Životnosť baterií

Apos až teraz som si prečítal sorry musím napísať "ten tvoj blud" o tom že či je vysoká séria alebo vyššie paralela tak pre C je to presne to isté a preto sa to udáva v C a nie v Ampéroch. Skladba jednotlivých článkov je rovnaká, je to serioparalelné radenie. A to že som tu dal link na objektívne testovanie týchto batérii tak po každom polroku sú robené reporty čo je zhruba 700cyklov každého pol roka 0,33C. Už naozaj neviem ako sa dá objektívnejšie hodnotiť kvalita jednotlivých článkov podľa výrobcu. Dokonca tam máš udávané aj teploty pri akých sa to cykluje v jednotlivých mesiacoch. Samozrejme s vyšším C treba chladiť a nato treba sekundárnu energiu, ale aj spalovák ak bude chodiť na 3000otáčkach vydrží dlhšie voči spalováku s 5000otáčkami kde vodá motor taktiež ochladí. Ale to je so všetkým tak, ked niečo ideš "zodrať z kože" tak to niečo sa ti po čase nepoďakuje. Človek nepotrebuje byť hned otrokom svojho spotrebného tovaru, aby mu vydržal dlhšie, stačí len ubrať, nemusí hned byť všetko na 100%(2,1C) ked stačí v pohode na 73%(1,5C), že Wilo? To je ten rozdiel 170kW resp 125kW posielať na 82kWh batériu. A toto som ja komentoval "že neprosím" mne bohato stačí tých max 73%(125kW)1,5C

1 Komentár
W
Wilo komentoval
Co tu furt splietas o 170kW? Update zvysuje vykon nabijania zo 125kW na 130kW, co je v reale takmer nepostrehnutelne a vplyv na degradaciu to bude mat na urovni statistickej odchylky. Prepac, ale ked riesis rozdiel 5kW tak si otrokom daneho auta. Uber na chorobnom strachu z degradacie a uzivaj si zivot, prospieva to duchu a vedie k spokojnejsiemu zivotu :) Tesla riesi upgrade Superchargerov z 250kW na 300kW, Porsche riesi na Taycane upgrade z 270kW na 350kW a tu padaju silne slova pri navyseni o 5kW. Vratim ti tu lopatku alebo mi rozkopes moje babovky z piesku?

1romeo1 Na diaľnici v 1X0 km/h brzda na zem - 170kW išlo cez BMS. Prázdna cesta samozrejme. Pri akcelerácií je strop 150kW. Mňa si neurazil, len to nie je príjemné zhadzovať druhých. To, že máš skúsenosti s FVE/Pylontechmi a pod je jedna vec. Tiež mám v okolí ľudí čo s tým roky robia, ale takto sa nechovajú. Vždy sa snažíme preberať aj batérie aut a spoločne hľadáme, čo prečo ako funguje a čo je dobré/zlé.

Uvidíš po pár rokoch skúsenosti s LiPol v autách, myslím, že budeš mať iný pohľad. Časom zistíš, že chémie v autách sú dosť odlišné, takisto degradácie. V niektorých sú extra prímesi. Samozrejme rôzne chladenia - tie kvalitné chladenia sú inak kľúč. A pod. Ono je to jedno, nemám potrebu sa precikávať. Som lajk. :-). Auto 2500 cyklov nenažije, tak výrobca ide na hranu životnosti auta pár sto tis km. A časom budú aj tak lepšie technológie v baterkách.

Ku tvojej info čo sa týka balancovania. Tak aspoň Niro vyrovnáva baterky stále. Auto sledujem rok. A nad 10-15% sú napäťovo zhodné do 0.02V. Či už pri rekuperácií, alebo nabíjaní BMS ich stále zrovnáva.

Komentár
nick81 a to kde vidíš napätie jednotlivých článkov v sérii? Sto ich je tam v serii však?

Komentár
1romeo1 98ks je ich tam. Priamo na volante mám ten náš displej čo to ťahá z BMSky. V zákl.režime vidím min/max cell V, ale stále na to zízam. To auto to nepretržite zrovnáva, ak teda nie je SOC pod tých 10%, potom to začne ulietavať.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
jux - neviem nájsť relevantný zdroj ale keď si dobre pamätám tak Tesly robia balancovanie článkov pri odstavení vozidla pri hocijakom SOC. Proste zrovná napätie blokov. Ale to nie je to právé orechové, samozrejme, to úplne balancovanie sa koná až pri 100%.
Ale mozem sa mýliť.
Inak s tebou súhlasím že auto by taký CCS2 zdroj hneď odmietlo aj keby tam bola lege artis PPL komunikácia.

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Zaujimava tema ale za niekolko rokov co som tuto temu na roznych miestach otvoril, kde spominali pouzitie EV ako V2G, zatial nikde ine informacie ako plany. Automobilky si propietarny protokol velmi chrania a napojit sa na originalnu BMS je nemozne. Vsetky pouzite uloziska z EV su vlastne odpojene povodne BMS a nahradene inymi (vacsinou cinskymi) BMS zapojenymi priamo na clanky po vybrati baterie z auta sluziacej uz potom len nafotovoltaiku. Ak neratame “mrtve” Chademo a jeho drahu implementaciu V2G pre Leaf, tak na CCS nic. Takze elegantne vyuzitie prave stojaceho auta na ulozenie ano - wallbox s dynamickym riadenim vykonu ale vratenie energie spat do domacnosti, to uz nie.

nick81
nick81 komentoval
1romeo1 Toto ti neviem poradiť ako sa v rozumnej cene dostať priamo na 400V baterky.
jux Pasívne/aktívne balancovanie. Ja to neriešim. Hovoril som o tom, len že to BMS stále zrovnáva. Technicky ako to riešia, je ich vec. Mňa zaujíma to, že auto nenormálne dobre rekuperuje, napr. včera okresky až 1/3 spotrebovanej energie bola narekuperovaná a aká je vo finále degradácia baterky. Straty pri pasívnom balancovaní nie sú nejako enormne veľké.

Späť