MasterBlaster electri5
Ak si chcete c3 skúsiť, dá sa napr. zajtra po práci (PK okolie). Kľudne väčší okruh mesto/okresky aj diaľnicu. Aby ste neľutovali rozhodnutie.
electri5 Ten taco test, veľmi pôsobivé. Btw ja som vždy kupoval len zariadenie 2199 a harness 200. BLACK panda, žirafa (obd), káblik USBC, všetko bolo v balení. Toto si over, príp napíš na ich support. Lebo vyhodíš kopec peňazí.
MasterBlaster Ku tým výhodám. Ja som na OP asi 120 tis km. A odvykol som si konvenčne riadiť auto.
- OP spoľahlivo centruje. Žiadne anomálie po tých km, neočakávané reakcie. Ja OP používam všade (mesto/okresky/diaľnice) na udržanie auta na ceste.
- Bežím na forku Sunnyhaibin/test-c3. Má to tieto features
https://github.com/sunnyhaibin/sunnypilot#readme
- Tj. M.A.D.S ide tak, že auto centruje stále aj keď nie je zapnutý openpilot. Okrem nejakých korekcií, ak sa chcem viac vyhnúť autu, či postrážiť si nejakú situáciu, vyhnúť jame na ceste, tak sa veľmi nezapájam
- Otravné pípanie na prekročenie čiary to úplne vyradí, je tam možnosť zapnúť si to v podaní OP
- Kontrola prebieha cez kameru, nie je nutné držať volant. Ale je tam možnosť zachovať si aj volant. Systém stráži ak sa pozeráš mimo, hráš sa s tel a pod. Čo je fail, ak zaspíš = zatvoríš oči, tak to nedetekuje. Aspoň tento fork nie. Možno master to má už fixnuté.
- Štandardný openpilot a eNiro. V piatok som skúsil oficiálne, nie najnovší master.
Tento oficiálny, nevie robiť na eNiro tempomat (tzv.long control). Sú tam nejaké hacky na zapnutie radar tracks a pod. Čiže len krúti volantom (lateral control). Pre mňa je to už málo.
- Sunnyhaibin test-c3 má tuším staršie jadro ako master + je tam kopec vylepšení.
Tj. Vie robiť OP LONG (tempomat) nastavovaním rýchlosti na tempomate. Toto je také vlažne. Spomalenie do zákrut napr. nestíha, lebo kia tempomat je taký lenivý pri zrýchlení aj spomalení.
- Aktuálne doma používam "experimental op long control". Žiaľ toto. Vyradí to kolízne systémy (FCW - varovanie kolízie aj AEB - núdzové brzdenie), pokiaľ sa nepoužije Enhanced SCC Radar interceptor. Ale tempomat potom na seba komplet preberie comma.
Je tam veľa nastavení. Zmena rýchlosti podľa mapových podkladov. Spomalenie do zákrut pod mapových podkladov. Spomalenie do zákrut podľa vision.
Tento OPLONG zrýchľuje aj brzdí oveľa svižnejšie. Je použíteľné spomalenie pri vstupe do dediny, aj zrýchlenie mimo - autá za mnou nevedia, že ho riadi CPU. Nastaviteľný offset na rýchlosť podľa mapy. Napr. 50/90+4kmh
- Tento fork, si automaticky prepína algoritmy na riadenie - laneless a lines modely.
- Automaticky si prepína wide a narrow kameru.
- Točí to prakticky všetky zákruty. Babu to samozrejme celú samo nedá, ale ostatné zákruty a ostrovčeky nie sú problém.
- Pri experimental oplong sa auto prepne na GPS rýchlosti - aj cluster auta. Niro má pri 50 cca 5kmh a pri 130 cca 7kmh rozdiel.
- Dá sa prepínať medzi OPLONG a E2E - ale E2E tempomat tu chodí zle
- Konfigurovateľné preradenie na blinker - hneď na klik blinkra, či nastavenie čas.oneskorenia, alebo sa musí ťuknúť do volantu. Preradenie je sebavedomé aj v zlých podmienkach a zákrutách na diaľnici. Už to dobre vyladili.
Oficiálne je to Level2 asistencia.
Rozdiel voči HDA II - všetko vyššie.
"Zainvestoval by si, ak jazdíš povedzme 70% času v meste a 30% okresky + diaľnice a dlhšie trasy ideš 6-8 krát ročne? "
Áno, ja s MADS na tom bežím všade, som na to navyknutý.
"Z YT videí mi to príde, že to výrazne pomáha pri únave z dlhých diaľničných trás..."
Teraz sme na tripe v Holandsku. Auto riadi comma, ja len mením rýchlosti, odbočujem, resp. dávam pozor.
Čo mi na sunny forku vadí
- nezastaví/nespomalí na spomaľovačoch/semafóroch
- oplong - v zlom počasí v zákrute vezme radar tracks z vozidla v druhom pruhu a robí buď zášklby, alebo phantom brake. Preto teraz v NL bežíme len ručne - čistý centering. LKAS kamera v aute napr. pekne a kvalitne detekuje a priradí radar tracks autám do správneho pruhu. Tu sa pýta spraviť nejaké optimalizácie
- takisto zmena rýchlosti ide podľa map.podkladov osm, ktoré asi nie sú úplne všade ok. SR relatívne ok. V HU nam 110 diaľnici pri križovatkach dával rýchlosť 7 kmh, Chorvátsko sa tvárilo ako úplne bez podkladov. Opäť tu diaľkové do iných štátov je lepšie tieto featury vypnúť.
Ideálne, aby ste si to skúsili LIVE u mňa. Ak to čo je v "Taco" bude v produkcií a spoľahlivé, bude to revolučné. OP sa za tie 2 roky čo ho mám, veľmi vylepšil a zároveň smutné na to, že to dokáže takto riadiť CPU z "telefónu" :-D Musim vyskúšať ten comma master branch. Dúfam, že to Taco nie je len EV6 only vec.

Btw to navigate on pilot treba mať kúpené comma prime. Mal som to v decembri, ale sunnyhaibin s tym nic nerobil, len blba navigacia. Toto v "Taco" bol uplne iny svet.