Nabijanie z domácej zasuvky

Dnesne nabijanie ZSE Central. Priemerny vykon 41kW. Takze Ioniq si "vie vypýtať". Vykon bol urcite este vacsi, ale nad 80% ide uz len okolo 20kW a tiez zaroven nabijala i3-ka cez AC.
Greenway, autom to podla mna nebude.
Pri sadzbe podla minuty a nabijani okolo 33kW na GW vychadza nabijanie o 50% drahsie a to nehovorim a stratenom case.

IMG_20171220_170020~01~01.jpg

3 Komentáre
1fisker
1fisker komentoval
o 50% drahšie ako...čo?

Miroslav Rojko
Miroslav Rojko komentoval
Ako to, keby im to fungovalo tak ako ma - 50kW.

ICE666SVK
ICE666SVK komentoval
Podla mna platba za kWh/€ a nie minutova by sprehladnila platbu a vedel by klient kolko bude platit. Dalej by nebol dovod obmedzovat vykon nabijaciek. Proste by sa odstranili dohady o tom, ci je to blokovane umyselne alebo nieje a je tam iny problem. Lebo potom by bolo najlepsie, nabi co najrychlejsie a chod dalej, aby sa mohol nabijat niekto dalsi. A otvorila by sa cesta k masivnejsiemu rozmachu kupy EV. Kazdy by si vedel pocitat kupu auta aj servis aj naklady na nabijanie mimo domova. A videl by realne siet, ktora tu je a dalej pomaly pribuda. Podla mna vela ludi ktory aj maju peniaze vahaju s kupov aj koli veciam,.ktore som pisal hore. Som zvedavy co vymysli stat o pol roka, ked skonci podpora EV ako ju pozname teraz a zacne novy program pre EV a aj nabijacky v tom maju byt, ktory by mal byt od 7/2018 v SR.

Inak sa čudujem ľuďom, ktorí nabíjajú na GW. Už dávno hneď po spoplatnení sme tu písali, že mnohí ich budú ignorovať. Aký má zmysel jazdiť na elektriku drahšie ako na benzín?

J
jeeff komentoval
A na mnohych miestach ina moznost nie je. A je lepsie ist elektroautom ako inou alternativou. Zase ich nezhadzujme uplne, nemaju konkurenciu, tak cena je vyssia. To iste mozem povedat, ze Tesla je draha, ale mam ju, lebo mi to vyhovuje a ina alternativa (prakticky) nie je.

D
Daliborko komentoval
Ja sa tiež snažím jazdiť tak, aby som nemusel používať GW, ale som rád, že vôbec niekto vybudoval sieť nabíjačiek v SR a môžem sa kľudne vybrať hocikam a nemusím sa báť. Prinajhoršom zaplatím trocha viac :)

Peterka
Peterka komentoval
Suhlasim s Mirom, jazdim na elektroaute prednostne kvoli inym dovodom, ako setrenie na palive. Okrem toho Ioniq na tom nie je az tak zle, u GW za 45min nabijem nieco cez 20kWh za 10€ co mi vyjde 7€/100km a to je porovnatelne s benzinakom. Jasne, ze permanentne nabijanie na GW by to bolo dost drahe, ale je to rychlonabijacia siet na dlhe cesty a ja osobne ked ju potrebujem cca raz mesacne tak je pre mna prinosom. Co sa tyka fakturacie za kWh, podla zastupcov GW na stretnuti je to problem platnej legislativy, ktora to momentalne neumoznuje. Okrem toho, kym je ta siet taka mala a navyse iba s jednym stojanom na nabijacom mieste- predstavte si, ze by tam dosiel leaf ako ma Curgali co v zime nabija pomaly, pri platbe za kWh by tam mohol nabijat 3 hodiny a vy cestujete a potrebujete rychlo nabit.... Treba sa na vsetko pozerat z viacerych stran. Uz to na fore odznelo viackrat- lepsie je nabit a zaplatit, ako zadarmo nenabit.

Na shop.tesla.com sa v decembri objavila 2.generacia mobilneho konektora (Model S/X/3 Gen 2 Mobile Connector Bundle). Ma sice znizeny limit do 32A, ale jeho cena je velmi atraktivna /300 USD/. Zial, vo viedenskom shope o nom nemaju paru (starsiu verziu predavaju za vyse 600E!). Kedze hladam prave takyto kabel pre svoj Ioniq, poradte, kam sa obratit (okrem ebay). Vdaka.

Peterka
Peterka komentoval
Ano- doslova par t.j. dva. jeden na PP pine a druhy na CP pine :-) Na mojom wallboxe by to vsak nefungovalo, naprogramoval som si ho tak, ze najprv musi byt na CP pine odpor zodpovedajuci "car connected" a az nasledne "power request". Beznym wallboxom zrejme staci iba Power request a pripoja nabijacie napatie

Jiri GrandPa
Jiri GrandPa komentoval
To je prave vyhoda Typ1 konektoru. Tam mas tlacitko, ktore robi presne to. Najprv 480 Ohm (car connected) a potom nejakych 150 Ohm power request. Idem prerabat tu moju Fiatku na Typ2 konektor a toto tam musim nejako implementovat aby mi to nabijalo (aspon myslim, ze to auto bude vyzadovat). Budem musiet dat mikrospinac, asi niekde vedla konektora, lebo verejne nabijacie stanice samozrejme toto v konektore Typ2 nemaju (do mojho kabla by som to mohol vlozit)

E
EVan komentoval
Zatiaľ stále na ten kábel čakám, už som to aj urgoval, neviem kde je problém...
Podľa všetkého, tunajší užívateľ demo by mal byť (ak sa teda nemýlim) dodávateľ, čiže mohol by nám viac k tomu poreferovať.

Dnes som bol na nakupe v HAGARDe ZV a maju tam paradne 1F vidlice aj zasuvky 230V/16A nemeckeho vyrobcu ABL Sursum https://www.abl.de/en/ v dvoch farebnych prevedeniach cervena aj modra (cervenu vidlicu nemali prave). Krytie IP44, koliky su naozaj "koliky" (nie ohnuty mosadzny plech), uchytenie kabla zavitovou svornou priechodkou. Cena vidlice je o cca 1 € nizsia ako zasuvka. Plast je narazuvzdorny, asi plneny nejakym kompozitom.

Prílohy

• photo3305.png
    photo3305.png
    146,8 KB · Zobrazení: 19
  • photo3306.jpg
    photo3306.jpg
    1,2 MB · Zobrazení: 13
  • photo3307.jpg
    photo3307.jpg
    1,5 MB · Zobrazení: 14
Naposledy upravené:
Komentár
Jirko: Foto redukcie type2 na cerveny petkolik. Paliano: Je zaujimave, ze type2 stlpik dokazu oblbnut len odpormi, aby zopol silovy vystup.

Prílohy

• photo3308.jpg
    photo3308.jpg
    285,6 KB · Zobrazení: 13
Miroslav Rojko
Týmto by som mohol nabíjať Ioniq zo servisných zásuviek GreenWay ?

Ale vážne, ako auto vie, koľko Ampérov si má potiahnuť aby nevyrazilo istič, keď sú tam len odpory ?

jux
jux komentoval
vstup je typ2, je to urcene pre type2 stlpiky.
prud nevie smerom na auto, smerom na zdroj (stlpik t2) vie, vyrabaju 16A a 32A, kde stlpiku odporom v type2 povie aky ma dat max prud, takze do 32A zasuvky mozes strcit 32A MK, do 16A 16A MK. Si na tom rovnako ako by si mal na stene 16A alebo 32A petkolik. Tazko povedat, ci to bude fungovat s kazdym t2 stlpikom/wallboxom bez t2 kabla, resp. s t2/t2 spojkou aj s MK/WB s kablom

Mozno si si neuvedomil, ze redukcia je zapojena medzi Type2 stlpik a mobilny konektor, takze su vlastne dve elektroniky v serii, cize redukcia t2/petkolik zasuvka plus MK nahradza T2/T2 kabel.

1fisker
1fisker komentoval
Servisné zásuvky po spoplatnení GW odpojil

Typ2 na typ1 nie je ziadna raketova veda.
Na strane Type 2 konektora jeden odpor na PP oproti zemi, na strane type1 dva odpory + tlacidlo, ktore je sucastou konektora type1.

Prílohy

• photo3311.jpg
    photo3311.jpg
    111,3 KB · Zobrazení: 13
  • Type 1 Plug - Exploded.jpg
    Type 1 Plug - Exploded.jpg
    350,1 KB · Zobrazení: 20
  • Type1connector rezistors.jpg
    Type1connector rezistors.jpg
    280 KB · Zobrazení: 18
Komentár
V aute mám iba 3kW nabíjačku . Tak som si spravil iba redukciu Typ2 -> Schuko.
Konektor Typ2 som kúpil za 50€ tu http://www.twincar.sk/chargers.php.
Kábel a schuko zásuvku v elektre 5€.
Diodu a rezistory zo šuplíkových zásob.
A redukcia funguje perfektne :)

Prílohy

• photo3330.png
    photo3330.png
    27,7 KB · Zobrazení: 17
  • photo3331.jpg
    photo3331.jpg
    838,8 KB · Zobrazení: 14
  • photo3332.jpg
    photo3332.jpg
    884,7 KB · Zobrazení: 13
  • photo3333.jpg
    photo3333.jpg
    423,6 KB · Zobrazení: 14
  • photo3334.jpg
    photo3334.jpg
    1 MB · Zobrazení: 13
  • photo3335.jpg
    photo3335.jpg
    1,2 MB · Zobrazení: 14
3 Komentáre
jux
jux komentoval
Zrejme to iste maju twincar v redukcii typ2/petkolik, je jedno ci je ta redukcia jednofazova alebo trojfazova. Suciastky na oklamanie PP a CP pre type2 elektroniku su rovnake pri jednofazovom aj trojfazovom prevedeni. Je len otazka ci sa da oklamat kazdy ty2 stojan (s type2 kablom alebo bez neho) alebo Mobilny konektor.
Jirko tusim pisal, ze na jeho tesla wallboxe by takato redukcia nefungovala.

awlo
awlo komentoval
Keby sa tam pridal dalsi rezistor a 2 tlacitka potom by sa tam dala nasimulovat cela sekvencia a fungovalo by to aj u neho.

jux
jux komentoval
awlo Fungovala by tato tvoja Typ2 -> Schuko redukcia (po skrateni typ2 konektora) aj na AC kabli DC nabijacky v trnavskom kauflande?

awlo, mas v zere 3,7kW nabijacku, takze s type2/type1 nabijacim kablom tych 3,7 kW budes nabijat. S tvojou redukciou cez mobilny konektor s schuko dodany k Zeru nabijas len cca 2,3kW, pretoze schuko mobilne konektory maju v EU obmedzenie na 10A. kabel T2 naT1 ti da plnych 16A. Podla mna dalsich cca 50 eur za type1 konektor stoji za viac ako o tretinu rychlejsie nabijanie. Tiez nebudes zavisly na MK a jeho elektronika a schuko spoj povalujuci sa na zemi nie je bohvieco. Niektore type2 stlpiky konektor nezamykaju, tak ti tvoju redukciu lahko mozu ukradnut.

jux
jux komentoval
Ked dava skutocne 14, tak to asi nebude original dodavany k zeru, potom je to takmer jedno. Je to vec nazoru, Vyrobcovia EV zakazuju predlzenia akehokolvek druhu, no ja tiez pouzivam predlzenia, ked treba.
Nosim v aute 5m modifikovany type2/type2, ktory sa da pouzit aj ako type2 predlzovacka, 10m T2 MK, 10m predlzovacku a T2/T2 spojku - vsetko trojfaz 4mm2 pre nabijanie. do 16.5 kW. Vsetko spolu sa da spojit a tak mozem nabijat az 25m od zasuvky.

Miroslav Rojko
To je výhoda veľkėho kufra Tesly, ja už nevozím žiadny kábel, len kartu Greenway.

jux
jux komentoval
Ja mam zase hlavne take trasy, ze nabijam okrem doma v garazi hlavne na chalupe (mam tam wallbox) alebo v inom cieli cesty - tam vyberam kable. Kable mam v TMX v priestore pod zadnym kufrom.

Zdravim, viete mi prosim poradit kontakt na niekoho v Bratislave kto by mi odborne pomohol konzultovat / pripravit plan na instalaciu zasuvky ku garazovemu statiu pod bytovym domom? Z pociatocnych diskusii so spravcom mam pocit, ze sa ma skor snazia odradit a velmi sa im nechce nejake zmeny riesit. Napriklad na zaklade ich informacie by som vraj potreboval samostatny elektromer co sa mi celkom nezda, kedze elektromery vsetkych majitelov sa nachadzaju na poschodi priamo nad garazami.

1 Komentár
jux
jux komentoval
Na zriadenie zasuvky na nabijanie (resp. montaz wallboxu) urcite netreba osobitne odberne miesto ani osobitny elektromer, (jedine ze by si chcel pre svoju informaciu merat, kolko energie si nabijal.)
Na privod pre nabijanie staci odbocit napajanie z privodu do tvojho bytu. Prakticky je to najlepsie priamo z vystupu tvojho bytoveho elektromeru. V elektromerovej skrinke su vystupne kontakty na pripojenie kabla smerom do bytu uz neplombovane, takze ani netreba volat distribucku na preplombovanie elektromera.
Pozri schemy zapojenia elektromerovych skriniek: http://docplayer.cz/32146381-Rozmery-a-varianty-elektromerovej-skrine.html
Elektromerove skrinky su niekde na prizemi pristupne z vonku a kabelaz do bytu ide spravidla cez garaz. Samozrejme treba spravny prierez vodica a istenie privodu zasuvky/wallboxu. Najlepsie by bolo nainstalovat inteligentny wallbox, ktory ma meranie prudu za elektromerom a poskytuje nabijaniu elektromobilu vzdy prave tolko elektriny, aby nemohlo prist k pretazeniu vstupneho istica pred elektromerom. Bez inteligentbneho wallboxu si treba uvedomit ci odbery bytu nebudu spolu s nabijanim elektromobilu sposobovat pretazenie vstupneho istica, alebo primerane zvysit hodnotu vstupneho istica.
Na upravu elektroinstalacie samozrejme treba projekt schvaleny spravcom domu (zrejme aj dat schvalit ostatnym vlastnikom bytov v dome na domovej schodzi), lebo sa bude prerabat elektrina v spolocnych priestoroch.
Treba to dat urobit elektrikarovi a nakoniec treba samozrejme reviznu spravu a schemu dorobenej elektroinstalacie doplnit do schemy elektroinstalacie domu.
Najlepsie oslovit viacerych v dome, ktori planuju elektromobil a urobit to naraz pre viacerych.

Nieco na co sme cakali a celkom dlho. Potesi vsetkych ktori maju smart domacnost. Zapinanie nabijania na dialku. Napr. mam FV elektraren svieti slniecko zasuvka sa zapne a auto nabija,nesvieti vypne sa. A nestoji to majland.
https://aeotec.com/z-wave-plug-in-sw...ve-switch.html

F
Franto_01 komentoval
Nejako extra som to neriesil, na zaciatok som skusil jednu z lacnejsich, ktora ma wifi, pretoze bluetooth zasuvka, ktora ma aj meranie prudu (a ktoru doma na niekolkych miestach aj pouzivam) mi tam nedociahne. Kuknem ci ta doma ma moznost nastavenia na prejdeny prud.

Hati
Hati komentoval
jux, zasuvku kde si vies nastavit kWh a nabije ti presne, ti viem spravit cez Loxone. Aj trojfazovu. Ale to asi nechces na teslu vsak?

jux
jux komentoval
Jasne, ze nie pre teslu, ta to ma vsetko v sebe. Spekulujem, ako zabezecit podobny komfort pre iny elektromobil. Asi pre Konu.

Ja prevadzkujem doma prototyp zariadenia, ktore riadi (automaticky alebo manualne cez web interface) nabijacku (momentalne Tesla High Power Wall Box, podpora pre dalsie je vo vyvoji) na zaklade:
1. Maximalneho mozneho odberu prudu podla velkosti istica a momentalneho odberu.
2. PLUS v pripade FVE riadi nabijaci prud podla vykonu FVE tak, aby sa nabijanie realizovalo iba zo slnka
3. a lubovolna kombinacia obidvoch podmienok podla preferencii.

Ak mate niekto zaujem o viac infomacii prosim poslite mi SS.

Naposledy upravené:
Komentár
jux
Hladam taku, na ktorej by sa dalo nastavit, aby po urcitych odovzdanych kWh vypla vystup.

Nie je to sice krabicove riesenie ale mozno niekomu pomoze:
Tato smart zastrcka HS-110 meria aj spotrebu. Staci ju a raspberry pi zero w pripojit k wifi a potom uz je to jednoduche:
Tymto prikazom na raspberry pi zistim aktualnu spotrebu:
python tplink-smartplug.py -t 192.168.1.xxx -j '{"emeter":{"get_realtime":{}}}'
Sent: {"emeter":{"get_realtime":{}}}
Received: {"emeter":{"get_realtime":{"current":2.292174,"vol tage":238.987034,"power":547.786015,"total":0.0490 00,"err_code":0}}}

a tymto prikazom zastrcku vypnem:
python tplink-smartplug.py -t 192.168.1.xxx -c off
Sent: {"system":{"set_relay_state":{"state":0}}}
Received: {"system":{"set_relay_state":{"err_code":0}}}

(Program na ovladanie tejto zastrcky je odtialto: https://github.com/softScheck/tplink-smartplug)

Potom treba trosku programovat - napisat nejaky skript, ktory prijme jeden parameter urcujuci mnozstvo kWh. Skript bude bezat tak dlho az parameter >= total

Na zaciatku zastrcku zapne a na konci vypne a zresetuje statistiku.

Ak k tomu chcem nejake pekne mobilne cloudove alebo hlasove ovladanie (Alexa, Google Home) tak sa to da zintegrovat napr. s TriggerCMD: https://www.triggercmd.com/

Ked viem, ze rano potrebujem mat nabite na jazdenie 30 km, vedel by som si predstavit ovladanie hlasom napr: "Ok Google, nabit na 30km" a skript mi to prepocita na kWh a zapne/vypne nabijanie :-)

Mam podobne spravene ovladanie ventilatora v kupeni: "Ok Google, ventilation for 15 minutes" :-)

Naposledy upravené:
1 Komentár
jux
jux komentoval
Je to zaujimave, no dost zlozite, neoplati sa mi to robit, radsej klasicky prepocitam cas nabijania na kWh a pouzijem len nabijanie v case od-do.

jux, ja používam smart zásuvku Voltcraft SEM-3600BT. Tam sa dá nastaviť, kedy má zapnúť/vypnúť (klasický časovač), prípadne vypnúť po uplynutí daného času, ale aj možnosť vypnúť po odovzdaných X kWh. A dajú sa nastaviť aj obe podmenky naraz (viď obr.2).
Ja ju mám iba na bluetooth, ale tuším som videl, že ju robia aj vo verzií s Wi-Fi, ale nie som si istý :(
Smart Energy Meter_01.png
Smart Energy Meter_02.png

2 Komentáre
jux
jux komentoval
Urcite to vie vypnut po odovzdani nastavitelneho mnozstva kWh? V popise aj v aplikacii vidim len moznost nastavenia max vykonu (kW) t.j. vypne ked zataz prekroci nastavenu hodnoty prikonu. Nevidim moznost nastavenia energie (kWh)

D
Daliborko komentoval
Ja túto funkciu nepoužívam, ale včera večer som to skúsil zo srandy, dal som tam 30W (príkon bol cca 2kW) a po chvíľke to vyplo. Tak teraz neviem, či mu len tak dlho trvalo prísť na to, že 2kW je viac ako 30W, alebo to naozaj vyplo po prekročení 30Wh (čo by malo pri príkone 2kW byť za cca 1 min. ). Skúsim sa s tým dneska večer pohrať, dám tam väčšiu hodnotu a dám vedieť...

Edit: tak som sa s tým pohral. Zadal som tam 1000W a tiež to vyplo po chvíli. Takže to nemeria spotrebované kWh :( Len mu to istú dobu trvá, kým mu to docvakne a vypne sa :)
Ospravedlňujem sa, moja chyba, mal som si to poriadne vyskúšať :(

Taka zakerna otazka ? Je mozne pri dome vybudovat z technickeho hladiska DC fast charger ? Predpokladam, ze ano. Je nejaka firma ochotna ho dodat zadarmo/prenajom/second hand/s bonusom/barter ? Je ho mozne prepojit s fotovoltaikou nejakym sposobm? Dakujem za nazory.

D
dango komentoval
poplatok za velkost istica sa plati len na zapade, stred a vychod tam maju fixny poplatok podla sadzby.
ja mam 3x25 plne elektrifikovany dom - a este mozem ampere rozdavat ;)

Miroslav Rojko
ono ten 25A istič znesie o dosť viac a tiež aj keď cez neho ide ešte viac, trvá mu nejaký čas až sa vypne (také zohriatie kanvice do pol minuty ani nestihne vypnúť)

voloda69
voloda69 komentoval
jux. Chcel by som to pouzivat pre seba, ale samozrejme aj pre verejnost, takze take semi pouzitie. Tie SETEC su celkom fajn nabijacky ale stale dost drahe, hoci asi najlacnejsie. Pointa by bola vybudovat samostatny pripajaci bod s vlastnym isticom, vlastne meranie, atd.

Ozivujem temu. Mozno som len zle hladal a nenasiel, ale: Existuje nejaky prepocet / vzorec, ako dlho moze byt vodic v zatazi (roznej), aby to bolo bezpecne? Vonkajsia teplota hra velku rolu, ale uvazujme nad rozvodmi v dome/v zemi, kde jde +- stala teplota

3 Komentáre
P
Pepo096 komentoval
velmi jednoduche zhrnutie:
prierez vodiča 1,5mm2 - istenie 10A,
2,5mm2 - 16A
4 mm2 - 20(25)A
6 mm2 - 32A
to je na beznu instalaciu. ak by to boli dlhe trasy nad 50m, uz by som asi robil prepocet, resp. pouzil o dimenziu vyssi prierez

jux
jux komentoval
Jedna vec je bezpecnost, druha su straty. Ak sa bude vela nabijat na maxime istenia, tak bude efektivnejsie dat rovno vecsi prierez aj pri kratsich dlzkach. Treba si to zratat.
Nemam uplny prehlad, no mam pocit, ze normy (alebo metodiky vypoctu) v poslednej dobe kladu vecsi doraz na skratovy prud. Posledne mi revizak nariadil pri 4mm2 vodicoch istenie 20A aj pri uplne kratkom vedeni, hoci prednedavnom mi iny revizak schvalil 4mm2 pre 25A, pricom bol pouzity nielen rovnaky prierez vodica, ale aj presne rovnaky typ vodica s vecsou prudovou zatazitelnostou.
Najjednoduchsi prepocet pri kratkych dlzkach je 6A na mm2, pri malych prierezoch mozno jeden-dva ampere pridat, pri vecsich treba nejake ampere ubrat.
Komplexny vypocet je zlozity, vplyva na neho vela faktorov, napis do googla:
"Správne posudzovanie dimenzovania a istenia vodičov a káblov elektrických inštaláciách"
V .pdf-ku s tymto nazvom je podrobny popis.

P
Pisi69 komentoval
Späť