Model 3 do výroby !

• Autor témy Autor témy leo
  • Dátum začiatku Dátum začiatku
Hmm, Tesla Model 3 na Holandskych znackach a so zadnou hmlovkou?
https://electrek.co/2017/09/08/firs...ed-in-europe-a-year-ahead-of-official-launch/

Jeden dobry koment z diskusie: "The fact that this Model 3 has an official registration and NL licence plate means that the car has a full EU permit. The Dutch RDW performs the certification tests for all European Countries like before with the Models S and X. Looks like they are more ahead then with the introduction of the X."

Tak snad rychlo rozbehnu tu vyrobu, pokryju tych poslednych tusim 80.000 miest pre USA dotaciu (200.000 pre kazdeho vyrobcu) a potom by uz teoreticky nemalo nic branit dovozu do Europy.

Komentár
Dalsiu TM3 na Mnichovskych znackach stretol pouzivatel z teslackeho fora na SC. Nabijal na europskom superchargeri americku verziu TM3 pomocou "velkeho zariadenia" - adaptera z europskeho na americky teslacky konektor, adapter mal v kufri TM3.

"Im Trunk hatte er ein riesiges Gerät, an dem er den Charger anschloss, da ja der Anschluss in den USA anders ist."

Nedovolil mu to fotit ten adapter, no odfotil sa pri kolese TM3, kde napravo hore vidno, ze nabijaci kabel ide smerom do kufra TM3.

http://tff-forum.de/viewtopic.php?f=62&t=11112&start=3160

Naposledy upravené:
2 Komentáre
Peto02
Peto02 komentoval
Podla mna to nebola americka TM3 (preco nema USA znacky tak ako maju americki vojaci na musclecars v Nemecku), ale verzia prerobena pre Europsky trh tak ako ta predchadzajuca s Holandskymi znackami. Tato ma Mnichovske znacky, takze auto muselo byt homologizovane v Nemecku. Kvoli tomu je vybavene zadnou hmlovkou, ktoru americka TM3 nema. Mozne vsak je ze testuju nabijanie na Europskych SC aby si overili techniku pred vyrobou Europskej verzie.

jux
jux komentoval
Ked ma americky tesla nabijaci konektor, tak je to americka verzia. Naco by mala v kufri "ein riesiges Gerät" keby mala EU Tesla konektor.
Pre kusovky su vynimky bezne. Keby bola EU TM3 na homologizacii v EU, hned by sa o tom vedelo podobne ako u inych tesiel.

V komentaroch k clanku o TM3 v europe na elektreku postol Frantisek Kubis fotku (uz z februara 2017) nabijajucej sa americkej TMS na EU SC na Vystrkove, kde vidno adapter s EU SC na US tesla konektor,

Prílohy

• photo3163.jpg
    photo3163.jpg
    252 KB · Zobrazení: 13
Komentár
https://electrek.co/2017/12/07/tesla...ing-next-week/
Vypada to tak, ze niektory cakatelia v Kalifornii budu mat Vianoce s TM3. Ak vsetko pojde dobre, tak buduci tyzden uz aj vybrany cakatelia, co niesu zamestnancami Tesla/SpaceX sa dostanu k svojim autam. Snad sa to uz rozbehne.

2 Komentáre
D
dzodzo komentoval
vsak niektori uz maju vozidla aj mimo kaliforniu, napr. ten typek co toci youtube videa pre tesla 3 owner's club je tusim z kanady a uz natacali nejake video kde to auto preliezli skrz-naskrz, celkom dobre review, odporucam pozriet

https://www.youtube.com/watch?v=_DT0vDMWsq4

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Jo to video som videl. Otazka je mali ho proste pozicane, alebo.........???

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Presne to si hovorim aj ja Jirko, aj ked su tu obmedzenia, chcem zazivat ten pocit EV hned. Nechcem ani o den dlhsie dychat ten smrad. Dokonca asi predam spalovak nadobro a ostanem len na EV. Aj tak mu len dobijam baterku, co furt stoji v garazi.
A nie vzdy je lepsia vacsia, ide o to, na co. Do mesta a primesto je vacsia pritazou.(baterka).
Uvidim v aprili, pride mi novy Leaf a s dojazdom sa zasa posuniem o nejakych 50 km, myslim ze ked kazdy rok sa posunieme o 10 kW, tak za par rokov bude dojazd dostatocny. Len tie dalsie veci okolo su na dlhe lokte, tam budu financne zaujmy velkych hracov. Bude to chciet zjednotit roaming, ale kedze to bude velky biznis, bude to trvat dlho (vid mobilni operatori).

M
Marcel Pavlík komentoval
ja som sa narodil do doby, keď mať auto bola výnimka, hoci tam, kde som žil sme neboli zďaleka jediní. a ciest, kde sme mohli využiť maximálku (auta, rýchlosti obmedzené neboli) bolo pár betóniek postavených pred a počas poslednej vojny. aj u áut s nižšou spotrebou bol v kufri kanister.
ps - na aute v cene trojnásobku bežného (už vtedy) výrobca dodával poťahy sedadlá aj interiér) z ovčej vlny, "vlasové" koberce, výkonné kúrenie s ventilátorom, elektrónkové rádio s meničom a kvázi tempomat (ručný plyn) a nádrž na skutočne vysoký dojazd.
pps - diaľničná rýchlosť - už viac rokov jazdím radšej po cestách prvej a nižšej triedy, je tam kľudnejšia premávka a menej bláznov. rozdiel v "čase" na 100-150km je nepodstatný.
ppps - od nového roku je treba zvážiť aj zvýšenie rýchlosti ba-za, hoci určite nie 160, ale skutočných 120 na obyčajnom rýchliku. k tomu v tatrách a inde zápchy.
je toho veľa, čo treba zmeniť v myslení.

D
dzodzo komentoval
aby som odpovedal preco 500 km, podla mna to je taka zlomova hranica pri ktorej su ochotni o aute uvazovat aj nepriaznivci EV, ktori sa stale ohanaju dojazdom
preco 500 km pre mna, lebo jazdim na slovensko cca 200 km k nasim tak takto by som to mal bez nabijania tam aj naspat s nejakou rezervou

Tak stale nebezia na plny vykon a vyzera ze este pekne dlho nebudu. Linka mala tyzdennu prestavku a robili sa zmeni aby sa navysila kapacita. Ale stale to nevyzera ze by dosiahli 2500ks/tyzden. Skor to vyzera na 2500 mesacne aj to s odretymi usami. Pri takomto tempe sa k autu dostanem o 5 rokov :-). A to uz ostatne automobilky budu mat EV pozehnane.

3 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
No budu musiet pridat, ked zacinaju nabor na Model Y. A na ten uz tolko naraz objednavok nebude, lebo uz ludia vedia, ako to dopadlo s TM3kou. Snad to do leta vyriesia. Uvidime...

Tomáš1
Tomáš1 komentoval
Suhlasim, avsak nabehova krivka je uz teraz vyssia ako u inych EVs, napr. uz minuly mesiac sa spravilo udajne viac TM3 ako Boltov, takze ak si tento progres udrzia, snad to vytiahnu aspon na 4k tyzdenne do leta.

jux
jux komentoval
Zverejnene cisla su odhady odovzdanych TM3, casovy posun vyrobenych a odovzdanych moze byt 4 az 6 tyzdnov.

3 Komentáre
Ioniq
Ioniq komentoval
Spankom pri linke toho vela nevyrobi :D Treba makat a nie spat!

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Len ci vobec spi, ked mozno musi riesit problemy rano, na obed, vecer ci neskoro v noci.

Dnes zastavili vyrobu Modelu 3 na niekolko dni, z dovodu dalsieho doladenia robotov. Vraj je automatizacia v tovarni prilis zlozita a chcu ju zjednodusit, Elon priznal chybu a uviedol, ze podcenil ludsku pracovnu silu (v pozitivnom zmysle, ze viac ludi a menej robotov by bolo asi prospesnejsie pre vyrobu). Po uspesnom vyladeni linky ocakavaju vyssiu vyrobu na urovni cca 6000ks tyzdenne.

https://electrek.co/2018/04/17/tesla-model-3-production-shuts-down-improve-automation/

3 Komentáre
Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Nemyslím, že budú odstraňovať robotov. Skôr väčší upgrade SW aj HW.

Ioniq
Ioniq komentoval
Sprava hovori o vyladeni robotov, zrejme po SW stranke, a zjednoduseni viacerych procesov. To s tymi ludskymi pracovnikmi bolo uz skor len take osobne zamyslenie Elona, ale urcite to nebudu redukovat ked uz maju nakupene :) som fakt zvedavy ci daju v juni tych ocakavanych 6000ks, to je 20% navysenie a trosku by okresali vyrobnu stratu z nabehu vyroby.

D
dzodzo komentoval
tych 6000 je taka rezerva pre error margin, t.j. nastavili si o 20% vyssi ciel, kvoli subkontraktorom a moznym zdrzaniam, ale dosiahnut by chceli realne tych 5000

nejake specifikacie dual-motor konfiguracii, jeden ma byt optimalizovany na vykon, druhy na dojazd (jak u normal tak performance verzie):

Cost of normal dual motor AWD option is $5k. Range is also 310 miles. Takes 0-60mph to 4.5 sec & top speed to 140 mph.

Tesla dual motor, all-wheel drive performance Model 3: 3.5 sec 0-60mph 155 mph Top Speed 310 mile Range

Cena v plnej palbe 78k$

Cost of all options, wheels, paint, etc is included (apart from Autopilot). Cost is $78k. About same as BMW M3, but 15% quicker & with better handling. Will beat anything in its class on the track.

Komentár
Odkial je ta informacia?
78.000 dolcov... to uz je slusna palba. To je s danou alebo bez?

To porovnanie s M3 je odvazne. Rychlejsie v priamke by som aj veril. Ale lepsie ovladanie? BMW venovalo desiatky rokov vyladeniu M3 a zlepsovaniu s kazdou generaciou, doteraz je to etalon v triede. Ak ich Tesla tromfne tak klobuk dole, ale nejako sa mi nechce verit, ze maju k dispozicii rovnake skusenosti z motorsportu a tolke hodiny testovania na trati. Najma po videu, co sa objavilo skor, ako TM3 zdochli brzdy na trati po par minutach. Nechcem byt zly, ale to zas bude posmeskov ked to zdochne v polovici trate po takychto velkych vyhlaseniach :( dufam, ze to maju overene a otestovane.

jux
jux komentoval
Teraz si to povedal: "v rovnakej triede" tazko mozu byt rovnakou triedou, ked pouzivaju kvalitativne ine komponenty?
Inak aj negativna reklama je reklama, navyse zadarmo a Elon to urcite vie.

Ioniq
Ioniq komentoval
Ahaaaa tak uz to chapem, v podstate chcel Elon povedat, ze TM3 vyhra na trati len nad sebou? Lebo vsetky ostatne auta su ine a tym padom sa to neda porovnavat. Aj tak sa da stavat reklama :)

D
dzodzo komentoval
vidis mozno mu tam vypadlo pismenko a nemyslel M3 ale TM3 :D

Tesla aktualizovala USA stranku modelu3, Product Timeline je ze International deliveries bude v roku 2018 doteraz bolo zaciatok roku 2019.
v mojom konte mam ale stale Early2019.

jux
jux komentoval
Elon je prave naopak proeuropsky orientovany, tiez jednoznacne preferuje metricke miery. Vsetky nabijacky TMS aTMX - aj americkych su trojfazove - su rovnake - len pre US su vsetky tri vstupne fazy nabijacky spojene a napajaju sa z jednej fazy. Nie je ziaden dovod aby nabijacky TM3 boli principialne ine.
TM3 (zatial US verzia) maju podobne ako TMS a TMX dve moznosti nabijaciek, len su slabsie...
"Tesla has equipped the Model 3 with a 32-amp onboard charger for the standard version and a 40-amp onboard charger for Model 3 with a long range battery pack."

jux
jux komentoval
ICE Vsade na svete je rozvodna siet trojfazova, lenze v tzv. Jednofazovych krajinach sa trojfaz nepouziva pre rodinne domy a byty, preto maju jednofazove nabijanie elektromobilov . Maju dve moznosti - vnutri v bytoch maju 120V a v garazach, mensich dielnach a podobne maju 240V.
tych 240 je vlastne dva krat 120V - je to sekundar 240V rozdeleny na polovicu - tych dva krat 120V nie su dve fazy ale len polovice 240V sekundaru.
Velke budovy napajane v vysokeho napetia samozrejme maju 3fazovy privod do svojej trafostanice.

D
dzodzo komentoval
co sa tyka tych dodavok tak tu naopak pisu, ze by sa mali dodacie doby skratit, ale u base verzie je zaciatok produkcie stale late 2018, takze zaciatok dodavok vychadza na tych early 2019

"As for the least expensive version of the Model 3 with the Standard battery pack starting at $35,000 in the US, the timeline for new reservations is going from 12 to 18 months to just 6 to 12 months.

Earlier this year, Tesla said that the standard battery pack won’t go into production until late 2018."

takze ta domnienka s tym, ze potrebuju predavat najskor drahsie verzie aby mali profit je najskor spravna

https://electrek.co/2018/05/20/tesla-model-3-delivery-timelines-new-orders-production/

Komentár
Ahojte ocitol som sa na chvilku v San Diegu tak reku skusim zavolat do showroomu o testovaciu jazdu a podarilo sa. O 1PM mam testovacku na model X. V showroome maju aj model 3 ak mate niekto nejake otazky ktore by som im mal polozit kludne napiste ;)

Komentár
Aká bude cena pre EÚ. Keď sľubovali tento model Tesla 3, mala to byť ľudová cena, v USA 30 tis. USD, podobná cena v EÚ. Tak teda? Realita je aká? Kľudne sa ich treba opýtať, nech vidia, že nie sme na hlavu padnutí. Nech má Elon spätnú väzbu :)

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Pitat sa v USA na cenu pre Europu je blbost. Ten clovek je skoleny pre US trh o Europskom nic nevie. Nepotrebuje to pre pracu, tak o tom nic nevie. A keby sa to hocitko spital v Europe predajcu, tak ty asi tiez zatial nic nevedia.Este nebol oznameny termin dodavania aut mimo USA a Kanadu. Otazku na dovoz, alebo cenu TM3ky by najskor vedeli vo Freemonte. Ale ty maju teraz ine starosti.

S
swimmino komentoval
Samozrejme, že o cene nevedeli, skúšal som sa pýtať aj na nabíjacie štandardy pre Európu ale nevedeli ani, že v Európe máme niečo inšie. Testovali sme model X P100D no šoféroval predajca, pretože medzinárodný vodičský preukaz nestačil.

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
V USA by ti mal stacit EU SK vodicak minimalne ako turistovi. No to bola teda testovacia jazda.

Vyzera to, ze do fabriky doviezli nove stroje na zvysenie produkcie pre TM3:

https://twitter.com/elonmusk/status/1000143728500269057

a nizsie vo vlakne sa iba opat potvrdzuje ze dodavky do EU budu early 2019:

"Model 3 was designed for min engineering & tooling change for RHD. Note left/right symmetry. LHD for Europe & Asia first half of next year. RHD probably middle of next year."

Komentár
Havarijne poistenie Modelu 3 bude po nejakom case zrejme slusna palka. Ti prvi adopteri este asi stihnu relativne lacnu poistku kym sa poistovne zobudia. 10cm preliacenina predneho blatnika stala poistovnu $6300. Paradoxne, nahradny blatnik stal len $250, zbytok bola praca. Konstrukcne je vozidlo udajne tak komplikovane, ze demontaz blatniku vyzaduje najprv odstranie predneho naraznika, spatneho zrkadla, zadnych sedaciek (kvoli odpojeniu baterie) atd, a ked sa demontuje predny naraznik, je potrebne vykonat aj rekalibraciu vsetkych senzorov :eek: nechcem vediet, co bude obnasat vacsia kolizia. Uz bol medializovany jeden Model S, ktory pri parkovani oprel celu stranu (predny a zadny blatnik + predne a zadne dvere) o betonovy kvetinac a poistovna auto odpisala ako totalku.

Uz tu padli nazory, ze automobilky sa boja EV kvoli jednoduchej konstrukcii a nenarocnemu servisu. Ale mne to pride, ze EV su pre servisy zlata bana. Minimum nahradnych dielov, k tomu este relativne lacnych, a sialene mnozstvo dobre platenych cloveko-hodin. To je sen kazdeho majitela servisu. Nechapem preco tolko otalaju...

https://cleantechnica.com/2018/05/20/heres-what-7000-of-damage-looks-like-on-a-tesla-model-3/

Komentár
Poistovne uz aj u nas radi definuju aj mensie havarie ako totalku, lebo im vychadza mensie plnenie. Posledne som sa musel pohadat s odhadcom poistovne, ked mi chcel na firemnom aute zadefinovat totalku, pricom ziadna nosna cast ani nebola poskodena. Kedze vina bola jednoznacne na strane druheho vodica a teda oprava isla z jeho PZP, tak som trval na oprave. Samozrejme som to vyhadal a auto mi dali do povodneho stavu bez toho aby som zaplatil co i len euro. V takomto postupe im cim dalej tym viac pomaha aj legislativa, ked v pripade poskodenia nosnej casti auta nie je dovolene nosnu cast opravovat, ale auto ide na odpis.
Kazde auto, co ma tolko kamier, cidiel, radar a podobne ma podobnu uroven zlozitosti kalibracie. To tvrdenie zlozitosti odpojovania hlavnej baterie sa mi tiez nezda. V TMX a TMS sluzi na odpojenie hlavnej baterie rozpojovaci vodic v prednom kufri auta, ktory nedovoli zopnutie hlavneho 400V rele, iny odpojovaci kontakt na TMS a TMX som nikde nenasiel. V TM3 je okrem odpojovacieho vodica v prednom kufri druhy odpojovaci vodic v stlpiku za pravymi zadnymi dverami - urceny na prerusenie vyprostovacim naradim, pricom staci prerusit jeden z odpojovacich vodicov - ved hlavnu bateriu treba v pripade havarie odpojit hned a je nemyslitelne, aby to bolo urobene tak, ze treba zoroberat zadne sedadla.
Ani v TM3 nie je v popise ziadny iny odpojovaci kontakt pre 400V bateriu.
https://www.tesla.com/sites/default/...e_Guide_en.pdf

Naposledy upravené:
2 Komentáre
Ioniq
Ioniq komentoval
To sa pise v clanku, nie som mechanik. Majitelka auta (aspon usudzujem podla mena Brooklyn) asi nie je technicky zdatna, tak je mozne, ze len nepochopila, preco davali dole sedacky, nasledne to uz skomolene posunula dalej. Teslu asi hociaky hejrup servis rozoberat nebude, predpokladam, ze si to dost strazia aby to robili len autorizovane a dobre zaskolene strediska. A opravu a rozpocet odobrili dvaja likvidatori (aj ked druhy to este trochu okresal), takze asi bol dovod davat ich von. Ja som narazal cisto na fakt, ze TM3 je prezentovana ako dostupne a pomaly aj “ludove” EV, ale servisne sadzby a narocnost ukonov presahuje luxusny segment nemeckej premie (A8/7er/S), a sadzby poistneho to budu odzrkadlovat. A toto mi pride trosku ako skryta pasca na menej solventnych klientov. Najprv ich nahlodaju na cenovo dostupny model, a potom padnu na hubu ked pride na opravy alebo platbu poistneho, ale to sa uz v brozure Modelu 3 nedocitas. Rovnaka oprava na Audi A4/S4/RS4 ta v autorizaku vyjde na 780€, ak to das opravit do mensieho servisu tak do 300€ vratane lakovania. A tiez maju vpredu senzory, radar a kadeco. VW Group dokonca zacal montovat niektore riadiace jednotky dopredu na exponovane miesta (tesne za naraznik, podbehy,...) aby bola vyssia pravdepodobnost, ze sa odfajcia pri kazdom tukanci. To je zvrhle a neseriozne. Ale zlozit auto sposobom, ze na demontaz blatniku potrebujes rozobrat cely predok a nakalibrovat kazdu prkotinu aby ti vyslo milion normohodin pri banalnom tukanci, to je rovnaky podvod na zakaznika. Aj ked v dnesnej dobe ma to neprekvapuje. Kazdy sidi kde sa da aby vytiahol viac penazi od ludi.

jux
jux komentoval
Prave Tesla narozdiel od ostatnych nenuti pouzivat len ich teslacke servisy, dokonca ani v zaruke, resp. vobec nevyzaduje chodit do servisu - je to na zakaznikovi.
Ked som bol skontrolovat u nas v BA geomertiu X-ka, tak uz mali v softveri meracej stolice data na S-ko a povedali, ze pri dalsom upgrade budu mat zrejme aj data na X-ko, takze kludne mozno ist s teslou aj na geometriu do ineho servisu ako teslackeho. Kamery a radar zrejme vzdy bude treba davat robit v teslackom servise, aj ked ti co vymienaju predne skla s kamerami mi povedali, ze rovnako ako maju softver na nastavovanie kamier viacerych znaciek, mozno dostanu aj softver na nastavovanie pre tesly - no o tomto pochybujem...

Pravdepodobnost, z EU tesla3 bude mat rovnaky konektor ako S a X sa zvysuje

While we can’t confirm for a fact that the plug is a Type 2 from the picture, it is clearly not Tesla’s standard American plug and therefore, it’s a different connector never before seen on a Model 3 before..

The form of the handle and the position of the connector is clearly different and it resembles a Type 2 handle.

https://electrek.co/2018/11/07/new-tesla-model-3-ahead-european-launch/

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Podla mna je ta fotka naschval tak rozmazana. A prve TM3 EU budu mat Typ2 Tesla konektor, lebo to by uz teraz museli robit upravy na SC. A v 2019 maju byt nejake zmeny a tie budu na vsetkych modeloch, tak potom mozno zmenia aj konektory ale u vsetkych modelov naraz.

g211
g211 komentoval
Nezabudajme na to, ze po ocakavanom SuC v3 unveilingu koncom decembra maju stale 3 mesiace cas upravit SuC stojany, kym sa v EU objavia prve M3.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
ICE666SVK Nemusia. Kľudne môžu M3 pre EU nabíjať rovnako ako MS cez ten Typ2 konektor a jednoducho pridať CCS port aj keď nebude ešte k využitiu na SC.

Tiež zaujímavá info sa vyskytuje na konci článku a síce Elon twitter-oval, že objednávky pre prvé európske rezervácie budú spustené ešte tento rok s dodávkami najneskôr v marci 2019, čo je tiež veľmi pozitívne a potvrdzuje to moje očakávania, že pred vychrlením 35kUSD verzie potrebuje chrliť ešte drahšie verzie a na to potrebuje Európu čo najskôr.

Komentár
@ICE666SVK tvoje tvrdenie "A prve TM3 EU budu mat Typ2 Tesla konektor, lebo to by uz teraz museli robit upravy na SC."
nemusi byt spravne. Kludne mozu dat do TM3 CCS a type2 cast CCS pouzivat pre terajsie SC.

2 Komentáre
ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Co je spravne a co nie je tazko povedat, lebo vsetci len hadame co vlastne bude za konektor. To sa uvidi. SC su na teslacky Typ2 upravene. Takze pripravene su na Tesla modely S,X a ak bude Typ2 na 3kach tak aj tam. SC je v CR a SR alebo aj PL ci HU malo, ale CCS ma na rychlonabijackach este stale nevyriesene problemy a vypadava to. Tak sa vsetkym cudujem preco ho momentalne teraz chcete uz na TM3ke. Asi to chce cas na vyriesenie CCS a preto mi pripada lepsie riesenie to co teraz funguje a nemusi sa investovat do prerabky SC, kde to zabere isty cas.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Že to blbne GW neznamená že to blbne všade. Pozri koľko je SC a koľko CCS na Slovesnku a vieš prečo to chceme.

Späť