Tesla potichu znížila dostupnú kapacitu batérií

• Autor témy Autor témy Wilo
  • Dátum začiatku Dátum začiatku

Wilo

Senior member
Pridal sa
8 máj 2019
Správy
2.152
Vyzera to tak ze Tesla potichu ce OTA znizila dostupnu kapacitu baterie o cca 5kWh pre TM3.

Toto iste sa mi stalo na S70 tiez v lete po update - skokove znizenie odhadovaneho dojazdu pri 100%. Rovnako ako Bjornovi pri cca 38000 km. Teraz mi ukazuje pri 100% SoC o 10,9% mensi dojazd nez na ziaciatku. Auto malo uz 3,5 roka.

Komentár
Tak ono zas v jednom update si pamatam, že písali, že mám zvýšenú kapacitu o 5%, tak neviem, raz dajú, raz berú.

Komentár
Zaujímavé. V amerike zmenili propagovaný dojazd pri SR+ z 240 na 250 míl a zvýšili cenu o 500$. Viď Tesla M3 konfigurátor pod USA.

Komentár
Ja mam TM3 stale na SW 2019.32.2 (sw v9) aj ked S85D uz mam davnejsie na 2019.32.12 (sw v10). Obe monitorujem cez Teslamate (bezi mi na Synology NAS v docker kontajneroch). Ked sa mi TM3 aktualizuje na v10 tak mozem porovnat, ci sa skutocne dojazd skokovo zmeni.

Na S85D mi dojazd po 88.000km a 3 rokoch Teslamate ukazuje ako 410-414km, neviem aky dojazd to berie a kedze Teslamate pozuivam len niekolko mesiacov neviem to porovnat s "novym" stavom. Podla internetu ale mal byt real dojazd S85D 422km, nasiel som foto s dna prevzatia auta kde je zda sa 90% nabitia a ukazuje 386km, co by pri 100% znamenalo 429km dojazd. Takze tych 410-414 km co mi aktualne ukazuje pri prepocte na 100% je super.

Mam ale specificku konfiguraciu, mam S85D ale battery pack mam z nejakeho dovodu z performance modelu, mam jedno z poslednych aut s 85 baterkou, nasledne sa predavali uz len s 90 baterkou.

Komentár
Zaujimave. Mam to s verziami SW presne naopak. Na TM3 prisla v10 pred tydznom, na zhruba rovnako stare S ako tvoje este nie. Som si myslel, ze uz nepride pre AP1.
Zhodou okolnosti mam tiez podobne km na Sku, ale o par mesiacov mladsiu. Degradacia okolo 6%. Ten typicky dojazd co udava auto (a odhadovanie degradacie na jeho zaklade) nie je moc presny.
Auto totizto pouziva na ten vypocet okrem presne definovanej spotreby iba napatie battery packu. A potom staci, ze si pol roka nedobil na 100% a hned ti klesne dojazd o 10 km (lebo clanky sa rovnakym nabijacim prudom nenabiju na rovnake napatie). Staci nechat auto dobit na 100% a mas to vacsinou spat. U uplne noveho auta sa naviac prejavuje ta typicka vlastnost Li-ion clankov, ze uplne novy clanok pomerne rychlo strati 3-4% kapacity akonahle sa zacne pouzivat. Ja som mal po roku stratu zhruba 4% a odvtedy uz to klesa iba 1% rocne.
TM3 ma 3300 km a uz vidim pokles dojazdu z 499 na 492, co je 1.6% - a to napriek tomu, ze prebehol upgrade z v9 na v10 co ma udajne znizit dojazd o 5%.

Komentár
Podla komentarov pod YouTube videom sa to netyka len V10 ale znizenie hlasia aj majitelia starsich verzii. Akoby to bol samostatny tichy update bez vedomia majitela.

Komentár
Bjorn to rozoberal dalej potom i v dalsich videach, realne asi nepojde o 5kwh, ale menej, mozno odhadoval na 2kwh cca, a je to skor buffer odspodu, ze 10% predtym, nie je to iste 10% potom. Ale este bude dalej investigovat, tak je mozne ze v dalsich Bjornovych videach bude viac info k tomu.

Komentár
Späť