Dojazd

matussvk

Junior member
Pridal sa
18 apr 2014
Správy
3
Ahojte.

Rad by som sa spytal na skusenosti s dojazdom. Dajme tomu, ze mame Teslu model S s bateriou 85 kWh (obycajna, nie performance). Dojazd by mal byt 502 km na plne nabitie podla informacii na webe. Mate niekto skusenosti, ako na dojazd vplyva zatazenie auta (je rozdiel, ci idem sam, alebo 5 ludi)? Je aj na konci dojazdu (dajme tomu poslednych 100 km) mozne cestovat rychlostou 100 - 110 kmh? Alebo moze ku koncu dojst k znizeniu vykonu v dosledku slabnucej baterie? Na trase Bratislava -> Kosice, by auto na jedno nabitie zvladlo usek BA - Zvolen v priemere 130 km/h, potom po dialnici nasledne tych 100 km/h po Kosice?

Vdaka :)

Mod. poznámka, pridaný ilustračný obrázok:
dojazd.jpg

Reálny dojazd je okolo 400 km po cestách prvej triedy. Keď sa ide stále po diaľnici, tak dojazd je okolo 300 km. 502 km by sa asi dalo dosiahnuť len pri jazde po dedinách. Alebo možno v lete. V lete som ešte na Model S nejazdil. Keď je v aute viac ľudí, tak určite to nejaký vplyv má, ale asi nie dosť veľký na to aby som si to všimol. Aj na konci dojazdu sa dá jazdiť rovnako rýchlo ako aj na začiatku. To mám odskúšané ;).

Z Bratislavy do Košíc južnou trasou by sa to teoreticky dalo zvládnuť na jedno nabitie, ale len keby sa išlo rýchlosťou asi okolo 90km/h. Čo je nereálne. Takže treba si spraviť jednu prestávku. Momentálne najbližšia chademo nabíjačka ku Košiciam (na tejto trase) by mala byť pri Zlatých Moravciach (škoda, že nie je jedna aj vo Zvolene, časom určite bude). Takže pri Zlatých Moravciach by som si spravil obedovú prestávku, do hodiny je auto nabité na maximum, a môžem ísť až do Košíc.

Hneď ako dostanem chademo adaptér, som ochotný túto trasu vyskúšať. Kto bude mať záujem, môže sa pridať.

Juro
Juro komentoval
Áno, plánujeme ešte cestu okolo Slovenska za JEDEN deň s Model S: z Bratislavy do Košíc severnou stranou (Žilina, Poprad) a spať južnou stranou (Lučenec, Nitra).

Martin Rothbauer
Martin Rothbauer komentoval
Ako by som sa mohol stat ucastnikom (ak vobec)..??? Samozrejme nechcem byt vtierka, ale pokial si nekupim model S tak asi nebudem mat takuto sancu sa v nom zviest a poznat vsetky features :)

Juro
Juro komentoval
Vďaka Juro za skorú odpoveď.

Ten dojazd vyzerá byť celkom fajn. 300km po diaľnici je dosť slušné číslo. V podstate bývam tých cca 70 km pred Košicami, tak by to možno nakoniec aj vyšlo na jedno nabitie. Po Zvolene cez dediny sa ide dosť pomaly, na celej trase by teda možno priemerná rýchlosť aj pri svižnejšom tempe bola okolo tých 90 km/h. Ak by si mal niekedy túto trasu v pláne, bola by to pre mňa česť sa na ňu pridať :).

matúš

Komentár
Zdravím, zaujala ma velmi Tesla, zo skúsenostu s hybridom, rozmýšlam rovno skočit na elektromobil, tesla , koli cene pozerám slabšiu bateriu, obávam sa že bude slabý dojazd, Juraj odporúčaš radšej do tej silnejšej? trošku mám chaos s tým dobíjaním, ake sú náklady keby som to dobíjal doma, prípade na dobíjacích staniciach kde je to spoplatnenie, kolko vychádzajú náklady.

ta cena je 71tis čo sa spomína vo videu, je pravdepodobne bez dph?

Komentár
Zdravím Tomas, ja odporúčam len tú najväčšiu batériu (85kW). Spotreba je spomenutá tu. Hej, ceny sú bez dph.

Komentár
Zdravím Martin, výlet sa už konal bolo to na poslednú chvíľu a TV sa už nestihla pridať. Ale nejaké amatérske video sme spravili tak dúfam, že sa to podarí vydať do konca týždňa. Ale ešte niekedy pôjdeme, možno na dvoch Teslách :). Prešli sme to bez problémov, ešte nám zostal dojaz na 45 km.

Komentár
Tak toto je uplne paradna sprava :) cital som prave Facebook, este aj so zapnutou klimou. parada :) ak bude video, niekde hodte pls, kludne aj surove, take byvaju uplne najlepsie. Btw aky speed ste udrziavali na dialnici?

Komentár
Tu sú nejaké informácie o ceste z Košíc do Bratislavy:

Dňa 08. júna 2014 po prvýkrát prešiel elektromobil (Tesla Model S) z Košíc do Bratislavy na jedno nabitie!

Vzdialenosť: 397,1 km
Doba jazdy: 5 hodín
Počet osôb v aute: 3
Teplota: do 33°C
Klíma: zapnutá
Cena za palivo: 0,-€
Priemerná spotreba energie: 170 Wh/km
Spotreba energie celkom: 67.5 kWh.
Vozidlo: Tesla Model S P85+

keba080614.jpg

Video bude možno už dnes. Bude to ale asi trochu nudné video, má jednu hodinu. Rýchlosť mimo diaľnice podľa predpisov a na diaľnici sa išlo okolo 100-110 km/h.
Inak tu je už aj článok o tom.

Komentár
Tu je video z trasy Košice- Bratislava 08.06.14

- ten istý záznam z dvoch kamier je na vicerých úsekoch napr: 21:29-24:44 a 42-46

- na 31:45 sme dokonca museli obiehat ine auto

- na 40: kontrola spotreby, dojazdu.

Komentár
Model S môže ukazovať dojazd dvoma spôsobmi. Jeden sa vola "Typical Range" a druhý "Rated Range". Keď si nastavím "Typical Range" tak mi displej bude ukazovať skôr ten realistický dojazd, čo je okolo 404-410km. Keď si nastavím "Rated Range" tak mi displej bude ukazovať dojazd podľa ECE R101 hodnotenia, čo je okolo 500 km. Každý väčšinou používa ten "Typical Range".

Pre zaujímavosť, tu si môžete pozrieť ako sa využíva 85kWh batéria v Model S:

85kwh battery capacity.jpg

Komentár
Dnes bude conferencia o 9 00 am, takze 15 00 naseho casu ak sa nemylim , elon musk predstavy velku aktulizaciu znamu ako range anxiety , nieco o presnom dojazdu a zvysenie dojazdu ,,.
zdroj na twithery elon musk . Tu aktulizaciu dostanu vsetky postavene modely S . , .pan juraj dakujem za kontakt , mate este chademo adapter ?

Komentár
- 90 kWh battery pack option for $3k

The battery pack upgrade from 85 to 90 kWh will provide up to 15 miles of additional range.
This takes Tesla’s current longest range model, the 85D, to almost 300 miles of highway range at 65mph.

za 3000 dolarov bez dane navyse 24 kilometrov dojazdu = 5 kWh baterie ... dost MOC

model P90D uz ma 762 koni ... maximalka stale 250 km/h ... a urcite zasa sa po par sekundach prehreje bateria a rychlost klesne :)

Naposledy upravené:
Komentár
Praha, Česko - Topoľčany, Slovensko na jedno nabitie.

Väčšinou keď idem z Prahy, nabíjam v Brne na CHAdeMO nabíjačkách. Ale teraz od ČEZu nabíjačka je už niekoľko dní pokazená a ostatné sú už spoplatnené (a dosť draho), tak som si povedal, ja ich kašlem, nebudem nabíjať v Brne vôbec. Keď si dám pozor na rýchlosť, mal by som sa dostať až do Trenčína na Greenway CHAdeMO nabíjačku. Tak som v aute prepol "INSANE" mód na "SPORT" mód, zapol som "RANGE" mód, zavesil a za kamión a zapol adaptívny tempomat, a prekrížil si nohy, nech si oddýchnu. A keď som prišiel do Trenčína, som zistil, že mám raz toľko doajazdu ako mi treba aby som sa dostal až do cieľa, tak som nakoniec nenabíjal ani v Trenčíne a išiel rovno do Topoľčian. A pritom sa mi podarilo získať rekordne nízku spotrebu, len 150 Wh/km, čo som ešte v živote nemal, ani na P85+.
prahatopolcany.jpg
Z Prahy, z dúhovej ulice som vyrazil okolo 19:20. Nenabil som na maximum, mal som okolo 385km dojazdu. Okolo nabíjačky totiž krúžilo niekoľko Leafov (požičaných od Trendpark) ako supi nad korisťou. Tak, že ich pustím, do Brna mi to malo stačiť aj keď pôjdem tak, že ma za celý čas ani jedno auto neobehne (spôsob ako sa vyhnúť napísaniu skutočnej rýchlosti, ktorá je "trošku" vyššia než max. povolená :rolleyes:). Lebo väčšinou musím jazdiť tak, keď nechcem ísť v pravom pruhu diaľnice, ktorý je ešte viac rozbitý ako ten ľavý. To, že chcem ísť až na nabíjačku v Trenčíne, ma napadlo až za Prahou.

Vzdialenosť: 382,9 km
Doba jazdy: 5 hodín
Počet osôb v aute: 1
Teplota: do 17°C
Klíma: vypnutá, nebolo ju treba
Cena za palivo: 0,-€
Priemerná spotreba energie: len 150 Wh/km
Spotreba energie celkom: 57.4 kWh.
Vozidlo: Tesla Model S P85D
prahatopolcany2.jpg
Takmer celou cestou som v podstate nepoužíval ani brzdový, ani rýchlostný pedál, mal som zapnutý adaptívny tempomat. Nohy oddychovali. To je obrovská pomoc pri dlhých cestách, človek sa tak moc neunaví a je to skoro to isté ako sedieť doma na gauči. Mimo diaľnice sa zas stačí zavesiť za auto čo dodržuje rýchlosť, lebo to je pre Model S dostačujúca rýchlosť na šetrenie dojazdu. A tiež takto netreba sa až tak strašne sústrediť na značky. To všetko totiž robí za mňa auto predo mnou. On za mňa spomalí keď vojdeme do dediny, alebo v zákrute, on za mňa zastane na semaforoch, alebo na stopke, on za mňa pridá keď skočí zelena, alebo skončí dedina, atď.

Proste Model S je ako stvorené na dlhé trasy. A to nebola jediná trasa v ten deň, štvrtok. Deň som začínal v Brne. Z Brna som vyrazil okolo 9:30 do Prahy. Z Prahy som išiel do Plzne. Kým sa auto nabíjalo na 32A nabíjačke, vybavil som si čo bolo treba. Potom som vyskúšal aj CHAdeMO nabíjačku v Plzni na pár minút. Z Plzne som išiel do Prahy vybaviť veci a potom som nabíjal na dúhovej do tej 19.20 na nabíjačke a odtiaľ som vyrazil na cestu čo tu opisujem.

Som si všimol, že veľa ľudí si na SK kúpilo 85D namiesto P85D len preto, lebo si myslia, že budú mať lepší dojazd. Ale aj na P85D sa dá mať dobrý dojazd, len treba si to správne poprepínať a potom sa auto bude správať vpodstate ako aj 85D. Takže vôbec nie je dôvod uprednostniť 85D pred P85D len kvôli dojazdu. Mne sa na tejto ceste podarilo spraviť spotrebu len 150 Wh/km, čo som ešte v živote nemal, ani na P85+.
prahatopolcany1.jpg

Komentár
Jel jste za tím kamionem hodně blízko? kolik odstupu zachovává adaptivní tempomat? Ptám se, protože jsem testoval názor elektromobilistů, že jízda za kamionem nebo velkým autobusem na dálnici hodně šetří spotřebu. Konkrétně v Nissanu Leaf. ale neměl tempomat, natož adaptivní, tak jsem musel vše řešit sám. Nicméně okamžitá spotřeba klesla podle palubního počítače opravdu na polovinu.

Komentár
Na Modeli S sa dá nastaviť aký odstup chcem mať. Na diaľnici som to mal na jednotke (najbližšie) a mimo diaľnice na sedmičke (najďalej).

Komentár
Takéto šetrenie môže byť za určitých okolností dosť drahé. Po prvé nedodržanie bezpečnej vzdialenosti na diaľnici za čo je pokuta, ale ten horší prípad je že z kamióna môže všeličo vypadnúť. V zime napríklad ľad čo v noci zamrzol na plachte, to sa ale nemusí stať len v zákrute, kde je viac ohrozené auto čo ide oproti. Po mojich skúsenostiach s tým čo spadlo s kamióna na moje auto som radšej, keď ide kamión za mnou. Raz v zime fúkal silný bočný vietor a z oproti idúceho kamióna sfúklo snehovú dosku na moje čelné sklo divil som sa,že ho nevyrazilo. Keby tam bol ľad, toto by som tu už nebol. Druhá skúsenosť a dúfam posledná: oproti išla kolóna kamiónov a z jedného vypadol kus železa ktoré mi narazilo do stredu nárazníka. Roztrhlo železnú výstuhu za nárazníkom, odrazilo sa a ponad spolujazdcovu hlavu preletelo ponad auto. Keď sa rozbije len auto, dá sa to opraviť, ale ...

Komentár
astartan netreba zas všetko dramatizovať. Tempomat si samozrejme udržuje dostatočnú vzdialenosť podľa predpisov. Normále vodiči bez tempomatu jazdia oveľa bližšie než s tempomatom. Preto sa často stáva, že sa autá strkajú medzi auto s tempomatom a nasledované auto. A to, že na kamióny si treba dávať pozor je myslím každému jasné, hlavne v zime.

Komentár
Späť