Mal som KONA EV 3 dni a najazdil som na nom takmer 1000km, cca tretinu po meste, tretinu po okreskach a tretinu po dialnici.
Komu sa nechce citat dlhy prispevok, tak staci povedat: KONA je vyborny elektromobil, v svojej cenovej hladine podla mna urcite zatial najlepsi, aky sa da kupit.
Nebudem vymenovavat ziadne pozitivne vlastnosti, v kontexte vyssienapisaneho je to zbytocne, lebo takmer vsetko je v poriadku.
Popisem tu to, co sa mi na KONA EV nepaci, alebo co by mohlo byt urobene lepsie alebo inak - vsetko z mojho velmi subjektivneho pohladu.
Samozrejme niekomu inemu sa moze pacit to, co sa mne nepaci.
Najprv vonkajsok.
Velka celna plocha a fejkovy gril sa mi nepacia, no zrejme to bol umysel, aby sa KONA electric moc neodlisovala od ostatnych KONA verzii.
Predok auta je cely na moj vkus velmi velky a vysoky. Zabera velku cast inak dost kratkeho auta. Po otvoreni kapoty je jasne, ze ti co navrhovali umiestnenie jednotlivych agregatov mali velky problem priestor vyplnit a aj tak sa v KONA EV vozi pod kapotou prilis vela vzduchu. Najviac to vidno na vysku - kapota by kludne mohla byt o 10 az 15 centimetrov nizsie aj v sucasnom priestorovo velmi neefektivnom usporiadani agregatov.
Pracovisko vodica:
Nepaci sa mi masivny stredovy panel, ktory sa este smerom dopredu rozsiruje a je na moj vkus vysoky. Tlacidla v jeho zadnej casti sa mi uspesne viac krat podarilo stlacit omylom - podla mna by v zadnej casti stredoveho panelu ziadne tlacidla nemali byt. Vseobecne je v KONA na na moj vkus prilis vela mechanickych tlacidiel, spinacov a prepinacov. Mam pocit, ze akoby chceli ukazat, ze Tesla nema na tlacidla, tak my ich dame do nasho auta o to viac. Dotykovy displej ma okolo seba zbytocne hruby okraj a tiez kopu mechanickych tlacidiel - nechapem preco tam musia byt, ked displej je dotykovy - radsej mohli dat vecsi dotykovy displej.
Funkcionalita:
Po prichode k autu sa odklopia zrkadla, ale nechapem preco sa aj neodomknu dvere - na odomknuie dveri treba stlacit cierne tlacidla na kluckach dveri, ktore su ale len na prednych dverach.
Odomknut sa samozrejme da aj dialkovym,
Ze treba zapnut auto tlacidlom power by som este prekusol, ale preco ho treba tlacidlom power este aj vypnut je uz na mna moc. Pravidelne sa mi stavalo, ze som chcel odist od auta a zamknut dialkovym, no auto zacalo jacat, ze zamknut sa neda, tak som musel znova otvorit dvere, nasmatrat tlacidlo power a auto vypnut - az potom zavriet dvere a zamknut dialkovym.
Otravovali ma dve funkcie, ktore su po kazdom zapnuti auta aktivovane: Idiotsky umely zvuk a tiez asistent udrziavania v pruhu. Vzdy som ich po zapnuti auta musel vypinat. Tiez sa mi vzdy po zapnuti preplo nastavenie rekuperacie a jazdny rezim. Nemal som chut a cas studovat, ci sa nieco z toho da nakonfigurovat napevno aby bolo po restarte tak ako predtym.
KONA HUD ma neoslovil, mal som problem so zaostrovanim oci.
Predikcia dojazdu je fajn v meste a okreskach, no na dialnici pri tachometrovych 140 a realnych 134 je spotreba podstatne vyssia ako auto predpoklada.
Opakujem, auto je vyborne a vybral som tu len to co sa mi nepaci. Je to moj subjektivny pohlad, nestudoval som navod, takze nieco sa mozno da inak nastavit, chcel som vyuzit maximum casu na jazdenie.