Chorvátsko elektromobilom, dá sa? Áno, ale...

1fisker

Senior member
Pridal sa
1 aug 2014
Správy
2.671
Tak som sa predsa len rozhodol navštíviť Chorvátsko. V nedeľu sme sa vrátili. Kto by mal záujem o nejaké rady, skúsenosti, môžem napísať. Zároveň chcem poďakovať Miroslav Rojko za podnetné nápady ako túto cestu absolvovať. Video som nerobil, pár fotiek mám.

Tak mňa to čaká o mesiac. Plán je vyraziť z BA plný, HU bez zastávky a potom 4 x 20 minút v HR. Tak uvidíme.

Komentár
Ja idem pozajtra a znepokojuje ma stav nabíjačky Elen Vukova Gorica v aplikácii pri stojane 178 kW je už dlhší čas "Unavailable" je to kľúčová nabíjačka za Karlovacom, dostupná v oboch smeroch. Chcem sa spýtať či ste tam náhodou na nej nenabíjali. Ďakujem

1fisker
1fisker komentoval
na Vukova Gorica sme nenabíjali, nabíjačky sú 2 samostatne oddelené v rôznych smeroch

T
tommik komentoval
Rasto6 Nejaké nové info k tejto nabke?

R
Rasto6 komentoval
Išiel som vo štvrtok okolo, ale nezastavil som sa tam, v apke stále 178 kW stojan Unavailable. Ešte info pre tých ktorý idete koncernovými autami VW, navigácia Vám možno bude ponúkať nabíjačku v Záhrebe Porsche Jankomir 350kW. Nepredpokladal som jej funkčnosť, ale predsa som to preveril, má celkom dobrú polohu, najmä od Slovinska. Fyzicky existuje, ale nepodarilo sa mi ju rozbehnúť ani e-tron kartou ktorú by mala akceptovať, ani priamou platbou cez web a platobnú kartu. Môžem potvrdiť funkčnosť jedného hpc stojana Elen Zir západ.

Ešte minulý rok odmorište Vukova Gorica bola prístupná v oboch smeroch, je orientované smer Zahreb, z opačného smeru tam je nadjazd. Vtedy som tam tankoval, je tam McDonald's. Možno to medzi časom Chorváti "vylepšili" a zjazd od Zahrebu zrušili, určite sa na to spoliehať nebudem a poriadne nabijem na Ionity Záhreb.

Komentár
Takže začnem od konca.
ZÁVER:
1. Po zvážení všetkých okolností by som radšej absolvoval dovolenku letecky, tento môj názor ale nesúvisí priamo s tým, aké auto sa použije, pre mňa je to dosť km
2. Ak by som mal túto cestu absolvovať znova cez Maďarsko, určite si zaplatím radšej diaľničnú známku a použijem diaľnicu M1 a M86, stará cesta 86 je miestami ako tankodrom
3. Do Chorvátska ani nazad neísť v sobotu - kolóny! My sme sa im vhodným spôsobom vyhli
4. Zo Žiliny do severnej Dalmácie aj nazad sa dá ísť len na 2 nabíjania po ceste a zadarmo (z Bratislavy to vychádza len na 1 nabíjanie po ceste), takže náklady na PHM:) =0. Toto ovšem nemusí platiť budúci rok v súvislosti s pripravovaným spoplatnením.
5. Negatívom bolo na spiatočnej ceste nabíjanie na odpočívadle Ljubeščica, výkon nabíjania bol len 38 kW

Ak sa mi bude chcieť, ešte popíšem viac. Dcéra po ceste zapisovala základné údaje a dostala domácu úlohu spracovať excelovú tabuľku o nabíjaniach.

J
jeeff komentoval
1fisker - pises nezmysly. Ja som pisal aj o platbe kartou aj o bankomate. ZNOVA OPAKUJEM rovnako ako je to v tom bankomate na videu je to aj pri platbe kartou (napr. v Konzume, alebo v Kauflande) kde platobny terminal dava na vyber HRK alebo EUR. Vzdy zvol HRK a budes to mat VZDY bez poplatku. Konverzny kurz sa pouzije stred v tvojej banke, ten byva na 99% lepsi ako kurz v nejakej pofidernej zmenarni alebo nedajboze na ubytovani. Chodim do chorvatska viac krat za rok, viem o com hovorim.

1fisker
1fisker komentoval
ja som o žiadnom bankomate nepísal, písal som o inom - platbe kreditnou kartou, resp. v hotovosti, neviem čo je na tom nezrozumiteľné, okrem toho platím bezkontaktne, takže nič sa mi neponúka na výber, žiadne HRK či EUR...proste priložím a platím...
možno debetnou kartou je o inak, debetnú som neskúšal

J
jeeff komentoval
1fisker a ja som pisal, ze to plati aj pre bankomaty aj pre platobne terminaly. Mena sa voli po zadani sumy, moze ju tak nastavit obsluha terminalu, ktora zadava sumu. Tiez bezne platim bezkontaktne a davam si pozor, co je na terminaly nastavene. A tiez hovorim o kreditnej karte.

Ešte sa vrátim k problému platenia kartou v Chorvátsku. Bol som si to overiť v banke SLSP (kto neverí, nech sa ide opýtať tam). Áno pri platbách kartou, je jedno, či kreditnou alebo debetnou strhávajú poplatky. Jedná s o poplatok za konverziu meny. T.j. v krajinách, kde je menou Euro sa poplatky nestrhávajú. Takže ako som písal predtým, je výhodnejšie vopred si vymeniť eurá za kuny a platiť v hotovosti. Menil som 2x, raz na ubytovaní, raz v v zmenárni, kurz bol výhodnejší ako pri platení kartou. Rozdiely nie sú veľké, ale pár ušetrených eur poteší.

Naposledy upravené:
2 Komentáre
T
tommik komentoval
Viem, o čom hovoríte. Priateľka má tiež Sporku a jediný súsedný štát, kde môže svoju kartu bez poplatku používať je AT a aj tam sa nájdu prevádzky, kde ju s kartou od Sporky niekam pošlú...

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
1fisker hneď si mal napísať, že máš SLSP, potom je to jasné. Daj si nejakú normálnu banku a máš po probléme aj poplatkoch. Kartové platby sa konvertujú kurzom devízy, nie valuty a preto je to výhodnejšie ako platiť hotovosťou. Ale SLSP sa máli, tak Ti tam naparí ešte pár percent poplatok - a začo, keď maržu majú už v tom devízovom kurze (nie je stredový) a iným bankám to stačí ?

Sporiteľňa je asi jediná banka ktorá si tieto poplatky strhava.A ani k tymto poplatkom naviac neboli ziadne notifikácie.Boli zobrazene a odpočítane az v koncomesacnom výpise z uctu a ak ste mali vela platieb na sa to nazbieralo ak ste boli a platili ste mimo SR.
.Nejde tak možno ani o tu sumu ale skor o princíp …Takze boli to z ich strany vlastne skryte poplatky…..Vymenili sme banku za prima a poplatky za platby kartou mimo SR zmizli….ale možno si to iba rafinovanejšie účtujú…neviem

1 Komentár
1fisker
1fisker komentoval
Tvrdili mi, že je to novinka asi 2 roky a že je to v cenníku. No ale kto študuje cenníky bánk. Myslím si, že si to mali zarátať do kurzu.

My sme to tam nejak na jar alebo lete vlani zabalili.Ono na tom bolo uz to divne ze to bol typ osobného uctu ze pokial Vám neklesne suma na úcte pod nejaku hodnotu + mate nejake minimalne stanovené počty trvalých príkazov s platieb kartou tak je vsetko a vzdy za free ale nebolo.. a este to aj tutlali tým ze notifikácie ani mailom ani sms.Manzelka prisla na to viac-menej náhodne ked si len tak námatkovo a nahodne pozrela vypis.Nebol dôvod ho dovtedy študovať keďže tam predsa nic nebude okrem platieb nepíplo keďže je free ucet a nic sme neporušili..

Komentár
My ideme zajtra nad ranom. HU (M86/86) bez zastavky,potom kratka na hraniciach Gorican (trocha prisosnut ak by Ljubescica nefungovala), pre istotu a vystriet sa a nabijanie na Ljubescici, potom v Karlovaci alebo Vukovej Gorici (50kW nabijacky funguju okrem jednej dnes overene). Zvysok by sme uz mali dat bez nabijania ale aj tak budeme este raz stat Janjce-tak sa trocha pre istotu pricucneme. Horsie to bude cestou spat to uz vyzera na nabijanie aj v Madarsku.

Komentár
Ahojte my dnes v tazkej pohodke do Zadaru (Zaton). Vukova Gorica funguje ale len 50kW nabijacie stojany. Dnes sa to dalo zvladnut BA-ZD s 2ma 30min. nabijaniami s rezervou 80km v cieli. Bolo fakt dobre pocasie. Viac napisem po navrate na Slovensko.

Cele sa to da zvladnut na dva nabijacie body Ljubescica a Vukova Gorica ideal ak funguju UFC stojany.

Btw. Niro to zvladne z BA az do Zagrebu na Ionity s 10-15% rezervou, 110-120km/h.

Naposledy upravené:
1 Komentár
D
dango komentoval
v Zatone mas fotovolticke AC ;)

Ahojte my dnes v tazkej pohodke do Zadaru (Zaton). Vukova Gorica funguje ale len 50kW nabijacie stojany. Dnes sa to dalo zvladnut BA-ZD s 2ma 30min. nabijaniami s rezervou 80km v cieli.

za celu cestu si nabijal iba 2x30min? Ake auto prosim ta? Aby som si zle nedomyslel nahodou :D

Catchcash
Catchcash komentoval
ale tak v ramci tych predpisov a na dialnici mozno trosku sa obmedzit na tych 120 a mal by byt clovek v pohode. To je celkom fajn a uz to bude len lepsie s novsimi autami.

Miroslav Rojko
keď odmyslím Tesly ich Superchargermi (aby som hneď nebol opravovaný), tak s novými autami to bude podobné, lebo síce rýchlejšie nabíjajú v nejakom užšom spektre SOC ale nabíjačky sú pre ne rovnaké ako pre Konu/eNiro a väčšina z nich má väčšiu spotrebu, takže tam ten rozdiel sa zmaže - aj Ionity pri Zágrebe je pár minút zachádzka tam, pár späť, takže aj keď sa nejaké minúty naženú rýchlejším (a hlavne drahým) nabíjaním, časovo to až tak rozdiel nemusí byť

do Chorvátska človek ide raz, dvakrát ročne ak tam nerobí delegáta cestovky a tá hodinka, dve nabíjania dvakrát do roka nie je dôvod neísť na EV

Catchcash
Catchcash komentoval
Hej ale nie kazdy chodi do Chorvatska ale aj dalej napriklad. Ale tak da sa to zvladnut zvladnut v lete v pohode ale v zime si neviem predstavit celkom dakych 1300km :/

Celá táto diskusia - akou rýchlosťou ísť po dialnici, je len veľkou hanbou Ionity (podobne ako to konštatoval šéf VW). Dnes keď chceme masívne predávať elektromobily, tak je niečo takéto presne proti tomuto cielu. Cesta k moru ako-tak, pretože Záhreb-Zir kde je UFC nabíjanie Elen sa tesne dá zvládnuť, ale naspäť po Záhreb len 50 kW. Za ostatný rok sa nič nevylepšilo, asi jedinou nádejou je budúca možnosť nabíjania na Tesla SC ktorá tu má vynikajúce pokrytie a preto je to hanba Ionity, keď nepočítam pripravovanú Ionity Zadar.

Komentár
Ja to pre zmenu teda skúsim potiahnúť cez HU na Lendavu (SI) a Mursko Središče (HR), kde by podobne ako na Goričane mala byť prvá DC nabka hneď za Murou. Následne Ljubeščica a klasika ďalej až pod Šibenik. Príde mi to ako nakratšia trasa z BA na 1. HR DC nabku. Tak uvidíme...

Naposledy upravené:
Miroslav Rojko
Kto to strhne na Lenti, tak sa pripravujeno najkrajsi a najrychlejsi usek novovybudovanej nespoplatnenej cesty obchadzajucej juzne dediny pod Kormendom, taktiez to ma casovu aj kilometrovu zachadzku a mozne zapchy na dialnicnom hranicnom priechode. Treba ist ako som pisal niekolkokrat - na Hranicny prechod Redic a kusok cez Slovinsko.

M
mozeg komentoval
Ziadne kolony cez Lenty a Letenye nie su. My sme cakali v Nedelu 10min slo to rychlo. Dnes sa kamosi vracali na SR, nikde nikoho. Kriticka je Sobota.

1fisker
1fisker komentoval
išli sme Redics, Dolga Vas, Mursko Središče...

Tu išiel Miro Schamberg tou mnou odporúčanou maďarskou trasou (áno tou ako išiel aj 1fisker), dal by to aj na Mokke s 50kWh baterkou alebo koľko to má na prvú v Murskom Stredisce, takže Koňáci, eNiráci a ID.x-kári nebojte sa - celé maďarsko dáte bez nabíjania. Diaľnicu v Maďarsku (M86) nepoužil, išiel starou cestou č.86. Máme posledný prázdninový týždeň do začiatu školy, treba ešte využiť.

Kto to tento rok nedal k moru ako keby ani nejazdil. Chorvátsko bola tohtoročná méta.

Komentár
Popri tom nabijaní na HR odpočívadlách ma tak napadlo...mal som dojem, že 90% nabíjačiek na odpočívadlách je umiestnených v jednosmerkách so šikmým stánim. Ako to riešite tí, ktorí máte porty dakde na zadnom blatniku alebo narazníku, pokiaľ nechcete v jednosmerke jazdiť v protismere?

Komentár
Tak, máme za sebou prvé tohtoročné Chorvátsko s Konou. V pláne bola Punta Ostro no vydalo len po Dubrovnik.

Cesty:
A4 - viacero obmedzení. Ťahajú sa nové koberce tak snáď na sezónu to budú mať už hotové.
A1 - jediné obmedzenie na moste pred Karlovacom v smere na Zahreb zúženie do jedného pruhu. Inak bez problémov.
Most na Pelješac by mal byť hotový v júni, čo by mohlo byť reálne. Horšie to už ale vidím s privádzačmi k nemu a to hlavne z juhu. Ale možno prekvapia.
Nepotešila 2 hodinová kolóna pri ceste späť na HR/HU hraniciach :(

Nabíjanie:
Zrejme aj vzhľadom na ročnú dobu nebol na diaľniciach problém s obsadenou nabkou.
Využíval som siete Elen, Mol a HR Telekom.
U Elen si treba zvyknúť, že každé spustenie DC je spojené so zablokovaním sumy cca 55€ na karte. Pri AC je to cca 35€. Navyše spustenie nabíjania sa tvári ako platba cez internet a ja som ho trebárs musel autorizovať v mobil bankingu. Trocha to zdržuje ale dá sa zvyknúť.
No a samozrejme tiež nabíjanie popri nákupoch (Konzum, Kaufland, Lidl).
Všeho všudy treba počítať na nabíjanie cca 30€ na otočenie BA>Dubrovnik, pokiaľ človek nie je úplne obrezaný.

Služby:
V zásade platí, že čím väčšie mesto, tým horšie a drahšie služby. Ak máte v obľube točené, tak skôr ho dostanete v zapadnutej dedinke ako v meste lebo "nie je sezóna".
Na dvojchodovú večeru s nápojmi pre dve osoby si aj v malom mestečku treba vyčleniť aspoň 70€ ale to už bolo myslím minulý rok.

Za pár dní si človek dostatočne oddýchne od nosenia respíkov a modrožltej kombinácie. Nič z tohto za našimi hranicami absolútne neriešia.

M
mozeg komentoval
LacoJ kedze ides na plachetnicu predpokladam ze mate check-in v sobotu. To je na cestach hlavny trefik. Dovolim si tvrdit ze urcite natrafis aj na obsadeny ELEN na odpocivadle, chod preto s rezervou. Ja som siel minuly rok v nedelu a ak by sme prisli k ELEN na hraniciach s HR (z HU) o 5 min neskor uz by tam nabijala i3. Fast chargre od ELENU na odpocivadla boli zvacsa volne, 50kW boli vsak obsadene cim blizsie clovek siel k moru. My sme nabijali na hraniciach a potom v Karlovaci (mimochodom tam je aj SCH). Toto leto pojdeme na TM3 a urcite vyuzijeme SCH. Spat minuly rok sme sli v Piatok a rovnako cim blizsie Chargre k moru tym viac obsadene.

T
tommik komentoval
LacoJ v Splite za free počas otváracích hodín sa dá na:
TELEKOM TOMMY SPLIT DOMOVINSKOG RATA
TELEKOM TOMMY SOLIN

Treba ale telekomácku appku.

L
LacoJ komentoval
máme check - in v sobotu, ale pred tým ideme ešte pár dni Slovínsko na hory, tak to bude rozdelené trochu a niekde po ceste nabijeme :) ale naspäť pôjdeme v sobotu, ale tým že sa neponáhľa človek tak je to v pohode. Najhoršie je že nabíjačky sú vyťažené najviac cez leto a zvyšok roka sú asi voľnejšie

Punta Ostro, to je toto ?

64C6C823-79F8-492A-BF49-C26A97A03FB0_1_105_c.jpg
EC67586D-AC93-4C77-BC18-70EC7D18E5A7_1_105_c.jpg
074CACEF-81F8-4E73-8634-A9A5C96508F5_1_105_c.jpg

1 Komentár
T
tommik komentoval
Ano, presne.

Len pre info. V koncernovej KiaCharge, pri filtry bezplatne pribudlo v Chorvátsku viacero bezplatných DC lokácií. Pre mesiacom bol iba Záhreb a jedna nová neďaleko.
Neviem či to vyberajú náhodne, lebo sú od rôznych operátorov. Asi to bude platiť pre všetky DCS karty, pozrite si vždy pred cestou čo je aktuálne.

Takto ideme v sobotu na Pag https://abetterrouteplanner.com/?pla...2-b5ba2118538f
V HU na Ionity (0.29e/kwh, alternatívne sa dá použiť ZSE roaming 25e/hod.). A potom tie 2 bezplatné cez KiaCharge (na poslednej dotlačíme viac, aby sme mali rezervu v ciely). Nechcem nabíjať v mieste ubytka. Ak sa niečo pokašle, tak platené ELEN/MolPlugee apky.

kiacharge.jpg - Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	kiacharge.jpg Videní:	0 Veľkosť:150,8 KB ID:	85369

Naposledy upravené:
nick81
nick81 komentoval
Pridám upresnenie s tým kiacharge zadarmo. Ak je v tej ikone v mapke viď obr. otázník, moc sa na to nespoliehajte. Nabíjali sme na Goričan ELEN, tak plánovaná free vlna veľmi nevyšla. Počas jazdy takto free s otáznikom pribudlo odpočívadlo Vukova Gorica. Neišlo mi UFC s Kia charge
vôbec aktivovať, použil som ELEN. Brinje sme tiež skipli, lebo sme tam mali okolo 60% SoC a celý čas bola žltá ikona (voľné 0 z 1) aj v noci. Dobil som finálne až na pagu v Novalja (elen 50kW). Aj keď je za UFC vôči 50kW celkom pálka vo finále 40 eur za celú cestu tam je v pohode. Skúsim cestou späť nejaké bezotáznikové :)
https://www.youtube.com/watch?v=Gce96blPSqg

T
tommik komentoval
nick81 Tie otázniky sú aj v Charge myHyundai tak dobre vedieť.
Nabíjanie spúšťaš len cez appku alebo máš aj Kia kartu?

nick81
nick81 komentoval
tommik Cez kiacharge kartu. Vukova ma 3 stanice - ~180kW ev tronic, a 2x 50kw abb.. Mozno to platilo len pre 50kW. O 3-4 v noci sa mi s tym nechcelo babrat. Ten EV tronic ma vytrapil aj s tou ich appkou. Prve nabijanie chyba, druhe mi neislo vypnut a daval som emergency button a lankom uvolnoval konektor :-)

nick81
nick81 komentoval
tommik Nie AC. dávam filter na DC, To Brinje je platený ELEN. Oni aj v SR dajú občas nejaké DC bezplatne. Nemusia to byť vyslovene nové alebo sponzorované stanice. 7 hod., žeby AC ? :) ABRP mi počíta príchod do cieľa s 15%, ale chcel som tam mať čo najviac, tak som to ručne nastavil a nejako to len zblbo :-)
Nemám s HU žiadny zvyk, v 2015 tam diaľnice neboli. Idem to ešte raz pozrieť. Ď za tip. :-)

T
tommik komentoval
No tak to budem musieť občas kuknúť do Hyundai appky, či dačo nepribudlo lebo ak to správne chápem, tak aj štandardne platená nabka môže byť cez KiaCharge za free?
Ok, chápem, 7 hodín na odmorišti by bol masaker :)

nick81
nick81 komentoval
tommik Áno presne tak, platené DC nabky sú občas free. Napr. dlhodobo je free DC Metro Nitra (ZSE). Tak pol roka dozadu boli všetky metrá aj BA aj UFC ZA (ZSE), a celý UFC hub ZSE na Nivách, atď. Teraz je dlho už len NR, ale treba si občas pozrieť (filter DC a bezplatné). Dlhodobo to takto používam a nikdy tieto free DC ani AC neúčtovali. 7 hod. s deťmi nabíjať by som neprežil :-) A ani soló by som to nerobil, ak by som v aute nespal (využiť noc). Nejazdím za každú cenu zadarmo. To sa musia vyslovene takto ponúknuť :)

Späť