Nabijacka 220V s nastavitelnym prudom 6A/10A/16A svojpomocne

jozefhein

Member
Pridal sa
15 feb 2017
Správy
60
caute,

spravil som si nabijacku s nastavitelnym prudom 6A/10A/16A. Tak som sa chcel podelit o skusenost, mozno niekomu pomoze.

Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	DSC_0048.JPG Videní:	2 Veľkosť:1,01 MB ID:	18064
Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	DSC_0051.JPG Videní:	1 Veľkosť:944,3 KB ID:	18062
Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	DSC_0053.JPG Videní:	1 Veľkosť:574,0 KB ID:	18063

Hlavnou castou je EVSE kit (ceska firma v Prahe)
https://www.ev-power.eu/Electric-Car...ion.html?cur=1

a okolo neho je len par dratov, poistka a prepinac.
Popis zapojenia je tu:
https://github.com/kortas87/simple-e...onSwitchSimple

EVSE kit sa da pouzit aj na 3-fazove nabijacky. A az do 80A.

EVSE kit len generuje riadiaci PWM signal na Control Pilot pin nabijacieho konektora a spina rele 230V.

Aby som nemusel kupovat novy Type1 konektor (stoji tusim 100eur a jeden vlastne mam k original nabijacke), spravil som si kabel od nabijacky k autu na 4-pinovu 400V zastrcku.

Cena co ma to stalo je asi 75 eur. A 2 dni roboty :)

Naposledy upravené:
Nemôže to byť žiadnych 220 V a to nie som elektrikár. V sieti je normované napätie 230 V. To platí už min. 25 rokov.

Peterka
Peterka komentoval
Pri Ioniqu je udavany vykon palubnej 1F nabijacky 6,6kW. Potom si podla velkosti napatia prisposobi prud, alebo berie 32A a je "pretazena"? Kedze ioniq este nemam, tak to nemozem vyskusat...

J
jozefhein komentoval
nebude pretazena :).
Hodnota 32A sa udava podla istica. Nabijacka berie vzdy o nieco mensi prud aby nevyhadzovala istic.
Nabijacka bude brat konstantny prud bez ohladu na fluktuaciu napajacieho napatia. Celkovy nabijaci vykon sa potom bude menit podla vysky napajacieho napatia (tych spominanych +-10%)

Peterka
Peterka komentoval
Mne je takato konstrukcia "vrabcie hniezdo" trochu proti srsti, ale niekomu stacia funkcne obvody. K tomu 12V 1W AC-DC menicu si mohol pouzit aj tensie vodice. Alebo za porovnatelnu cenu kupit "EVSE-WB", to je tiez od p. Kortanka a je to myslim konstrukcne vyhodnejsie: http://evracing.cz/products. Ak som to dobre pochopil, z original nabijacieho kabla k autu si vzal konektor T1 s kusom kabla a na druhy koniec si dal 4pinovu 400V zastrcku a ten zapajas bud do tejto alebo do original "nabijacky". Ty sa asi nepomylis, ale ak niekto iny pouzije ten tvoj kabel a jeden koniec da do auta a druhy do trojfazovej zasuvky, CP pin v aute dostane 400V...

Peterka
Peterka komentoval
jozefhein: snahu o vlastnu konstrukciu aj podelenie sa s ostatnymi si cenim, neber to prosim ze chcem rypat alebo kritizovat, skor poradit tebe alebo ostatnym kutilom, ak sa do nejakej takejto stavby pustia. Esteticka stranka je jedna vec, ale ide hlavne o bezpecnost- obsluhy aj elektromobilu. Ak ta tvoja konstrukcia bude na pevnom mieste, tak by to mohlo vydrzat. Ale ak to planujes prenasat- neviem ako si pripevnil (prilepil) komponenty- asi to dlho takto nevydrzi. Hlavne ta prispajkovana trubickova poistka sa mi zda najslabsim miestom. Naviac si myslim, ze je tam uplne zbytocna- mas ju iba v "silovej" vetve nabijania, riadiaca elektronika je napriamo. Vidim tam na konci kabla klasicku zastrcku 230V, takze zasuvka by uz mala byt istena 16A isticom (poistkou). Dalsia vec- neviem ako si nastavil nabijaci prud pri polohe prepinaca 16A, predpokladam ze trochu nizsie- 14-15A. Pri odbere 16A by mala tepelna ochrana v 16A zasuvkovom istici po niekolkych minutach vypnut.

edit: si akvarista? vidim na stole casopis s kuskom obrazka bojovnice... :-)

J
jozefhein komentoval
Dakujem za komentare.
Hej, mozno nakoniec kupim type1 konektor a spravim z toho kompletnu nabijacku bez moznosti chybneho zapojenia obsluhou.

Poistka: asi pravda. Nakoniec tam mozno je zbytocna, zatial som nevidel zasuvku, ktora by nebola istena isticom, asi max 16A.
Komponenty som prilepil tekutym plastom - s tou nahrievacou pistolou. Z mojej skusenosti taketo spoje po par mesiacoch odpadnu. Nejaky napad ako inak upevnit trafo, rele a plosak ?

Zmerane nabijacie prudy su taketo: 5.4A, 9.5A, 14A.
Konkretne v tomto zapojeni EVSE kit pracuje tak, ze ak su urcite 2 piny spojene (pin 3 a 5 na vstupoch pre PROG), prud je 5.4A, ak je medzi nimi rezistor 3.3kOhm a vacsi, prud je 9.5A, a ak su piny rozpojene, prud je 14A.
Zmenou velkosti rezistora som nepozoroval zmenu prudu. Vzdy to bola jedna z tychto troch hodnot.

PS: nie som akvarista :), to je kusok casopisu Nota Bene

Peterka
Peterka komentoval
Späť