Nissan Leaf

• Autor témy Autor témy Juro
  • Dátum začiatku Dátum začiatku
Mal som asi 10 áut od malého auta až po vyššiu strednú triedu(MB E, Audi A6). Ale porovnávať by sa mali autá rovnakej kategorie. Leaf je nižia stredná trieda, ako je Peugeot 308 a VW Golf. Obe auta som mal a môžem porovnať náklady. Posledný som mal VW GolF 1,4 TSI tak idem porovnať. Keďže nové auta bývajú zväčša bezporuchové, porovnám len priame náklady, t.j. palivo, servis, brzdy. Všetky ceny uvádzam bez DPH.

VW Golf 1,4 TSI Highline, manuál prevodovka, bez navigácie cena ......................19.000 €
Palivo: priemerná spotreba 6 L x 1,10 € x 1000 .................................................. 6.600 €
Servis: každých 30.000 km: 3 x 200 € .................................................. ............... 600 €
Brzdy: 1 x platničky + 1 x platničky s kotúčmi(150+350) ARAVER Trenčín...............500 €
Náklady po 100.000 km:............................................... ................................... 7.700 €

Nissan Leaf 24 kWh, automatická prevodovka, s navigáciou cena:.......................21.000 €
Náklady po 100.000 km .................................................. .................................. 570 €

Rozdiel v nákladoch je: 7.700 – 570 = 7.130 € x 3 (300.000km) = 21.370 € (cena Nissanu Leaf)

Naposledy upravené:
2 Komentáre
Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
k tomu, či Leaf je nižšia stredná: nevšimol si si, že v technickom je Leaf uvedený ako MPV a teda by sa mal cenovo porovnávať s modelmi ako napr. Touran alebo Golf Plus, nie Golf ? Na dĺžku má skoro 4,5metra a na výšku je tiež o 10 cm vyšší ako napr. BMW 3 Touring, ktoré vedľa neho parkujem, takže kvôli výške by som ho do MPV aj radil, nie ako bežné hatchbacky, ktoré uvádzaš. Tým to porovnanie výde ešte priaznivejšie ako golf za 19.

curgali
curgali komentoval
Ten udaj o MPV som si nevšimol, ale samozrejme je to výrazne väčšie auto ako Golf...

Skvely cenovy prehlad, palec hore! Skoda, ze sa na to nepozera z takehoto sirsieho pohladu viac ludi. Vsetci riesia vysoke ceny EV, ale nikoho nenapadne si zapocitat do ceny spalovaku aj servis a palivo, co je nemala ciastka po 100, 200, 300 tisic kilometroch. A ako tu vidime, je to rozdiel noveho auta. Takze po 300tis km ste pri Golfe v minuse 50-60tis EUR, zatial co pri LEAFe len 20tis EUR, a za usetrenych 30tis si kupite nove auto.

Kedysi davno som sa zaprisahaval, ze si EV nikdy nekupim. Teraz som rad, ze som sa odstrihol od vsetkych tychto vydajov, palivom zacinajuc, servisom konciac :) Ani neviem, kolko stoji teraz benzin, dako mi to je jedno :D

Komentár
curgali a Miroslav Rojko navrhujem pokracovat v diskuzii k bateriam Leafu tu:
Ten pokles na 88% je este slusny, ako stara je ta bateria?
Pri tej prvej generacii baterii vsadil Nissan dost nestastne na typ clankov, ktore velmi trpia stratou kapacity pri vysokych teplotach vdaka parazitickym reakciam v baterii medzi elektrolytom a elektrodami (tie zposobuju permanentne zachytavanie Li+ ionov v pevnej "skrupine" okolo anody aj katody). Su tam dva rozne typy (aj ked s rovnakymi rozmermi 18x65mm ako Tesla) a jeden z nich je podla prof. Jeffa Dahna velmi nachylny na tento efekt (https://www.youtube.com/watch?v=9qi03QawZEk). Pre tych kto viete anglicky, odporucam tu prednasku pozriet (ja som ju pozeral uz 3x aby som to uplne pochopil kedze nie som chemik). Ovsem najvacsia chyba je, ze Leaf nema system chladenia/zohrievania baterie kvapalinou, iba vzduchom.

Zavery z tej prednasky:
1. Najvacsi vplyv na degradaciu (stratu kapacity) baterie ma cas nabijania aj vybijania pri zvysenych teplotach
2. Kedze cas vybijania nevieme v elektroaute velmi ovplyvnit, (paradoxne robi baterii z hladiska zivotnosti lepsie, ked sa ide rychlo) mozeme ovplyvnit iba casy nabijania.
3. Vyrobcovia Li ion baterii (aj prof. Dahn) uvadzaju optimalny nabijaci prud rovny 1 - 2 C (C = kapacita v Ah), teda - aku ma bateria kapacitu v Ah, taky nabijaci prud v A, idealne pri teplote baterie pod 30 st. Celsia (nerealne bez externeho chladenia), realne medzi 30 - 45 st. C.
4. Druha moznost nabijania, ktora sa javi ako malo degradujuca bateriu je velmi pomale nabijanie za nizkych teplot baterie pod ~ 40 st. C.

Takze z toho vyplyva, ze v kazdom pripade je pre majitela Leafa najlepsie nabijat na ChadeMo, pokial mozno nie za horka alebo hned po prudkej jazde, alebo doma zo zasuvky ale pri "studenej" baterii (nie hned po jazde).
Pre Teslu plati to iste - z hladiska zivotnosti baterie (=maximalny pocet kilometrov ujdenych na tu istu bateriu bez ztraty kapacity) je najlepsi supercharger, alebo pomale nabijanie cez noc (nezapinaj hned po jazde, az ked to "vychladne" - aj ked Tesla ma kvapalinove chladenie baterie takze to nie je take vyznamne ako u Leafa).
Najhorsie je z hladiska zivotnosti (degradacie a straty kapacity baterie) nabijanie Tesly na ChadeMo, lebo trva prilis dlho a uz dosahuje prudov, ktore vyznamne bateriu zohreju. Samozrejme - este raz zdoraznujem - u Tesly je degradacia obmedzena pri hociakom nabijani tym, ze auto aktivne chladi bateriu kvapalinou chladenou tym istym agregatom ako klima.
Ale ked auto nema aktivne chladenie baterie, tak ta trpi v lete vyznamne. V zime trpi majitel, lebo to trva strasne dlho ju zohriat na rozumnu teplotu pre rozumnu rychlost nabijania ale bateria je OK.
PS: Na zaver jedna poznamka - Li ion bateria sa vyznamne poskodi ak sa nabija vacsim prudom (napr. na ChadeMo) pri teplotach pod 0 stupnov. Takze v zime pocas mrazov treba davat nabijat idealne hned po dojazde domov, ak auto nestoji vo vyhrievanej garazi. Neplati pre vozidla s aktivnym riadenim teploty baterie (Tesla, Bolt?, Ioniq?) lebo tie si bateriu najskor zohreju.

Naposledy upravené:
Komentár
Nissan Leaf aj dodavka e-NV200 sa vyrabaju len s jednofazovou nabijackou a type1 konektorom a zatial nie su ziadne indicie. ze by Nissan zacal pre Europu dodavat svoje EV s CCS konektorom ako europskym standardom. Rakuska firma Kreisel ponuka upravu nabijacej zasuvky Leafa/e-NV z typ1 na typ2 a 22kW trojfazovu nabijacku. Je to dost drahe (7500eur) a zrejme to nie je pri dostatocnej ponuke DC nabijania efektivne, ale je to zaujimave.

http://pushevs.com/2017/04/06/remember-nissan-leaf-modded-kreisel-electric/

Komentár
Dobry den mam otazku dostal niekto k Leafu nabijaci kabel typ2/typ1 k vozidlu ? V cenniku je uvedeny ako standardne prislusenstvo ale predajca mi tvrdi ze nie vraj iba k 30kWh.

Naposledy upravené:
1 Komentár
M
Martnko komentoval
Zdravým ja som ho dostal v cene vozidla k 30kWh.

ani k 30kW som nedostal, len mobilný konektor (nabíjanie z 220V)

D
dango komentoval
220/380 bolo vela rokov dozadu :)

jux
jux komentoval
MIro, nepomoze ti nestotoznovat sa, ked norma uz od roku 2003 hovori 230V +- 10%, cize kludne mozes mat v zasuvke 253V a stale si v ramci normy.
Dokonca podla normy kratkodobe spicky mozu prekrocit aj tych 253V a stale je to v poriadku. My elektromobilisti by sme sa mali vyssiemu napetiu v sieti tesit, lebo cim je viac napetia v sieti, tym nase nabijacky v autach davaju viac vykonu (obmedzenim je prud) V auparku davaju tesla wallboxy poctivych vyse 240V a tesla s 16,5 kW nabijackou nabija vtedy 18kW.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Neostava nez suhlasit s juxom. Ja mam okolo 240 doma takmer stale. Po polnoci az k 250 V. (ergo - ziadny vplyv fotovoltaiky). A zatial som ziadne "straty spotrebicov" v dosledku prepatia nemal. Ony su normalne robene akceptovat od 190-260 V.

Prosím poradit ktorý wallbox zkúpit k Leafu, mám 6,6kW palubnú nabíjačku .

Miroslav Rojko
Samozrejme je oklieštená. Tie problémy s baterkami v USA boli riešené a od 2013 alebo 14 používa Leaf upravené články. Kto by chcel podrobne, nájdite si meno tej právničky, čo robila film Who killed electric car a pokračovanie, tá tam potom zastupovala zákazníkov Nissanu. Dosť je toho popísaného na wiki myslím o tom a na jej blogu.

Teq
Teq komentoval
Mozem to odmerat presne ale buffer je okliesteny viac na konci ako na zaciatku baterie. Niekde okolo 95%. A ak tak chcete mozem vam vyhrabat screenshoty leaf spy pro kde maju auta aj 10 000 mil a 60-70 kapacity. Tykalo sa to aj rocnika 2016, dokonca 30 kWh baterie su na tom horsie co sa tyka citlivosti a degradacie ako stare 24 kWh.

Ioniq
Ioniq komentoval
Preto som hovoril, ze neriesme stary Leaf, to je inzinierska katastrofa. Tam bolo uz viackrat dokazane, ze ta strata kapacity nema nic s nabijanim do 100% ale so samotnou teplotou baterie, najma v horucejsich statoch USA. Otazka bola na novsie EV, pripadne Leaf 2.

Nema niekto typ kde lacno kupit type 2 to type 1 kabel? Nabijam sa kazdy pracovny den v auparku a tych 2.5 kw by som rad vymenil za 3.5 z tesla wall boxu :)
Na twincar stoji 132 evri

Teq
Teq komentoval
Mne podla leaf spy davaju 2.5 - 2.7 kW...3.7 by nebolo zle, keby mi to ide. Takze standartne tesla wallboxy nemaju Type 2? Videl som sa na nich nabijat ioniqa, e up-a a pohode...

jux
jux komentoval
Odkial mas info ze tesla wallboxy nemaju type2, ved tesly maju type2 a samozrejme vsetky tesla wallboxy maju type2 konektor, rozdiel je len v konfiguracii, ci sa tesla wallboxoch mozu nabijat vsetky elektromobily s type2, alebo len tesly.
default je vsetky.

Teq
Teq komentoval
nemam, preto sa pytam :) vdaka. Za tie 4 hodiny co parkujem v auparku denno denne si nabijem viac teslackym wallboxom ako tymi 10 timi ampermi z toho schneideru typ 1. a redukcia sa vzdy zide

Majitelia LEAFov Stalo sa Vam niekedy ze neslo auto nabijat?

Siel som Zilina - Bratislava a zastavil som sa pri Lidli v Dubnici na nabijacke. Kabel bol primrznuty a nedal sa mi na prvy sup dobre zasunut - muselo sa nieco stat lebo ked som sa preparkoval blizsie a zasunul uz dobre, auto sa odmietalo nabijat.
Tak asi zly konektor - idem do Dalitrans velke bierovce - 15% baterie 50 km/h ledva som dosiel na 5%.
Zapojim sa na Green (rip off) Way a auto sa nenabija...
Vyskusam tu 230V zasuvku co tam maju...a auto sa nenabija.

Von - 9 C, ja zamrznuty a skoro rano, bateria dead, som v pytli.

NASTASTIE mam bluetooth diagnostiku, a Leaf Spy PRO.

Dal som si nacitat DTC kody - urobil screen shot a potom som vsetky vymazal.
Auto som restartol / zapol a vypol a nabijanie uz funguje. Aj 230V aj CHADEMO...

Takze zachraneny leaf spy appkou pred zamznutim a poriadnymi problemami dostat sa naspat do roboty.

Prílohy

• DTCs.png
    DTCs.png
    200 KB · Zobrazení: 16
curgali
curgali komentoval
Toto sa mi našťastie nestalo a dúfam že nestane...

Miroslav Rojko
Alebo treba zopárkrát naštartovať a vypnúť. Po 3 až 7-mich štartoch sa menej podstatné chyby mažú v riadiacej jednotke. Mne to spravilo raz niečo podobné, tiež Lidl Dubnica a Leaf ale v lete, po odpojení nabíjačky pri 80% auto naprv nenaštartovalo, na druhý pokus ano a ale svietili všetky kontrolky a išlo v móde želva. Tak som zastavil, pár krát naštartoval a zhasol a bolo po všetkom. Že vraj to je zaužívaný postup ešte zo spalovákov, menej podstatné chyby sa mažú.

Teq
Teq komentoval
Skusal som to aspon 5 krat, ak nie viac. Velmi doporucujem kupit si leaf spy pro a diagnostiku. Na FB skupine leaf ownerov to vyzera ze nie som jediny komu sa to stalo.

Zdravým všetkých. Mam Nissan Leaf 30kWh a akosi sa mi ta kapacita akumulátoru nepozdáva. Nabíjal som na DC44KW od 16% do 98% a nabilo mi necelých 17,5 Kwh. Sa mi nechce veriť že tých 18% je ostatných 12,5kWh. Teplota akumulátoru na začiatku nabíjania bola 6 dielikov takže bol zohriaty. teplota vonku okolo 0. Neviem či je to tou teplotou ale rozdiel je dosť veľký cca 8,5 kWh. nabitých 82%= 17,5 kWh
zvyšných 18%= 3,84 kWh
Spolu 100%= 21,34kWh
Môžem to ešte skúsiť vybiť tak na 1-2% a nabiť na 100%
Vie mi niekto povedať či je to OK alebo to mám reklamovať.

Prílohy

• photo3325.png
    photo3325.png
    138 KB · Zobrazení: 11
M
Martnko komentoval
vybil som na 4% a nabíjal v Nissane. Po hodine nabilo na 94% a na stojane bolo 22,3 kWh. na evmape ukazuje spotrebu 24.26 kWh( predpokladám že rozdiel sú straty ). Bol som aj v Nissane ANRAcar premerať akumulátor a je v poriadku. Takže to bude tou zimou, kedže Nissan nerieši žiadnu izoláciu akumulátoru a ma len bezpečnostný tepelný management ktorý sa aktivuje pri teplotách pod -17. Minuli týždeň pri nočných teplotách v BA -13 klesla kapacita až na 18,07 kWh (vypočitané zo spotreby 13,9kWh na 100km a prejdených 130KM na plne nabitie). To je pokles 39,76%. Neviem prečo to predajcovia nikde neuvádzajú. Nový Nissan tak v takýchto teplotách pri ekonomickej jazde má odjazd zo 40 kWh aku len o 20km viac cca 150km. ( 40- 39,76% = 24,096 / 0,16Wh= 150.6) S tým dieru do sveta veru nespravia. Hlavne keď konkurencia je čoraz väčšia https://www.teslamagazin.sk/hyundai-kona-electric-cena/

Teq
Teq komentoval
Vyuzitelna kapacita je 27 kWh na novej bateri.
Ak si chces skontrolvat realny stav baterie, Leaf spy to dokaze ovela lepsie ako hocijaky predajca NISSAN. Ked budes niekedy v BA mozes dat vedet a ja ti to mozem s mojim pozriet. Alebo si na ebay zozen OBD 2 scanner a nainstaluj Leaf spy appku v smartfone.

M
Martnko komentoval
Dik moc som z BA takže som tu stále cez Trencin som len prechádzal. OBD 2 scanner mam už objednaný tak si potom stiahnem Leaf spy a pozrem to.

Asi rekord v strate kapacity....uf, a to je 2016 model.

Prílohy

• photo3375.jpg
    photo3375.jpg
    254 KB · Zobrazení: 12
Miroslav Rojko
Ukazuje 8 dielikov, čo je medzi 75 až 67 %-tami, takže úbytok od 25 do 33 %, to len aby sme boli presní a nevytvárali fámy.

Ale tiež treba poznamenať, že pri 300000 vyrobených Leafoch minulej generácie, nie je pár prípadov až taká vzeoka, že by to nemohla byť ln nejaká ojedinelá výrobná vada ale zlé používanie jedným užívateľom.

Aká je asi taká vzorka, že a dá povedaž všeobecne o chybe batérie ? 5% áut alebo viac ?

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Suhlasim s Mirom. Faktom je, ze a. chemicke zlozenie baterie Leafe nie je stastne a b. chybajuci teplotny management situaciu este vyrazne zhorsuje. Otazka je, ci je bateria (okrem velkosti kapacity) rovnaka. Myslim, ze je skoro na zavery.

Teq
Teq komentoval
Podla Leaf Spy je to cca 65% povodnej kapacity. Zalezi od baterie, je tam plus minus nieco. Kolko presne aut ma tento problem netusime..len zopar ludi da o sebe vediet. Vzbudzuje ale obavu to, ze vacsina (ak nie vsetky) pripadov straty kapacity su v horucich statoch (amerika...) a slavne nove lizard baterie (ktore mali byt viac odolne teplote) od nissanu to nezvladaju o nic lepsie ako stare. 40 kWh ma tie iste clanky este viac nasukane na sebe - este viac tepla. Da sa s tym zit a predchadzat vo vacsine pripadov. Je to ale obmedzujuce a najhorsie je to ze o tom nissan nevaruje zakaznikov. (mne predajca povedal ze vzivote nikdy nemali problem s bateriami a nevie o nikom kto mal)

Toto vyzerá veľmi zle, ale myslím, že sa jedná o závadu, nie o bežný stav.

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Preto maju tie najlepsie EV nie len aktivne chladenia ale aj aj system zohrievania baterie - momentalne poznam len 2 vyrobcov co to tam dali. Tesla a Fiat.

Miroslav Rojko
Tak tam ešte pridaj Hyundai Ioniq, ktorý má aj zohrievanie aj chladenie. Preto v USA od polky 2017 dávajú doživotnú záruku batérie bez obmedzenia najazdených km. U nás 8 rokov a 200000 km, čo je ďalekooooo za ostatnými značkami.

jux
jux komentoval
Co je konkretne napisane v zaruke Ioniqa na bateriu?

Vzduchovy tepelny management baterie Ioniqu je dost iny ako kvapalinove BTM Fiatu a Tesly. Ioniq ma na prednej strane bateriovych blokov chladiace/ohrievanie bloky, ktore upravuju vzduch z kokpitu auta a tlacia ho ventilatorom na baterie. Ohrievanie/chladenie vzduchom jednak nefunguje rovnomerne pre vsetky clanky a nema uzavrety okruh ako kvapalinovy system, cize vzduchove ohrievanie/chladenie nebude tak energeticky efektivne ako kvapalinove, Pouzitie odchadzajuceho vzduchu z vetrania auta, je sice dobry napad, lebo tento vzduch je relativne cisty a ma relativne stabilnu teplotu, ale nikdy nemoze dosiahnut parametre kvapalinoveho systemu. Keby bol pouzity vzduch z vonku, bolo by to uplne nestastie, v systeme by musel byt filter aby sa na bateriove bloky nedostali necistoty. V podstate aj z interieru sa mozu do chladiaceho systemu dostat necistoty (no mozno aj tam je filter), lebo Ioniq berie vzduch pri nohach zadnych pasazierov a necistoty budu znizovat ucinnost vzduchoveho tepelneho managementu. Toto je len info z internetu, majitelia Ionoqov to zrejme upresnia.

Prílohy

• photo3379.png
    photo3379.png
    467,2 KB · Zobrazení: 11
3 Komentáre
Teq
Teq komentoval
Ioniq sa mi cim dalej tym viac paci..aj vzduchove chladenie je ovela lepsie ako ziadne ( bad nissan, bad ) aj pri extremnych podmienkach staci dat dolu nohu z plynu, poriadne pustit v aute klimu a aj vzduchove chladenie udrzi bateriu v pohode. Ako to ma urobene Kia Soul, vie niekto?

jux
jux komentoval
Nissan ma tiez vzduchove chladenie, ale vzduch tlaceny ventilatorom na baterie nechladi klimatizaciou ako Ioniq

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Podla mna by to vyrobcovia mali spravit, tak aby majitelia si auto neposkodili tim, ze taketo veci nevedia. Ved je vela majitelov, ktory si nevedia ani natankovat. Proste auto by malo spravit vsetko preto, aby sa majitel len viezol a nabijal co sa tika EV. Malo by sa vedie ochranit.

Na tomto obrazku vidno, ze nassavacie otvory chladenia baterie Ioniqu su v prednej casti baterie a vzduch z interieru sa privadza bez upravy priamo na predne bloky baterie. Chladiace bloky su len v zadnej casti baterie. Nedopatral som sa ako to presne funguje, no vyzera to tak, ze predne bloky baterii chladi len vzduchom z interieru a zadne aj klimatizaciou. Nezda sa mi to technicky optimalne.

Prílohy

• photo3380.jpg
    photo3380.jpg
    40,6 KB · Zobrazení: 11
2 Komentáre
Miroslav Rojko
Pod sedačkami sú veľké nasávacie otvory na vzduch, to je pravda, ale inde môžu byť ešte ďalšie, prípadne zo zadnej časti môžu byť v batérií vzduchové kanály, cez ktoré ide vzduch aj do prednej časti.
Ani v horúčave pri ceste do HR som nemal pri nabíjaní výkonom do 70kW problém, že by sa obmedzovalo nabíjanie a tiež ani potom pri rýchlej jazde nebola nejaká hláška o teplote batérie. Proste to beriem, že to má Hyundai zvládnuté a vedia prečo dávajú takú dlhú záruku.
Dokonca ani nikde nie je vidieť teplotu batérie, ani sa nedá zistiť inak ako s OBD diagnostikou, takže pre nás jazdiacich na Ioniqu je to nepodstatná informácia a nezaťažujeme sa tým, čo za nás už vymysleli konštruktéri.

Teq
Teq komentoval
Cas ukaze ci to zlvadli dobre, bolo by ale dost uzitocne vedet aku ma bateria teplotu. Ked ale nebolo nabijanie obmedzene tak pravdepodobne bola na tom dobre.

Tak môj Leaf sa vydaril. Jeden dielik mi zhasol až po 115.000 km. A to nabíjam z 80% na rýchlonabíjačke.

Prílohy

• photo3382.jpg
    photo3382.jpg
    1 MB · Zobrazení: 11
curgali
curgali komentoval
Jiri, predstav si, že vždy keď prídem do servisu a otestujú mi baterku, tak dostanem ,, hubovú polievku" za časté nabíjanie na rýchlonabíjačke...
Jux,jazdím každý deň okolo Trenčína a slnečník nepoužívam...

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Jux: To zníženie výkonu je rádovo par percent. Nepodstatne. Nazabudn že si kryjú chrbát kvôli 8 ročnej záruke.
Curgali: Kľudne im v tom servise oponuj. Máš dôkaz v rukách.

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
A co stredne nabijanie 16A ci 32A kabel. Dufam, ze som to dobre napisal klasika cerveny 5 kolik. To pomale nabijanie nieje, ale ani rychle. Proste stred.

Tak to je dobrý výsledok, lebo po 115 tis. km už zvyknú byť preč 2 dieliky a pomaly aj tretí.

Komentár
zaujimava debata.
zil som tiez s informaciou, ze idealne je pomale nabijanie a nie pravidelne rychlonabijanie. Takze bud ma curgali fakt podareny kus, alebo na tom bude nieco pravdy.
Pri Leafoch (mimo USA a najstarsich kusoch) je bezne vidiet aj 11 dielikov pri cca 30.000km, alebo potom 9-10 pri km okolo 70-80.000.
AK sa ale nemylim, dost podstatna vlastnost je aj samotny vek baterky. Moze mat malo km, ale ak dlho stoji, malo sa pouziva klesa kapacita aj pri nizkych najazdoch. Viem o Leafe, co ma 40.000km (na slovensku), ale 4,5r a uz nejaku chvilu mu svieti len 11 dielikov.

2 Komentáre
Teq
Teq komentoval
zalezi na viacerich faktoroch, ale vyzera to fakt ze baterie leafu maju rady rychlonabijanie. Ja mam 23 000 km, 103.6 % kapacity a 170 rychlonabijani za sebou. Dalsia podstatna vec je nenechavat auto stat s nabitou bateriou.

milan84
milan84 komentoval
ako mozes mat 103 percent ????
Co znamena nenechavat stat s plnou bateriu? dlhodobo, tyzden -dva? Alebo myslis, ze bateria zle znasa aj nabitie do plna v noci a do rana státie?
Bola vselikde aj tema, ze nie je pravda, ze nabijanie iba na 80 percent predlzuje baterii zivot. Kde je pravda asi nevieme nikto presne povedat.

Späť