Hyundai Kona EV

Catchcash povedal:
mas namet na dalsi test eNiro?

Iné hovadiny mi teraz behajú po rozume ako jazdenie. Dať vedľa infotainmentu mobil, alebo ho takto celý prekryť tabletom. Spraviť enirodashboard ako Android apku, ktora by tam zobrazila auto ala Tesla, otvorené dvere/nastavenie klimatizácie, nabíjacie grafy, spotreba na trase.. V druhej časti by išiel natívne waze, alebo hocičo iné. Zároveň by sa získalo plnohodnotné multimediálne centrum - stream/offline cez Kodi/VLC. Fungovalo by to s hocijakým autom cez OBD. Automaticky by malo auto google asistenta. Starých EV bude na mraky a automobilky asi nebudú riešiť inovácie infotainmentov späťne. Takto by vozidlo nezostárlo. Aj tak v tom infotainmente v podstate nič.

Zatiaľ koncept...

infotainment2.jpg

J
jurajsun komentoval
Už len formou aplikácie pod IOS alebo Android cez fon aj to už kúpim plus nemám UVO prepojiť to cez sim kartu a GSM modul paráda. 😃

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Aj ja také chcem.. ​​​​​​​​​​​​​​

SKolja
SKolja komentoval
Ako stage 1 celkom super, a potom by to chcelo po zaruke "upgradnut" SW v infotainmente a naistalovat to rovno tam. Android ako Android.
Potom kupim aj ja (ak bude spolupracovat s mojim autom ;-)). Nastastie zaruka na infotainment je "iba" standardne 2 roky a potom si mozeme robit co chceme ;-)

Dnes som videl v Žiline nabíjať na Kragujevskej červenú Konu BL....... Bohužiaľ šoféra som nikde nevidel, chcel som trochu pokecať

3 Komentáre
Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
upresním, bola tam oranžová Kona a jej šofér zas nikde nevidel šoféra Karmy na AC, odbehol na kolobežke do Lidla a keď sa vrátil za 20 minút, už tam ani fisker ani karma neboli

D
dango komentoval
lebo ti dvaja jazdia na Zoe ;)

1fisker
1fisker komentoval
ospravedlňujem sa, že som farboslepý, bola to taká divná farba a auto dosť špinavé, prevážalo akési grafické karty,
inak bežne tam nenabíjam, len som chcel po dlhom čase vyskúšať, či je nabíjačka funkčná

Dnes som bol na garančnej prehliadke po 60.000 km. Menili brzdovú kvapalinu. peľový filter a kontrolovali mi geometriu. Samozrejme zbežná kontrola, nový firmware infotainmentu a nové mapy.
Platil som 225 €, čo sa mi zdá trošku moc. Zaujímalo by ma aké máte skúsenosti Vy a či sú vrámci SK cenové rozdiely..

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Bratislava Auto Pola. Práve preto chcem vedieť ceny inde, ak by to mala byť len polovica tak sa mi oplatí urobiť si výlet aj do Košíc. Navyše po zvolávačke na opravu firmveru nabíjania neviem za určitých okolností domácou nabíjačkou auto nabiť, a s tým nevedia zatiaľ pohnúť..

Miroslav Rojko
Servis Auto-Pola odkedy je v novej budove, tak začali ponúkať tú kontrolu geometrie alebo aj klimatizácie atď ale ja vždy poviem, že chcem len ten základ aby sa nestratila záruka a hotovo. Platím málo ako vždy u nich.

Tiež nebude problém v cene hodiny ? Prvý majiteľ auta má "zvýhodnené servisné prehliadky" ako je uvedené v cenníku, kde je normohodina o tretinu menšia a tiež mám od nich ako stály zákazník ešte 5% zľavu. Platím za hodinu u Kony 37,5€ , kdežto inak majú 60€. Keďže nie si prvý majiteľ auta, možno aj tam je problém.

Aby som Ti vedel povedať, kde to vyskočilo oktem kontroly geometrie, daj sem foto faktúry (kde si začierniš osobné údaje) a môžem Ti to pozriež podľa mojich prehliadok.

milan84
milan84 komentoval
kurnik ale 60€ za hodinu je snad taxa ako v mercedese za Gčko. Uplne to straca zmysel. Pri takych cenach by som zaplatil tak prvu, mozno druhu prehliadku kvoli nejakym software updatom ci zvolavackam a dovi-dopo. Moje skusenosti su, ze ak je na aute nieco zle, prejavi sa to v prvych mesiacoch. Baterka sa podarila, asi nikto nepochybuje o jej dlhej zivotnosti. A zvysok auta odservisuje akykolvek servis.

Tu sa písalo, že Niro má od modelu 2021 nejaké zmeny, bude niečo aj u Kony? Ak teda už niečo vieme

Miroslav Rojko
Wilo a napríklad Ioniq mal a má sedačky s pamäťou, zaujímavé že do Kony to nedali ale zasa dali elektrickú sedačku spolujazdca, Ioniq mal len vodiča

W
Wilo komentoval
Ano viem... zo vsetkych pohladov mi pride Ioniq ako dospelejsie a komplexnejsie auto. Akurat zabite malou baterkou. Cela ta korejska paleta mi pride ako vymakany system baterie a pohonu zabaleny do nedopeceneho cesta. Vzdy tam proste nieco vadi a stale to nevedia dotiahnut. Ja osobne si tam proste neviem vybrat. Snad ta nova znacka IONIQ to uz pojme trosku lepsie. Konkurencia na trhu by mala vyrobcov tlacit k perfekcionizmu.

Miroslav Rojko
na každom aute niečo vadí a vyberáme si kompromis, kde je toho "vadí" čo najmenej

Ja za svoju automobilovú históriu som mal veľa značiek, či už prémiových alebo aj obyčajných a keď som sadol do Ioniq-a, tak tá ergonómia a pomocné funkcie za tú cenu mi pripadali veľmi výhodné. Sadlo mi to ovládanie, infotainment je tiež vymakaný oproti iným EV. Ako pikošky z Ioniq-a uvediem ventilované sedačky, posuv sedačky dozadu keď človek nastupuje, sklápanie zrkadiel pri cúvaní (to Kona nemá), adaptívny tempomat s pohybom v zápche, ... Je tých vecí veľa, čo by pri iných značkách ťahalo cenu auta do nebeských výšin pomocou príplatkov a Hyundai to dá vcelku.

Dôležitá info o ťažnom zariadení - nošovická Kona má v TP ťažné do 300 kg, takže nejaké málo naložené prívesy sa dajú previesť.

Kvôli iným veciam by som kórejskú Konu nemenil, nošovická tam má pár vecí, ktoré boli pre mňa horšie ale toto je veľký argument pre nových kupujúcich, ktorí uvažujú či ešte kórejskú alebo už nošovickú.

Miroslav Rojko
Ku Škode 120L v osemdesiatom sme mali kempík, tie boli laminátové so zámkom na dekel a mali už vtedy 13" kolesá s rovnakými diskami ako nové škodovky, tak ma zobrali rodičia aj do Grécka. To bolo dobrodružstvo - pumpy mali otváracie hodiny len v pracovnom čase, neboli navigácie, prespávalo sa dve noci cestou tam, išlo sa 80-kou, kedy auto bolo ešte ako tak tiché - mali 4 rýchlosti. Stále si to chcem zopakovať na EV, možno už tento rok by som to bol urobil, keby nebolo covidu.

https://www.facebook.com/Retro-dobové-karavany-a-vozíky-1152994258197894/

1fisker
1fisker komentoval
"Kvôli iným veciam by som kórejskú Konu nemenil, nošovická tam má pár vecí, ktoré boli pre mňa horšie ale toto je veľký argument pre nových kupujúcich, ktorí uvažujú či ešte kórejskú alebo už nošovickú. "
Tak teda napíš konkrétne, ďakujem

jux
jux komentoval
Miro, ked spomienky... v 68-mom sme isli na mesacny trip Madarsko, Rumunsko, Bulharsko, Albansko, Juhoslavia od spodu az po vrch, nakoniec naspet cez Madarsko - na skodovke 1000MB, zvladla to bez akychkolvek problemov.

foto.jpg
Miroslav Rojko Prikladám tú faktúru. Stále si hovorím, že na nízke prevádzkové náklady raz za pol roka tú garančku zaplatím, ale už sa mi to zdá veľa. Keď som bol nútený chodiť na Garančky do Nissanu, VW alebo Citroenu, nikdy som neplatil viac ako 170 eur a to sa vždy menil olej a všetky filtre. Preto sa mi to zdá veľa. a keď som na ponuku kontroly bŕzd povedal že sa robila na jar, technik povedal že dobre, pozrieme teda geometriu. Mal som z toho celého pocit, ako keby potrebovali "nasilu" niečo naúčtovať. A geometria za 80 eur je tiež sila, keď kdekoľvek inde ju urobia za 25-30 eur.
Inak sa chcem spýtať: ty po tej zvolávačke a oprave nabíjacieho firmware nemáš problém? Ja keď v aute znížim limit nabitia na povedzme 80%, tak mi vždy nabije 4 - 5 - 6 % a vypne. Keď je limit na 100% tak to nabije doplna. Bol som s tým aj v servise, oni to dvakrát nabili úspešne doplna, im sa teda chyba neprejavila a nič vlastne neurobili. Ešte to chcem sledovať a na jeseň im to zanesiem, ale mám obavy že oni nebudú vedieť čo s tým..

Miroslav Rojko
nie, s nabíjaním nemám problém, limit mám nastavený na 80% aj doma na AC a funguje

ja som ten veľký update mal medzi prvými a mne urobilo, že sa mi nerozsievil prístrojový panel, tak som jeden deň jazdil bez neho, head-up displej fungoval, takže rýchlosť, tempmat atď som videl na ňom a to bolo v tých prvých updatoch, týždeň nato mi prehrali update ešte s novším číslom a už to odvtedy neurobilo, aj na usa fóre sa to niektorým ktorí mali update skoršie, stalo ale Tebe nahrávali teraz, tak ten by mal byť už s vychytanými chybami

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Môžeš pre info poslať číslo - verziu toho updatu?

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Inak diky za info ohľadom tej faktúry, ostanem im teda verný, len si dám do budúcna pozor čo budú robiť a účtovať..

FYI. Inak frunk.at potom začal robiť nové modely boxov Vario pre Kona/Niro/eSoul. Ponúkajú väčší priestor a variabilitu - sieťky, tašky. Bez stredovej prepážky je to celkom mega box :)

Komentár 2020-08-21 083602.jpg

3 Komentáre
Pavol
Pavol komentoval
A tu je práve vidieť tú dieru na mieste TČ?

nick81
nick81 komentoval
Pavol Presne.. Chcel som inak tagnúť. :) TČ je zahrabané dole na druhej strane pri motore. Hentam sú tam len 2-dvoj a 2-trojcestné ventily ... ale je to jasný poznávací znak verzie TČ/bez TČ.

M
mozeg komentoval
Ja som objednal, cakam uz treti tyzden :-).

Ak niekto planuje kupovat Konu a uplne mu nehori termin tak odporucam chvilu pockat. Posledny kvartal 2020 ma prist vacsi facelift ktory sa dotkne aj EV verzie. Podla oficialnych zaberov pride podstatne krajsi a modernejsi vzhlad a ma prist aj prepracovany interier a novy infotainment. Na predajniach ma byt v EU uz tento rok. Po bezpohlavnom dizajne ich aktualnej koncernovej EV ponuky sa tu konecne crta naozaj pekne auticko.

Alebo ak chce niekto usetrit tak cena starsej verzie logicky trosku padne a ak budu chciet predajcovia dopredat stare zasoby mohli by hodit nejake zlavy.

Prílohy

• photo-60346.jpg
    photo-60346.jpg
    50,1 KB · Zobrazení: 8
  • photo-60345.jpg
    photo-60345.jpg
    52,9 KB · Zobrazení: 8
W
Wilo komentoval
No nazvat Konu elegantnou sa neodvazil ani sam vyrobca. Myslim ze to auto definuje jedina veta z ich katalogu: “Odvážte sa byť iný.” :) Ale tak vnimanie dizajnu je subjektivna zalezitost takze kazdemu podla chuti.

Miroslav Rojko
písal som o Ioniq-u a áno, prvý Ioniq má elegantné uhľadené krivky, u druhého to výrazná gýčová maska pokazila

Kona je na druhú stranu nápaditá, obsahuje všetky moderné dizajnové výstrelky, určite to nie je ˇšedá myš"

W
Wilo komentoval
Tak Hyundai mal pri Ioniqu nejaku uchylku na masku :) Asi nechavali priestor kreativite zakaznikov aby s tymi velkym sedymi plochami nieco robili. Pri starom sa to dalo aspon lahko zafoliovat alebo streknut kedze to bolo rovne. Teraz to akurat tak skomplikovali tou strukturou. Alebo to robia schvalne aby sa ich moc nepredalo nech ludia kupuju aj Elantru a i30 Fastback ci ako sa to vola 🤷‍♂️ Ale bocna silueta bola ozaj vydarena to suhlas. Za to by sa nemusela hanbit ani premia.

nick81
nick81 komentoval
Jiri GrandPa Tak sa o to postará Google s Automotive OS :-) Ono je to len ot.času. Audi/VW/Škoda idú na to dobre. Nabíjacie karty, nie len ionity, majú v tom aj ZSE/GW, online stavy, postupne plug&charge. Kia neviem či sa prebudí, hlavne spätne na predané vozy. Dinosaurí raz za rok 22GB update s offline 18GB mapami a POI :-D. Tesla už umožnuje zobraziť stav iných stojanov (ZSE/GW), nabíjať/platiť cez ňu? Či stále len SCH a destination?

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
Hej. V Tesle mas aj ine nabijacie stanice, daju sa filtrovat v 3 urovniach - AC, DC do 50 kW a nad 50 kW. Odkial taha data netusim.
Bohuzial SK data (kedze nie sme core market) tam este nie su. Je tam cela zap. Europa, ci tam je CZ neviem.
Co je super je, ze ked zadas tu nabijacku ako ciel (aj ked to nie je SC) tak zacne predohrievat bateriu uz po ceste k nej (zapne sa to zhruba 10 km pred nou) takze vzdy nabijas optimalnym vykonom.
Bohuzial priame zuctovanie funguje iba pre SC, na to si asi pockame kym sa provideri nejako spoja. To im bude musiet nariadit EU IMHO.

nick81
nick81 komentoval
Jiri GrandPa Je to len otázka času, kedy to bude aj tam. A aj bez únie cez nejaký "EU charger" peering, a pod. ako to majú iné apky/poskytovatelia.

Ako sa rodí Nošovická Kona ... :)

1 Komentár
Roman-ba
Roman-ba komentoval
Etheriel Môžeš prosím napísať v ktorom servise si bola? Ja som mal najlacnejšiu garančke za 170 eur a je to zakaždým viac a viac Naposledy 220 eur a to vyslovene skúšali s čím všetkým budem súhlasiť aby to mohli na účtovať..

Roman-ba , Miroslav Rojko ,

caute prikladam fakturu z mojej dnesnej prvej garancnej prehliadky na Koni - uprimne som velmi spokojna s cenou (nebyt toho ze som musela dat nanovo prevazit kolesa lebo mi ich v nitre pototo, tak je to super :) a teda umyt a vysavat som si dala tiez specialne) . A tiez som sa pytala na tu chladiacu kvapalinu bateriek, z tej tiez prikladam screenshot z rozpisu servisnych prehliadok ktore ma k dispozicii moj servis. Taktiez prikladam aj vypis z diagnostiky ale to skor len pre radost ze to pekne vyzera :)
Faktura_garancka.jpg

Prílohy

• chladiaca_kvapalina.jpg
    chladiaca_kvapalina.jpg
    14,2 KB · Zobrazení: 8
  • diagnostika.jpg
    diagnostika.jpg
    75 KB · Zobrazení: 8
Catchcash
Catchcash komentoval
Hyundai autorizovany servis je peklo aj na spalovaku zazil som si s nimi svoje...mam pocit ze tie autorizovane su vsade rovnake. Zlavu ti daju taku na auto ze pomaly na tom nemaju ziadnu marzu a potom na servise to vsetko chcu dohnat

nick81
nick81 komentoval
Nakoniec budete Hyundai servisovat v Kia. :-) Mna sa tam chcu vzdy zbavit co najrychlejsie :-D. A pritom im chcem zaplatit, ak mi zapnu Autohold pri starte a tie pod blbosti. Bud.tyzden idem na 45tis., pytam sa ho v tel. na tu chladiacu kvapalinu. Ze to urcite nebudu robit, ze na to by bolo skoro.

J
jurajsun komentoval
nick81 tak som zvedavy ako dopadnes :), ja mam zatial natocenych za 3 mesiace 6000 km

Dnes sme aj s Roman-ba pomahali pri vyrobe testu roznych motorizacii Kony pre ich nasledne porovnanie. Ku spalovakom bola do partie novinarska Kona z 7/2020 s vacsim-novym dotykovym displejom.
Co nam udrelo do oci:
-novsia Kona uz ma mechanicky nastavovaci sklon LED stretavaciek (na sposob Kii). Romanova verzia ma automaticky naklon.
-pneumatiky boli NEXEN ! Tato ista znacka je obuta aj na benzinovej a dieslovej verzii. Hybrid bol na vacsich, 18! kolesach a mal Michelin primacy.
-ESP a protipreklz bol prepracovany a Kona uz nehrabe tak vyrazne pri rozbehu z 0.

Ak som dobre cital, EU verzie Kony - teda tie z Nosovic mali mat obute Michelin. Dost pochybujem, ze by importer pol roka po rozbehnuti CR vyroby tahal auto z Korei a preto by malo Nexen.
Zrejme sa tu zhodneme, ze na tom vylepseni dojazdu budu mat pneu znacny vyznam. Ako zistit, ci je auto z nosovic, alebo ako sa tam ocitli tieto gumy?

milan84
milan84 komentoval
Hmm, tak to je vazne zaujimava pohnutka importera tahat demo auto odtial v july t.r. Tym padom nema WLTP + tych 35km?! Lebo s povodnymi pneu to nemoze mat...Zas prepracovanie toho ASR/ESP bude mat vplyv na vacsi dojazd. Takze je to mačko-pes?

Roman-ba
Roman-ba komentoval
Nie, bohužiaľ to som si nevšimol.

M
mihno komentoval
Mal by niekto záujem o moju Konu 4/2019 v plnej výbave ? Ak áno, píšte do súkromnej správy. Plná výbava znamená všetko čo sa v tom modelovom roku dalo dať vrátane príplatkov za metalízu (Orange planet), čiernu strechu, kožené ventilovane sedačky.

Jedna sa o moje súkromné auto, o ktoré som sa poctivo staral ako batériu aj lak, len doma ručne umyvane, nikdy nevidelo kefy v umyvarke, nemá ani skrabanec, nikdy nebolo opracované po poškodení ani žiadna porucha, šetrno jazdené, 38tkm.

Zatiaľ to dávam len sem, ešte som ho nefotil. Ak má niekto záujem alebo pozná niekoho kto nemá na novú, dajte mu vedieť, napíšte svoju ponuku do správy. Ponuky nemusia začínať číslom 4.

W
Wilo komentoval
Tak podla doterajsich testov to je skor posun vzad oproti Kone? Vyssia spotreba, Bjornov 1000km to dalo za rovnaky cas ale v lepsich podmienkach, viacero ludi hlasi problemy s nabijanim ked to auto ma problem s handshakom, softwarove problemy typicke pre Volvo atd... ale tak minimalne to bude trosku zmena na cestach :)

Miroslav Rojko
Wilo každá začínajúca automobilka si pár chybami prešla, to tu na Tesla fóre vieme najlepšie, ale čo je podstatné pre dlhé cesty ako tu vždy spomíname, je rýchlosť nabíjania na km / čas, nie samotná spotreba, ktorá aj keď je o 15% vyššia, rýchlosť nabíjania je o 70% vyššia. Polestar za rovnaký čas nabije na viac km ako Kona, pridáva k tomu náhon 4x4, lepšie zrýchlenie, má head-up a adaptívny tempomat do úplneho zastavenia (posun v zápche) v základe ako Kona.

Škoda Ioniq-u. Keby sa predával 64kWh Ioniq s 75kW nabíjaním (črevá z Kony), všetko osztatné čo sa týka výbavy má ako Kona, neváhal by som. Bohužiaľ Ioniq nemá na to priestor. Sedany mi vyhovujú viac ako SUV.

ivan32 - čo dnes nie je z východu ? iX3 na jar bude čínske, Tesla 3 sa pre Európu bude voziť z Číny, ...

W
Wilo komentoval
Vzdy si tu vyzdvihoval efektivitu a ociernoval eTron, ktory bol dlho kralom nabijania tak som bol v tom, ze mas inde priority. Ale ferove argumenty, snad bude sluzit a vsetci cakame na realne skusenosti :)

Miroslav Rojko
A ja si jak blbec poctivo šetrím baterku, sledujem nabíjania, jazdím opatrne pri studenej a oni mi po roku a pol chcú dať novú baterku. No to je starostlivosť, vďaka za pár požiarov.
Inak ten softwarový update nato bol už vraj začiatkom leta, ten čo mám.

nick81
nick81 komentoval
Miroslav Rojko Hej, vyzera to na ten update, lebo nab.graf nemenil vobec. Ale mozno maju uz lepsiu verziu, ked stale nevedia pricinu.

Roman-ba
Roman-ba komentoval
No mne ten softwarový Update spôsobil že keď som mal nastavené obmedzenie nabíjania napr. na 80% tak mi vždy po 4-5 % nabíjanie vyplo. Tak som išiel späť do servisu a síce tvrdili že im sa chyba neprejavila ale odvtedy je všetko OK. Inak si neviem predstaviť že by robili nejaký zásah do batérie. Podľa informácíí zo servisu majú jedného mechanika na Elektromobily tak si neviem predstaviť koľko im to bude trvať kým urobia úpravy na všetkých predaných Konách..

Tak mi dnes prišiel od importéra list že mám vrámci zvolávacej akcie pristaviť vozidlo na kontrolu (fyzickú) trakčné batérie a softvéru. Celý úkon bude trvať dve hodiny. Chcel by som vidieť ako sa za dve hodíny dostanú k batérií a ešte to aj zložia. Minule mi povedali že len prehriatie softvéru trvá 45 minút..

Roman-ba
Roman-ba komentoval
No to nie je moc potešujúca správa, keď uvážim že parkujem v dome vedľa obývačky..😒

C
cetan komentoval
Roman-ba mozno dovod na poistenie a neskor prestavbu domu :)

Roman-ba
Roman-ba komentoval
No ked som auto kúpil pre klud v duši som do garáže namontoval požiarny hlásič aj keď neviem či by mi to pomohlo..😂

Späť