Hyundai Ioniq 5

Vyjadrenie ku IONIQ 5 a predohrevu z českého zastúpenia Hyundai. Ešte čakáme na Kia Slovensko. Ale to s Hyundai nesúvisí. Slovenský Hyundai dostal komplet info ku petícií len pred pár dňami (nevedeli o nej).

......
U IONIQ 5 se podle mých informací funkce předehřevu/předchlazení baterie před nabíjením řidičem připravuje od modelového roku 2023, který se začne vyrábět na jaře 2022 (aktuálně květen). Bude se ale jednat nejen o změnu software, ale upgrade celého systému BMS, takže s největší pravděpodobností nebude aplikovatelný na již vyrobené kusy.
......

Ak chcete vyriešený BMS, tak je lepšie počkať na modely 2023, uvedené od polovice budúceho roka. Budú mať aj iný HW BMS. Čo som videl zatiaľ grafiku, chladiče okruhu budú 2 v predných rohoch karosérie. Tj. nebude jeden veľký v strede. Vyzerá, že to bude komplet prekopané.

Hyundai Motor Europe připravují na nejbližší dobu oficiální Q&A, - ohľadom zimného nabíjania
Na toto si teda ešte počkame.

CZ Kona: Volali mi aj z Hyundai Nošovice, že náš navrh prešiel a bude implementovaný do nových faceliftov nošovickej Kony. Veľmi ústretový prístup. Žiaľ starých modelov sa to netýka. Kiež by Nošovice robili už aj platformu eGMP.

Takže aktuálny stav: Spätne pre súčasné Kony/Niro/Ioniq5/EV6 nie je --zatiaľ-- plánované žiadne vylepšenie v tomto smere.

Petícia stále naberá dosť ľudí. Proprosili sme ľudí na západe a severe, aby ak majú problémy s coldgate aby to pomohli riešiť to cez ich servisy.

Naposledy upravené:
T
Taur komentoval
nick81 Tyka sa to vsetkych co nemaju ako doma nabijat a aj tych co nefrcia 130+ po dialnici. Ja chodim 106 a nevidim zeby ma EV zurivo obiehali. Neraz ich obehnem pomaly ja lebo idu okruhlych 100 (spalovaky takto jazdia na spotrebu, EV na dojazd). Dokonca ked som bol posledne v servise dealer mi povedal, ze iny majitel Zoe mu vravel ze ako ja rychlo chodim. :) :) :) Ale par krat som siel 136, tak mozno to bolo vtedy, alebo na okreske 96.

M
mozeg komentoval
nick81 vela zavisi od pocasia mne uz sa parkrat stalo ze ani pri 120-130 som to nevyhrial, bol coldgate, sice len 5min ale bol.

nick81
nick81 komentoval
mozeg Pár min je nič. Bolo to obrazne, že väčšia si to tak neužije lebo má lepšie podmienky. Samozrejme ide o princíp. Auto za 50 litrov musí robiť všetko preto, aby bol čas nabíjania čo najbližší ku 5 min a nelietal v pásme 2-3 násobného času.
A keď, tak nech to uvádzajú pri kúpe. Prvý mesiac aj tak majiteľ skôr vidí chybu v stojane, lebo chybu auta si nepripustí.

https://www.youtube.com/watch?v=eueLvUT02oA

Uz na to tlacia velmi silno Nemci a Nori, takze podla emailovej odpovede YouTuberovi v tomto videu od oficialneho nemeckeho zastupenia Hyundai - funkcionalita optimalizacie teploty baterie po zadani nabijacej stanice ako ciela v navigacii by mala byt pridana v prvom polroku 2022, a to aj pre vozidla uz dodane zakaznikom. Takze to vyzera ovela lepsie ako odpoved od cechov, ktora tu bola uvedena v prispevku vyssie. Takze zjavne Cesky/Slovensky trh je ignorovany (co sa da aj chapat, kvoli par zakaznikom ani prstom nepohnu), ale ked pride masivny tlak z DE / NOR, tak uz citia problem a musia ho riesit.

nick81
nick81 komentoval
To je plán... Dík moc za info. Kontaktovanie SK/CZ zastúpení bola len časť. Aspoň dostali podrobné info ku LTR

Stav ku dnešným 3705:
598 Norway
569 Germany
466 Canada
409 Sweden
301 Denmark
212 France
194 UK
170 Netherlands
149 Finland
145 Slovakia
114 US
67 Austria
59 Spain
42 Switzerland
31 Czech Republic
29 Hungary
25 Italy
19 Belgium
18 Ireland
16 Romania
13 Poland
............

nick81
nick81 komentoval
mozeg Uvidíme, či budú mať odvahu fixnúť aj Kona/Niro my20.

M
mozeg komentoval
nick81 ono naozaj by stacilo v Zime nastavit inal LTR a cez BMS fixnut/dvihnut vykon nabijania. A zrazu to je paradne pouzitelne.

Začínajú dobré správy. I5/EV6 dostane SW update na predohrev zadaním nabky ako má Tesla

https://www.change.org/p/kia-motors-...ev6/u/30027960
" German You-tuber from youtube channel Car Maniac received reply from Hyundai that they are working on preheating the battery when charger is set as destination in car's navigation. It should be distributed in the first half of 2022."

Tu by malo byť to vyjadrenie Hyundai .. Neviem nemecky, snáď som dobre nakopíroval :)
https://youtu.be/eueLvUT02oA?t=417

Naposledy upravené:
M
mozeg komentoval
Zaroven ale musia zabezpecit castejsiu aktualizaciu map, lebo tazko mi predohreje ked mapa stanicu neeviduje.

nick81
nick81 komentoval
mozeg Podľa posledných info z minulých mesiacov z jedného zastúpenia (tuším Hyundai CZ) výrobca mení komplet celý dátový zdroj nabíjačiek. Tj. vyzerá, že tam budú live nabky z DCS. Keď si dáš aj teraz v eNirovi KiaLive / nabíjačky tak to ťaha DCS, pri niektorých EON/Ionity aj s live obsadenosťou.

M
mozeg komentoval
Zaroven musia zmenit km okruh nabijaciek. Dnes to tusim ukazuje cca 50km okruh.

Z FB foto Ioniqu 5 bez zadneho stieraca.a ostrekovaca. Tu ani zadna kamera nepomoze. Preco to tam nedali?
271584272_3147880042150241_1085829895972699361_n.jpg

3 Komentáre
W
Wilo komentoval
Lebo Korejci. Chceli usetrit a par € tak to hodili na aerodynamiku a kecy ako to maju osetrene prudenim vzduchu 🤷‍♂️ mat hatch bez stieracu musi byt kazdemu uplne jasne, ako to dopadne. Pri tom krabicovom dizajne by pritomnost stieraca uz nehrala ziadnu rolu co sa aerodynamiky a spotreby tyka. Pripadne ho mohli zabudovat zhora do stresneho spojlera keby uz strasne chceli. Ale je to zial len obycajne setrenie na nespravnom mieste.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Ved je to len nulty rocnik vyroby, skutocny Ioniq 5 pride tento rok s normalnou baterkou, jej chladenim a mozno aj toto bude “vylepsenie”.

M
mozeg komentoval
Otazka je o kolko menej by to bolo zasvinene ak by mal zadne lapace necistot. Zaroven ak chapem zmyvat to mal vzduch prudiaci od horneho spojlera,preco sa tak nedeje je zvlastne. EV6 ma to iste a okno je ciste. Tam to asi viac zachytava zadna cast kufra, linia vystupuje viac do priestoru.

Velmi dobry prakticky test od electrodeda. I5 a TM3 LR bez TC. Rozdiel 3kWh v spotrebe, s TC pri TM3LR to bude cca 4kWh.

Komentár
Maco7 Ako majitel auta, kolko v aute uvadza servisny interval a v servisnej knizke ? V poslednom teste Ioniq 5 electrodad preklikaval menu a servisny interval bol v aute nastaveny na 15000 km a 1 rok.

1 Komentár
Maco7
Maco7 komentoval
Sorry že až teraz , ale dlho som tu nebol . V servisnej knižke mam od predajcu napísaný servisný interval 30tis km alebo 24mesiacov....

Dúfam, že sa ten predohrev dostane aj do existujúcich I5 / EV6.

https://press.hyundai.cz/tiskove-zp...Nw9ax7WHjIyOvZUaTfmwP_JLHBlRuz_k7BxnBtonbxDF8
  • Vylepšený IONIQ 5 nabízí novou sadu akumulátorů s využitelnou kapacitou 77,4 kWh
  • Na přání si mohou zákazníci pro svůj IONIQ 5 objednat kamerová vnější a vnitřní zpětná zrcátka, umocňující moderní a digitální charakter tohoto modelu
  • Mezi další nové prvky výbavy patří aktivní termo-management trakčního akumulátoru před nabíjením a inovativní tlumiče SFD (Smart Frequency Dampers), zajišťující ještě vyšší úroveň komfortu a jízdních vlastností
Nová funkce aktivního předehřevu trakčního akumulátoru umožní modelu IONIQ 5 automaticky přizpůsobovat teplotu akumulátorů již za jízdy, aby byly ihned po zastavení u nabíjecí stanice zajištěny optimální podmínky pro nabíjení. Nabíjení tak bude probíhat s vyšším výkonem i za horkého nebo naopak chladného počasí. Tato funkce se aktivuje automaticky, jakmile řidič zadá do navigačního systému vozidla nabíjecí stanici a využije funkci online vedení trasy.

3 Komentáre
T
tommik komentoval
No, treba len dúfať. Ale toto je presne to, o čom sme sa bavili v inej téme. Prvé kusy...

W
Wilo komentoval
Az na tie kamerove zrkadla su to same dobre veci. Palce hore za zmysluplny update, aj ked je na zamyslenie, preco to tak nebolo od zaciatku vyroby.

nick81
nick81 komentoval
tommik Snáď dajú aj zadný stierač, lebo aj druhé kusy budú ešte chcieť vylepšiť.

Predohrev by mal ísť na existujúce. To dostal potvrdené ten Car maniac vyššie. Super, že už aj oficialne je takáto info aspoň pre nové.

Modernizovaný IONIQ 5 bude zákazníkům v Evropě nabízen ve druhé polovině tohoto roku.

Posledná veta bohužiaľ potvrdila úvod (model 2023), že čakatelia na Ioniq5 dostanú rovnaký model ako je teraz a až novo objednané v lete budú už vylepšené. Taktiež do terajšieho modelu síce možno dajú predohrev aktualizáciou ako dúfajú mnohí ale rapidgate nevyriešia, tam musia hardwarovo pridať chladič. Modelový rok u Hyundai sa poväčšine točí po letných dovolenkách, tak prvé kusy budú až na jeseň fyzicky tu.

3 Komentáre
nick81
nick81 komentoval
Existujúci má chladič, aj Niro to má. Stačí ho len použiť :-). Aj keď nový HW bude asi účinnejší, účinky rapid gate sa minimalizovať k nule aj s tým starým.

Miroslav Rojko
Ano maju chladič ale aktualizovany model bude mať dva chladiče po stranách namiesto jedneho v strede, ktorý nedokazal uchladiť.

nick81
nick81 komentoval
Nechladí sa chladičom vpredu, ten je len súčasťou LTR smyčky. Aktívne chladenie pri nabijaní sa zabezpečuje chillerom prepojeným na studený okruh klímy. Ten chiller je v prvom rade úzke hrdlo. Ale analyzoval som Bjornové videá. Rapid sa dá prakticky celý eliminovať aj na starom HW. Celé je to hlavne o tom ako kvalitne to nakodujú. Buďme radi, že sa konečne pohli ľady. A nebude iba ručný, ale rovno ako má Tesla zadaním nabíjačky. Ako dobre to naimplementujú si už zmeriame. Resp. aj na starých strojoch. Teraz je zbytočné polemizovať.

Počul som, že importér pozastavil príjem objednávok na Ioniq 5, nakoľko už by ich nebolo možné dodať v roku 2022. Asi to súvisí aj s čakaním na opravený model a vyplýva z toho, že opravený model bude až v ďašom roku.

Komentár
Info pre niekoho , kto chce ťahať za EV karavan :) . Dal som si namontovať originál ťažné na IQ5 , odnímateľné a skúsil som ťahať 1500kg karavan Hobby Deluxe 495 . Spotreba , teda priemer na 80km (okresky 90km/h a obce 60km/h) vyšla teraz v zime s kúrením , zimnými pneu a dvomi osobami na 33kWh/100km . Tam som šiel bez karavanu a spotreba bola 19kWh /100km . Čiže spotreba sa približne skoro zdvojnásobí .... :)

Prílohy

• photo-83057.jpg
    photo-83057.jpg
    109,6 KB · Zobrazení: 16
T
Taur komentoval
Snad aj po dialnici 90tkou.

MasterBlaster
MasterBlaster komentoval
Mohol by som vedieť koľko ťa to ťažné vyšlo a koľko hodín práce si v tom platil? Ja mám od dílera podľa mna celkom prestrelenú ponuku na EV6: železo 610, elektrika 155 a prácu nacenili až na 5 (!) hodín na 390.. spolu cez 1150...a to budem prvý pokusný králik... tak premýšľam čo s tým..

Maco7
Maco7 komentoval
MasterBlaster vyslo to na 1050€ bez DPH , Material 720€ a ostatne praca v servise Hyundai.

1 Komentár
M
mozeg komentoval
Udajne uz tato verzia ma zmeny v termomanazmente baterky, urcite sa da zapnut predohrev tym ze zadas do navigacie kde budes nabijat. Ci bol upraveny aj rapidgate zatial nevieme.

Zdravim, nemate niekto nahodou blizsie informacie o dostuponosti I5? Objednaval som este v Auguste a predajcia a vraj ani importer netusia kedy by auto mohlo ist do vyroby..

Miroslav Rojko
mar3c uz asi aj sam vidis, ze to bola chyba, urobit objednavku do vyroby. Dokonca v auguste boli dostupne kusy aj na Slovensku, ktore predajcovia na kinci septembra predavali (mali ich 30 dni vystavene aby mohli ukazovat, ani predvadzacky to nebolí len stali na predajni). Korejci su asi najhorsia znacka co sa tyka dodrziavania terminov. Ani japonske znacky nie su take nedochvilne a zavadzajuce a su este zdalsa. Ale mam take tusenie, ze to nie je znackou ale tym nasim “skvelym” importerom, sam mam velmi zlu skusenost z cakania na Hyundai a hlavne z tych zavadzajucich a neustale protireciacich sa informacii, ktore daval importer predajcovi.

J
jurajsun komentoval
No neviem objednával som august 2021 a prišlo január 2022. Problém bol iba model 4 kolka, tie majú sklz aj pol roka.

M
mar3c komentoval
nanestastie, vybavu, ktoru som chcel ja, nemali nikde (4x4 + panorama). takze ostava len cakat.

len pre info, podla predajcu je najvacsi problem s "ADAS a HDA"

Ahojte v utorok som ho vybral z showroomu, tak testujem, pytajte sa ak mate otazky.:)

Prílohy

• Ioniq 5.jpg
    Ioniq 5.jpg
    198,5 KB · Zobrazení: 15
3 Komentáre
M
mar3c komentoval
Ahoj, gratulujem. Kolko trvala cesta z vyroby na SK? ;-)

J
jurajsun komentoval
Ahoj, ďakujem. Objednaný august 2021, dodanie január 2022, ale stál na predajni do 6/2022

M
mar3c komentoval
Aha, ok, vdaka za info. Ja som tiez objednaval August 21, zatial je vsak vraj len vyrobeny a netusim kedy bude na predajni. Tipujem take dalsie 2-3m.

Prvý OTA update :D

Prílohy

• photo-85840.jpg
    photo-85840.jpg
    119,8 KB · Zobrazení: 15
  • photo-85839.jpg
    photo-85839.jpg
    104,9 KB · Zobrazení: 15
  • photo-85838.jpg
    photo-85838.jpg
    147,7 KB · Zobrazení: 15
  • photo-85837.jpg
    photo-85837.jpg
    113,3 KB · Zobrazení: 15
  • photo-85841.jpg
    photo-85841.jpg
    133 KB · Zobrazení: 16
Komentár
Ahojte, tak auto uz doslo konecne aj mne (po 13m) a neprijemne prekvapenie v TP, kde mam zapisany iba jeden rozmer kolies (255/45x20). Pozeral som aj COC dokument a v poznamke nie je ziaden alternativny rozmer. Je to chyba na strane importera? Predajca napr. ponuka zimne kolesa iba v rozmere 19", tak teraz neviem.

Miroslav Rojko
To je administratívny problem, nemá v TP, mal by problem pri spôsobenej nehode. Fyzicky sa tam dajú dať aj sú v ponuke. Dajú sa aj objednať bez priplatku k novému. Písal som to pred rokom, slovenský importér dáva zbytocne 20”, ktoré znižujú dojazd o 30 km.

M
mar3c komentoval
Ano, mam 4WD. Tiez si myslim, ze je to len administrativny problem. Poziadal som predajcu aby kontaktoval import ci to tam mozu pridat, kedze aj v ponuke prislusenstva su uvadzane 19-ky a pri m23 sa daju tusim navolit aj pri 4WD. Povedali mi vsak, ze im to import vzdy zamieta. :(

Mimochodom na stranke autopolis (tam som auto nekupoval) som videl tlacivo na "vydanie súhlasu pre použitie alternatívnych kolies".

https://autopolis.hyundai.sk/files/...nky-ziadosti-a-tlaciva/coc-ziadost-kolesa.pdf

Miroslav Rojko
Skús si pozrieť COC. Ak tam sú uvedené, dopíšu Ti ich do TP na okresnom úrade , odbore dopravy.

Späť