KIA NIRO

2 Komentáre
C
cetan komentoval
W
Wilo komentoval
Mna by napriklad tiez zaujimal cisty rozdiel medzi OEM aero diskami nejakeho EV a to iste auto s nejakymi kovanymi ultra-light diskami. Ci prispieva k efektivite viac neodpruzena hmotnost alebo aerodynamika 🤔 Lebo dizajn aero diskov byva vacsinou dost zalostny...

Plná poľná :)

lt.jpg

nick81
nick81 komentoval
Savi Hlavne na ovládanie.. :) Toto už sa nedá nazvať šoférovaním...

J
Joe79 komentoval
nick81 co smart zariadenie to ina appka zobrazujuca siet nabijaciek? Pochopil som spravne?

nick81
nick81 komentoval
Joe79 Na mobiloch nám bežal 2x waze.. Resp. som mal čas cesty vypnutý display. 10" tablet bol pre spolujazdca na plánovanie, vyhľadávanie v apkách, youtube a pod.. resp. waze na výšku tam nebol tiež zlý. Tablet sme mali úplne prvý krát, nebolo to zlé. Ten tablet som kúpil do auta..:) Pohrávam sa s tým prekryť infotainment, spraviť dashboard na tablet + by robil to čo infotainment = zobrazenie info o aute, klimatizácia, predohrev baterky, streamovanie filmov, waze - bude mať o chviľu podporu EV.. Jednoducho čo Hyundai/Kia fláka, by sa poriešilo ... Len toto bude na dlho. :/

W
Wilo komentoval
Nikel je udajne 5. najviac zastupeny prvok na Zemi takze znizenie obsahu kontroverzneho kobaltu v prospech niklu je ziaduce. Ak sa to spoji s pomalsou degradaciou a nizsou cenou tak to nemoze byt zle :)

C
cetan komentoval
K teme zmeny baterii medzi rocnikmi nira som sa snazil najst nejake novsie info ako tieto viac ako rok stare.. vsetky clanky boli z 2019 a vraveli o plane prejst na ncm 811. Nenasiel som vsak nic o tom ze sa to skutocne podarilo.

Cital som aj ze modely 2021 maju mat lepsi predohrev baterie.. ci to znamena vykonnejsi, alebo inteligentnejsi neviem..

Objednal som pred mesiacom e-niro a predajca mi povedal, ze uz to bude az modelovy rocnik 2021 a tak som preveroval co bude ine..
Elektricky nastavitelne aj sedadlo spolujazdca
Tazne zariadenie pre nosic bajkov
Dab radio

A ze o zmene baterie ziadne info...

nick81
nick81 komentoval
cetan DAB radio ma aj 2020. Baterku mam product number z mojej 2020. Priebezne googlim ten kod ale bez uspechu. Tiez by som chcel vediet viac o zlozeni baterky. O nic nejde,, len ci uz prepli naozaj na 811. P/N je HMC 37501-Q4051 a je tam este BMS ROM ID 6720, ak by ste niekto vedeli tiez pohladat v svojich zdrojoch. Konecne mi zistili co mi vyhadzuje kontrolu chyba el.systemu - je to pri jazde od kupy (obcas pri bzdeni kazdy xxx km).. vraj cerpadlo okruhy baterky,, caka sa diel a vymenia. Dufam ze to zmizne, potom to checknem ci sa nieco zmenilo pri nabijani.

Robil som dnes ďalší test kapacity baterky (battery drain). Za 40 tis sa auto tvári, že v podstate baterka pohoda.. Štart bol klasika, ZSE Zlaté piesky, išiel som 110tacho/105gps. Otočil som sa až za ZA pred Kysuckým n.M, Späť nedeľa večer mega husto. 110 sa mi nedalo, tak 115 a postupne až do 125 tacho. Občas nejaké predbehnutia. Pri 105 gps dnes vychádzal dojazd na skoro 400km.
15000km 66.3-66.4kWh, 2 prechody v 110 a 130kmh
21600km 65.5 kWh,
28000km 65.3 kWh,
37500km 66.5 kWh

nick81
nick81 komentoval
Sakra,, pri tomto tempe budem mat po 3 rokoch 270 tis.. Hmm to Kia neda :D

J
jurajsun komentoval
Ale dá neboj 😉

T
Taur komentoval
nick81 Chcel si povedat, ze znicis auto skor nez stihne bateria degradovat. :)

Nejaké info pre 2020 e-Nira. Náš 10.25" infotainment je označovaný ako Gen5 Wide. Modely 2019 sú Gen5. Som si myslel, že aj výrobca/označenie bude úplne iné.
Skúsil som stiahnúť update infotainmentu Kia_Gen5x_WideMap_2020.torrent, má to cca 20GB. Dáva sa to na kľúč. Mapy majú cca 18GB. Auto potom sprístupní button update.. Trvalo to asi 3/4 hodinu, Po reboote vypísalo failed. Asi verzia pre inú lokalitu/model auta. Čo som googlil, pre wide sú nejaké updaty len pre Ceed a Niro HEV aj to sú len o pár dní novšie ako to čo je v aute.
Trochu začínam byť skepticky. V roku 2020 by som očakával, že sa aspoň mapy budú updatovať priebežne cez Wifi, len differencie, častejšie vylepšenia infotainmentu a nie takto cez servis, či platiť na kadejakých portáloch desiatky eur za update. A update aby mal len 2-3 giga, tak si nesie zakaždým celé mapy regionu. Rýchlostná cesta na Michalovce, R7.. tých zmien je kopec stále to tam nie je.

Posilnilo to moje odhodlanie ísť do projektu s tabletom & android dashboard+waze & KODI.

PS: Ak ste čakali, že sa vám raz UPDATE vysvieti, lebo máte UVO a connected auto. Tak asi žiaľ nečakajte. Ostáva to na servis a ten nemá čo updatovať.

niroupdate.jpg

nick81
nick81 komentoval
EV_Future Tiež čakám. Bolo by to super, ak mali aspoň nejaké pravidelné updaty máp. A občas trochu vylepšiť EV widgety, a appky.

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Tiež by som sa potešil nejakému riešeniu cez android tablet. Skúšal som na základe Nicka81 aj osloviť nejakých vývojaárov Android/IOS aplikácií,ale nikomu sa do toho moc nechce, asi to "nesmrdí" veľkými peniazmi..
Inak moja skúsenosť s aktualizáciou infotainmentu v Kone: sice krajší vzhľad, ale inak kopa zbytočných tlačítok a žiadne aktuálne mapové podklady. V mojom okoli stále nie sú cesty otvorené už pred polrokom. A vyhľadávanie nabíjačiek úplne o ničom: Stála som na Budči 30m od nabíjačky a najbližšiu nabíjaciu stanicu mi našlo v Poprade, takže úplne nepoužiteľné.
Snáď príde nejaké zlepšenie s aktualizáciou Android Auto, kde by už mala byť podpora viacerých aplikácií, medzi iným aj Sygic, Chargemap a možno aj ABRP..

J
jurajsun komentoval
Sygic podporuje charge mapy zatiaľ iba pod IOS

Takto som vymyslel ten držiak na tablet. Je to Brodit Proclip pre MY20 rozpílený na 2 časti. Musím nalepiť novú obojstrannú, lebo tým že bol použitý už nedrží ako nový. Hore ako sa ukladá tablet pôjde ešte kúsok peny, aby tablet nelietal doľava doprava. Nabíjanie cez magnetický konektor, zatiaľ budem dávať dole. Už ostáva spraviť len ten Android Eniro Dashboard. :-) A potom môže ísť TTGO preč.

PS: Objednali ma na servis. Tak som pýtal na mapy, nabíjačky.. Že koncom roka býva update. Tak som zvedavý čo bude. Raz za rok mi príde dosť málo, na to koľko staníc a ciest vznikne počas roka. O plug & charge v aute môžem asi rovno snívať.

2 Komentáre
W
Wilo komentoval
Nebude sa to v zime prilis hriat? Su tam rovno dva vyduchy pod tym 🤔 Pripadne sa nebojis ze ti niekto rozbije sklo kvoli tabletu hentak na ociach? :)

nick81
nick81 komentoval
Wilo výduchy idú do priestoru, to je ok. Budem odpajat cez mag konektor. Tablet možno bude len na dlhé trasy a dashboard bude na tel. Pri krátkych asi bez tabletu na infotainmente. Už som založil apku v android studiu, uvidíme co sa podarí vôbec. Zatiaľ je to len vízia.

Novodobá varianta kočárkového testu. e-Niro ledva prešlo.

monitor1.jpg

monitor2.jpg

milan84
milan84 komentoval
skor test ITčkara a nie "tátuv test s hlubokym kocarkem" :D

H
hudino komentoval
kolko ploch tam zmestis? :) 3 ?

M
Marcel Pavlík komentoval
v obchode by si nebol na nástenke, pretože kto tam chce svietiť, musí vedieť taký (a v krabici) pekne uložiť do "malobaterkáča" skôr ako si zákazník kúpu premyslí. manželka spomína ako sme mali tv v aute ešte pred blokovaním na kase :-)

nick81
nick81 komentoval
Vraj kia telluride ma toho podstatne viac. Neviem preco je to tak osekane. Inak v dynamic / navigation je tam ze EV mode. Tusim to bolo default off. Aj ten ADAS je tam OFF. Musim sa s tym pohrat viac.

nick81
nick81 komentoval
EV_Future Mas pravdu, doslova nic.. Predcasna radost.. Max si tak nastavit FPS navigacie z 10snimok na 30 ..resp. nejake drobnosti v navigacii.
VESS autohold a pod, bude zalezitost EMCU/clustera. Toto je cisto len infotainment :( Neviem ci aj cluster ma nejake tajne menu. Alebo potom nejaky servisny tool a priamo menit nastavenie v riadiacej jednotke. Ale ako sa ku tomu dostat neviem. Ist pracovat do Kia Service :)

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Aj ja som sa v Kone dostal do toho módu ale tak ako niekoľkokrát predtým tam nie je nič zaujimave. Možnosť odinštalovať ďalšie appku do infotainmentu nie je. Veľká škoda..

nick81 ked uz sme pri tych tabletoch. Co takto toto
€ 115,53 50%OFF | 9.7" Android 10.1 For KIA NIRO 2016 2017 2018 Tesla Type Car Radio Multimedia Video Player Navigation GPS RDS no dvd
https://a.aliexpress.com/_msc5ujt

SKolja
SKolja komentoval
Vyzera to zaujimavo, ale pochybujem ze to ma vobec nejaku integraciu z autom, nikde som sa nedopatral ci to podporuje ovladanie na volante, ci sa daju nastavovat veci okolo nabijania/baterie a ako sa bude riesit update FW, ktory teraz robia v servise cez USB/SD kartu. Podla mna toto vobec neriesia.

nick81
nick81 komentoval
Nevidim v tomto pre mna zmysel. Vstavana navigacia je prepojena s clusterom. Tj. pocas jazdy vidim podla rychlosti ubytku ci dojdem alebo nie - da sa to zobrazovat aj na clusteri. A teraz ked som si tam spravil drziak na tablet, zvyknem pri dlhych trasach na infotainmente dat ciel v build-in a prelozim cez infotainment tablet a mam waze + cluster si sledujem priebezne ci dojdem. Viac mi netreba + samozrejme plna podpora streamovania/offline filmov cez Kodi&YT.

M
mozeg komentoval
Podporu ovladania na volante ma aj drzanie vzdialenosti a pod. Neviem ci ma aj spravu nabijania.

Včera sa mi vrátila C2 s reklamácie a fork pre Hyundai-Kia od xx979xx ide nejako dole vodou. Volant roztrasený, časté errory (control mismatch, a nejaký lag error), plyn vypne adaptívny aj lateral control. Ale našiel som nový Hyundai/Kia fork od XPS, dosť aktívne sa o to stará. Stabilný, plynulý volant, bez errorov a kopec funkčnosti naviac. Naviac portoval podporu HK do Arnepilotu. Tak idem spraviť patch na Niro do oboch forkov XPS-genesis a ArnePilot - obe idú super. Arne má podporu semafórov a stop značiek, automatické obmedzenie rýchlosti, pribrzdenie do zákrut a pod. Tak som zvedavý ako to bude chodiť.

arnepilot.jpg

Komentár
Prikladám údaje z kontroly 45tis. km.. 360 eur s DPH - 40eur bola výmena pneu. Keď som sa pred týždňom u šéfa servisu na Tuhovskej p. Krakusa telefonicky objednával. Pýtal som sa ho na chladiacu kvapalinu. Dnes jeho ľudia bezproblémov vymenili na 7 mesačnom aute kvapalinu za 280 eur. Nikto mi nezavolal, Sumu som sa dozvedel až keď bolo auto hotové.
Takže aby ste vedeli.. Toto vedieť, tak idem servisovať do KE. Alebo obetujem záruku.
Ďalšia poznámka. Diagnostika im updatuje len FW jednotiek auta.. Pýtal som sa na infotainment, že tam bude ten pán až od obeda.. Takže to vôbec nerobia automaticky. Bud. týždeň si mám zavolať kedy tam bude a vybehnúť solo.
Ku kvapaline, teraz ako sa ochladilo som mal na UFC cold gate (56kW namiesto 75kW) .. čiže celé mesiace to nabíja rovnako "zle". Naozaj nechápem dôvod výmeny kvapaliny na aute, ktoré stíha chladiť a má iba 7 mes. teda nedá sa povedať, že by bola stará.
Kona owners neviem či ste na FB Majitelé a příznivci elektromobilů v ČR / SK ... ale na Konách to chcú meniť tiež každých 45, tak sa nenechajte odrbať :(

Prílohy

• DSC_0008_b.JPG
    DSC_0008_b.JPG
    66,5 KB · Zobrazení: 9
  • DSC_0006_b.JPG
    DSC_0006_b.JPG
    102,8 KB · Zobrazení: 9
  • DSC_0007_b.JPG
    DSC_0007_b.JPG
    152,5 KB · Zobrazení: 9
Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Roman-ba ako mohla skončiť záruka ? Veď je 5-ročná, nie ?

Mne v servise píšu predbežnú cenu opravy, ale vždy v dvojnásobnej výške ako platím, asi si nechávajú rezervu.

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Miroslav Rojko No neviem, neviem. Práve som prelúskal celu garančnú knižku a nikde som to tam výslovne nepísané nevidel. Síce sa na strane 3 píše že "ak nie je uvedené inak záruka na vozidlá Hyundai je 3 alebo 5 rokov (viď strana 12) bez obmedzenia kilometrov" NO a na strane 12 nie je písané nič. Až na ďalšej strane je tabuľke uvedené že záruka na vozidlo Kona je 5 rokov podľa Občianskeho zákonníka a to je zas rozpor lebo lebo OZ všeobecne určuje záruku 2 roky. (rád by som sa mýlil). Sú tam uvedené záruky na jednotlivé časti auta, ale o batérii tam napríklad nie je ani slovko. Nebola náhodou záruka na batériu 7 rokov alebo 160 tis. km? Ja to nemám kde overiť, keďže som nekupoval auto ako nové. A na začiatku knižky sú dva korešpondenčné lístky ktoré treba vyplniť a odoslať kamsi, kde to je už dávno zaevidované, a to som tiež pri kúpe auta prehliadol, resp. ma na to nikto neupozornil. Takže si myslím, že keď sa niečo pokazí tak si proti zákazníkovi nájdu niečo, aby nemuseli záruku dodržať.

nick81
nick81 komentoval
Intervaly výmeny .. "The MY20 uses a low Electrical Conductivity Liquid Coolant and the MY19 a normal coolant. It is either 36 Month or 45000km. Whatever comes first. The normal coolant only needs changing after 210k km or 10 years what comes first" ... ".
Inak stretol som na nabke predajcu Nira a ten mi tvrdil, že pozoruje pri MY20 lepšiu spotrebuje ako na MY19. Že keď Niro v lete dá kombinovanú 520km, MY19 iba okolo 450km .. Majitelia MY19 viete to potvrdiť, či je to blbosť?

Ešte jedna drobná info. Konečne sa našiel hack na to otravné dlhé pípanie. Ak je auto v utility/zapnuté a zatvoria sa dvere z vonku.. Stačí nechať v aute časť kľúča s čipom.. A zatvoriť ručne s tou manuálnou časťou kľúča. Auto sa nedá po opustení otvoriť aj keď je tá druhá časť dnu, iba manuálne .. čo je ok.. Takže na nejaké odbehnutie - otvorenie brány v opustenej oblasti, vyhodenie smetí na nabíjačke a pod. sa dá aj takto bez upozornenia okolia.

nick81
nick81 komentoval
demo Máš pravdu. Otočenie doľava fakt všetko odomkne. Inak dnes som to použil, keď som sa potreboval vytratiť skoro ráno zo záhrady. Síce som nezamkol auto, ale bolo to úplne potichu ako sa na EV patrí. Žiadny pes v okolí ani neštekol.

C
cetan komentoval
Neviem ci som spravne pochopil ako sa to sprava vam, ale moje niro piska (ked je zapnute, zavriem dvere a odidem s klucom) len par sekund a potom je ticho..

nick81
nick81 komentoval
cetan Ano cca na 8 sek, len aspon moje dost hlasno. Ale ak nechas tu cast kluca s tlacidlami v aute, nic nepiska a zatvoris manualne

Ahojte, som po 15k km (prva prehliadka) servise. Cena 76,- EUR.

Predbezna cena bola 67,- EUR k tomu bol priratany spotrebovany material. Takze cena sedela.

3 Komentáre
J
jurajsun komentoval
Paráda 👍

nick81
nick81 komentoval
Kde si bol? Ja som mal na 15tke 33,12 s DPH. Ale na 2 mes. aute asi nemali veľmi čo riešiť.

M
mozeg komentoval
Panonska, BA.

eNiro 10.25" má od 23.9.2020 nový softvér infotainmentu DE_E_20.EUR.S5W_L.001.001.200923
  • Neupdatovali mi to automaticky na garančke, musel som si vypýtať :) Čakal som na auto neskutočné 2 hodiny :-D
  • Pridané uživateľské profily - 2 vodiči si vedia prepínať + guest. Hneď po zapnutí auta sa dá spraviť výber pri confirm screen , resp. ikonou v rohu
  • Home screen - čas a vpravo decentná mapa
  • Prefackané farby, ikony, hlavne je to celé preštýlované
  • Map update, už tam je rýchlostná cesta na Michalovce, ale R7 nie
  • Pribudla sekcia relaxačné zvuky, podporu multimédií otestujem neskor
  • Hľadanie cieľa je fulltext po novom, a pekný výber POI - všetko v ikonách
  • Pri hľadaní nabíjačiek sa dá filtrovať konečne AC/DC a filter sa dá tiež podľa providera nabíjačiek
Nie je zlé, ale stále mi chýba :)
  • Predhrev baterky na trase (skúsim ešte navigovať ku cieľu, či to nezapne samo)
  • Android Auto je stále na 2/3 obrazovky
infotainment.jpg

nick81
nick81 komentoval
Joe79 Preco nestastny? 11kW mi updatli pred mesiacom ked mi instalovali LEDky, ale vyzera ze nie je u nas zvolavacka. Updatuju len tak. Inak sa chysta dalsi update, uvidime co zas pomenia. Lebo ohlasy na tento posledny su od niektorych dost negativne. Snad ich vypocuju, lebo rollback na predchadzajuci nie je mozny.

J
Joe79 komentoval
To nie je zvolavacka. Servisy maju informaciu, ze to maju skontrolovat a maju na to deadline radovo v desiatkach mesiacov. Nestastny som kvoli tomu dizajnu toho infotainmentu. Ved ani baterka na EV zalozke nie je cervena :) Okrem toho telefon sa stale zapina ako primarne BT zariadenie pre handsfree a aj audio. A tym padom iPod nefunguje :( musim to po kazdom zapnuti nastavit manualne...No ved v marci by mal byt dalsi update...

nick81
nick81 komentoval
Joe79 Treba hlavne reportovat servisu, ak su tam bugy. Aby poslali feedback cez import do Korei.

jux
jux komentoval
Druhe zle umiestnenie SC je vo Viedni v meste pri servise. Su tam 4 stojany a 3 su takmer stale obsadene taxikarmi - len stvrty nechavaju volny pre inych. Preto tento SC aj vyhodili zo systemu, ked postavili velky 12 stojanovy SC na dialnici pri Wiener Neustadt. Da sa tam nabijat no nie je o nom ziadne info v aute ani v aplikacii. Takych malych SC co nie su v systeme je viac, nabijal som na takom (len dvojstojanovom) raz neskoro vecer pri teslackom servise v Berline.

M
mozeg komentoval
Wilo to si hovoril aj Apple a ten ma iny vytlak. A hla USB C na svete.

W
Wilo komentoval
mozeg ale Apple by som sem netahal, tam to urobili z inych dovodov. Novy iPhone12 ma stale Lightning port. USB-C maju len na iPade a to kvoli kompatibilite s periferiami, ktoru so vyziadali profesionalni pouzivatelia, aby si mohol pripojit externy display, projektory atd existujucimi kablami, pripadne vies nabijat iPhone z iPadu. Za normalnych okolnosti by stale ficali na Lightningu. Dalsia generacia iPhonu (12S/13) uz ma vraj prist o nabijaci konektor uplne a dostane nejaku MagSafe obdobu. Takze prdia na to stale a idu si svojou cestou ;)

Miroslav Rojko povedal:
Čo vlastne KIA priniesla ?

Žeby mimo Ionity kopec staníc? Veď UFC nie je len Ionity .. 0,37 eur v zahraničí DC bez toho aby sa muselo nosiť milión kariet..
Ako začiatok ok. Lepšie ako nič :-D

kiacharge.jpg

nick81
nick81 komentoval
Už v piatich krajinách https://kiacharge.com/web/kia-global Ale ceny čím ďalej horšie.. Nemecko za 5eur / mes paušál .. AC-Laden
0,29 EUR / kWh + 0,08 EUR / min (nach 120 Min.) DC-Laden ² 0,47 EUR / kWh + 0,20 EUR / min (nach 90 Min.) IONITY HPC 0,79 EUR / kWh

D
demo komentoval
V Poľsku bez paušálu

nick81
nick81 komentoval
Odpoveď z Kia "Spustenie zákazníckeho programu Kia Charge na Slovensku je plánovaný na august 2021. Do programu sa ako zákazník budete mať možnosť zaradiť prostredníctvom Vášho dílera Kia."

Na bazosi kia e niro najvyssia vybava 33 tisic z CZ a v Ba 36 predvadzacka pekne nam to leti dolu🙃

Catchcash
Catchcash komentoval
nick81 jasne ved len blazon pride do prvej predajne a zaplati za auto cennikovu cenu :)

EV_Future
EV_Future komentoval
1fisker v mojom pripade predajca overoval, ci splnam podmienky pre fleet, musel som poslat scan technicaku druheho auta. Takze nie je pravda, ze sa to neoveruje.

W
Wilo komentoval
rovnako u mna ako u EV_Future - chceli technicaky. Aaaaale, poslal som im aj 2 technicaky aut, ktore boli uz davno predane (skeny TP som mal archivovane) a nezistovali nic :) Takze je to take proforma kontrolovane.

1fisker povedal:
Nikto ani neoveruje, či naozaj máte iné auto alebo nie.

Ja som im musel dat kopiu stareho technicaku ako dokaz toho ze som mal uz od nich auto tak asi je to individualne od predajcu.

Komentár
Späť