Na základe všetkých týchto informácii tu na tomto fóre si dovolím napísať malú úvahu, ako to vidím ja.
Začnem automobilkami. Jediná, ktorá to myslí vážne je TESLA. O tom nikto z nás nepochybuje. Ostatné,nebudem ich tu zbytočne menovať, sa len tvária, že budujú elektromobilitu. Ak si myslia, že bez vybudovania nabíjacej siete budú predávať tisíce aut mesačne, sa veľmi mýlia. Situácia na Slovensku bude príkladom, ako dopadnú krátkozraký výrobcovia áut. Mám skúsenosť s Nissanom Leaf , že dokonca sami predajcovia nedovolia vlastnej značke nabiť auto na nabíjačke pred ich predajňou, keď toto auto nekúpili za ich predražené ceny u nich. V Bratislave napr. mi dovolil, až vedúci manager nabíjať po tom, čo sa dozvedel, že u nich chodím na servis. V Žiline neskoro poobede som sa vracal z Martinskej nemocnice (Greenway nefungovala), zastavil som sa v Nissan predajni. Mali tam na rýchlonabíjačke napojený predvádzací Leaf nabitý na 81% !!. Poprosil som predavača, aby ho odpojil pretože mám v aute syna ZŤP po operácii a ponáhľam sa domov. Viete čo mi odpovedal?..Aby som si počkal ...čakal som 10 min až mi pripojil auto..V Pardubiciach som zas musel dat ,,všimné" predajcovi. Je to len malý príklad, že niečo zlé je od vrchu až po spodok rebríka u týchto automobiliek.
Pristúpim k momentálnej situácii , ktorá nastane v r. 2016. Áno Greenway a majitelia elektromobilov na Slovensku, ak chcú fungovať, musia urobiť kompromis. Nie je možné aby elektromobilistov stála jazda na 100km viac ako 5-8 € aj pri tom najhoršom programe. Nastane jedna vec. Majitelia Tesiel nebudú využívať Greenway pretože budú mať už min. 2 stanice Supercharger na Slovensku a v iných krajinách Európy. Zostanú mu len majitelia Leafov, BMW i3 a podobných malodojazdových áut. A tí budú mať len dve možnosti. Buď odsunú toto auto na pozíciu druhého auta v rodine na malé nákupné a iné jazdy v okolí ich domácej 230V zástrčky kde budú jazdiť za 2€/100km, alebo sa tohto auta zbavia a všetci prejdu na Teslu 3. Ja sa potom pýtam, pre koho vybudovala túto sieť Greenway ???
A to, že si automobilky nevybudovali sieť spolu z ich produktami, sa im z nástupom Tesly 3 začne vracať ako bumerang...a nepomôže im ani väčší dojazd...