Zopakujem moj prispevok ktory som pisal v diskuzii k Leafu:
Pri tej prvej generacii baterii vsadil Nissan dost nestastne na typ clankov, ktore velmi trpia stratou kapacity pri vysokych teplotach vdaka parazitickym reakciam v baterii medzi elektrolytom a elektrodami (tie zposobuju permanentne zachytavanie Li+ ionov v pevnej "skrupine" okolo anody aj katody). Su tam dva rozne typy (aj ked s rovnakymi rozmermi 18x65mm ako Tesla) a jeden z nich je podla prof. Jeffa Dahna velmi nachylny na tento efekt (
https://www.youtube.com/watch?v=9qi03QawZEk). Pre tych kto viete anglicky, odporucam tu prednasku pozriet (ja som ju pozeral uz 3x aby som to uplne pochopil kedze nie som chemik). Ovsem najvacsia chyba je, ze Leaf nema system chladenia/zohrievania baterie kvapalinou, iba vzduchom.
Zavery z tej prednasky:
1. Najvacsi vplyv na degradaciu (stratu kapacity) baterie ma
cas nabijania aj vybijania pri zvysenych teplotach
2. Kedze cas vybijania nevieme v elektroaute velmi ovplyvnit, (paradoxne robi baterii z hladiska zivotnosti lepsie, ked sa ide rychlo) mozeme ovplyvnit iba casy nabijania.
3. Vyrobcovia Li ion baterii (aj prof. Dahn) uvadzaju optimalny nabijaci prud rovny 1 - 2 C (C = kapacita v Ah), teda - aku ma bateria kapacitu v Ah, taky nabijaci prud v A, idealne pri teplote baterie pod 30 st. Celsia (nerealne bez externeho chladenia), realne medzi 30 - 45 st. C.
4. Druha moznost nabijania, ktora sa javi ako malo degradujuca bateriu je
velmi pomale nabijanie za nizkych teplot baterie pod ~ 40 st. C.
Takze z toho vyplyva, ze v kazdom pripade je pre majitela Leafa najlepsie nabijat na ChadeMo, pokial mozno nie za horka alebo hned po prudkej jazde, alebo doma zo zasuvky ale pri "studenej" baterii (nie hned po jazde).
Pre Teslu plati to iste - z hladiska zivotnosti baterie (=maximalny pocet kilometrov ujdenych na tu istu bateriu bez ztraty kapacity) je najlepsi supercharger, alebo pomale nabijanie cez noc (nezapinaj hned po jazde, az ked to "vychladne" - aj ked Tesla ma kvapalinove chladenie baterie takze to nie je take vyznamne ako u Leafa).
Najhorsie je z hladiska zivotnosti (degradacie a straty kapacity baterie) nabijanie Tesly na ChadeMo, lebo trva prilis dlho a uz dosahuje prudov, ktore vyznamne bateriu zohreju. Samozrejme - este raz zdoraznujem - u Tesly je degradacia obmedzena pri hociakom nabijani tym, ze auto aktivne chladi bateriu kvapalinou chladenou tym istym agregatom ako klima.
Ale ked auto nema aktivne chladenie baterie, tak ta trpi v lete vyznamne. V zime trpi majitel, lebo to trva strasne dlho ju zohriat na rozumnu teplotu pre rozumnu rychlost nabijania ale bateria je OK.
PS: Na zaver jedna poznamka - Li ion bateria sa vyznamne poskodi ak sa
nabija vacsim prudom (napr. na ChadeMo) pri teplotach pod 0 stupnov. Takze v zime pocas mrazov treba davat nabijat idealne hned po dojazde domov, ak auto nestoji vo vyhrievanej garazi. Neplati pre vozidla s aktivnym riadenim teploty baterie (Tesla, Bolt?, Ioniq?) lebo tie si bateriu najskor zohreju.
Mas pravdu, neuvadza sa tam 75%.
8 rokov a neobmedzene kilometre tam ale su a plati to na bateriu a celu pohonnu jednotku.
Ked Tesla zaviedla tuto zaruku asi 2 mesiace do zadu aj na vsetky auta co uz davno jazdia, Elon v nejakom rozhovore povedal ze predpokladaju ze kapacita ani po 8 rokoch jazdenia neklesne pod 75%. Realita je ale taka ako pisal Juro - Jeden američan čo najazdil už 100 tisíc km povedal, že mu klesol dojazd o 3 percentá.
Warranty
4 year, 50,000 mile (whichever comes first) new vehicle limited warranty
8 year, 125,000 mile (whichever comes first) battery and drive unit warranty for 60 kWh battery equipped Model S
8 year, unlimited mile battery and drive unit warranty for 85 kWh battery equipped Model S