Pneumatiky

ivan32

Active member
Pridal sa
22 sep 2014
Správy
527
Zaujímalo by ma z fyzikálnej stránky prečo 20 palcové pneumatiky sa zoderú rýchlejšie ako 18 palcové keď priemer je vlastne rovnaký len 18tky majú vyšiu bočnicu a druhá otázka z podobného súdka prečo 20tky majú vyššiu spotrebu ako 18tky. Je to všetko v tom že vyššia bočnica lepšie pruží???

Nebude to tym ze pneu s vacsim priemerom su zvycajne sirsie? Ci ty mas 18 a 20ky s rovnakou sirkou? Lebo ja mam 19ky 255 a 17ky 235, cize mensia stycna plocha, to ma zrejme vplyv na spotrebu. Opotrebenie je asi otazka zmesi, ale mozno aj konstrukcie.

1 Komentár
ivan32
ivan32 komentoval
berme príklad model 3
235/45 R18
235/40 R19
235/35 R20
Rovnaká šírka. Nemiešajme do toho zimné.

Vacsi priemer = vacsia neodpruzena hmotnost = vacsie opotrebenie. To je jeden z dovodov.

Dalsi faktor je ze vacsia pneu ma trosku maksiu zmes ako mensia aby lepsie tlmila nerovnosti.

Tiez treba pozriet rychlostny index. Pises o rovnakej sirke a roznom priemere. Maju vsetky pneu rovnaky index? Cim vyssi index tym zas maksia zmes.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
U mna to Fiatka isti ;). Problem je, ze tento debilny stat ma nuti platit dvoje znacky, dve poistky etc. Ked to ide na zapad od Dunaja preco nie tu?

jux
jux komentoval
Ked neprsi, je nad 10 stupnov a nepotrebujem niekoho alebo nieco vecsie odviezt, vtedy u mna nastupuje elektricky skuter :-))). Ten vazi len 125kg a uvezie max. 150kg takze spolu max. 275kg.

P
palo47 komentoval
Myslím, že veľa vecí v tejto diskusii o pneumatikách nie je založená na faktoch. Napríklad zhoršenie brzdných vlatností pneumatiky opotrebenej na zákonný limit. Michelin robil merania a z nich vyplynulo, že ojazdená pneu na suchu brzdí lepśie ako nová. Vyzyva aby automobilisti príliš skoro nemenili pneu. Nespomína ale jazdu v prudkom daždi. Vtedy ojazdená pneu má omnoho nižšiu hranicu aquaplaningu.
Aj keď Michelin neuvádza či ojazdená pneu bola aj dostatočne stará (skôr bola ojazdená umele) ale z jednoznačnej výzvy dojazdievať pneu do konca mi vyplýva, že časová stabilita súčasných zmesí je zrejme hodne vysoká.
Obávam sa, že ani úvahy o tvrdých a mäkkých zmesiach neodpovedajú realite dnešnych moderných zmesi.

Späť