Tesla giga závod - Gigafactory

• Autor témy Autor témy Juro
  • Dátum začiatku Dátum začiatku

Juro

Administrator,
Zamestnanec
Pridal sa
17 mar 2014
Správy
2.006
Referral
juraj1702
Tesla plánuje na tento rok začať výstavbu gigantického závodu na výrobu bateriek do elektrických automobilov ktoré plánuje začať vyrábať v roku 2017. Závod bude produkovať viacej bateriek ako je teraz celosvetová produkcia. Takáto masová výroba dokáže znížiť cenu bateriek o 30% až 40%. To pomôže Tesle priniesť na trh o polovicu lacnejší automobil tretej generácie.

Hlavné body:

35 GWh ročná produkcia
Závod poháňaný hlavne z obnoviteľných zdrojov energie
Recyklácia použitých Tesla akumulátorov
Vyrábanie bateriek pre 500 000 automobilov ročne ale aj pre domácnosti na ukladanie energie z fotovoltaických panelov.
Cena závodu okolo 5 miliard dolárov.

gigafactory1.jpg

gigafactory3.jpg

gigafactory2.jpg

Jeden giga závod je príliš riskantné. Postavím dva!
Elon Musk sa rozhodol začať vybavovať povolenia hneď na dva závody až do postavenia základného kameňa, aby sa vyhol risku, že závod nebude načas postavený kvôli byrokracii. A vraj možno neskôr využije obe miesta.
zdroj

Komentár
Gigafactory bude v state Nevada. V Carsom City to vo stvrtok Elon Musk aj z guvernerom Nevady Brianom Sandovalom oznamili umiestnenie Tesla Gigafactory, ktora bude najvacsou tovarnou lítium-ionove baterie na svete. Tu je video z jeho uverejnenia v State Capitol v Carson City, NV. Video je v EN.

Naposledy upravené:
Komentár
A takto sa už pracuje na základoch. Modulárna stratégia výstavby pomôže postaviť fabriku rýchlejšie. Prvý článok by mal vyjsť z fabriky už v roku 2016, čo je o rok skôr ako sa pôvodne plánovalo. Spustenie operácie skôr zníži riziká nábehu na Model 3 a môže poskytnúť rozšírenie kapacity pre Model S a Model X.

zakladygigazavod.jpg

Komentár
Pred akciou na uvedenie na trh domácej baterky Powerwall, Elon Musk mal stretnutie s japonským premiérom. Japonsko, po havárií vo Fukušima, sa snaží prejsť úplne na obnoviteľný zdroj energie, zrušiť jadrové elektrárne. Elon Musk už dávno tvrdí, že tých závodov bude treba oveľa viac a vlastne tento závod už očísloval jednotkou. Takže by ma ani trochu neprekvapilo, keby Gigafactory 2 bola postavená v Japonsku. Je to po prvý krát čo úradujúci japonský premiér sa unúval navštíviť Silicon Valley. Ja na mieste SK premiéra by som som už tiež naklusal Elonovi pred dvere.
japan.JPG

1 Komentár
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Len bohuzial nas pan premier ma inak otoceny kompas. Aj ked aj z pohladu ekonomiky a obchodu si ziadna krajina nemoze dovolit ignorovat nejaku inu krajinu. Inac jeden politik so slovenskymi korenmi ale posobiaci v Ceskej Repoublike sa vozil uz v USA na Tesle a je nim p Andrej Babis.

No tá hudba k tomu filmu má byť symbolická? Fabrika ešte nie je otvorená a už ju pochovávame? Neveselé vyhliadky...

1 Komentár
D
denial komentoval
neprehanaj

Takže nič prevratné neočakáva. Zaujímalo by ma akým spôsobom sa dajú lítiové batérie recyklovať.

Komentár
Späť