VW ID.4

• Autor témy Autor témy Karol
  • Dátum začiatku Dátum začiatku
Zdá sa mi to, alebo Enyaq dizajnom/prevedením ID.4 valcuje? Alebo tá ID.4 bola nejaká základná výbava.

jux
jux komentoval
Ked vyrobia dve tvarovo identicke auta, no jedno bude 2x vecsie stale budu mat obe rovnake cx. Cx zavisi od tvaru, nezavisi od rozmerov, t.j. nezavisi od celnej plochy.

W
Wilo komentoval
Ides na to prilis sterilne a pocitas to teoreticky. Tvoja uvaha plati len ciastocne a len pre tvar gule alebo ineho jednoducheho tvaru. Pri komplexnych tvaroch ako su auta a lietadla je to zlozitejsie. Zvacsenim celnej plochy ovplyvnujes Reynoldsovo cislo a zmenis pomer medzi viskoznymi a zotrvacnymi silami. Dva modely roznej velkosti mozu mat rovnake Cx ale budes musiet zmenit rychlost. To je ak model zmensis a chces zachovat rovnake Cx potrebujes znizit silu vetra/prudenia. Ak model zvacsis potrebujes naopak pridat. Tym vsak zas ovplyvnis Eulerovo cislo.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Bohužiaľ z tejto debaty si nakoniec čitateľ urobí zlý záver na základe útržkov a nevýznamných vecí s malou váhou vytiahnutých zo vzorcov, Cx (v niektorých štátoch volané ako Cd) je to najpodstatnejšie porovnanie síl pôsobiacich ako "odpor zvduchu" pri autách.

Vo vzorci Cx je samozrejme čelná plocha automobilu na to, aby sa dali sily pôsobiace ako odpor prerátať na jednotku plochy, bez toho by to nebol koeficient. Vplyv Eulerovho čísla je veľmi zanedbateľný pri podobných tvaroch ako sú autá, má význam keby sa porovnávali zložité a rôzne tvary (geometrické obrazce - napr. obdĺžnik na zvislo s rôznymi preliačeninami vyvolávajúcimi turbulencie vzduchu oproti elipse na ležato) ale nie pri autách, kde sú tvary viac menej rovnaké. Vplyv takýchto vecí je menší ako zaokrúhlenie cx na dve desatinné miesta aj pri meniacej sa veľkosti objektu.

Ak chceme vedieť vplyv Cx na spotrebu auta, či je v kWh/100km väčší alebo menší, samozrejme vždy musíme násobiť čelnou plochou. Cx je na porovnanie "čistoty" dizajnerského návrhu.

Mna zaujalo hned niekolko veci:
Klucky su zapustene a nepotrebuju ziaden otvaraci mechanizmus, proste to spravili postarom. NICE.
Vsetky dielce krasne pasuju k sebe a to je predprodukcna verzia. Interier vyzera kvalitnejsie ako ID3. Priestoru habadej. Pre mna horuci kanditat potom ako budem chciet vymenit eNiro. Dovtedy vychytaju vsetky muchy a dojde aj 4x4 s 77kWh bateriou.

Komentár
To si tu len tak odlozim. Btw OpenFOAM je zadarmo.

Prílohy

• photo6288.jpg
    photo6288.jpg
    74,6 KB · Zobrazení: 15
Komentár
Cenník ID.4 1-st. Na Slovensko príde 5 ks týchto vozidiel. Od novembra by mal byť prístupný cenník pre bežné verzie

Prílohy

• photo6427.png
    photo6427.png
    235,7 KB · Zobrazení: 20
  • photo6428.png
    photo6428.png
    342 KB · Zobrazení: 23
  • photo6429.png
    photo6429.png
    601,6 KB · Zobrazení: 22
  • photo6430.png
    photo6430.png
    399,5 KB · Zobrazení: 18
Miroslav Rojko
výbava lepšia ako v Enyaq za tú cenu, VW ma milo prekvapil, VW výhodnejší ako Škodovka (a zvonku aj krajší)

curgali
curgali komentoval
V CZ cena 1.224.900 CZK...podla kurzu 44.793 EUR...pekný rozdiel co?

1fisker
1fisker komentoval
cenník pre bežné verzie nie je, dá sa objednať len 1st

Cenník je od predajcu VW

curgali
curgali komentoval
1fisker je to jednoduche: Cena CZ: 1.224.900 : 26.928 / SLSP devizy predaj/ = 45.488 eur s tepelnym cerpadlom. Cena SK: 47.800 +1.240 /TČ/=49.040 eur. Rozdiel: 3.552 eur........tak čo?..kupil by si na SK?

Miroslav Rojko
všade kde sú dotácie, sú ceny EV vyššie, Slovensko nie je výnimkou, chce sa na dotácií nabaliť aj automobilka

pozrite si napr. Zoe koľko stojí v rôznych štátoch Európy

1fisker
1fisker komentoval
neviem, či by som reálne vedel posúdiť ako laik, či je tam nejaké tepelné čerpadlo, asi ťažko, to môže byť reklamný trik

Model ID.4 1ST bude možné objednávať najneskôr do 11.12.2020, následne by mal byť zverejnený cenník ďalších verzií obdobne ako pri ID.3. Predpokladané dodanie vozidiel ID.4 1ST je koniec februára-marec 2021

Začiatok predaja modelu ID.4 v ďalších verziách, tzv. „Fast Lane“ je plánovaný na 10.12.2020, kedy bude zverejnený cenník a dostupný konfigurátor.

Pôjde obdobne ako u ID.3 Fast lane o vopred predkonfigurované verzie voľné dostupné pre objednávanie do výroby, pri ktorých je možné meniť iba farbu a disky kolies a pár položiek príplatkovej
výbavy. Produkcia týchto verzií začína v marci 2021

Sériová výbava týchto predkonfigurovaných verzií je oproti modelu, z ktorého vychádzajú (ID.4 Pro) rozšírená o doplnkové balíky výbavzahrnuté v cene, podrobné informácie o výbavách budú v cenníku.

Komentár
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
X je ovela vacsie auto. Treba porovnavat s Y ked uz.
Inak sice hovori, ze isiel rychlo aby zohrial bateriu ale priemernu rychlost mu ukazuje 105 km/h. Ta spotreba je teda fakt katastrofalna, podobne ako u ID.3. Musia soudruzi z Nemecka este popracovat na vylepseniach.

M
mozeg komentoval
Ja som zatial z noviniek na trhu sklamany: vacsie baterky, obcas lepsie cx a napriektomu prejdu menej v porovnani s Kona/Niro.

Miroslav Rojko
Nič lepšie ako Konu (eNiro pre mladších s detskými sedačkami) nekúpiš. Ja som veľmi teraz vyberal, vyberal a nič lepšie nie je.

Toto cerstve video od BatteryLife ukazuje trosku viac, ako nabijaci test nemeckeho videa vyssie, lebo bolo vidiet ako jazdi, aku ma teplotu,....
Teplota 2st.C, kolesa zimne 20"

Rychlost 110kmh (100 kmh priemerna) spotreba 22.4 - predpokladany dojazd 310 km
Rychlost 130kmh (110 kmh priemerna) spotreba 25.3 - predpokladany dojazd 250 km

Verzia s tepelnym cerpadlom si brala 0.6 - 1.2 kw
ID4 uz ma software update, kde sa jednoduchsie nuluju pocitadla a vzali si priklad od EQC a okamzitu spotrebu zobrazuju v kwh/h ;)

Komentár
Už sme sa bavili o tepelnom čerpadle inde, že má vplyv na spotrebu, znižuje. Pri ID4 podľa ohlasov zvyšuje spotrebu? Naozaj je to tak? Potom je tam zbytočné.

Komentár
Tuto v teste stacionárneho kúrenia v ID.3 vyšlo auto bez čerpadla s nižšou spotrebou. Čo to má byť?
https://youtu.be/Zf-ikz0wrls
Screenshot_20201212-143548_YouTube.jpg

nick81
nick81 komentoval
head Nechcem sa VW zastávať. Ale aspoň to riešia. Hyundai/Kia má od užívateľov reportovaný coldgate od 2018 a nič s tým nespravili. Chladenie baterie medzi nabkami ID.3 vôbec nemá, pekne drží zahriatu baterku. Za to Niro bolo celých 1700km s baterkou na 9-11C. 30C baterku si po nabíjaní do 2 hod vychladilo na 10C. V ID.3 majú konečne plánovanie trasy cez X nabíjačiek. Toto doteraz okrem Tesly a Google Automotive OS nikto nemal. Android auto ide fullscreen, nie ako Kia predáva nový 10.25" širokoúhly display a podpru a AA a to je iba na 2/3 obrazovky. Reportujem to bez úspechu už rok. VW má u mňa veľké plus, lebo konečne nejaká dinosauria automobilka mení prístup, zbiera feedbacky a fixuje. Aj keď ľudia su beta testeri, ale ja osobne s tým nemám problém.

H
hudino komentoval
nick81 dobre sa to pocuva, len aby to nerobili ako ja... Tasky a Bugy si pekne popisem aj s terminom. Realizacia pokulhava :)

W
Wilo komentoval
Miroslav Rojko hned prva zvolavacka Ioniqu, ktora sa tykala zamky nabijania, tak k nej prikvitol aj update firmwaru. Znizila sa tam spotreba mierne na ukor vykonu a upravilo sa spravanie klimy/kurenia. Tykalo sa to uplne prvych Ioniqov vyrobenych prve mesiace. Takisto posledny update pre Konu vam podrastol dojazd, takze tiez tam nieco upravili co sa tyka spotreby alebo velkosti buffera.

Tam som trocha pogooglil a vycital ze to ma Ncm 712 clanky. Pokles SOC do 10% po 450 cykloch. CCA 180k km.

Komentár
pribudla pure verzia s malou baterkou..ID4 zacina na 32tisic, som zvedavy ako zareaguje psa a korejci

cio
cio komentoval
SKolja na buffering určite nie. Skôr na vlaky, lode a lietadlá. Už ani len na kamióny to nevychádza a rentabilne vychádzajú baterky už dnes. O 4r klesne ich cena ešte nižšie a nebude o čom.

Pri zaoceánskych plavbách a pri lietadlách inú cestu ako vodík nevidím.

jux
jux komentoval
Myslim, ze po vyrieseni mnozstva problemov s vodikom sa mozno na ukladanie energie bude pouzivat, No mozno ho predbehne vyroba syntetickeho paliva z prebytkov elektrimy. Hlavna vyhoda syntetickeho paliva je jednoduche, casovo takmer neobmedzene skladovanie. Synteticke palivo sice pri spalovani produkuje uhlik, no pri vyrobe ho odcerpava z atmosfery, cize je uhlikovo neutralne podobne ako biomasa.
Pre velke zaocenaske lode je tu technologicky aj moznost vyuzitia malych jadrovych reaktorov. Jadro ma sice dnes velmi slabu poziciu, je proti menu nelogicky silny vseobecny odpor, no nikomu nevadi, ze po moriach uz lode na jadrovy pohon bezne plavaju. su to sice vecsinou vojenske plavidla, ale aj tak...

A
Apos komentoval
k tym lodiam treba podotknut, ze velmi casto (nie vzdy) rychlost plavby kvoli cene pohonnych hmot atd, uz i tak klesla na uroven rychlosti akymi sa plavili plachetnice za kolumbusa ;), takze v hre je i iny pohon ako fosilny. Vodik by mohol byt ok na oceansku prepravu, akurat vodik ma vysoke udrzbove naklady, ktore ked sa zanedbaju, prichadza napr. k exploziam plniacich stanic (co sa stalo 2 roky dozadu 2 tyzdne po sebe 1x California a 1x Norsko?)... takze cenu "prevadzky" vodika i okrem jeho zufalej neefektivity zhorsuje i nutnost bezpecnosti a to netreba strasit hindenburgom...

Ludia toto je tema o id.4, tak sem nepiste ine veci, otvorte si inu temu. Je to take tazke pochopit?

2 Komentáre
cio
cio komentoval
Je to asi tým že ku ID4 nie je moc čo napísať. Neviem či je to dobre alebo zle - ale je to holý fakt.

Mrzí ma to, lebo v SR je situácia taká, že EV si kúpi iba nadšenec. Podpora zo strany štátu - "veškerá žádná", aby toho nebolo dosť, ešte aj diaľničné známky si platíme. Mám na na aute zelené EČV a som každému iba na smiech.

Na fosílne autá je ďalej veselo odpočet DPH, dotácie na EV žiadne. Elektrika pre firmy drahá ako šľak, dobíjam iba doma, na firme máme elektriku 2x drahšiu ako doma. Zvýhodnená tarifa na nabíjanie stále nikde.

Tak som včera objednal 2 služobné DACIA DUSTER LPG. Aspoň sa Majo Hatiar poteší (https://hatiar.eu/)
Asi toľko k téme ID4 :(

SKolja
SKolja komentoval
cio mas pravdu. Prave som si pozrel cennik a zakladna verzia "Basic" v AT stoji 43510€. Nema ziadnu vybavu okrem toho co je vyzadovane (pardon, automaticke stierace, DAB+ radio, ambientne osvetlenie a app connect je extra). Pure sa bude predavat az neskor a som zvedavy co este dokazu z vybavy odobrat, bude mat ale slabsi motor a mensiu baterku. Interier ma velmi nezaujal.
Pozitiva: tazne zariadenie, da sa pridat tepelne cerpadlo, argumented reality head-up display. Tu sa ale blizime k 60k€ a v tej kategorii uz radsej TMY

Dobrý den,

na základě telefonního rozhovoru Vám chceme sdělit, že ID.4 zatím ještě nikde v ČR k prohlédnutí není.

Dále bychom uvedli, že v ČR bude k dispozici až s uvedením na trh, což je plánováno na konec března.

Přesnější termín je 29.3. – 2.4. ale tato informace může být upravena v závislosti na logistických a dalších možnostech výrobce konkrétní vůz dodat.

Děkujeme za pochopení.

S přáním pěkného dne,

Veronika Čámská
Informační linka Volkswagen

Komentár
Zdielam realnu zimnu spotrebu ID4 1st.
Teplota 1-3°C, tepelne cerpadlo. Zdroj:youtube. Kanal v printscreenoch.

Prílohy

• photo7014.jpg
    photo7014.jpg
    64,2 KB · Zobrazení: 16
  • photo7015.jpg
    photo7015.jpg
    78,8 KB · Zobrazení: 15
  • photo7016.jpg
    photo7016.jpg
    78,9 KB · Zobrazení: 15
  • photo7016.jpg
    photo7016.jpg
    78,9 KB · Zobrazení: 16
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
OMG. To su v tom VW fakt uplne padnuty na hlavu? Ved to ma vacsiu spotrebu ako eTron a to je ina krava.
DAS Auto sa meni na DIE Katastrophe ;)

nick81
nick81 komentoval
Protivietor? Do kopca? :)

nick81
nick81 komentoval
Spotreby ID.4 z niekoľkých testov:

image_7017.png

M
mozeg komentoval
To auto je na svoju kategoriu dost tazke. Aerodynamika tomu tiez moc neprida. Cez 2t pri takomto aute je masaker a to este uvidime aku vahu bude mat 4x4 verzia.

H
hudino komentoval
To auto prejde dialnicnou rychlostou 200-230km.
Nie že by nejaké iné prešlo viac :)

D
dango komentoval
Ved ako e-tron alebo X, netreba si robit iluzie

Späť