Zdravím. Tak ono nieje možné nabíjať z 32A zásuvky len tak káblom? Potrebujem kábel s krabičkou? By ma zaujímalo akú funkciu má tá krabička okrem obmedzenia max. prúdu na16 resp. 32A To fakt nemôžem použiť len kábel?
Zdravím
ivan32, ja sa moc do elektroniky nevyznám. Dúfam, že sa ozve niekto kto sa v tom vyzná lepšie. Viem len toľko čo treba vedieť na čo najvhodnejšie nabitie Modelu S. Ja to beriem takto jednoducho, laicky: Každé elektronické zariadenie, ktoré sa aj nabíja, a mňa teraz napadá, potrebuje mať na kábli nejakú krabičku. Napr. môj notebook, mobil aj elektrická zubná kefka má nejakú formu krabičky na kábli. Tak keď mi niekto povie, že elektrické auto nie je výnimkou, tak ma to vôbec nejak neprekvapuje a viac neriešim. Samozrejme pre elektromobil tá krabička spĺňa aj trošku inú úlohu ako pri notebooku.
Aj keď sa o to moc nezaujímam, niečo sa na mňa za ten čas nalepilo. Napr. viem, že taká krabička má v sebe niečo ako matičná doska v počítači, je tam aj procesor a všetko ovláda nejaký programový jazyk. Je to fakt komplexné zariadenie. V krabičke je v podstate riadiaca elektronika, ktorá pri každom zapojení vykonáva seba-diagnostiku a pokiaľ nie je niečo v poriadku, signalizuje problém príslušným chybovým kódom. Ďalej kontroluje teplotu zariadenia, spečenie spínacích prvkov alebo chybné spínacie tranzistory. Tiež stráži vstupné a výstupné sieťové napätie či je v tolerancii, aby sa zabránilo poškodeniu vozidla. A tiež, ak by malo dôjsť k únikovému prúdu, elektronika automaticky odpojí prívod prúdu, aby ochránila osoby a majetok na výstupe. Info som vyčítal z
tadiaľto.
Typ 2 kábel má v sebe 7 káblikov, z toho dva sú určené na komunikáciu medzi krabičkou a palubnou nabíjačkou. Napájací kábel má len 5 káblikov. Takže keby sa použil len napájací kábel, palubná nabíjačka by nedostala žiadnu informáciu a preto (podľa mňa, amatéra) by ani nezačala nabíjať. Tu na obrázku je vidieť porovnanie prenosnej nabíjacej stanice (obrázok A) a klasickej nabíjacej stanice (obrázok B). To, že sa tú krabičku podarilo spraviť inžinierom takú malú, je fakt umenie a klobúk dole pred nimi. Poznám viacero výrobcov a táto je tá najmenšia.

Na obrázku B je napájací kábel v zemi napojený priamo na rozvodnú skriňu. Takže nie je možné nabíjaciu stanicu jednoducho vytrhnúť zo zeme, hodiť do auta a napojiť sa s ňou niekde na inom mieste.

To je ten hlavný rozdiel medzi týmito stanicami. Jedna je prenosná a druhá nie. A ďalší rozdiel je, že tá neprenosná (na obrázku B) stojí okolo 4000,- eur a ešte k tomu je bez Typ 2 kábla (Ten si musíte priniesť so sebou). Tá prenosná (na obrázku A), stojí okolo 600,- eur a je vybavená aj s Typ 2 káblom.