Pozdrav všem zde! Projel jsem s Teslou celou Ukrajinu od Užgorodu po Charkov a zpět a mohu se podělit o zkušenost. Obecně, pokud vyloženě neapěcháte a akceptujete nabíjení palubní nabíječkou, mohu Ukrajinu vřele doporučit jako super výlet do krásné země (mimo oblast aktuálních bojových operací, samozřejmě).
Nabíjel jsem převážně na zde výše avizovaných benzinkách Okko, vybavených sloupkem od Ukrajinského Teslaklubu se zásuvkou Mennekes 3x32A. Nabíjení v síti UTK je zdarma a nabíječky jsou inteligentně rozmístěné po skoro celé zemi. Na některých místech je možno nabíjet i v síti soukromých provozovatelů EV-net, kde je nabíjení buď zdarma (Užgorod), nebo buď za velice mírný poplatek, případně též zdarma, pokud navštívíte zařízení majitele (fitko, restaurace apod., například v Poltavě). Obecně mohu návštěvu těchto podniků vřele doporučit, stejně jako restaurace À la minute na benzínkách Okko. Vaří tam výborně a na naše poměry i velmi levně. Obecně patří stanice Okko k těm nejlepším jak vybavením (free wifi, restaurace "A la minute", často i myčka, motel nebo sprcha), tak čistotou a přívětivostí. Přesto je to "jen" pumpa, často umístěná v poměrně nezajímavém místě u silnice, takže je dobré popřemýšlet, jak strávit čas nabíjení (odpočinek, čtení,...)
Kromě výše zmíněných na Ukrajině funguje, hlavně ve východní části země, komerční zákaznická síť firmy AutoEnterprise, která vyžaduje přístupovou kartu. Nezkoušel jsem ji, ale velmi na mne zapůsobila, zejména v Charkově, hustota těchto nabíjecích míst a tomu přímo odpovídající množství elektromobilů. Velmi oblíbené jsou zejména Leafy, ale běžně potkáte i mnoho samo-domo přestavěných vozů, hlavně Lada nebo Tavrija (z místní továrny v Záporoží).
Technická informace: palubní dual charger 22kW je určitě velkou výhodou. Je dobré mít svůj kabel pro zásuvku Mennekes (i když na mnoha místech vám ho mohou půjčit). Máte-li dual charger, je dobré mít (kromě kabelu od Tesly samozřejmě) také kabel od InChaNetu na 5kolík 32A. A pokud si uděláte i 25m 5žilovou prodlužku a přechodníky na kulatý 4kolík 16A a 32A a ještě na místní starší typ zásuvky, budete v pohodě a nic vás nezaskočí. Případným zájemcům vše zmíněné ochotně zapůjčím (pište na SZ nebo na
pavel6789@gmail.com).
Jinak já jel přes Zvolen a Košice po trase Užgorod, Rovno, Žitomir, Kijev, Poltava a Charkov dále do Ruska na Bělgorod, Rostov na Donu a Novorossijsk. Tam jsem pobyl týden u Černého moře a pak pokračoval dále směr Kislovodsk, Mineralnyje Vody, Stavropol, Elista, Astrachaň, Volgograd, Borisoglebsk, Voroněž, Bělgorod a zpátky Ukrajinou na Rovno, Lvov a přes polský Rzeszów do Prešova.
Elektrocestování po Rusku je však zcela jiná káva a na rozdíl od Ukrajiny na mnoha místech nejsou žádná známá nabíjecí místa, neboť tam nejspíš ještě žádný elektromobil po vlastní ose nejel. Tam proto budete potřebovat navíc kromě víza i dobré jazykové vybavení, přiměřenou asertivitu a diplomacii a znalost "široké ruské duše", neboť si budete muset nabíjení sami hledat a domlouvat. K další osvědčené výbavě na takovou cestu proto patří několik kartónů českého piva, přechodník s volnými vodići zakončenými "krokodýly", základní elektronářadí, gumové elektrikářské rukavice a kombinace znalosti bezpečnosti práce v rozvodech a/nebo odvahy..... ;-). Osvědčily se větší pneuservisy u silnic, ale i průmyslové a zemědělské objekty.
Moje poznámky k jednotlivým nabíjecím místům, včetně těch mnou v Rusku "objevených", najdete na Plugshare.com pod nickem Elektron. Zkušenosti jsou celkově pozitivní. Jedna stanice nefungovala (bylo to však předem avizováno na Plugshare, takže nebyl problém), jedna dávala jen asi 16A (rovněž bylo avizováno na Plugshare) a na jedné jsem ukončil nabíjení trochu dříve, protože jsem celé restauraci (v polední špičce) párkrát vyhodil jističe.. Obecně, velmi doporučuji při plánování cesty pročíst si aktuální komentáře uživatelů na Plugshare.
P.S.: Aktuálně se chystám přes Ukrajinu na Moskvu a Petrohrad a zpátky přes Pobaltí a Polsko...