Plné nabití mám vyzkoušené za 2 roky a 30 tis. km více než bohatě. Dojezd je závislý na používání vozu, počítač ho odhaduje podle chování řidiče v posledních 25 ujetých km. Takže pokud s autem blbnu a vozím lidi na předváděcí akci elektromobilů s neustálým zrychlováním atp., tak 15 kWh (tedy 15 dílků baterie z 16) dá sotva 85 km. Jako včera například. Ovšem když s ním jezdím bez topení a bez klimy převáženě po městě 50, občas 80-90 km/hod na obchvatu, tak běžně dělám 136 km ze 150 papírových. Už jsem měl i 144. Pokud ovšem jedu v zimě a topím naplno v teplotách okolo 0 C a pod nulou, tak 100 km. Když ještě k tomu strávím převážnou část cesty na rychlostní silnici v rychlostech +-90 km/hod., tak jen 80 km. Fakt je to na řidiči a zda topí/klimuje či ne.
Nabíjecí kabely používám 2. Standardní od výrobce 230V 10A, nabije auto výkonem 2,3 kW za +-7 hodin, což používám doma v noci v garáži, kdy nabíjím levnějším nočním proudem. Tento tarif, D27d Elektromobilita, jsem dostal od ČEZu pro prokázání vlastnictví elektromobilu. Celá baterie, 16 kWh mne přijde na 40,- Kč. Případně přes den, kdy nabíjím ze svojí FVE na střeše rodinného domku. V autě sebou vozím silnější nabíjecí kabel 230V od pana Richtra z brněnské firmy R-evc, který je stavitelný od 6A do 16A. Tak nikde nevyhodím pojistky, když mají slabší jistič, ale současně mohu z běžné domácí zásuvky jištěné 16A dobíjet výkonem 3,6 kW, tzn. z nuly do plna za +-4,5 hodiny. Je to super věc, protože když jdu na hodinku na jednání nebo na oběd, dobiju v obchodním centru zdarma 3,6 kWh, což je skoro čtvrtina kapacity baterie. Pokud by byly všechny běžné domácí zásuvky obsazeny, mám ještě koupenu za 500,- Kč redukci z 400V 16A červený pětikolík na 230V 16A. Už se mi párkrát hodila, velikostně je jako plechovka od malé Coca-coly. Jinak využívám v Ostravě, kde bydlím, 2 rychlonabíječky CHAdeMO. Tak dokážu Ionem v zimě najet v případě potřeby denně i přes 300 km. Ráno vyjedu z domu s plnou a dobíjím průběžně pomalu nebo rychle, kdekoliv stojím. Pomalé zásuvky jsou u nás i v okolních městech jako Opava, Karviná, Třinec, Český Těšín, Klimkovice. Pokud mířím mimo region, domlouvám si možnost nabíjení předem dle map nabíječek nebo v místech jednání. Vždy vozím i originál silnou prodlužovačku 20 metrů ve vodovzdorné úpravě. Přitáhnu si tak proud k parkovišti odkud potřebuji, s nabíjecím kabelem mám k dispozici 26 metrů.
Jinak včerejší výsledek pravidelné dvouleté garančky mého Peugeotu Ion po 30.056 km OK, bez závad. Mj. včetně 12 battery packů. Kromě prohlídky i servisní knížkou nařízená výměna pylového filtru kabiny a brzdové kapaliny. Cena 4.123,- Kč s DPH, z toho materiál filtr 1.505,- a kapalina 428,- Kč.