat nabijaniu na 100%, bateria leafa to nema moc rada)

Miroslav Rojko
Nabíjanie do 100% troška škodilo starému 24kWh Leafu, ale pri 30kWh nie je treba šetriť, tam tá batéria prešla vylepšeniami a neškodí jej do 100% na domácom mobilnom konektore. Iné je to na rýchlonabíjačkách, kde kvôli času som málokedy čakal do 100%. Je o tom veľa článkov na nete aj v návode k Nissanu píšu v tom zmysle, kľudne doma nabíjaj do 100%. To si si nemusel kupovať 30kWh, keď ju nenaplníš do plna. A stratu kapacity o pár percent po pár rokoch už bude riešiť ďalší majiteľ, nie ?

Leaf robí o 50 km menej ako Ioniq, či v lete, či v zime alebo pri pomalých rýchlostiach alebo vyšších, takže nebolo to len odporom vzduchu, aj veľkosťou a tvarom kabíny pre vykurovanie, menej efektívnymi komponentami.

Pár tisícový rozdiel v cene je vlastne rozdiel medzi baterkou 30kWh Leaf a akoby 38kWh Ioniq a výbava Ioniqu je zdarma. Podľa spotreby vychádzal Leaf o 28% žravejší.

Nemali by sme tieto under construction NDS stanice zmazat? Asi to nikdy nebude a dava nam to len falosnu nadej :(

1 Komentár
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Sutaz ako bola vyhlasena a tusim aj ukoncena a niekto vyhral a potom to niekto napadol a teraz je jednak este zima a po druhe zrejme sa caka na ukoncenie dotacii na EV a PHEV a pride nieco nove, kde budu zahrnute aj nabijacky a potom to mozno uz sa bude budovat. Ja by som pockal a nic nemazal.

Nekona sa nieco nove? Ked sa ZSE rozbehli s nabijackami neplanuju postavat aj na odpocivadlach?

1 Komentár
B
Bejo komentoval
Sa obavam, ze to je zavisle na sutazi od NDS... :(

Nieco nove je pisane o tomto. Je to riaden cirkus https://www.teslamagazin.sk/slovenska-narodna-siet-nabijacich-stanic-elektromobily/
Je tam aj uvedeny zdroj RTVS, kde je stara sprava z 2017ho, kde sa vyjadruje aj ZSE aj GW, ktore sa do sutaze prihlasili a smiesne vyjadrenie NDS, ktora je sklamana, ze sa do sutaze prihlasili len dvaja a oni chceli az 5tich. Podla mna by to mali nejako rozdelit medzi oboch prevadzkovatelov. Ak niekto mate kontakt na nejake zdroje ci uz NDS, alebo ZSE ci GW a vedia o tom viac a mozu povedat, dajte vediet.
slovenska-narodna-siet-nabijacich-stanic.jpg

Komentár
No skusim ja, aj ked vela toho nebude. V marci som mal jedno stretnutie na ZSE kde sa vyklulo, ze pan s ktorym sa rozpravam ma na starosti vystavbu a prevadzku e-mobility pre ZSE (kontakt mozem posunut) . Podla toho co som pochopil, riesi to uz len ZSE, takze to stoji asi na NDS. Mozno by sa mu hodilo napisat a povie presnejsie, lebo ja si to nepametam presne. Mal som pocit, ze uz by to malo byt v priebehu roka dokoncene.

Komentár
viem o tom par viet viac, ale nie su publikovatelne jednak pre chovanie ZSE a jednak pre embargo na stav ako taky.
bude to zrejeme mat na starosti ZSE, ale vyberove konanie bolo take..... Slovenske, vybavene, site na mieru pre nemenovanu firmu.

Komentár
3 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ty kokos to si robia prdel? Ze 10 000 EUR za m2/rok prenajom parkoviska. A NDS chcela 1 euro minimalne... To smrdi ani clovek nemusi papier z toho h.vna dvihnut.

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Jo a kolko bude stat to nabijanie pri takom prenajme? Ja si myslim ze by to malo byt tak, aby to mali aj ZSE aj GW pripadne este niekto dalsi.

Peterka
Peterka komentoval
NDS chcela 60.- a GW ponukal 120.-

Sa čudujem, že to menšinový akcionár dopustil.

Štruktúra majiteľov ZSE: 51% štát, 49% EON

Štruktúra majiteľov NDS: 100% štát

Ak by ZSE vlastnil štát celú, je to len prelievanie štátnych peňazí z jednej kapitoly rozpočtu do druhej a vlastne by sme mohli byť radi, že všetci odberatelia elektriny dotujú dialnice pre motoristov. Čudujem sa, že menšinový vlastník nemá nejaké právo veta, aby stopol takéto nezmyselné výdavky, lebo vlastne sa pripravil o minoritnú časť dividend (pri tom obrate asi zanedbateľnú). Na druhú stranu sa dá povedať, že štát tuneluje spoločný podnik, väčšinou u iných podnikov s účasťou štátu to býva opačne, že sú tunelované menšinovým vlastníkom.

Ceny nabíjania by som sa nebál, ZSE ponechá cenník ako je teraz, išli by proti sebe, keby na diaľniciach mali výrazne iné ceny (mierne iné - ako teraz spaľovacie pumpy, je bežné u nás aj v zahraničí).

Čo na to nejaký úrad na nekalú hospodársku súťaž, keď sú firmy prepojené - jeden vlastník ?

Miroslav Rojko
Este poznatok k nabijaniu - na ZSE LM bolo vypadnute spojenie so serverom, musel som sa autentifikovat kartou. Nabijanie sa neobjavilo vo vyuctovani, nemaju poriesene stahovanie offline nabijani z nabijacky. GW to stiahne a nauctuje, ZSE nie. Ale nikto im to nehovorte, kupte si rusicku GSM a nabijate zadarmo.

milan84
milan84 komentoval
Ale teraz mas len obcas fungujucu Budču. Pri tom pionierskom projekte naozaj nemozu menit ceny vyssie :)
Ultrafasty budu pre auta e-tron a novse, vyssie rad, ktore maju velku kapacitu, velku spotrebu a velky rychlost nabijania.

Miroslav Rojko
Ano, bude to pre auta, ktore svojou podstatou zabijaju povodnu myslienku ekologickej prepravy (su jednoducho zrave).

ono cele to vyberove konanie ma fakt zaujimavu historiu uz od 2016. V pripravenom blogu sa tomu venujem. V pondelok sa dozviem, ci to mojelektromobil zverejni alebo je s tym problem, lebo.... :)
Potom by som to dal sem, kedze to uz mam spracovane.

1 Komentár
Miroslav Rojko
ZSE je partnerom mojelektromobil, som zvedavy aj ja.

Z politickych dovodov mi tento blog na mojelektromobil.sk odmietli publikovat. Z casti im rozumiem, ale je fer povedat pravdu nahlas a tak aspon takto skromne tu, ked to uz mam napisane.
Rozoberala to aj Markiza aj trend, ked obe media spochybnili celkom vazne aktivitu NDS aj ZSE. Skoda, ze nie vsetky media su tak odvazne ;)

Konkurencia po Slovensky? Monopol !

Písal sa september 2016. Nabíjacia sieť elektromobilov začala naberať na obrátkach, nabíjacie stanice postupne začali zaplňovať rôzne miesta na mape. Zároveň v tomto období Národná dialničná spoločnosť (ďalej už len NDS) vyhlásila prvý tender na vybudovanie a spravovanie tzv. ultra-rýchlych nabíjacích staníc na strategických, dialničných odpočívadlách. Malo pritom ísť aj o lokality s viacerimi stojanmi na jednom mieste. Zverejnenie ponuky prebehlo bez pompéznosti, v tichu, zavesením na webstránku. Greenway sa o ponuke dozvedel a keďže má reálny záujem budovať sieť pre nabíjanie elektromobilov, stihol sa prihlásiť a splniť všetky predložené požiadavky. Kritéria úspechu boli najmä cena (až 60% ) ale aj referencie či podnikateľský zámer. Napriek (pre štát) výhodnejším podmienkam ponúknutými firmou Greenway, toto konanie vyhrala iná firma. Po podaní námietky a doložení nezrovnalostí na UVO (úrad pre verejne obstarávanie), NDS tender zrušila.

V máji 2017 znovu NDS dostala chuť na vyhlásenie nového tendra s podobným znením. Poučená minulým prešľapom tentokrát vyhlásila súťaž „na drzovku“ bez jasných podmienok. Greenway napriek tomu predložil svoju ponuku. Tá bola podla mojich informácii 2-3x pre SR výhodnejšia ako konkurenčný návrh. Keďže už po prvom spackanom tendri nechcel znevýhodnený záujemca nič ponechať náhode, k otváraniu obálok a vyhláseniu víťaza prizval Greenway média vr. verejnoprávnej RTVS. NDS odmietla drzo komentovať verejne prístupné ponuky všetkých zúčastnených. Tu už bolo jasné, že ZSE, ktoré malo súťaž vyhrať, ponúklo menej výhodnú ponuku. Aj tento, druhý, tender NDS následne zrušilo s dôvodom veľkého rozpätia cien ponúk a nemožnosťou na základe týchto informácii vybrať víťaza.

Kto ešte nemá dosť folklóru zo Slovenska, vedzte, že NDS vyhlásila tretí tender. Z neho ale ešte pred vyhlásením výsledkov firmu Greenway diskvalifikovala. Prečo? NDS už v treťom kole nechcela nechať nič na náhodu a tak nastavila podmienky, ktoré v niektorých prípadoch vôbec nekorešpondovali s oblasťou podnikania, alebo neúmerne vysokého finančného krytia vo vyske 5 mil. Eur (výška príjímov a výnosov, verejne dostupná vopred). Túto konkrétnu požiadavku v Európe nespĺňa žiadna firma, ktorá sa zaoberá nabíjacou infraštruktúrou (nie je mi tak známe, opravte ma ak sa mýlim). Asi čerešňou na torte bolo zdôvodnenie, že Greenway nesplnil podmienky technickej spôsobilosti. Keďže NDS odmietla tieto body súťažiacemu spresniť, je to asi ako slepému povedať: choď a nezakopni. Doteraz teda ani technici, ani zakladateľ v Greenway netušia, čo im tentokrát vadilo. Konkurenčná firma tentokrát išla na istotu a ponúkla za prenájom 1m2 až 10.000€ ! Wow efekt sa ale nekoná. Pri tak vysokej sume to po prepočítaní na potrebné miesto pre nabíjanie elektromobilu, infraštruktúru a trafostanice, vyskočí na 4 mil. Eur ročne. Len za prenájom plochy 26 lokalít. Pri počte registrovaných EV na Slovensku by to na každé auto vychádzalo 2000€. Verejne kladiem otázku – ako a kde sa odrazí táto cena, keď to takto dopadne? A ak to má byť menej, je tu len druhá alternatíva. Pomalé AC nabíjanie bez nutnosti priestorových nárokov na technologické vybavenie a jedno parkovacie miesto pre nabíjanie. Ak by to dopadlo takto, elektromobilitu u nás pochová sám najväčší prevádzkovateľ.

Aktuálne teda Greenway dostal len oznámenie, že vyhral druhý záujemca, s ktorým sa zmluva podpíše. A teraz pár sedliackych slov. Konkurencia bola, je a vždy bude dobrá. Pomáha všetkým stranám zlepšovať svoje produkty, služby, podnikanie. Klient z toho vždy môže len vyťažiť a mať na výber. To, že sa v našej krajine dejú veci, aké sa dejú, je smutné. Máme toľko pochybných tendrov a predražených nákupov, že to môže pôsobiť až frustrujúco. Ak ale v začínajúcom odvetví elektromobilov chce dať jedna štátna firma zarobiť druhej, bez toho aby sa mohol férovo zúčastniť ktokoľvek ďalší – na to neexistuje ospravedlnenie. ZSE je firma nepomerne väčšia, silnejšia s väčšími finančnými prostriedkami. Namiesto rozumného konkurenčného boja s inými hráčmi (keď už teraz v mnohých bodoch vyhráva) hádže polená pod nohy. V prípade jej platného zvíťazenia v tomto tendri nastúpi možno onedlho červený monopol. A keď je monopol, výhodné nabíjacie paušály, služby a rozvoj siete sú to posledné, o čo má monopolná firma záujem.

Komentár
Späť