Připojte se k petici proti povinnému umělému HLUKU u elektromobilů

Nepripojím. Ja si myslím ze nějaký malý bzucak by to mělo mít. Minimálně jako druhy klakson pro chodce. Nebaví mne čekat až se chodec otočí když se mi motá před autem a nevidí mne. Když mu zatroubim u prdele tak riskují rozbité okno.

Komentár
Ak maju mat EV povinny bzuciak, v tom pripade hlasujem aby mali povinny sound generator aj klasicke bicykle, elektrobicykle, elektroskutre a takisto hybridy, ktore zjavne nikoho nezaujimaju.

Len taka smiesna osobna skusenost - bicykel ma na chodniku (!!!) za moj zivot zrazil uz 3x (vzdy zozadu), EV zatial ani raz :) Tolko k akustickym signalom.

1 Komentár
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Súhlasím s hybridom a súhlasím s názorom že zodpovedný je vodič.
Ale keďže sme si ako biologicky druh za posledných 100 rokov vyvinuli celkom dobré automatické reakcie na blížiace sa monštrum čo nás môže poľahky zabiť tak bysme to mali naďalej využiť.
To nemusí byt vôbec hlasné.
Fiat to má, vrčí to hlasitostou asi ako moderný benzín na voľnobeh a poviem ti že sa s tým jazdi oveľa lepšie po meste ako s Teslou ktorá je úplne ticho.
Vnútri v aute to nepočuť vôbec.
Darmo je, Homo Urbanicus sa orientuje aj ušami :-).
PS: A nech to je kludne vypínateľné ako to má Leaf, ale nech to tam je keď to treba.

elektroauto ma byt tiche. Aj Leaf aj Ioniq, kde som to vypinal vzdy pri sadnuti do auta to mali nastavene tak potichu, ze chodec predo mnou to nepocul a neuhol sa.
Ak maju EV vydavat zvuky, musia byt podobne hlasitosti spalovakov, aby na to ludia reagovali. A to sa potom miname uplne efektu, ze tie auta spravia miesto kde zijeme nie len cistejsim ale aj tichsim. Hluk z aut je minimalne tak zly ako smrad.

Komentár
Ludia to bzucanie aj tak nepocuju, je jedno co ho zapnem alebo nie, su zvyknuti na ricanie rakovinometov. Majitelia leafov si mozu bzucanie vypnut na trvalo cez leafspy.

Teq
Teq komentoval
no jasne, moj leaf to ma vypnute ;) cez leaf spy pro sa da plno uzitocnych veci nastavit.

milan84
milan84 komentoval
super. vedel som, ze sa tam da nastavit automaticke zamykanie atd, ale toto si ma potesil. Leafspy je aj free a potom aj "pro" ? Ak s tym mas skusenost, napises mi do spravy aky je tam rozdiel? vdaka.
PS: tlacitkom ten zvuk vies potom zapnut alebo je odstaveny? Mne by vyhovovalo to, ze by po starte bol automaticky vypnuty a tlacitkom napr. pri cuvani by som zapol, ked je za mnou chodec a pod.

Teq
Teq komentoval
mozu to aj ini vidiet. Free verzia nevie prepisovat riadiacu jednotku. Potrebujes leaf spy pro - vyhooda je ze vies citat aj cbybove hlasky (zachranilo mi to raz kozu ked mi nabijacia stanica zachybovala riadiacu jednotku a auto sa odmietalo nabijat, aj pomaly, vyresetoval som si errory a mohol znova nabijat). Zvuk som neskusal zapinat tlacitkom, ale mozes si zapnut / vypnut zvuk pri cuvani a normalnom jazdeni dopredu jednotlivo (ja som vypol len zvuk do predu a pipa mi to zadu stale normalne) Je tam kopec inych nastaveni (vypinanie svetiel, zamykanie...) Bez leaf spy pro ani na krok, tieto veci mali byt v aute automaticky :)

VW dotiahol na Pikes Peak zvuk svojho elektrickeho specialu do "dokonalosti"

ozana
ozana komentoval
U závoďáku není potřeba bzučení měniče řešit.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
@Marcel Pavlik - v normálnom EV nepocut nič a zvonka možno iba ak štartuje naplno. Ale to preruši zvuk odvalovanych pneumatík.

jux
jux komentoval
U mna v tesle x pocut jemne menice/motory len v malom rozsahu rychlosti okolo 50km/h - no len pri urcitom zrychlovani aj pri urcitej rekuperacii, ale musi byt vypnute radio, klima, nikto nesmie v aute rozpravat a asfalt musi byt velmi hladky.
Na mojom elektrickom skutri menic/motor nepocut nikdy, len pneumatiky a vietor....

To houkání byl zvuk varující diváky před rychle se pohybujícím vozidlem, kterému neřve motor jako kráva. Jinak je tam běžné bzučení invertoru nako u RC modelů autíček.

Komentár
Sice sa nas to netyka priamo, ale davam do pozornosti, ze v Rakusku musia mat elektro auta registrovane po 1.7.2019 povinnu zvukovu signalizaciu do 20kmh, ktora je automaticky zapnuta (vratane Tesly). Nezvratne zrejme prichadza doba bzucava a piskava, neviem ci to bude zrovna vyhra oproti hrkotaniu naftakov :-/ Takze bud budeme klikat a vypinat alebo budeme bzucat. Kdesi som cital, ze Elon s tym moc nesuhlasi a bude sa snazit oddalovat zavedenie v Teslach tak dlho ako to pojde v zaujme ticha. Nema niekto nejake aktualnejsie informacie? Vzhladom na minimalizaciu interieru a presunu vsetkych funkcii na dotykovy displej to bude celkom tortura naklikavat to pred kazdou jazdou, to asi vacsina ludi rezignuje...

edit: plati aj v Nemecku, tiez Jul 2019

Naposledy upravené:
Ioniq
Ioniq komentoval
Suhlasim s tebou aj s tvojou logikou, ale zakon ma v tomto zial jasno, a ako hovorim, nie je povinnostou vystavit fakturu bez dph. Hlavnym problemom je overenie platnosti registracie subjektu pre DPH a nasledne zabezpecenie uhrady DPH takymto subjektom, aby sa zamedzilo podvodom. Pomohlo by vytvorenie centralneho EU registra, kde by boli vedene vsetky subjekty registrovane pre DPH, a podpora takehoto registra zo strany statnych financnych sprav aby sa zabezpecila legitimita a spravnost informacii. Idealne ak by v takomto registri mal kazdy subjekt svoju kartu, kde by boli zapisane vsetky “medzinarodne” transakcie, a k tomu by nasledne mal pristup aj dopravny inspektorat pri registracii vozidla a danovy urad pre priebeznu kontrolu uhradu zavazkov. A tiez presun zodpovednosti za uhradu DPH z predavajuceho na kupujuceho, ver, ze potom by nikto nemal problem s vystavenim faktury bez dph :)

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Veď taká databáze existuje nech sa páči.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

S tým prístupom k transakciám by som bol opatrný. Neviem, prečo by mal byť medzinárodný obchod mojej firmy voľné prístupný na internete. Stačí že musíme vypisovať hlásenia DPH o cezhraničných obchodoch so štátmi EU. Tam to všetko pani úradníci z EU majú čierne na bielom a ešte aj elektronicky.
Česká vláda už dlho tlačí EU aby sa zaviedlo všade zodpovednosť za DPH na kupujúceho ale bránia sa tomu práve štáty západnej Európy čo sa dá.

Ioniq
Ioniq komentoval
No existuje, ale zjavne ukazuje aj firmy na blackliste, ktorym hrozi odnatie pripadne im prednedavnom bol zablokovany status platcu DPH, akurat som tam skusil zadat ICDPH jedneho mojho dodavatela, s ktorym sa dotahujem. Nastastie mam u neho len mensiu fakturu, ale zial som vdaka nasim skvelym zakonom rucitelom za jeho DPH na tejto fakture, kedze on zjavne dph neodvadza nacas. Neukazuje to ziadne upozornenie. Takze Tesla vystavi fakturu bez DPH na zaklade tohto, a nasledne dostane po hlave od danoveho uradu za neopravneny odpocet dph. Spolahlive fakt...

A ten register medzinarodnych transakcii som nemyslel verejny, len to, ze by mohli obchodnici udaje don zadavat, ale pristup k nim by mali len urady.

CItali ste poriadne to nariadnie?

Nehovori nic o prihlasovani vozidiel.
Hovori, ze vyrobcovia po 1.7.2019 budu AVAS montovat do NOVYCH TYPOV elektromobilov a hybridov.
po 1.7.2021 do vsetkych vyrobenych.

Nariadenie montovania AVAS mi pripada rovnako alibisticke, ako start/stop. Nariadime vyrobcom namontovat nejaky system, ale nie sme si isti, ci je to dobre, tak ho pre istotu umoznime deaktivovat.
Ak by si EU zakonodarci stali za svojim nazorom, ze navrhnuty system je spravny potrebny az nutny, tak by predsa nemali umoznit jeho vypnutie.

jux
jux komentoval
Treba pockat na vyklad, ci facelift je novy typ, Ja myslim, ze facelift ziadneho auta neznamena novy typ auta. Navyse nariadenie je pre vyrobcov, takze tazko dnes predpokladat ako presne sa bude aplikovat.

"AVAS sa montuje spolu s prepínačom, ku ktorému má vodič vozidla ľahký prístup, aby ho mohol zapnúť alebo vypnúť. Pri naštartovaní vozidla je AVAS štandardne zapnutý."

Pokial je v nariadeni moznost system jednoducho vypnut, tak sa da s tym zit. Dnes su v predaji aj EV, na ktorych sa AVAS vypnut neda.
Text nariadenia napriklad tiez nevylucuje, aby sa system sam vypol po desiatich milisekundach po nastartovani.

Ioniq
Ioniq komentoval
To ano... nariadenie specifikuje len to, ze po nastartovani musi byt defaultne zapnuty, ale kedy sa ma vypnut uz nespecifikuju :)

jux
jux komentoval
Aktivny ma byt pri nastartovani nie po nastartovani :-))) Cize ak auto nestartujem, nemusi byt aktivny nikdy :-)))

3 Komentáre
H
head komentoval
👎

curgali
curgali komentoval
To bude nepríjemného pískania v meste keď bude elektromobilov viac....

jux
jux komentoval
Netyka sa to len cistych elektromobilov, ale vsetkych vozidiel M a N co vedia ist hoci len kusok bez pouzitia spalovacieho motora, takze aj hybridov.

Kategória M: motorové vozidlá, ktoré majú najmenej štyri kolesá a používajú sa na dopravu osôb
Kategória N: motorové vozidlá, ktoré majú najmenej štyri kolesá a používajú sa na dopravu nákladov

1. ROZSAH PÔSOBNOSTI
Tento predpis sa uplatňuje na elektrické vozidlá kategórií M a N, ktoré môžu z hľadiska ich počuteľnosti jazdiť v normálnom režime pri spätnom alebo aspoň jednom prevodovom stupni na jazdu vpred bez činnosti spaľovacieho motora.

Stare EV a EV vyrobene do datumu stanoveneho tymto nariadenim akurat nabrali/naberu na cene :)

1 Komentár
jux
jux komentoval
Nebude to take horuce.
Plati to pre nove modely, co sa daju na trh po 1.7.2019, hore sme sa bavili, ci facelift je novy model... takze ak sa budu vyrabat rovnake modely hoci aj 2 roky, tak to pre ne neplati.
Pre vsetky nove modely od typovych schvaleni po 1.9.2021.
Dufam, ze dovtedy dostanu rozum a tie idiotske zvuky zrusia.
Ale chapem, ze uz je fosilakom dobra kazda blbost, aby bojovali proti prechodu na elektromobilitu.

Tá tabuľka hluku v 6.2.8 v dB (A) hovorí o hlasitosti a nie sú to až tak vysoké hodnoty. Aj teraz majú autá tento systém, niektoré aj v tej úrovni hlučnosti (KONA) a niektoré tomu trocha pridajú (Leaf). Nie je to nič, čo by tu už nebolo.

3 Komentáre
milan84
milan84 komentoval
ale teraz to vies v jednom aj druhom aute vypnut! Po novom to nema byt vypinatelne.
Az sa hrozim, ako nam tu budu bzucat vsetky auta postupne...uroven hluku rovnaka ako spalovaky, bude to iba ina frekvencia a pre sluch asi neprijemnejsia.

H
head komentoval
Konecne by sme mohli obmedzit hluk sposobeny autami, ale nieee, my radsej budeme ten hluk umelo generovat... neviem ci ma vobec zmysel sa rozculovat nad stupiditou tohto nariadenia.

W
Wilo komentoval
Pamatate tu reklamu VW na eGolf a eUp? Ako z hlucneho mestecka vyhadzali vsetky smradochy a nabehla tam armada bielych elektrickych VW a vsetci ludia s uzasom pozerali okolo ake je zrazu mesto tiche? Figa borova :D Mesto bude zachvilu bzucat ako vceli ul.

Zase otazne do akej miery to bude integrovane s elektrikou v aute. Ci nepomoze len jednoducho dorobit vypinac alebo strihnut kabel. Pred STK zas na chvilu kabel spojit a po STK zas odpojit :) Ale mozno to bude hadzat nejaku chybu ktovie. Som si isty ze sa onedlho objavi na trhu “udelatko” ktore to bude vediet odstavit a nehadzat chyby v diagnostike.

2 Komentáre
jux
jux komentoval
Na i-MiEV-e stacilo odpojit reprak - reprak je bez elektroniky a ani nebolo treba nahradit reprak odporom - AVAS elektronika i-MiEV-a odpojeny reprak nekontroluje. Europske dvojcata AVAS nemaju.

milan84
milan84 komentoval
urcite sa najde niekto, kto zisti ako sa to na konkretnom aute vypina. Ale ked ani dnes, v dobe kusovych elektromobilov majitelia netusia, naco im je to tlaciko nalavo od volantu, nemozme mat nadej, ze si to co i len tretina populacie bude vypinat "neoficialne" :(

Späť