Tak uz aj ja mam za sebou jazdu. Z negativ za mna asi len styri. 1) Dvere vyzeraju zvnutra dizajnovo podla mna hrozne a lacno, vobec neladia so zvyskom auta, ako keby ich zobrali z uplne ineho modelu, otvaranie je trosku cudne, pozicia pamatovych tlacitok je velmi nestastna v oblasti kolien. 2) Absencia zadneho stieraca. Bolo potvrdene, ze aerodynamika vobec nefunguje a cez okno nic nevidno. Sice nemam odskusane prakticky, ale je to skoda. Su aj aerodynamicky efektivne riesenia ako sa da stierac schovat a pri tejto forme karoserie je toho zadneho vyhladu skoda. Ale kamera funguje aj za jazdy tak je tu alternativa. 3) Software bez vacsieho upgradu vzhladu/funkcii oproti starym verziam z cias prveho Ioniqu. Priam by som povedal, ze sa na software uplne vykaslali a ani neskusali cosi inovovat. Velka skoda, tu je VW podstatne dalej, o Tesle ani nehovoriac. 4) Sedacky su take retro z 80. rokov, absolutne ziadne bocne vedenie, ako predne tak aj zadne su uplne ploche. Ale podobne je na tom aj Tesla. A vzhladom na relaxacny mod prednych sedadiel by som uvital masaznu funkciu. Je to par motorcekov, ponuka to aj lacnejsia ID.4 a pekne by to dotvorilo cely koncept relaxacneho kresla. Plus zadne sedacky su asymetricky delene 60:40, uz by sa mohli Korejci inspirovat a ponuknut trosku viac flexibility (40:20:40 + tunel na lyze), az tak vela by ich to nestalo.
Pozitiv bolo podstatne viac a zabralo by na 2 stranky. Vypichol by som len par veci co zavazili u mna. Pocit priestoru vnutri je enormny. Absencia stredoveho tunelu je zvlastna, ale lahko sa na to zvykne a je to super prakticke aj pri parkovani v tesnych priestoroch, mozte chodit lubovolnou stranou

Skvelou spravou je moznost mat 19” kolesa s top verziou 225kW AWD (AT verzia, SR ma v tomto smolu na idiotskeho importera). Dynamika priemerna, ale skusal som len 160kW verziu a na rodinny charakter auta je to akurat. Je to poriadny kus auta a na sportovanie to nebude ani v top verzii. Toto by mohla byt asi najlepsia motorizacia vzhladom na vykon/cenu. Velmi sa mi pacili zadne sedacky elektricky posuvne aj z predu, rodic si vie deti pritiahnut alebo oddialit, myslim ze pre mensie deti to bude zdrojom vela vela zabavy

Kufor velky akurat pre rodinu, trosku mi tam vadili priznane podbehy zadnych kolies, ale snazili sa ziskat max priestoru tak akceptujem. Interier minimalisticky z vela recyklovaneho materialu, palec hore za zelene riesenia. Auto je podstatne tichsie ako doterajsie Hyundaie, kde bolo pocut od cesty uplne vsetko akokeby boli z bakelitu. Ozaj velky skok vpred, takmer na urovni premie. Kamery funguju za jazdy, 360° pohlad sa da pekne plynulo otacat a je pomerne detailny, pohlady bocnych kamier pri manevrovani pri obrubniku na nezaplatenie. Testoval som verziu v matnej zlatej farbe a celkom dost som sa namotal

A par ludi mozno nebude suhlasit, ale osobne som sa potesil pritomnosti USB-A zasuviek. Chapem ze USB-C je novsie a blablabla, ale vsetky nabijacky aj kable mam este USB-A a nie je aspon nutne kupovat nove kable (zatial), co je v konecnom dosledku tiez ekologicke
Auto je skutocny cukrik, pekne vyzera ak viete ocenit takyto retro-futuristicky mix, pritahuje pohlady a otaca sa za nim prilis vela ludi. Mozno az trosku viac pozornosti ako by si vodic Hyundaiu prial, ale beriem to tak, ze je to novinka a posobi nezvyklo, casom sa to vstrebe

Trosku mam strach o pripadne opravy a servis. Hyundai ma povest dostupnej znacky. Tu lovime v trosku vyssich nakupnych cenach, a ked k tomu pridame tvarovu komplexnost auta a pouzitu 800V sustavu, mam obavu, ze aj mensie tukance alebo zavady mimo zaruky budu cenovo na urovni podstatne luxusnejsich aut, a neprekvapilo by ma, keby stala rovnaka oprava pri ID.4 o tretinu menej. Ale uvidime, to nie su zrovna planovane veci. Bez poistky by som do toho nesiel.
Osobne to vidim na velmi vazneho kandidata na kupu, moj favorit je top vybava s 225kW a AWD, 19” kolesa, cierna alebo matna zlata farba, V2L, tazne a mozno solarna strecha (pockam si na testy aky to ma realne prinos, ale cena je dost vysoka). Myslim, ze pri tomto aute sa oplati priplatit si za vybavu. Predajca mi nevedel povedat, ci strecha nabija len 12V baterku alebo aj hlavnu bateriu. Nevie niekto?