VW ID.3

Je tu niekto, kto ma blizko k distributorovi VW? Nejake info, kedy sa objavi ID.3 na SK? V Prahe bude na e-salone 14. - 17.11.

Komentár
Bol som dnes u dealera v Trenčíne, recepčná ani nevedela na čo sa pýtam a predávajúci mi povedal najskôr, že to nepredávajú a potom sa rozhovoril a povedal, že sa chodia na to auto pýtať ľudia čo tvrdia, že zaplatili zálohu, ale že nevie komu ju zaplatili, pretože to s nimi nič nemá a že žiadne informácie čo sa nedajú nájsť na googli nemajú.
Podobný prípad ako Honda, na stránke prezentujú svoj elektromobil, ale dealeri nevedia čo bude kedy za koľko.

W
Wilo komentoval
Bubnove brzdy davaju paradoxne na zadnej naprave EV vacsi zmysel ako kotuc. Ja by som sa toho nebal. Na predku je kotuc to je hlavne.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Wilo - preco? Mozes to rozviest?

A
Apos komentoval
ad susenie 30tisic kusov po parkoviskach, k tomu realne nepride. Pretoze aktualne vyraba 1 linka, ktora vyrobi par kusov za den, s tym, ze postupne zvysuju vyrobu az na 800ks na linku na den, potom zacnu rozbiehat druhu linku v malych poctoch a takto to maju zvysovat vyrobu az do aprila 2020, kedy sa ocakava tych 800ks na prvej linke tusim. Co vychadza, ze v aprili maju vyrobenych tusim okolo 48tisic kusov. Prve kusy budu "predavat" zamestnancom, aby na nich (obdobne ako tesla) otestovali v praxi tie auta a pripadne este rychlo nieco vychytali, preto i ten pomaly nabeh vyroby.

Zatial sa nezda, ze by VW planoval vyrabat malo kusov ID.3, plan je 300k rocne, co nie je uplne ze malo (pozdravujeme KIU a Hyiundai, predavajuci presne iba tolko, aby neplatili emisne pokuty v EU atd.). Taktiez sa uz hovori o planoch, v bratislavskom zavode na rovnakej MEB platforme robit neskor (asi 2021) nieco o kusok mensie (cca velkost Polo). Takze sa zda, ze VW nejde robit iba "aby splnili emisne normy v EU" od buduceho roka.

Bubnove brzdy vzadu VW povedal ze dali preto, pretoze vzadu primarne a ako prvy brzdi elektromotor (rekuperacia) a az je nutne brzdit intenzivnejsie ako stiha (za aktualneho nabitia baterie, teploty, atd.) rekuperacia, tak sa pridaju zadne brzdy, teda stacia bohate bubnove. Ano budu hrdzaviet zvonka, ale servisovat ich bude zrejme treba odost menej, ako keby tam bol mini kotucik na okrasu, rovnako hrdzavy... Realne majorita aut ma 70% brzdneho ucinku na prednej naprave, takze ak vzadu pritom ma brzdit aj elektromotor, tak by som sa "nedostatku brzd" na zadnej naprave neobaval. Vraj sa skor VW obaval dat silnejsiu rekuperaciu, aby to nerozhodilo zadok...

Screenshot from 2019-11-18 17-56-29.png - id3_0_to_100_time

pre zaujimavost prikladam screenshot z finskeho mailu pre tych, co predrezervovali, tu sa uvadza tych 7.5s z 0 na 100kmh, a normalne 9.5s. Nemecky variant mailu hovoril len o rozdieli 2s bez dakeho tzv. performance packetu alebo co (neviem natolko nemecky, ne ze by som vedel finsky :D).
Screenshot from 2019-11-18 17-55-47.png - de_id3_time_0_to_100

P.S.: ak chcete, mozem skusit uploadnut aj cele PDFka, ak to niekoho zaujima, co tam rozpisali do vybav, pripadne rozdiely pre krajiny zo zatial (mne) znamych mailov co posielali predobjednavatelom. A vsetko sa to nachadza v tej FB skupine, ktoru som tu niekde uz spominal.

Komentár
Jiri GrandPa pri brzdeni sa presunie vacsina sil posobiacich na auto na prednu napravu takze tu potrebujes logicky silnejsie a lepsie chladene brzdy (diskove). Zadok sa odlahci a brzdiaci efekt je minimalny (do 30%). Preto tu bohato stacia slabsie bubnove brzdy. Tieto maju este dalsie vyhody ako nizsiu vyrobnu cenu co sa premietne do nizsej ceny auta a servisu. Do bubnovej brzdy sa da priamo integrovat parkovacia brzda bez dalsich suciastok. Pri diskovych potrebujes zvlast parkovacku cim zas zdvihas cenu a pocet suciastok. Bubnova brzda potrebuje podstatne slabsi tlak na vyvinutie brzdiaceho ucinku ako diskova brzda co znamena ze zas usetris na hydraulickej sustave. Bubnove brzdy su vdaka svojej konstrukcii menej nachylne na koroziu co je pri EV ktore vacsinu casu rekuperuje dalsi plus. A taktiez maju za normalnych okolnosti bubnove brzdy dlhsiu zivotnost tak zas setris svoje penazenku (aj ked to pri EV nie je az take zjavne) a su tiez menej narocne na udrzbu a spravne nastavenie. Co moze byt pre EV dalsou vyhodou je ze bubnove brzdy su vdaka uzavretej konstrukcii podstatne tichsie ako otvorene diskove ktore zvyknu piskat alebo skriet ak tam mas hrdzu, sol alebo prach z cesty pripadne ak su uz viac opotrebovane. Vsetky nevyhody bubnovych brzd sa v zasade prejavia primarne na prednej naprave a pri EV ktore je propagovane ako “malo udrzbovy” dopravny prostriedok je to idealna volba :)

Komentár
Už spustili základnú konfiguráciu aj pre Slovákov! :)
Tak to zrýchlenie o 2s z 0 na 100km/h je vďaka "Power packet", ktorý je v edícii 1st edition v štandardne, neskôr bude príplatkom.
Ceny presné stále nevuviedli, ale takúto info poskytli:
ID 3 1st do 40k€
ID 3 1st Plus do 46k€
ID 3 1st Max do 50k€

Tak pri týchto cenách rozmýšľam či idem do ID3 1st do 40k€, alebo Tesla model 3 do 46k€ :)

M
mozeg komentoval
Vilo neviem odkial si bral tie ceny ale ja ked som prepocitaval CZ cenu-stredovym kurzom zverejneným NBS tak to vyslo na 1 224 700 Kč v zaklade, t.j. 47 976,65 EUR. A to je stredovy NBS ak to prepocitam napr. deviz. kurzom banky tak 48700EUR.

E
EVan komentoval
K nemeckým cenám Tesly už pripočítavajte Umweltbonus 2000 + 380 EUR. Takže najlacnejší biely základ je za 47750 / 1,19 * 1,20 = 48150 EUR

V
Vilo komentoval
mozeg Počítal som to s "google" kurzom, tak môžu byť tie ceny odlišné od reality, to čo uvádzaš vyzerá veru reálnejšie.

photo5312.jpg
A preferujem autá, ktoré majú budíky za volantom - kam patria a majú servis v štáte, v ktorom žijem

V ID.3 je budikova skrinka podstatne zredukovana voci spalovakom, aj tlacitok z kokpitu proti spalovakom podstatne ubudlo, pricom vecsina ovladania sa presunula na stredovy dotykac. Pozitivom je tiez, ze nema masivny stredovy panel, s kopou tlacidiel a inych ovladacov, ako to mavaju niektore inak dobre EV.

3 Komentáre
M
mozeg komentoval
Takto bude vyzerat kokpit asi az pri najvyssej verzii uvidime co bude pri nizssich vybavach.

jux
jux komentoval
Myslis, ze sa im oplati robit viacere verzie kokpitu, ved by sa to predrazilo. Mozno bude na lacnejsich chybat nejaka funkcionalita, ale hardver bude zrejme rovnaky.

M
mozeg komentoval
jux ak si to porovnam so spalovakom kde je virtual cockpit za priplatok realne oplati.

Ahojte dosla moznost akejsi predbeznej konfiguracie. Podla listu to vyzera ze maju vopred stanoveny pocet jednotlivych vybav, ktore vyrobia a zaujemca ktory zlozil predrezervaciu ma zaslat svoju predbeznu poziadavku na predpokladanu vybavu (NEJDE ESTE O DEFINITIVNU KONFIGURACIU VOZIDLA). A možno sa mu aj takáto výbava ujde, ale možno.

TO ĽUDOVÉ AUTO MAJÚCE JASNÚ BUDÚCNOSŤ SPôSOBIŤ REVOLUCIU V NASADENÍ EV až také ľudové nie je. Povedzte mi prečo si nemám objednať tú TESLU M3 SR+?

ZDROJ: Volkswagen, © Volkswagen 2019

VW ID3.PNG

VW ID3 01.PNG

VW ID3 02.PNG

VW ID3 03.PNG

VW ID 3 04.PNG

1 Komentár
MatejN
MatejN komentoval
"Povedzte mi prečo si nemám objednať tú TESLU M3 SR+?" Podla mna si mas objednat TESLU M3 SR+ :-)
Jedine minus ktore pri Tesle vidim je, ze na SK zatial nieje servis inak to je jasna volba.

TO ĽUDOVÉ AUTO MAJÚCE JASNÚ BUDÚCNOSŤ SPôSOBIŤ REVOLUCIU V NASADENÍ EV až také ľudové nie je.

Tiez som sa tesil, ale cenovo je to dost mimo a to nehovorim o 100 dalsich polozkach vybavy ktore budu dostupne iba v samostatne alebo v nejakom extra pakete (ako byva zvykom)

1 Komentár
H
hudino komentoval
Tak minimalne dalsi rok zostavam u Soula :)... neni kam sa ponahlat, to co potrebujem je od tych 46 tis. to je nezmysel za take auto.

No super :-((( Takze mozme si vybrat hociaku farbu strechy pokial bude cierna... Nieco mi to pripomina.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Ja mám sklenenú strechu už na treťom aute a musím povedať že to na Modeli 3 je zďaleka najlepšie. Jednak je vnútri rozdelené do dvoch polovic takým tunelom na ktorom sú svetla pre zadný rad sedadiel (ktorý tieni interier vcelku dosť) a druhak je veľmi dobre termicky tienené.
Zároveň máš viac miesta nad hľavou ako keby tam bol plech. Ergo - nevadi mi to.

Komat44
Komat44 komentoval
jux ale prave podla mna ta cena je stopka, ano to auto je stale super ked by tam bola cena tych nejakych ocakavanych povedzme 30K. Ale kedze v dnesnej dobe ide o prachy az v prvom rade tak ked mas porovnat id3 a tm3 a bavime sa plus minus o rovnakej investicii tak to je asi tak ako keby som vlastnil futbalovy tim a mam za rovnaku cenu kupit povedzme roberta maka a lionela messiho 😜

M
Marcel Pavlík komentoval
pripomína - vtedy to bola podmienka maximálne nízkej (a plynule klesajúcej) ceny. takže, ak to prevedieme ad absurdum - cena auta s čiernou strechou o päť rokov by bola desatinou dnešnej :-)

Neviem ako relevantne je toto pre náš trh, keďže sa to týka Írska, ale ak podobné bude platiť aj u nás, tak je to auto opäť o čosi zaujímavejšie:
https://www.youtube.com/watch?v=eRT8SXntrRE
Zhrunie zaujímavých info:
- cena ID 3 Plus je tam uvedená do 45k€* - môže to znamenať buď, že v Írsku bude auto lacnejšie ako u nás, alebo že u nás reálne nebude stáť viac ako 45k€
- VW prichádza so špeciálnym financovaním ušitým na mieru pre toto auto - mohlo by to riešiť problém s obmedzením politikov, ktorí rozhodli, že len boháči dostanú dotáciu (nie autá na lízing)
- zadarmo 2000kWh prvý rok platí nie len v sieti Ionity, ale aj v partnerských sietiach. V súčastnosti Ionity nemám tuším žiadnu nabíjačku na území SR, čo robí tento benefit dosť slabým, ale ak by sa ten benefit dal využiť aj v sieti ZSE a GW, tak by to bol už zaujímavý benefit.

*Francúzske ceny tiež hovoria o 45k€

Naposledy upravené:
Komentár
2 Komentáre
V
Vilo komentoval
Keby ten SW zvládli bez chyby, tak by im na ten "podvod" neprišli. Všetky veľké automobilky to robili a verím, že stále robia, len to lepšie maskujú/robia to menej agresívne/majú zaplatených správnych ľudí na správnych miestach.

V
Vilo komentoval
Tak som čítal o tých SW problémoch a je to tak, že preto vyrábajú autá na sklad, pretože vedeli, že potrebujú ešte stráviť mesiace na vývoji SW a od začiatku plánovali SW po dokončení manuálne nahrať do všetkých na sklad vyrobených áut. Takže všetko ide podľa plánu, iba niekto si zobral časť informácií, vysvetlil si ich po svojom a spravil z toho bombastickú správu.

Toto video je plné zaujímavých informácií, ktoré chlapík získal po účasti na predvádzačke v Drážďanoch: https://www.youtube.com/watch?v=nHasqs-WLYU
Výbavy vyzerajú dosť slušné a sú tam uvedené aj odporúčané maloobchodné ceny pre Írsko*. Zhrnutie najzaujímavejších info:

ID 3: 35k€
- Adaptívny tempomat
- lane assist
- LED svetlomety
- bezkľúčové štartovanie
- vyhrievaný volant a predné sedadlá
- navigácia
- parkovacie senzory vpredu a vzadu
- dažďový senzor
- aplikácia
- 2000 kWh nabíjania počas prvého roka do výšky 600€

ID 3 Plus: 42k€
navyše proti nižšej výbave:
- adaptívne maticové LED svetlomety
- dymové sklá

ID3 Max: 49k€
navyše proti nižšej výbave:
- tepelné čerpadlo
- zopár zbytočností ako panoramatická strecha, masážne sedadlá a pod. ani sa mi to nechce vypisovať.

*Informácie sú kompilácia toho čo je dostupné pre Írsky a Nemecký trh, takže sa môžu líšiť od toho čo bude dostupné na Slovensku. Ale na jednej z informačných stránok vo videu sú uvedené výnimky vo výbave pre niektoré krajiny, tak si myslím, že je to až na detaily rovnaké pre celú EU.

Naposledy upravené:
Komentár
Ňuňuňu :) Tak toto by bol etalon. Skoda ze len vizoska :( Aj ked nejaky pan z VW sa nechal pocut ze by mohlo svetlo sveta uzriet taketo nieco vo forme Alltrack (zdvihnuty podvozok). To by bolo velmi blizko dokonalemu autu...

Prílohy

• photo5400.png
    photo5400.png
    529,6 KB · Zobrazení: 16
  • photo5401.png
    photo5401.png
    518,9 KB · Zobrazení: 17
Catchcash
Catchcash komentoval
No to je vlastne pravda. Pouzitelne auto bude za 45k :D

A
Apos komentoval
V
Vilo komentoval
A navyše to nepatrí do tohoto vlákna.

Predvčerom bola ďalšia predvádzačka v Dánsku. V Dánsku sa posúva odovzdávanie áut na august. :(
Ťažko povedať či sa to bude týkať aj nás, ale obávam sa že bude.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=aMIwQ1uwMGI

2 Komentáre
jux
jux komentoval
ID.3 sa mi na pohlad a podla parametrov velmi paci, no zatial som ho nazivo nevidel a neosahal si ho. No ked vidim tie prestrelene ceny a neustale posuvanie predaja, tak TM3 zacina byt jasna volba.

Savi
Savi komentoval
Tiez som si hovoril, ze pockam na ID.3 a porovnam s TM3 ale vyzera to tak, ze nakoniec nebude vobec lacnejsi a mozno ani nebude v 2020 poriadne. ID.3 by som zobral ak by bol za 30 tisic, no pri cene 40 a viac je jasna volba TM3.

Čo sa týka VW, posledné roky vyrába skice, nie autá, to vieme už dlhé roky. Prerobili dva spaľováky a tie predávajú, ostatné sú stále len obrázky. A čo chcete od nich čakať ? S veľkou pompéznosťou predstavili eTron, ktoré náskok vďaka technike prezentovalo najvyššou spotrebou medzi EV. Porsche podobne - a za dvojnásobné ceny Modelu S.

Ich náskok v spotrebe vďaka modle väčšiny zákazníkov - TDI bol jeden veľký podvod. Pri EV podvádzať nemôžu, lebo nabíjačka ukáže, koľko energie sa nabilo a tak to dopadlo ako dopadlo.

Od VW sa nič dobré čakať nedá. Koľko rokov už hovoria o výrobe miliónov EV ? Každý rok len posunú termín o rok v tlačových správach. Nikdy som VW nemal, neznášal som ich aj ich históriu, vznikli z fašistickej filozofie uniformného auta pre masy, ktoré po vojne dotiahli do konca. Fuj.

W
Wilo komentoval
Ano je to Golf. Ale zaroven je to stale koncernove auto. SW bude ten isty na par drobnosti. Vzdy to tak bolo aj bude. Rovnako to ma Hyundai, BMW aj Mercedes. Rozdiely medzi SW spalovaku a EV su fakt len minimalne. Par widgetov a mozno nejaka nadstavba. Ale jadro je rovnake. A pokial sa to tyka Golfu tak sa to bude tykat aj ID3 aj Passatu aj Pola s tymto online infotainmentom.

Peterka
Peterka komentoval
Podla prospektu ma novy eUp aj CityGoE mobilne pripojenie a appku- tam to uz maju vyriesene? Alebo ten "SW problem" sa tyka iba updatu OTA a ten eUp nebude mat?

W
Wilo komentoval
Tipujem ze koncernove trojicky ako budgetove auta maju este starsiu verziu SW. Kludne posledna verzia z Golfa 7 alebo nejaka lahka modernizacia stareho eUP! To je ziadne OTA ani ine pokrocile funkcie. VAG to tak zvykol robit ze od Pola vyssie isiel novy software a tie male mestske krabicky dostali este stary z minulej generacie. Vyhodou je v takomto pripade dobra odladenost na ukor novsich ficur. Ale to len tipujem. Treba pockat na finalny zakaznicky kus.

Podla mna maju nejake ine (technicke) problemy, ako je SW. Predsa firma velkosti VW musi mat take programatorske oddelenie, ze verziu firmware, aby bolo EV "pojazdne" a dokazalo sa upgradeovat OTA mali mat davno hotovu. Takze to planovane "manualne nahratie SW" do vyrobenych a skladovanych aut bude asi zahrnat aj montaz-vymenu nejakych dielov.

Komentár
Kvoli SW sa posuval aj datum predaja spalovacieho noveho Golfu. Takze podla mna ich tam realne cosi dusi a nie je to len v EV.

Komentár
A máme tu oficiálne ceny pre Holandsko:
ID 3: 38k€
ID 3 Plus: 44k€
ID 3 Max: 49k€

a Fínsko:
ID 3: 39 990€
ID 3 Plus: 45 590€
ID 3 Max: 49 990€

3 Komentáre
Savi
Savi komentoval
To su ceny bez DPH?

Teq
Teq komentoval
dostupne su asi len tie drahsie verzie, ako aj u tesly?

V
Vilo komentoval
Sú to ceny s DPH. Sú to ceny 1st edície, všetky 3 verzie sú dostupné.

Predpokladám, že toto auto dostupné na SK do konca roku nebude

EV_Future
EV_Future komentoval
minuly rok prebiehala celoeuropska rezervacia pre prvych 30000 ludi, vsetci by mali dostat auto v lete, bez ohladu na krajinu, z ktorej si auto rezervovali. A dalo sa v pohode rezervovat aj u nas, trvalo to asi 1-2 mesiace, neviem presne. Po dosiahnuti cieloveho poctu sa naraz zrusila moznost rezervacie vo vsetkych krajinach.

V
Vilo komentoval
1fisker Ospravedľujem sa, písal som s tým, že som predpokladal, že poznáte históriu. 5.9.2019 bola spustená globálne pre celú EU predrezervácia VW ID 3 1st. (stredne veľká batéria) Bolo oznámené, že sa ich vyrobí 30 000, budú dodané v lete 2020 naraz vo všetkých krajinách EU a až potom sa začne klasický predaj klasických modelov.
Všetky informácie, ktoré v tomto vlákne uvádzam sa týkajú edície 1st.

A
Apos komentoval
podla info od dealera na slovensku aj normalne kusy po 1st edicii sa budu dodavat/predavat do niekolkych tyzdnov po 1st edicii, takze ak nenastane nejaky posun (zatial stale plati ramec leto 2020 pre 1st ediciu ako uvodne oznamili, len niektori bez vacsieho realneho potvrdenia dufali ze bude to jun, ale aj august je leto2020), tak by z toho malo vyplyvat, ze aj normalne ID3 budu dodavane aj na Slovensku este v roku 2020, napr. na jesen.

Späť