Tesla nabíjačka - HPWC

• Autor témy Autor témy Juro
  • Dátum začiatku Dátum začiatku
len tak pre info na Slovensku nieje este ziadna oficialna Tesla destination chargers preto niesu ani na Tesla stranke. Tieto nabijacky o ktorych sa tu bavite si pravdepodobne zakupili majitelia individualne a pravdepodobne su bud softwarovo alebo hardwarovo odlisne od original destination chargers.

1 Komentár
Bohužiaľ, tú redukciu typ 1 - typ 2 (asi 1 m dlný kábel) som kdesi zabudol a niekto si to privlastnil. Bol by som rád, keby sa mi ten niekto ozval a vrátil mi to. Kupoval som to riadne s papierom od pána Kubiša. On mi to predvádzal na Nissane Leaf a ja som to ani nestihol vyskúšať v Miragi, či by to fungovalo na Leafe :(.

Komentár
Mám tip, čím by to mohlo byť, len to nemám ako sám vyskúšať a odmerať, ak by sa našiel niekto ochotný napr. s Leafom ísť to skúsiť najlepšie niekde pri BA, možno ten Šamorín, skúsil by som si spraviť nejaký merací prípravok a mohli by sme odmerať, či sú napäťové úrovne v poriadku..

3 Komentáre
M
Martin V komentoval
Hlasim sa ako dobrovolnik !!!
Nisan Leaf - Bratislava

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Nemusite chodit do Samorina, pridte do Ivanky pri Dunaji. Samotneho ma to zaujima.
Mozeme HPWC otvorit a merat priamo na konektore alebo doske.
Inak ja si myslim, ze Leaf jednoducho nezmeni amplitudu pilot signalu pripojenim odporu do pilot obvodu aby amplituda klesla na 6V ako to pisu tu https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J1772. A tym padom HPWC riadiaci obvod nepripoji vystupny stykac.
V tom pripade by sa muselo na Type 2 -> Type 1 konektor/redukciu pridat tlacitko ktore toto zaisti. Samozrejme za predpokladu, ze Tesla pouziva Pilot signal s rovnakymi parametrami. Chcelo by to osciloskop to pozriet, prines ak mas. Ak nie, daj vediet, skusim pozicat.
.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Martin V pisal som ti sukromnu spravu. Pozri to.

Neviem preco ale neviem komentovat prispevky.. Ano, mam pripraveny osciloskop, ale myslim si, ze Leaf amplitudu meni, ale tipujem, ze napatie nebude v rozsahu, ktory deteguje Leaf, nasledne neprepne do fazy nabijania. Uvidime, treba to zmerat. Moznost merat na otvorenom HPWC urcite pomoze. Len sa chcem spytat, ci mate na Leaf redukciu Typ 2/typ 1, lebo typ 1 konektor momentalne nemam..

3 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Pod kazdym prispevkom je Citat, Komentar, Oznacit a Like cize paci sa mi. Treba kliknut na komentar napisat komentar a odoslat. To je vsetko.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Kabel konvertujuci Type2 na Type1 nemam ale Martin V ho urcite ma, ako ho ma kazdy, kto jazdi na aute s Type1 konektorom.

L
leo komentoval
Ano, vdaka ICE666SVK, to viem, aj som to tak robil, predtym mi to slo, ale ked som pred chvilou chcel pisat komment, ani za svet, kliknem komentar a nic to nerobi. Skusal som v 3 roznych browseroch. Teraz si myslim, ze som blby, lebo mi to uz zase ide (ale po restarte PC, tak neviem).. Rovnako mi to neslo ani pred nejakym casom..

A este moze byt aj problem v tom vyssie spominanom "hack kabli"

Komentár
No Title

On to az taky hack nie je. Ten kabel predava spusta vyrobcov.

Prílohy

• photo2382.jpg
    photo2382.jpg
    111,3 KB · Zobrazení: 8
  • photo2383.jpg
    photo2383.jpg
    280 KB · Zobrazení: 8
Naposledy upravené:
2 Komentáre
L
leo komentoval
ano ale ak sa nemylim, potrebujeme typ2 samicu, nie samca..
ale redukciu typ2 female/typ2 female by som vedel poskladat z toho, co mam

L
leo komentoval
aha uz vidim, ze sa mylim, treba zjavne typ2 samca..

Kde je samec a kde samica sa da lahko zapamatat:
Elektromobil je muzskeho rodu, teda samec :-))) (male), t.j. ma na sebe konektor samca, teda do neho treba strcit samicu (female)
Nabijacka je zenskeho rodu, ma na sebe samicu konektor, teda treba do nej strcit samca.
Samozrejme to plati aj ked ma nabijacka (alebo MK) na sebe kabel - je ukonceny samicou. Plati to rovnako pre Type2 aj Type1 pre AC aj DC combo, len DC chademo kontakty su opacne - v aute je samica DC silovych kontaktov..
Este poznamka - Type2/Type2 kabel sa neda pouzit ako predlzovacka, pretoze Type2 kablova koncovka samec voci Type2 konektoru na zabudovanie do nabijacky samica maju kompatibilnu geometriu. Podobne Type2 kablova koncovka samica voci Type2 konektoru na zabudovanie do elektromobilu samec maju kompatibilnu geometriu. No dve kablove koncovky samec voci samici nie - nedaju sa do seba zasunut tak, aby sa CP kontakty spojili. (fazy, zem, nulak a PP sa sice spoja, no nie poriadne a nespojene CP zabezpeci, ze sa neudeje nic) Pre Type1 zrejme plati to iste, no nemam to osobne overene.

Naposledy upravené:
jux
jux komentoval
Ano, presne pre to sa zakazuju pri elektromoviloch vsetky predlzovacky, aj pred mobilnym konektorom, kde to nijako blokovane nie je. No ako elektrikar viem co robim, tak pouzivam predlzovacky spravneho prierezu pred MK bezne a mam urobenu aj predlzovacku type2 s mechanicky upravenym konektorom - staci upravit jeden konektor a type 2 kabel sa da pouzit ako type2 predlzovacka. Sem to ale radsej nenapisem, no staci si to pozriet a kazdy na to pride.

1fisker
1fisker komentoval
Čo je to CP?

ozana
ozana komentoval
Ja len tak laicky sa spitam, ze sa asi mozete snazit akokolvek chcete na ten Nissan LEAF to asi nepojde. Preco to ide na hyundai ioniq? Podla mna to nieje len v hw, ale hlavne v sw. Je to najnovsie auto a ma aj najnovsi sw a plus Typ2 zasuvku spolu z Combo zasuvkou. Nissan LEAF nieje zrovna nove auto aj sw ma asi na uplne ine nabijanie a nema Typ2 ale Chademo zasuvku.
Tesla ma vlastnu upravenu Typ2 zasuvku v Europe a ma vlastny adapter na Chademo. Ked pride Tesla na Chademo nabijacku, tak charger na Tesle komunikuje z Chademo nabijackou cez sw adapteru od Tesly. Preto to ide, lebo je tam sw ktory dokaze komunkovat aj z autom aj nabijackou. A to hovorime defakto o rychlonabijani a vy chcete skusat pomale nabijanie. Teda riesit to meranim a kablami podla mna nepomoze. Je to hlavne v sw. Preco to neslo na VW ktory ma Typ2 aj Combo je politika VW a sw, ktory nepusti. Aspon ja si to takto myslim, ze preco to nefunguje.
CO vy nato? Mylim sa alebo mam pravdu, alebo...???

3 Komentáre
L
leo komentoval
Dovolim si nesuhlasit. Standardy na AC nabijanie - SAE J1772 (Typ 1, USA) a IEC 62196 (Typ 2, EU) su do znacnej miery kompatibilne, co sa tyka "komunikacie" s autom, malo by to ist bez problemov. Moze tam byt problem bud ako sme si s jux pisali vyssie - elektro/mechanicky alebo elektricky v napatovych urovniach. Oba by sa mali dat riesit. DC nabijanie je iny level..

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Je omyl si myslieť, že auto komunikuje s nabijackou nejakým sériovým protokolom, ktorý by teoreticky mohol byť softvérovo vyhodnocovaný. "Komunikácia" prebieha pomocou celkom primitívneho analógového signálu so štvorcovým priebehom ktorého amplitúda, ovplyvňovaná autom, definuje stavy.
Aspoň tak chápem EVSE štandard ja.
That's it.

jux
jux komentoval
No nejaky prenos udajov musi byt na CP vodici aj pri AC nabijani, auto sa musi dozvediet aku maximalnu hodnotu prudu moze pozadovat. Odpor PP vodica oproti zemi nie je definicia max prudu. Dal som na PP 220ohm, co znamena 32A, no elektroniku mam obmedzenu na 16A - presadi sa info z elektroniky cez CP.

zase neviem (presnejsie nejde mi) napisat komentar na prispevok.. jux : odpor PP voci zemi je definicia max prudu, ktory zvladne kabel. Tento musi zmerat EVSE (ludovo nabijacka), ktora tiez vie max. prud, ktory vie dat sama, vyberie z nich minimum a autu (nabijacke v aute) cez CP "povie" max. prud, ktory si moze potiahnut prostrednictvom striedy(plnenia) 12V striedaveho signalu. Auto zase zmenou jeho amplitudy cez odpor povie nabijacke do akeho stavu chce ist - ci chce nabijat napr. ale uz sme asi trochu mimo povodnej temy..

2 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Presne tak. To uz som aj zabudol, ze PWM(Pulse Width Modulation) sa povie modulacia striedy signalu po slovensky :-).

jux
jux komentoval
Ano, v kabli type2/type2 odpory na PP pinoch maju vyznam, aj ked by vlasrne stacil na jednej strane - aj tak sa nakoniec auto s nabijacim stojanom dohodnu na nabijacom prude cez CP.
Odpor na PP na mobilnom konektore je v podstate zbytocny, aj tak sa na max prude dohodne auto s elektronikou mobilneho konektora cez CP. No PP odpory musia byt v kazdom kablovom konektore - inak sa nabijanie nerozbehne - zrejme to pochadza zo specifikacie type2/type2 kabla.

Vysledky analyzy funkcnosti HPWC:

Zistili sme nasledovne:

1. CP pin v samec konektore Typ 2 je zamerne velmi kratky a sucasne plastovy nastavec samec konektora je tak dlhy, aby sa CP pin samca v kabli nespojil s kontaktom samice na kabli HPWC (alebo hocakeho Typ2 kabla, ktory je pripojeny k nabijacke).
2. Cize nabijacka nema "spojenie" s autom (PWM signal) a preto nespoji stykac, ktory zapne fazy na vystup.
3. Riesenie (vdaka leo !) je - pripojit kabel z nabijacky do zasuvky (samec) ako aj kabel Typ2 ->Typ1 do zasuvky (samica) a tieto navzajom spojit. Na videu to vidno ako to klbko samostatnych drotov.
4. Z toho vyplyva aj riesenie - treba dalsiu krabicku, kam sa tieto 2 kable (redukcia Typ1 -> Typ2 a kabel z nabijacky s konektorom Typ2) pripoja ako do medzistupna.
5. Zaver - ziadny softwarovy blok, ale uplne obycajna ochrana pred nadpajanim Typ2 kablov - lebo laik by mohol lahko skoncit poziarom slabsieho kabla - ako sme aj prepokladali.

(C) - leo, Martin V , Jiri GrandPa

PS: A preco sa silne neodporuca laickej verejnosti nadpajat kable? Takto vyzeral ten kabel redukcie Typ2->Typ1 (to je to zlte klbko) pri pohlade termo kamerou po iba 10 minutach nabijania:
Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	IMG_1471[1].JPG Videní:	1 Veľkosť:472,7 KB ID:	13549

V tomto pripade ziaden problem ale treba mysliet na to ze pri nabijani ozaj pouzivame velke prikony a tomu musia odpovedat privodne kable.

Naposledy upravené:
L
leo komentoval
@jux: Prepacte, s max. 63A mate pravdu, 80 A je vsak uvedene i na Wikipedii v clanku k IEC_62196, ktory ste sem nedavno nalinkovali ;-)
Ale je bezpredmetne natahovat sa o tom, 63A by uplne stacilo, aj ked je to naozaj cisto v teoretickej rovine, 63A EVSE (AC) nemaju prakticke opodstatnenie.
Ale este k tomu kablu - hovorime o kable typ2/typ 1, pri SAE J1772 (typ 1) PP pin neplni funkciu urcenia max. prudovej zatazitelnosti kabla, iba na detekciu zapojenia konektora, t.j. opat v teoretickej rovine staci na vznik potencialne nebezpecnej situacie 1 upraveny typ2/typ 1 kabel zapojeny napr. i do HPWC (ked uz sme stale v tejto teme;-)..

jux
jux komentoval
Ze PP odpor nedefinuje max prud v type1 je pre mna novinka - dajte zdroj.
Co sa tyka 63A AC nabijania - realne existuje - Renault Zoe ma nabijacku 43kW, takze z 63A AC type2 konektoru kombinovabej nabijacky (chademo/combo/43kW AC) si skutocne 63A zoberie.

L
leo komentoval
jux - zdroj napr. opat aj linka na wiki, o SAE J1772, ktoru ste nedavno uviedli. Totiz pre Typ 1 nebolo povodne uvazovane s volnymi kablami s konektormi na oboch koncoch ale len s pevnym kablom od EVSE s typ 1 konektorom na konci (preto sa tak lahko neda dopracovat napr. k typ 1/typ 1 kablu na rozdiel od kablov typ2/typ2, typ1/typ2). Pre SAE J1772 odpor na PP hovori len o tom ci je kabel pripojeny k autu, plus prip. ci je stlacene tlacilo, ktore by malo zabezpecit predvypnutie nabijania. Hovori o tom nakoniec aj nazov proximity pilot, ktoremu sa tiez moze nadavat plug present ako i wiki uvadza. Urcenie prudovej zatazitelnosti kabla pomocou PP priniesla az norma IEC-62196.
Ale naozaj uz sme uplne mimo temy..

Ešte by som dodal, ze podľa môjho názoru Tesla HPWC je jednoduché EVSE, ktoré je konštruované v konformite s normou IEC 62196 a tým pádom je na ňom možné nabíjať všetky elektromobily/plugin hybridy, ktoré majú AC nabíjanie rovnako v súlade s touto normou.

3 Komentáre
ozana
ozana komentoval
A to že nelze kabel s Type2(Mennekes) nadstavit (prodloužit) jiným, není chyba, ale vlastnost. Protože má moje auto opačnou zásuvku než je běžné, vozím Type2 (male-male) kabel s jedním koncem zkráceným cca o 11mm. Právě abych se mohl připojit i tam, kde není Mennekes zásuvka, ale kabel se zástrčkou.

jux
jux komentoval
Ozana: Ktore EV ma opacnu tybe 2 zasuvku na EV? (teda female na aute) ? Alebo to mate tak len na svojom? Jasne ze nemoznost predlzenia type2 kabla bol zamer tvorcov standardu. No nelegalna Type2 predlzovacka je uzitocna vo viacerych situaciach: Na mieste pred nabijacim stojanom s type 2 kablom je obsadene - type 2 predlzovacka umozni nabijanie aj z miesta, kde pevny type2 kabel nabijacky nedosiahne.
Tiez ked je 5kolik daleko, type2 predlzovackou si mozno predlzit vystup MK. Opakujem, ze je to nelegalne, ale uzitocne a funkcne, rovnako ako ine nelegalne, ale pre elektromobilistu potrebne a funkcne redukcie (4->5kolik, 32->16A a podobne).

ozana
ozana komentoval
jux: To neznáte. Stromos (tovární přestavba).

No Title

Snímek zkrácené koncovky

Prílohy

• photo2400.jpg
    photo2400.jpg
    647 KB · Zobrazení: 9
Komentár
Dnes náhodou išiel okolo a videl som tam nabíjať IONIQ biely s DK značkou, tak som s pánom prehodil pár slov, veľmi spokojný s autom. A o pár minút prišiel nabíjať žilinský Mitsubishi Outlander PHEV. Takže viedieť, že nabíjacia stanica je využívaná, dokonca obidve miesta naraz. To poteší.

Komentár
Na Tesla AC sa da nabijat Ioniq ? Aky kabel treba ?

2 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ziaden. Na HPWC od Tesly je kabel Typ2 predsa pripevneny.

curgali
curgali komentoval
Môžeš si to vyskúšať, ak pôjdeš najbližšie do Trenčína v hoteli Magnus (oproti ZŠ Dukla Trenčín). Sú tam 4 z toho 2 pre iné auta ako Tesla...je to jeden z mála Destination Charger, ktorý je pre verejnosť zdarma, bez podmienky využitia služieb hotela.

Ako sa dá objednáť Tesla wallbox , destination charger. Treba to objednať cez net alebo predajňa konkretne vo Viedni?

3 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Chces byt zaradeny do programu s tym, ze budes poskytovat nabijanie aj verejnosti a bude to na mape nabijacich bodov v kazdej Tesle (podmienka je, ze budes financovat tu energiu, ktoru tvoji zakaznici spotrebuju) alebo to chces pre sukromne pouzitie?

L
LacoJ komentoval
To čo Tesla dáva bezplatne , som už im písal že by sme vedeli poskytovať bezplatne nabíjanie na našich prevádzkach. Nikto neodpísal už dva mesiace či áno či nie. Kebyže si ho chcem kúpiť sám, potrebujem VÍN číslo tesly, to mám od kamaráta. Ako to objednať?

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Kontaktuj tu na fore SS tychto dvoch clenov "Juro" alebo "Stano Kurek", oni ti poradia. Oni to uz robili a robia po Slovensku. Alebo posli SS obidvom naraz v jednej SS to das poslat na dva nicky.

2 Komentáre
jux
jux komentoval
32A/3f mobilny konektor kupeny u Kubisovcov sa da tiez konfigurovat/upgradovat bez rozobratia krabicky zvonku cez CP pin type2 konektora, takze fakt ze to vie a robi tesla z auta na svojom 32A/3f HPWC (tesla wallboxe) aj na 16A/3f UMC (mobilnom konektore ktory dodavaju k autu) ma nijako neprekvapuje.
Tiez televizory zvyknu upgradovat svoje dialkove ovladania - aspon moj LG to robi.

g211
g211 komentoval
Ešte dodám že aj Chademo adaptér má svoj firmvér :) Naposledy mi ho upgradovali vo Viedni. Je možné že to vie podobne aj cez auto.

Späť